HABERLER>DÜNYADAN
16 Ocak 2016 Cumartesi - 23:10

İran'a yönelik yaptırımlar resmen kaldırıldı

Birleşmiş Milletler Nükleer İzleme Komitesi, İran'ın 14 Temmuz'da imzaladığı nükleer anlaşmanın tüm koşullarını yerine getirdiğini duyurdu. Birleşmiş Milletler yetkilileri, İran'a karşı uygulanan yaptırımların kaldırıldığını açıkladı.

İran a yönelik yaptırımlar resmen kaldırıldı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Birleşmiş Milletler (BM) Viyana Ofisi'nde bir araya geldi. Toplantı sonrasında Mogherini ve Zarif, ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda varılan kararı açıklayan Mogherini, nükleer anlaşmada "uygulama" safhasına geçildiğini belirterek, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) İran'ın anlaşma gereğince yükümlülüklerine yerine getirdiğini onayladığını söyledi. Mogherini, "Bugün İran yükümlülüklerini yerine getirdiği için İran'ın nükleer programı ile ilgili çok taraflı ve ulusal ekonomik ve finansal yaptırımlar, nükleer anlaşmaya göre kaldırılmıştır" dedi.

Müzakereye katılan bütün ülkelerin barışçıl nükleer enerji kullanımı konusunda işbirliği yapacağını belirten Mogherini, İran'ın nükleer programı ile ilgili BM yaptırımlarının kaldırıldığını aktardı. Mogherini, BM Güvenlik Konseyi 2231 (2015), 1696 (2006), 1737 (2007), 1747 (2007), 1803 (2008), 1835 (2008), 1929 (2010) ve 2224 (2015) kararlarının sonlandırıldığını ifade etti.

AB'nin ekonomik ve finansal yaptırımların kaldırılması için yasa tasarısı sunmayı onaylandığını kaydeden Mogherini, ABD'nin İran'a nükleerle ilgili yasal yaptırımları, idari işlemleri ve lisanslamaları durduracağını söyledi. Mogherini, ABD ve AB'nin kaldırılacak yaptırımların detayları üzerine yönetmelik yayımlayacaklarını ifade etti. Anlaşmanın uygulanmasının Ortak Komisyon tarafından gözetlenmeye devam edeceğini belirten Mogherini, UAEA'nın da denetim ve onaylama sorumluluğunu yerine getireceğini aktardı.

Başarının siyasi iradenin ve çok taraflı diplomasinin ürünü olduğunu vurgulayan Mogherini, "Bizler, çok zor sorunları çözebiliriz ve etkili pratik çözümler üretebiliriz" ifadelerini kullandı.

Yaptırımların kaldırılması, İran'ın uluslararası bankalarda dondurulmuş olan 100 milyar dolarlık varlıklarının serbest bırakılması sonucunu doğuracak. İran ile iş yapan ülke ve firmalar üzerindeki yasak kalkacak ve İran dünya ile ticaret yapabilecek. Ayrıca terörizme destek ve insan hakları ihlalleri kapsamındaki yaptırımlar uygulanmaya devam edecek.Ambargoların kalkmasının ardından İran'ın piyasaya günlük 500 bin varil petrol arz etmesi bekleniyor. İran'ın petrol arzının, varili 30 dolarların altına düşen petrol fiyatlarını daha da düşüreceği tahmin ediliyor.

UAEA raporlarına göre İran, anlaşmadan sonra uranyum zenginleştirmede kullanılan santrifüjlerin sayısını azaltmış, zenginleştirilmiş uranyum stokunu Rusya'ya göndermiş ve Arak nükleer reaktörünü sökmüştü.

İran ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile Almanya (5+1) arasında 14 Temmuz 2015 tarihinde Viyana'da varılan anlaşmaya göre İran nükleer faaliyetlerini UAEA denetçilerine açacak, buna karşılık denetçilerin onayından sonra İran'a yönelik yaptırımlar kaldırılacaktı.

OBAMA İMZALADI

Bu arada Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Barack Obama, UAEA’nın İran’ın nükleer anlaşmanın yükümlülüklerini yerine getirdiğine dair raporunu onaylaması sonrasında İran’a yönelik yaptırımları kaldıran başkanlık kararnamesine imza attı.

Obama, İran’ın nükleer programı nedeniyle daha önce uygulanan yaptırımların kaldırıldığını belirtti.

Obama, kararnameye ilişkin Temsilciler Meclisi ve Senato başkanlarına da mektup göndererek bilgilendirmede bulundu.

 
CHP Kurultayı’ndan 21 maddelik sonuç bildirgesi
 
Keskin nişancı tüfeğiyle vurulan polis şehit oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD ve İran arasında tarihi takas!
ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile ikili görüşmeler de bulunan İran Dışişleri ...
Noam Chomsky'den HDP'nin davetine yanıt
HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın düşünür Noam Chomsky'ye yaptığı ...
İran'ın yıllardır beklediği haber geldi!
Tahran'ın kısaca P5+1 olarak adlandırılan Birleşmiş Milletler'in (BM) ...
 
Otele bomba yüklü araçla saldırı: 30 ölü
Burkina Faso İçişleri ve Güvenlik Bakanlığından yapılan açıklamada, 3 ...
Fransa şokta: Deney ilacı can aldı
Fransa'nın kuzeybatısındaki Bretonya bölgesinde, test aşamasındaki ağrı ...
ABD’den sert mesaj: Rahatsız edici bir trendin…
Amerikan Büyükelçisi Bass’in Türkiye’de akademisyenlere yönelik gözaltıları ...
 
Flaş! ABD'den akademisyenlere destek
ABD Büyükelçisi John Bass yaptığı yazılı açıklama ile 'barış bildirisi'ne ...
ABD: Türkiye IŞİD’i mükemmel vurdu!
Warren, Türkiye'nin IŞİD’in sınır ötesindeki sığınaklarını ve mevzilerini ...
Almanya'dan bir garip tören: Cenazesi sahipsiz diye yaktılar
Almanya'da Trier Belediyesi, intihar eden Tahir Unutmaz'ın yakınlarına ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İran’da yeniden Türk başkan!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbi güzel kötü adam!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva