HABERLER>GÜNCEL
13 Kasım 2021 Cumartesi - 12:10

Hamsinin Türkiye'den ABD'ye 10 bin kilometre yolculuğu

Balık avı yasağının 1 Eylül'de sona ermesinin ardından denizlerde başlayan hareketlilik devam ediyor. Gürpınar Su Ürünleri Hali'ndeki bolluk, balık ihracatına da yansıdı. Gürpınar Su Ürünleri Hali'nden Amerika ve İsviçre'ye hamsiden mezgite, istavritten kalkana kadar kasa kasa balık ihracatı gerçekleştiriliyor. Yaklaşık 10 bin kilometre uzaklıktaki Amerika'ya 4 hafta içerisinde 2 tondan fazla balık gönderildi.

Hamsinin Türkiye den ABD ye 10 bin kilometre yolculuğu

Gürpınar Su Ürünleri Hali'nden Amerika ve İsviçre'ye balık ihracatı gerçekleştiriliyor. 19 Ekim'de başlayan su ürünleri ihracatıyla Türk balıkçıların ağlarına takılan hamsi, mezgit, istavrit, kalkan, tekir, barbun, zargana gibi deniz balıkları Amerika ve İsviçre'de sofraları süslüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki, İstanbul Yönetim Yenileme AŞ (İSYÖN) tarafından işletmeciliği yapılan Gürpınar Su Ürünleri Hali'nde 19 Ekim'den beri yurt dışına 2 tondan fazla balık gönderildi.

En çok talep edilen balık ise Karadeniz'in incisi hamsi oldu. Yaklaşık 1 buçuk ton hamsi ihracatı yapıldı. Haftanın 2 günü yapılan ihracatın talep üzerine 4 güne çıkartılması planlanıyor. Her hafta Türkiye'den yaklaşık 600 kilogram balık, yurt dışına gönderiliyor. 

İBB tarihinde ilk kez su ürünleri ihracatı gerçekleştirildiğini belirten İSYÖN AŞ Genel Müdürü Hamdi Arpa, bu ürünlerin yaklaşık 10 bin kilometrelik yolculuğunu anlattı. Balıkçılardan satın alınan balıkların, 5 kilogramlık kutulara yerleştirildiğini belirten Arpa, ardından jel buzlarla beraber paketleme işleminin tamamlandığını ve kargolanmaya hazır hale getirildiğini ifade etti.

"HER HAFTA 600 KİLO ÜRÜN GÖNDERİYORUZ" 

ABD'nin New Jersey eyaletine yapılan ihracat hakkında bilgi veren Hamdi Arpa, "Karadeniz, Ege ve Marmara Denizi'nden balıkçıların tuttuğu balıklar, Gürpınar Balık Hali'ne getiriliyor. Biz buradan balıkları kasalarla alıyoruz. Bu ürünler, gıda mevzuatına göre buzlanıp vakumlandıktan sonra paketlenip soğutucu araçlarla İstanbul Havalimanı'na götürülüyor.

Buradan THY uçakları ile soğuk zincir bozulmadan muhafaza edilerek taşınıyor. Her hafta hamsi, sarıkanat, çipura, lüfer, palamut, levrek, tekir, mezgit, kalkan, barbun, istavrit gibi balıkları İsviçre ve Amerika'ya gönderiyoruz" diye konuştu.

"20 BİN DOLARLIK İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİLDİ"
İhracatın ABD'nin New Jersey eyaletindeki bir toptan gıda şirketine yapıldığını söyleyen Arpa, su ürünlerinin Türk ekonomisine katkısına da dikkat çekerek şunları söyledi:

"Tarım ve Orman Bakanlığı'nın istediği şartları sağladıktan sonra ihracatı başlattık. Hedef ABD ve İsviçre dışında yurt dışında farklı ülkelere de bu ihracatı yapmak. Şu an haftanın 2 günü yapılan ihracat haftanın 4 gününe çıkarılması hedefleniyor. Her hafta Türkiye'den yaklaşık 600 kilogram balık gidiyor, bugüne kadar gönderdiğimiz ürün 2 tonu geçti. 19 Ekim'den bu yana 20 bin dolarlık kazancımız oldu."

"JEL BUZLA MUHAFAZA EDEREK SEVKİYATA HAZIRLIYORUZ"
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi Semih Terzi ise "Şu an lüfer işlemi yapılıyor. Satın aldığımız lüferleri 5 kiloluk sızdırmaz kutularla paketliyorlar. Ürünlerimizi tartıyoruz ardından jel buzla muhafaza edecek şekilde saklıyoruz. Bir sonraki aşamamızda sızdırmaz poşetle paketleyip sevkiyata hazır hale getiriyoruz" ifadelerini kullandı. (DHA)

 
5 yıllık çalışan katil oldu... Ekmek teknesine kan bulandı!
 
Kurum: 2.8 milyon konutun dönüşümünü tamamladık
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
5 yıllık çalışan katil oldu... Ekmek teknesine kan bulandı!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde pazar yerinde yanında çalışan işçi tarafından ...
Devasa Türk bayrağı 10 kişiyle 40 günde boyandı
Mersin'in Mut ilçesinde 22 dönümlük araziye işlenen Türk bayrağının renginin ...
Termometreler sıfırın altında sekiz dereceyi gösterdi
Kars'ın Sarıkamış ilçesinde soğukların etkisiyle ağaçlar ve bitkiler kırağı ...
 
81 ilde 'Huzurlu Sokaklar Uygulaması' gerçekleştirildi
Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığınca, çocuk ve gençlerin ...
Böyle dolandırıcılık görülmedi... 16 fenomen tutuklandı!
Sahte bahis kuponlarıyla sosyal medya üzerinden temas kurdukları kişileri ...
Arkadaşının sırtına çıktı, elektrik kablolarını çaldı
Şişli'de arkadaşının sırtına çıkarak elektrik direğindeki kabloları kopararak ...
 
Başkan Erbaş: Kudüs turları yeniden başlıyor
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Covid-19 salgını nedeniyle ...
İzmir'deki enerji hattına acil kamulaştırma kararı!
Kütahya, Ankara, Bilecik, Manisa, Kırıkkale, İstanbul ve İzmir'de bazı ...
Büyükşehir'in 2022 yılı bütçesi açıklandı... İşte hizmet pay dağılımları!
İzmir Büyükşehir Belediyesi 2022 Mali Yılı Gider Bütçesi 12 milyar 500 ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'No bebek yes hayat!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bu hafta Avrupa için çok kritik…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Pahalı, fahiş ve fuhuş!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Evlad-ı Fatihan ne yapacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Emeğin dayanışma gücü
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Belediye meclisleri
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Önemli bir düzeltme!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva