HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
29 Nisan 2010 Perşembe - 00:00

Doğal Yaşam’’da ilk pasta mutluluğu’…

Büyükşehir Belediyesi, İzmir’’deki fenilketonüri hastası çocuklar ve gençler için Doğal Yaşam Parkı’’nda eğlence düzenledi. ’

Doğal Yaşam’’da ilk pasta mutluluğu’…


Günün sürprizi ise özel bir diyetle beslenen ve daha önce hiç pasta yememiş olan çocuklar için hazırlanan ’“özel pasta’” oldu.
 
İZMİR - Çölyak ve fenilketonüri hastaları için ’‘özel tıbbi ekmek’’ üretimi için çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, kentte yaşayan 43 fenilketonüri hastası çocuk ve genç için özel bir etkinlik düzenledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’’nun eşi Dr.Türkegül Kocaoğlu’’nun da katıldığı etkinlikle hasta çocuklar ve aileleri, İzmir Doğal Yaşam Parkı’’nda bir araya geldi. Özel bir diyetle beslenmek zorunda oldukları için hayatları boyunca hiç pasta yememiş olan çocuklar, Büyükşehir Belediyesi tarafından kendileri için özel olarak hazırlanan pastayı yediler. Hayatlarında ilk kez pasta yiyen çocuklar ve gençlerin mutluluğu görülmeye değerdi.

Doğal Yaşam Parkı’’ndaki eğlencede bir konuşma yapan Dr. Türkegül Kocaoğlu, erken teşhisin fenilketonüri hastalığı için önemine dikkat çekti. Hastalığın tanısının bebeğin doğumunu takip eden ilk 72 saat içinde topuktan alınan iki damla kan ile kolayca konulabildiğinin hatırlatan Dr. Kocaoğlu, ’“İki damla kan, çocuğun ve ailenin hayatını kurtarır. Akraba evliliği, sözkonusu hastalığın meydana gelmesinde önemli bir etken olduğu biliniyor. Ben de bir çocuk hekimi olarak akraba evliliğine kesinlikle karşıyım. Önlenebilir engellilikler için toplum olarak herkesin bilinçlenmesi gerekiyor’” dedi.
 

 
Aile bütçelerine küçük bir katkı
Fenilketonüri hastalarının ömürleri boyunca diyet yapmak zorunda olduklarını ifade eden Türkegül Kocaoğlu, en büyük yükün diyetin sağlıklı olarak yapılmasını takip edecek olan annelere düştüğünü söyledi. Dr. Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: ’“Büyükşehir Belediyesi olarak, ihtiyaç sahibi çocuklarımıza destek amacıyla onların tüketebilecekleri gıdalardan oluşan paketler hazırladık. Bundan sonra da destek olmayı hedefliyoruz. Hastaların diyetlerinde sakıncalı olan fenilalanin amino asidi ile gluten bir çok gıdada bulunuyor. Ülkemizde ise fenilalanin içermeyen veya çok düşük seviyede içeren ürün üretimi kısıtlı olarak yapılıyor. Çoğu ürün yurtdışından getiriliyor. Bu yüzden de bu gıdalar çok pahalı oluyor. Ekonomik sıkıntısı olan aileler ürün sağlamakta zorlanıyorlar. Biz bu hastalarımızın diyetlerine ve bütçelerine katkıda bulunmak ve sağlıklı bireyler olarak gelişmelerini sağlamaktan mutluluk duyuyoruz.’”

Eğlencede, özel pastalarını yiyen çocuklara ’‘düşük proteinli ve glutensiz gıda’’ paketleri verildi. İçinde bisküvi, makarna, irmik ve fındık ezmesi bulunan gıdalarını alan çocuklar, Dr.Türkegül Kocaoğlu’’yla birlikte dans ettiler. Gün boyunca animasyon ekibiyle eğlenen çocuklara, yüz boyama etkinliği de yapıldı. Günün sonunda, fenilketonüri hastası 11 yaşındaki Hasan Yurt, Kocaoğlu’’na bir teşekkür çiçeği verdi.

Fenilketonüri hastası 2,5 yaşındaki Sevcan Güneş’’in annesi Handan Güneş, kızının tedavi altında olduğunu söyledi. Güneş, ’“İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’’na gösterdiği hassasiyetten dolayı teşekkür ederim. Bizim için çok güzel bir gün oldu’” dedi.
 
Fenilketonüri nedir?
Metabolik bir hastalık olan fenilketonüri, tanısı alınmamış ve bu sebeple gerekli diyetten yoksun beslenen bireylerde merkezi sinir sistemini tahrip ediyor. Geri dönüşü mümkün olmayan zihinsel engele neden olan hastalıkla ilgili en büyük sıkıntı, toplum tarafından pek bilinmemesi...

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zeytinlik hemzemin geçidi trafiğe kapatılıyor
Aliağa-Menderes Projesi kapsamında, Zeytinlik’’teki (Gürçeşme Ülkü Sineması ...
Başkan İnce pazara indi
Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce Güzelbahçe yalı mahallesinde ...
Başkan Tartan restoran açtı!
Alsancak’’ta ikinci şubesini açan Köfteci Remzi adlı restoranın kurdelesini ...
 
Sakin Şehir’’in çocukları sebze yetiştirdi
Ülkenin ''cittaslow (sakin şehir)'' örgütlenmesine üye ...
İzmir’’in gözü-kulağı olacak merkez
Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Afet Koordinasyon Merkezi ...
Başkan Tatı 1 yılını anlattı’…
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, seçimden sonraki bir yıllık çalışmalarını ...
 
Metro yine karıştı
Mahkeme, Metro’’da KİK’’in iptal ettiği Bornova ihalesinde yürütmeyi ...
Jeotermal’’de yeni yönetim belirlendi
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İl Özel İdaresi’’nin yüzde 50’’şer ...
Birgi evlerini korumak için halk bilgilendiriliyor
İzmir'in Ödemiş İlçesi Birgi beldesinde Koruma Amaçlı İmar Planı ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (4) Önce bakkallar azaldı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siyasi yasak gelirse ne olacak?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva