HABERLER>MUTFAK
2 Haziran 2024 Pazar - 11:44

Enginar saklama rehberi: En fazla iki gün!

Bahar aylarında sofraların baş tacı olan enginar, saklama koşullarına göre lezzetini kış aylarında da koruyabiliyor. Pazarda limonlu suda satılan enginar ile ilgili konuşan Diyetisyen Elif Dila İmançer, “Enginarı vakumlamadan uzun süre (örn: 48 saat) limonlu suda bekletmek şişkin ve sert yapısını etkileyerek ürün kalitesini düşürebilmektedir. Taze enginarları yaprakları ile birlikte ortalama 15 dakika haşladıktan sonra soğuk suda sıcaklığını düşürerek ve sonrasında yapraklarını ayırarak vakumlama yapılabilir” dedi.

Enginar saklama rehberi: En fazla iki gün!

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Akdeniz mutfağında geniş bir yere sahip olan enginar, bahar aylarının vazgeçilmez sebzesi olarak sofralarda yer alıyor.

Renginin kararmaması için pazarda limonlu suyun içinde satılan enginar, havayla temas ettiğinde renk değiştiriyor. Enginarları kış mevsiminde tüketmek için saklamak isteyen tüketiciler ise çeşitli saklama yöntemlerini deniyor. Buzlukta, kavanozda ya da pişmiş enginar… Saklama yöntemleri saymakla bitmese de enginarın saklanırken içerdiği besin değerlerini ve lezzetini de kaybetmemesi gerekiyor.

Egedesonsöz’e konuşan Uzman Diyetisyen Elif Dila İmançer enginar, enginarın pişirme yöntemleri ve saklama koşulları hakkında bilgi verdi.

ENGİNAR, ANTİOKSİDAN VE PREBİYOTİK ÖZELLİĞE SAHİP
İmançer, enginarın faydalarından bahsederek “ Enginar içeriğinde bulunan besin öğeleri ve fitokimyasallar nedeniyle sağlık için çok kıymetli bir gıdadır. Enginarın sağlık üzerine etkisini inceleyen birçok araştırma; karaciğer koruyucu, kanser oluşumunu engelleyici, kolesterol düşürücü, antioksidan ve prebiyotik özellikte olduğunu vurgulamaktadır. Lif içeriği ile kan şekeri üzerine olumlu etkisi dikkat çekmektedir” ifadelerini kullandı.

LİMONLU SUYUN İÇİNDE EN FAZLA 48 SAAT BEKLEYEBİLİR
Enginarın satılırken limonlu suyun içinde uzun süre bekletilmesinin kalite ve lezzet kaybına yol açabileceğini söyleyen İmançer, “Elbette böyle değerli bir gıdayı satışa sunarken veya tüketmeden önce, ürün kaybını en aza indirgemek için bazı yöntemlere başvurulmaktadır. Enginarın dış yapraklarından ayrılarak, kalp kısmının limonlu su içinde bekletilmesi en bilinen örnektir. Bu yöntemde limonun asidik özelliği yardımıyla enginarların enzimatik olarak kahverengileşmesi engellenir ve enginarın bozulması geciktirilir. Ancak enginarı vakumlamadan uzun süre (örn: 48 saat) limonlu suda bekletmek şişkin ve sert yapısını etkileyerek ürün kalitesini düşürebilmektedir” dedi.

BUHARDA PİŞİRME EN İYİ YÖNTEM
İmançer sözlerine şöyle devam etti:

“Enginar kalbini fiziksel,  kimyasal ve duyusal anlamda en kaliteli halde muhafaza etmek için taze enginarları yaprakları ile birlikte ortalama 15 dakika haşladıktan sonra soğuk suda sıcaklığını düşürerek ve sonrasında yapraklarını ayırarak vakumlama yapılabilir. Ayrıca buharda pişirme, enginarın içindeki fenolik bileşiklerden en yüksek oranda faydalanmak adına iyi bir yöntemdir. Son olarak, enginar yapraklarında baş kısmına göre yararlı bileşiklerin daha fazla olduğu unutulmamalı ve mümkünse taze olarak aldıktan sonra yapraklarıyla birlikte pişirilip tüketilmelidir.”

 
Merkez Bankası'ndan kredi kartı uyarısı
 
Aile danışmanlığı hizmetinden 116 bin çift yararlandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Istakoz yemeği nasıl yapılır?
Istakoz, farklı pişirme yöntemleriyle hazırlanabilir. Ancak hangi yöntem ...
Günün iftar menüsü: Soğan Dolması
Günün iftar menüsü: Soğan Dolması
Günün iftar menüsü: Tire Köfte
Günün iftar menüsü: Tire Köfte
 
Günün iftar menüsü: Kaz ciğer sote!
Günün iftar yemeği: Kaz ciğer sote!
Günün iftar menüsü: Hasanpaşa Köfte!
Günün iftar menüsü: Hasanpaşa Köfte!
Günün iftar menüsü: Orman Kebabı!
Günün iftar menüsü: Orman Kebabı!
 
Günün iftar menüsü: Perde Pilavı!
Günün iftar menüsü: Perde Pilavı!
FOTO GALERİ--- Günün iftar menüsü: Tavuklu Sultan Kebabı!
FOTO GALERİ--- Günün iftar menüsü: Tavuklu Sultan Kebabı!
Günün iftar menüsü: Patlıcan Kebabı!
Günün iftar menüsü: Patlıcan Kebabı!
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İran’da yeniden Türk başkan!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbi güzel kötü adam!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva