HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
6 Ekim 2009 Salı - 00:00

Efes kalıntıları tehlikeli!

Efes Antik Kenti Kazıları Başkan Vekili Dr. Sabine Ladstatter restore çalışmaları yapılmaması nedeniyle turistlerin tehlikede olduğunu söyledi. ’

Efes kalıntıları tehlikeli!


 
İZMİR - Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Başkanı ve Efes Antik Kenti Kazıları Başkan Vekili Dr. Sabine Ladstatter, Efes Antik Kenti'ndeki bazı yapıların ziyaretçiler için tehlike oluşturabileceğini, aynı zamanda turist yoğunluğunun da bazı anıtlara zarar verilebileceğini ifade ederek, bölgede daimi korunma için proje çalışması başlatıldığını kaydetti.
   
Efes Antik Kenti kazılarında yer alan ve finansal destek sağlayan kuruluşlardan Selçuk Belediyesinden yapılan açıklamada, Dr. Sabine Ladstatter'in antik kentteki çalışmalara ilişkin görüşlerine yer verildi.
    
Buna göre, Efes Antik Kenti'ndeki kalıntıların güvenlik altına alınması gerektiğine dikkati çeken Dr. Ladstatter, birçok kalıntının yüz yıl önce kazıldığını ve o zamandan beri restore edilemediğini bildirdi.
    
Dr. Sabine Ladstatter, şunları kaydetti: ''Özellikle şehrin merkezinde oldukça yüksek ayakta duran kalıntılar var ve korunum durumları oldukça kötüdür. Örneğin bunlardan bir tanesi Varius Hamamı ve Aşk Evi olarak bilinen yapıdır. Varius Hamamı her gün binlerce turist tarafından ziyaret edilmekte, ziyaretçilerin içinde bulundukları tehlikeyse bilinmemektedir. Diğer taraftan ziyaretçilerin sayısının çokluğu da anıtlara zarar vermektedir. Ziyaretçiler konulan bariyerleri geçmekte ve turizm için uygun olmayan alanlara girmektedir. Bu nedenle kalıntıların güvenlik altına alınması çalışmaları daha da önem kazanmış ve bu çalışmalar başlatılmıştır.''
    
ZARAR TABLOSU ÇIKARILACAK
Bu yıldan itibaren Efes'te kalıntıların daimi korunmasına yönelik yeni bir proje çalışmasının sürdürüldüğüne işaret eden Dr. Ladstatter, şehir merkezindeki kalıntıların tüm duvarlarının inceleneceğini, bir zarar tablosu çıkarılacağını ve tehlikeli yerlerin, adım adım güvenlik altına alınacağını kaydetti.
    
Dr. Ladstatter, öncelik verilen Varius Hamamı'ndaki genel latrine (tuvalet) ve Aşk Evi olarak adlandırılan yapılardaki çalışmaların tamamlandığını, ayrıca Yamaç Evler 2'nin kuzeyindeki Kuretler Caddesi boyunca uzanan alanın da güvenlik altına alındığını bildirdi.
    
2009 yılında çalışmaların yapıldığı diğer bir anıtın da Devlet Agorası'ndaki (Meclis Binası) Bouleuterion olduğunu belirten Dr. Ladstatter, çalışmaların kazı sezonu sonrasında ve 2010 yılında da sürdürüleceğini ifade etti.
    
Dr. Ladstatter, ''Projenin amacı, Efes'teki anıtların daimi olarak güvenlik altına alınması ve turistler için tehlikesiz hale getirilmesidir'' dedi.
    
TİYATRO 2018'DE TAMAMEN AÇILACAK
Kalıntıların korunması açısından önem taşıyan Efes Büyük Tiyatrosu araştırma ve restorasyon çalışmalarının üç yıldır sürdüğünü de dile getiren Dr. Ladstatter, tiyatronun yapı tarihine ilişkin faaliyetlerin, kazılar ve mimari analizlerle tamamlandığını aktardı.
    
Dr. Ladstatter, tiyatronun güneyinde girişlere çıkan masif bir merdivenin tamamen ortaya çıkartılarak restore edildiğini, yapının iç mekanlarında da çalışmaların tamamlandığını, kuruldan alınan izinle iç mekanların temel sağlamlaştırma çalışmalarına gidildiğini kaydetti.
    
Dr. Ladstatter, restoratör, mimar ve kalifiye işçilerden oluşan bir ekiple boştaki her taşın sabitlendiğini ifade ederek, bu çalışmaların gelecekte atılacak her türlü restorasyon faaliyetinin temelini oluşturacağını vurguladı.
    
Restorasyon nedeniyle tiyatronun 3 yıldır etkinliklere kapalı olduğunu, üç kademeli bir plan dahilinde çalışmaların sürdüğünü belirten Dr. Sabine Ladstatter, planla tiyatronun üçte ikisinin 2012'de açılmasının hedeflendiğini, 2013'te ise sahne arkası kısmın yüzde 100 kullanılabilir duruma geleceğini bildirdi.
    
Dr. Ladstatter, ''Tiyatronun tam olarak açılması ve kullanılması için 2018 yılı öngörülmektedir. Çalışmaların tamamlanması için gereken temel şart, tüm yıl boyunca çalışmayı karşılayabilecek finansal güvencenin sağlanmasıdır'' dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
100 yıllık camiye tescil
Ovakent’’te bir asırlık geçmişe sahip olan Ulu Cami, Kültür ve Tabiat ...
'Karanlıktakiler' filmi zirvede
Çağan Irmak’’ın cuma günü gösterime giren ’“Karanlıktakiler’” filmi, ...
Karakuyu’’nun fırçasıyla gezinti’…
Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Sanat Galerisi’’nde Meltem Karakuyu’’nun ...
 
30 yıl sonra tekrar İzmir'de
Kosovalı ud sanatçısı Ethem Baymak, 30 yıl önce konser vermek için geldiği ...
’‘Sular Çekilmeden’’ INCHES’’te finalde’…
Ödemişli sinema gönüllülerinin çektiği Sular Çekilmeden adlı film Hollanda’’da ...
Hasankeyf'te 'süper' gece!
Türk popunun süperstarı Ajda Pekkan, Hasankeyf Köprüsü'nün altında ...
 
Beckett ve Nazım Paris'te buluştu
Samuel Beckett'in iki kısa oyunundan ve Nazım Hikmet'in şiirlerinden ...
Balkanlılar Festivali’’ne ’‘ateşli’’ final
5. Balkanlılar Halk Dansları Festivali’’nin finalinde Gündoğdu Meydanı’’na ...
Hep yasak, hep yasak!
'Otomatik Portakal', 'Düşlere Bir Ağıt', 'Yol', ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bir şarkısın sen!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (5) Aşılar acıtmaz ki!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva