HABERLER>GÜNCEL
10 Nisan 2023 Pazartesi - 12:30

İzmir hayati teste yanaşmadı... Sadece 4 bin başvuru!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesinin, yaklaşık 902 bin binanın bulunduğu kentte yapıların depreme dayanıklılığının tespitine yönelik başlattığı çalışmaya sadece 4 bin 128 bina için başvuru yapıldı.

İzmir hayati teste yanaşmadı... Sadece 4 bin başvuru!

1. derece deprem kuşağında yer alan ve aktif fay hatlarının sık aralıklarla deprem ürettiği İzmir'de Büyükşehir Belediyesi ve İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi işbirliğiyle yapıların depreme ne kadar hazır olduklarının tespiti için 1 Mart'ta çalışma başlatıldı.

İzmir'in 30 ilçesinden "afetplani.izmir.bel.tr" ve "izmir.bel.tr" adreslerinden yapılan başvurularla belirlenen yapılara gelecek haftadan itibaren gidecek olan uzman ekipler, projeye uygunluk, beton dayanımı ve eksik donatı kontrolü, binanın depreme hazır olup olmadığına yönelik hızlı bir tarama yapacak.

Ekipler, röntgen yöntemiyle binada tahribata neden olmadan taşıyıcı sistemin içindeki demirin çapını ve sağlamlığını da kontrol edecek.

Çalışmayla ilgili AA muhabirine açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Banu Dayangaç, İzmir'de yaşayan herkesin kendi binasıyla ilgili bilgiye erişebilmesi ve kendini güvende hissetmesi için bu çalışmaya başladıklarını söyledi.

"Yapı ön incelemesi" adı verilen uygulamaya kent genelindeki tüm ruhsatlı yapıların dahil olabileceğini belirten Dayangaç, çalışmayı inşaat mühendisleri ve akademisyenlerin oluşturduğu bir kurulun yürüttüğünü aktardı.

Çalışma kapsamında son olarak, apartmanlardan yönetim kurulu kararı olmasına gerek kalmadan bireysel başvuru yapılabilmesinin de önünü açtıklarını aktaran Dayangaç, şunları kaydetti:

"Ekiplerimiz yapının, projesine uygunluğuna yönelik bir değerlendirme yapacak. Projeye uygun olmayan hususlar varsa, örneğin kolon kesme olup olmadığı gibi bir durumu tespit edecekler. Beton çekici yöntemiyle ve beton ultrason yöntemiyle, beton dayanımına ilişkin bir değerlendirme yapılacak. Bir taraftan da röntgen yöntemiyle de donatıya yönelik bir değerlendirme ve tespit yapılacak. Bunun sonuçları akademik kadro tarafından tekrar bilimsel yöntemler aracılığıyla sonuca bağlanacak ve vatandaşlarımıza bilgiyi net olarak vereceğiz."

Karot örneği alınmayacak
Dayangaç, çalışmalar kapsamında ekiplerin binalardan karot örnekleri almadığını, hızlı tarama yöntemleriyle vatandaşı bilgilendirme amacını taşıdıklarını aktardı.

Başvuruların devam ettiğini kaydeden Dayangaç, şöyle konuştu:

"İzmir'de 902 bin bina olduğunu düşünürsek başvuru sayısı sadece 4 bin 128 binada kaldı. Vatandaşlarımızın aslında binalarıyla ilgili bilgi edinmek isteyeceklerini düşünüyorum. Çünkü İzmir deprem kuşağında yer alan bir kent ve depreme hazırlıklı olmamız gerektiğini ve bunun bilincinde olmamız gerektiğini düşünüyorum."

Yıkım kararı endişesi
Dayangaç, yaptıkları çalışmanın riskli yapı tespiti işlemi olmadığını, yapıların ön incelemesinden ibaret olduğunu, dolayısıyla çalışma sonucu yıkım gibi bir yaptırımının bulunmadığına dikkat çekti.

Bazı vatandaşların bu yönde endişelerle çalışmaya mesafeli durduğunu tahmin ettiklerini bildiren Dayangaç, sözlerini şöyle tamamladı:

"Başvuru sayfamızda buna yönelik açıklamalar yaptık. Sıkça sorulan sorular ve yanıtları şeklinde bir bölüm oluşturduk. Oradan da takip edebilirler. Riskli yapı tespiti yapmıyoruz. Riskli yapı tespiti, şu an ülkemizde mevzuat çerçevesinde 6306 sayılı yasa kapsamında yapılan bir işlem ve sonrasında yıkım zorunluluğu olan bir işlem. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yapmakta olduğumuz çalışma, yapının mevcut durumunu değerlendirerek tespitine yönelik çalışma. Yani bir ön inceleme niteliğinde, dolayısıyla yıkım gibi bir yaptırımı yok. Ama şöyle bir husus var. Projelerine uygunluğu yönünden bir denetleme yapıyoruz. Projesinde olmayan, binanın taşıyıcı sistemini zedeleyici herhangi bir tadilat yapılıp yapılmadığını da kontrol etmiş oluyoruz." (AA)

 
Çakaloğlu Hanı'nın tarihi dokusu ortaya çıktı
 
Marble İzmir için geri sayım başladı!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
N.a. 11 Nisan 2023 Salı 13:54

Balık hafızalı olmakla alakası yok. Şimdi eve oturalamaz raporu verilse yıkılsa nereye gideceksin? Kiralar ucmus, ev fiyatları uçuk. İzmir İstanbul''dan da hiç aliyor. Start uplar falan buraya tasiniyor. Parası olan yeni bina çeşme Alaçatı Yelki stüdyo ev projelerinden ev alıyor. Merkezde 5060 yıllık binalarda oturanlar adam zamanında zar zor bir ev sahibi olmus. Bayraklı depreminde evi yikilanlarin evi hala yapılmadı. Eri ücrete haftada altmış saat calisiyoru yapılsa da üzerine para isteniyor. Oleceksek de artık evimizde olecez. Ben kiraciyim. Yeni ya da başka eve gücüm yet

Yorumu oyla      2      3  
Recep 11 Nisan 2023 Salı 13:19

Yani Faso fişi .ya çürük çıkarsa ne olacak 56 kişilik bir sitede 1520 kişi karşı çıkıyorsa ne olacak .bizim manavkuyu 2755 sokak no 7 de bulunan site 2005 yılın da karot alınmış en yüksek c17 beton değerinde çıkmasına rağmen belediyeye çekiç testi için baş vurdular 1520 kişi buna rağmen dönüşüme karşı digerleeinin de can güvenliğini riske atıyorlar belediye bu sorunları nasıl aşacak ona çalışması lazım ama nerdeee

Yorumu oyla      2      3  
Aslı 11 Nisan 2023 Salı 02:58

Yaptırımı yok ki sağlıklı olan karot zemin etüdü gerisi yalan bu dostlar alışverişte görsün tunç sağlıklı iş yaparmi hep yalan dolan sahte işler izmirli buna bidaha oy atmamak için sandığa gitmicek CHP çizgisini kaybetmiş parti yazık İzmire

Yorumu oyla      2      3  
TLG 10 Nisan 2023 Pazartesi 13:58

Neyi testini yapıyorsunuz ki ? Boşa vakit kaybı. 2000 öncesi evlerin %99 çürük zaten. Ykıp yeniden yapmaya dair ne gibi teşvikleriniz olacak onların planlamasını yapın biran önce

Yorumu oyla      5      4  
Menderesli 10 Nisan 2023 Pazartesi 13:20

İnsanlar balık hafızalı olmaktan kurtulamıyor,bu gün Izmirin yazlık konutlarında hızla kaçak yapılar yapılıyor,uzantılar çıkmalar ne plan ne proje kara düzen yapılıyor,özellikle Menderes ilçesi yazlık konutların bulduğu sitelerde hızla devam deprem sırasında durmuştu şimdi son sürat devam ediyor sanki yarın imar barışı çıkacak beklentisi ile...

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çakaloğlu Hanı'nın tarihi dokusu ortaya çıktı
İzmir'in Konak ilçesinde Kemeraltı Çarşısı'nda yer alıp, Osmanlı padişahı ...
'Çiftlik Bank'ın kara kutusu Osman Naim adliyede
Kamuoyunda "Çiftlik Bank" olarak bilinen sistemin kurucusu Mehmet Aydın'ın ...
CHP binasına saldırı iddiasında yeni gelişme
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanlığı binasına silahlı ...
 
Haciz edilen evini alıyordu... 'Mal kaçırıyor' iddiası mahkemeden döndü!
İzmir'de yaşayan Safiye Kaya (50), Şehri Ş.'nin (65) haciz ve ipotekli ...
İki husumetli karşılaştı... Yüzünden vuruldu!
Erzurum'da iki kişi arasında çıkan silahlı kavgada taraflardan birinin ...
İlk etapta sona doğru... Efes yeniden denize kavuşuyor!
DSİ 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, Efes Antik Kenti'ni 2 bin 500 yıl ...
 
Yolcu otobüsü, 2 minibüse çarptı: 14 yaralı
Eskişehir'de kontrolden çıkan yolcu otobüsü, karşı yönden gelen biri jandarma ...
Bin 500 yıllık yeraltı dehlizi bulundu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Saraçhane'de bulunan binasının ...
Mahkeme karar verdi... Mezarı açılacak mı?
14 yıl önce öldürülen Münevver Karabulut’un babası Süreyya Karabulut’un ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İran’da yeniden Türk başkan!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbi güzel kötü adam!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva