HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Eylül 2023 Perşembe - 21:06

Meclis Başkan Arda'yı dinlemedi... Sarnıç Planları'na veto!

Askıya çıkan Sarnıç planları ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve vatandaşların yaptığı itirazlar Gaziemir Belediye Meclisi'nde değerlendirildi. Belediye Başkanı Halil Arda'nın itirazlarına rağmen CHP Grubu da plana ret oyu verince Sarnıç planları veto yemiş oldu.

Meclis Başkan Arda yı dinlemedi... Sarnıç Planları na veto!

Metehan UD/EGEDESONSÖZ – Gaziemir Belediyesi’nin Eylül ayı Meclis toplantısının üçüncü oturumu gerçekleştirildi. Belediye Meclis Salonu’nda Başkan Halil Arda yönetimindeki oturumun ana gündemi Sarnıç planları oldu.

Gaziemir – Sarnıç Mevkii 1. Etap 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu’na Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve 49 vatandaş tarafından yapılan itirazlar ilk olarak Bayındırlık ve İmar, Hukuk ile Çevre Komisyonu taraından ardından da meclis üyeleri tarafından oy çokluğu ile reddedildi.

KAÇTI SUÇLAMASINA CEVAP
Meclis’in açılışında konuşan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda önceki meclis oturumunun dilek ve temenniler bölümündeki oturumu devrederek salonu terk etmesi üzerine gelen ‘kaçtı’ eleştirilerine yanıt verdi.

‘TERBİYESİZ’ YANITI
Başkan Arda “Uğur beni meclisten kaçmakla suçladı. Ben de kendisine terbiyesizlik yapma dedim. Bu ikimiz arasında geçen bir diyologtu. Ben çıktıktan sonra bir konuşma yaptınız ve beni eleştirdiniz. Keşke aynı samimiyeti Uğur bey için de söyleseydiniz. Onun da yakışıksız tavrının bu meclise uygun olmadığını dile getirseydiniz. Bugüne kadar 92 toplantının 78 tanesini ben yönettim. 14’üne de İzmir dışında olduğum için katılamışımdır. Bu İzmir’deki en yüksek orandır. Bu mecliste hiçbir zaman hiçbir şeyden kaçmadığım gibi hiç kimsenin eleştirisine müdahele etmeden süresi boyunca gerekli cevapları vermişim. Lütfen kendi grubunuzdaki arkadaşlarınıza da aynı samimiyeti gösterin” ifadelerini kullandı.

‘EVLERİN ÜZERİNDEN YOL’
Sarnıç planı ile ilgili vatandaşların yaptığı itirazlarla ilgili söz alan AK Partili Meclisi üyesi Nuray Öztürk, bölgedeki tapu sorununa dikkat çekerek “Sorunu daha da büyütmek yerine sorunu çözen bir plan yapabilirdik. Günümüzde mülkiyet sorunu giderildi. Planın mevcut duruma göre yapılması gerekiyordu. Oradaki insanların evlerinin üzerinden yollar geçiyor. Yeni yollar yapılıyor. Binaları alanlar imar affından yararlandılar ve tapularını aldılar. Buna revizyon çalışması demek doğru değil. Yolları genişleterek plan çalışması yaptınız. İnsanlar mağdur durumdalar. Onun için yapılan itirazların doğru olduğunu düşünüyorum. Oradaki insanlar 50-60 senedir mülkiyet sorunu yaşıyorladı  ama insanlar tapularını aldıktan sonra ellerinden almak yanlış oluyor. Yol güzergahında kalan evler ne satılabilir ne de yıkılıp depreme dayanaklı olarak yenisi yapılabilir. Yeni imar planları ile illgili meclis üyeleri oradaki insanların mağduriyetini ve haklılığını dikkate alarak oy vermeli. Biz Sarnıç’ta plan çalışmasından yanayız ama bu planlarla geçmişi başa alırız. Yol üzerindeki evlerin sahiplerine bu durumu nasıl anlatacağız. Nasıl bir çözüm bulacağız. Meclis üyelerinin vicdanına bırakıyorum.” dedi.

‘BİZ BU PLANA OY BİRLİĞİ VERDİK’
Planla iligli eleştirilere yanıt veren Başkan Halil Arda “Orada zaten bir karmaşa var. Ortada bir plansızlık var. Biz boş olanlarla ilgili plan yaparken bile ne kadar tartışma konusu oluyor. 1994 yılında yapılmış bir plan var ama oradaki vatandaşlar planlara sadık kalmadam ev yapmışlar. Ben insanları suçlamıyorum.. Burada bir plan var ve 30 yıldır kimse el atmamış. Biz seçime 5-6 ay kalmış ve çok tartışılacak bir meseleyle biz yeni bir çalışma yapıyoruz. Ben plan uzmanı değilim. Bu planı belediyede çalışan uzmanlar yaptı. Ben kimsenin mağdur olmasını istemem. Biz bu planı oy birliği ile kabul ettik ve hiç biriniz demek ki dikkatli incelememiş. İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisin de oybirliği ile geçti. Orada da mı gözünüzden kaçtı? Sizin bir planınız varsa onu da meclise getirebilirsiniz bizim derdimiz bu sorunu çözmek.” diye konuştu.

CHP GRUBU’NDA ÇATLAK: SARNIÇLILAR PLANI ONAYLAMIYOR
Planlarla ilgili söz alan CHP’li Meclis üyesi Nevin Mutlu plan aleyhinde konuştu. Planların mevcut sorunları çözmek yerine yeni sorunlar yarattığını ifade eden CHP’li Mutlu “Biz bu planı oy birliği ile kabul ettik. Plan toplantısında bu planın en uygun olan şema olduğu anlatıldı ve vatandaşların itirazı olursa değerlendirilir mecliste değerlendirileceği söylendi. Biz de oy birliği verdik. Vatandaşların itirazlarını doğru değerlendirmek gerek. Belediyenin şeması vatandşlardan onay almamıştır. Bu plan vatandaşın mevcut planlarını korumuyor. Vatandaşlar o binaları yaparken o binalar planlarda yol üzerinde değildi. İnsanların hayatların hizmet eden projeler üretmeliyiz. Revizyon plan diye sunulan planda yüzde 90 oranında 1994 yılındaki plana uygun olarak tasarlanmıştır. 30 yıl önceki planın aynısıdır. 30 yıl önceki vizyonla yapılmış planın şu andaki gerçekleri karşılamadığı ortadayken ve fiilen uygulanması mümkün değilken neden onaylıyoruz. Biz Sarnıçlılara bu sizin 15-20 yıl sonraki geleceğiniz diye dayatıyoruz. Sarnıç’taki insanların evlerini korumak istemesine yardımcı olmalıyız. Halka rağman plan işletilmemeli. Sarnıçlılar bu planları onaylamıyor. İkinci kez satın aldığımız arsalara yaptığımız evlerin bir kısmı yol ve yeşil alanda kaldığı için tekrar elimizden alınacak. Bir kısım evlerimiz de kesintilerle küçülecek. Planlar ihtiyaçlarımızı karşılamıyor ve ilave sorunlar yaratıyor” dedi.

‘VİCDANIM RAHAT’
Tekrar söz alan Başkan Arda, planlarla ilgili vicdanının rahat olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

Benim vicdanım rahat. Hiçbir siyasetçi seçime 5-6 ay kala böylesi bir sorumluğu üstüne almaz. Kişiye özel plan yapmıyoruz. 10 bin kişiyi ilgilendiren bir plan ama 50 itiraz var. AK Partili Uğur Bey’in dediği gibi bir dayatma söz konusu değil. Uğur Bey, Sarnıçlıları davet etti ama mahalle muhtarları dışında kimse gelmedi. Siz zamanında bu planları incelememişsiniz. İtirazlar olmasa ve plan uygulanmış olsa sizin vicdanınız rahat olacak mıydı? Yüzde 45 zayiatı kim kabul eder. Vatandaşlara soruluyor mu tek tek plan yapılırken? Bu plan yanlış olsaydı buradan ve büyükşehirden geçmezdi. Planların eksikleri olabilir ama buradan siyaset devşirmek doğru değil. Sarnıç’ın planlarını bütüncül bir şekilde yapmak istiyorum ama seçim kimse elim yanmasın derdinde. Seçim üstü de olsa bu planları anlatacağım. 31 Mart tarihine göre hareket etmiyorum. Hiç kimse mağdur olmadan plan yapmak mümkün değil. Bem neden Sarnıçlıların mağdur olmasını isteyeyim. Belediye başkanı olarak herkesin beni sevmesini isterim. Bu plan sadece Gaziemir’den değil İzmir Büyükşehir Meclisi’nden de geçti. AK Parti grubunda ciddi şehir plancısı arkadaşlar var.

Konuşmaların ardından planlara yapılan itirazların oylamasına geçildi. Bayındırlık ve İmar, Hukuk ile Çevre komisyonlarının ret raporuna rağmen CHP Grubu’ndaki çatlak ve AK Parti ve MHP Grubu’nun da aleyhte oy kullanmasından kaynaklı Gaziemir Meclis’inde veto edildi. Bakanlık ve vatandaşların itirazı doğrultusunda yeni plan yapılması bekleniyor.
 

 
Tropikal kasırgada ölenlerin sayısı 40'a çıktı
 
Umuda yolculuk yarım kaldı... Düzensiz göçmenler yakalandı!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
9 Eylül 2023 Cumartesi 00:48

İlçeye inat oylar yine Ardaya..

Yorumu oyla      3      9  
Burdur 8 Eylül 2023 Cuma 09:58

Uğur Atmaca siyeset yapıcam diye sanıça ihanet etmiştir

Yorumu oyla      5      6  
Hüseyin Ahmetoğlu 7 Eylül 2023 Perşembe 23:12

Tebrikler Uğur İnan Atmacanin başarısı işte muhalefet böyle olur

Yorumu oyla      8      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bergama'da zabıtası haftası kutlandı
Zabıta Teşkilatının kuruluşunun 197. Yılı münasebetiyle Bergama Belediye ...
Başkan Soyer'den Karaburun'da tarım mesajı: Bu hikaye devam edecek!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 17’ncisi düzenlenen Karaburun ...
Topuklu Efe iddialı konuştu: Seçim çalışmasına 31 Mart'ta başladık
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, CHP Genel Başkanı Kemal ...
 
Konak'ta ek protokol... Bin liralık zam!
Konak Belediyesi ile DİSK arasında yapılan görüşmelerde işçiyi sevindirecek ...
Çalışmalar aralıksız sürüyor... İZBAN'a iki yeni durak!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ulaşım ağının önemli parçalarından biri olan ...
Seyrek’te Seda Sayan rüzgarı
Menemen Belediyesi’nin Cumhuriyet’in 100. Yılı kutlamaları kapsamında ...
 
Bayraklı'da gençler İngilizce eğitim kongresinde buluştu
Bayraklı Belediyesinin AIESEC ile imzaladığı iş birliği protokolü kapsamında ...
İzmir Şehir Tiyatroları sezonu açıyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 92. İzmir Enternasyonal ...
Gazete Karşıyaka, her hafta binlerce okuyucuya ulaşıyor
Karşıyaka Belediyesi’nin ilgiyle takip edilen kültürel hizmetlerinden ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Canımız acıdığında nehir kıyısına gideriz
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' romanının kelimesine dokunmadı... Çünkü!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva