HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
28 Nisan 2010 Çarşamba - 00:00

İzmir’’in gözü-kulağı olacak merkez

Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Afet Koordinasyon Merkezi ve Bilgi Teknolojileri Merkezi törenle hizmete açıldı.’

İzmir’’in gözü-kulağı olacak merkez



İZMİR - Olası doğal afetlere hazırlıklı olmak ve hasarlı bölgelere anında müdahale edilmesini sağlamak amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Toros Afet Koordinasyon Merkezi ile afet yönetiminin başarıyla yürütülmesini sağlayacak Bilgi Teknolojileri Merkezi, törenle hizmete girdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ’“Bilimi kullanarak belediyenin neler yaptığını ve yapacağını bu merkezlerde görüyoruz. Amacımız halkımıza hizmet ederek bu tür harika projeleri peşpeşe hayata geçirmektir’” dedi.

Toros’’taki İtfaiye Eğitim Merkezi’’nin içinde yer alan Afet Koordinasyon Merkezi’’nin önemine değinen Başkan Aziz Kocaoğlu, ’“İnşallah afet olmaz ve bu merkezi afette kullanmak yerine hizmet kalitemizin daha da artması için kullanırız’” dedi.


Etkili bir afet yönetimi için kriz durumunun zamanında teşhisi, kriz durumlarında takip edilecek konuların önceden belirlenmesi ve kriz tedbirlerinin gecikmeden uygulamaya konulmasının kritik öneme sahip olduğunu hatırlatan Başkan Kocaoğlu, ’“Bunları uygulayabilmek için de güncel ve doğru bilgiler, kesintisiz koordinasyon ve sağlıklı bir çalışma ortamına ihtiyaç vardır. İşte biz biz bunu sağlamaya çalıştık. Afet anında kentte konuşlanacak birimleri ve krizi sağlıklı yönetmek amacıyla, başta belediye başkanlığımız olmak üzere, kentin üst düzey yöneticilerinin toplanacağı Afet Koordinasyon Merkezi, hem fiziksel, hem de teknolojik olarak herhangi bir afet durumunu yönetecek şekilde oluşturuldu’” diye konuştu.

Törene katılan Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, ’“Türkiye’’ye örnek olacak bu merkezi hizmete aldığı için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’’na teşekkür ederiz’” derken, Vali Yardımcısı Mustafa Aydın da merkezin, kentteki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının hizmetlerine katkı koyacağını ifade etti. Mustafa Aydın, ’“İnşallah bu merkezi kullanmayız, ama afet sonrasında hayatın normal seyrine dönmesini sağlayacak, zamanında etkin bir şekilde müdahale edilmesini gerçekleştirecek bu merkezin önemli bir işleve sahip olacağına inanıyorum’” diye konuştu.

 
CANLI BAĞLANTI YAPILDI
Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Afet Koordinasyon Merkezi’’nde canlı sunum yapıldı. Mizansen olarak gerçekleştirilen sunumda, Çankaya’’da bir iş merkezinde yangın ihbarı alan ekipler olay yerine yönlendirirlerken, araç takip sistemi ile itfaiye araçları ekrandan izlendi. Bu sırada, daha önce Coğrafi Bilgi Sistemi kullanılarak elde edilen iş merkezinin tüm bilgileri ekrana geldi. Türkiye’’de ilk kez kullanılan uydu haberleşme sistemi ile canlı yayın yapılarak hem sabit hem de canlı kamera ile eş zamanlı görüntüler ekrana getirildi.  İtfaiye Daire Başkanı Fuat Barandır ve Büyükşehir Belediyesi Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanı İlhan Ekincioğlu birer sunum yaparak sistemin özelliklerini ve avantajlarını anlattı.

Törene, Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı ve İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu ile meclis üyeleri, Büyükşehir bürokratları ve muhtarlar katıldı.

10 ŞİDDETİNDEKİ DEPREME DAYANIKLI
Toros mevkiinde İtfaiye Eğitim Tesisleri’’ndeki 315 metrekarelik alanda tek katlı olarak kurulan merkez, büyük toplantı salonu, tuvalet, ofis, mutfak ve dinlenme odaları olmak üzere 4 bölümden oluşuyor.

10 şiddetindeki depreme dayanıklı olarak inşa edilen Merkeze İzmir’’in önemli 8 noktasından, İzmir Metro güvenlik kameralarından ve Balçova Mobese kameralarından görüntü aktarımı İzmirNet projesi üzerinden sağlanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen İzmirNet Projesi kent içindeki Mobese sisteminin de temel alt yapısını oluşturuyor. 400 metrekarelik alanda oluşturulan Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Bilgi Teknolojileri Merkezi de, ’“İzmir’’in kara kutusu’”  olması amacıyla tasarlanan bir veri merkezi olarak hizmet verecek. Bünyesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’’nin bilgisayar sunucu sistemleri, veri ambarları, İzmirNet yönetim merkezi, Afet Koordinasyon Merkezi de dahil olmak üzere çeşitli görüntü sistemlerini toplama, yönlendirme ve yönetim sistemini barındırıyor. Bu bölüm, 2010 yılında tamamlanması planlanan ve 21 ilçeyi kapsayacak olan Sayısal Telsiz Sistemi’’nin de merkezi olacak. Böylelikle afet anı ve sonrasında bu birim ’“İzmir’’in Veri Merkezi’” olarak afet yönetiminin başarıyla yürütülmesini sağlayacak.
 

 
KENTİN ALTINA 140 KM FİBEROPTİK KABLO DÖŞENDİ
Büyükşehir Belediyesi’’nin şehrin dört bir yanına dağılmış 100’’den fazla biriminin bilgisayar sistemlerini birbirine bağlamak, İBB Trafik Sinyalizasyon ve Kamera Sistemi’’ni yönetmek ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’’nin ilçe belediyeler ile ortaklaşa geliştirdiği bilişim projeleri nedeniyle, şehrin geneline yayılmış bir bilgi iletişim ağı kurma gerekliliği ortaya çıktı. Böyle bir gereksinimden doğan İzmirNet,  üç milyona yaklaşan anakent nüfusuyla Türkiye’’nin üçüncü büyük kenti olan İzmir’’in altına döşenen yüksek hızlı fiber kabloların omurgasını oluşturduğu; veri, ses ve görüntü iletişimini sağlamaktan başlayarak çok çeşitli hizmetler sunan bir iletişim ağı olarak tanımlanıyor.

Başlangıcından bu yana İzmirNet projesinin altyapı uzunluğu 300 km, kablo tahsisi 75 km, İzmir Büyükşehir Belediyesi’’ne ait fiber optik kablo uzunluğu ise 140 km’’ye ulaştı. İzmirNet projesinde 2010 yılında 250 km. altyapı gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Bunun yanında afet anı ve sonrasında hızlı müdahale için İzmir Büyükşehir Belediyesi Coğrafi Adres Bilgi Sistemi ve İmar Bilgi Sistemi sayesinde; eğitim yerleri, yangın vanaları, akaryakıt istasyonları, hastaneler, trafolar ve yaklaşık 30.000 engelli vatandaşımızın ikamet yerleri gibi en güncel verilere ulaşılabilecek.

Ayrıca Coğrafi Bilgi Sistemleri verileri ile gerek kriz öncesi, gerek kriz anında, gerekse kriz sonrasında ilk toplanma alanları ve çadır alanlarının, helikopter pist alanlarının, araç park sahalarının,  fırınlar gibi kritik öneme sahip yerlerin aynı anda sistem üzerinde görülmesinin sağlanması; yangın, ambulans araçlarının ve kurtarma ekiplerinin hangi güzergahları kullanarak hangi binalara en hızlı şekilde gitmesi gerektiği analiz ve sorgulamaları da mümkün olacak.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Tatı 1 yılını anlattı’…
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, seçimden sonraki bir yıllık çalışmalarını ...
Metro yine karıştı
Mahkeme, Metro’’da KİK’’in iptal ettiği Bornova ihalesinde yürütmeyi ...
Jeotermal’’de yeni yönetim belirlendi
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İl Özel İdaresi’’nin yüzde 50’’şer ...
 
Birgi evlerini korumak için halk bilgilendiriliyor
İzmir'in Ödemiş İlçesi Birgi beldesinde Koruma Amaçlı İmar Planı ...
Büyük şenlikte hüzünlü veda’…
Gaziemir’’de 13.’’sü düzenlenen Uluslararası Çocuk Şenliği’’nde rüya benzeri ...
Başkanlar sınır için bir araya geldi
Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak ile Karşıyaka Belediye Başkanı ...
 
Kentin kıyıları nakış gibi işlenecek’…
Büyükşehir Belediyesi, Güzelbahçe kıyı bandında başladığı güçlendirme ...
Karşıyaka’’da ’‘kepengi’’ Başkan Durak açıyor!
Başkan Cevat Durak pek örneği görülmeyen bir ’‘denetime’’ başladı. Durak ...
Konak 50 ülkeden uzmana ev sahipliği yapacak
İzmir, 3-6 Mayıs tarihlerinde, 50 ülkeden 400’’e yakın bilimadamının ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (4) Önce bakkallar azaldı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siyasi yasak gelirse ne olacak?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva