HABERLER>GÜNCEL
29 Temmuz 2013 Pazartesi - 10:39

Doğa için isyan: Karaburun’a iyi bak!

Balık çiftliği, kontrolsüz avcılık, maden ve rüzgâr türbini tehdidi altındaki Karaburun'da kapsamlı bir çevre mücadelesi başlatılıyor.

Doğa için isyan: Karaburun’a iyi bak!

İZMİR - İzmir ’e bağlı Karaburun’da bir süredir yoğun bir çevre mücadelesi yaşanıyor. Yarımadanın dört bir tarafına yayılmış balık çiftlikleri, köyleri dibine yapılan ve günden güne artan rüzgar enerji santralleri, mermer ve taş ocakları, kontrolsüz su ürünleri avcılığı Karaburun’da yaşayan vatandaşları hareket geçirdi.

İzmir’in en küçük ilçesi olan Karaburun denizi ve doğasıyla ön plana çıkan potansiyel bir turizm merkezi...

Radikal’den Serkan Ocak’ın haberine göre Karaburun Kent Konseyi, son dönemde ilçelerinde artan yatırımların bir çevre ve sosyal katliama dönüştüğünü belirterek önemli bir mücadeleye başladı.
 
GÖÇ ETMEK İSTİYORUZ
Temiz bir enerji kaynağı olmasına rağmen rüzgâr santralı yatırımları özellikle köylüleri göç etme noktasına kadar getirmiş durumda.

Yaylaköyü’nden Mustafa Şenbahar anlatıyor: “Köyümüzün 300 metre uzağına rüzgâr türbinleri dikmeye başladılar. 2007’de Tarım Bakanlığı’nın desteği ile 2 bin zeytin diktik. Bir firma 2011’de Tarım İl Müdürlüğü’nden aldığı bir raporla rüzgâr türbini dikmek için 5 yaşındaki 2 bin zeytinimizi söktü. Bununla ilgili dava açtık. Köyümüze kayıtlı 10 bin keçi var. Meralarımızı rüzgâr türbini inşaatları ile mahvediliyor. Keçiler çalılarla besleniyor. Çalılar toz içinde. Tozdan keçiler ölüyor. Sırf geçen yıl 20 bin lira keçiler için ilaç parası harcadık. Bugüne kadar böle bir şey olmuyordu. Mera kalmadı. Şu ana kadar köyümüze 50 türbin dikildi. 100 türbin için daha izin almışlar. Köyün 40 dönümlük mezarlık alanı için bile başvuru var. Karaburun Yarımadası’na toplam 1200 rüzgâr türbini dikilmesi planlanıyor. Bu bizim sonumuz demek. Köyde baş dönmesi başladı. Oruçtan diyorlar. Ancak oruç tutmayanların da başı dönüyor. Bir yer gösterseler hemen göç edeceğiz.”

Karaburun’daki sorunlardan biri de maden ocakları. Karaburun’da yılda yaklaşık 55 bin ton kapasiteli tesisin kurulmasına izin verildi. Mermer, taş ve mıcır ocakları yarımadanın endemik bitkilerine zarar veriyor.

Kent Konseyi Doğa Grubu’ndan Pamir N. Teker’in verdiği bilgilere göre, zengin flora ve biyoçeşitliliğin yanı sıra tarımsal gelir kaynakları olan zeytin, nergis, sümbül, enginar, mandalina gibi bitkiler üzerinde de yıkıcı, bozucu etkiler yaratıyor.
 
FOKLAR ÖLDÜRÜLÜYOR
Doğanın tahribi organik tarım ve alternatif turizm odaklı gelişimi de baltalıyor.

Kent Konseyi’nden Teker, “Tüm yarımadanın etrafı balık çiftlikleri ile kaplandı. Karaburun’un bir yandan özel çevre koruma alanı olması konusunda uğraşıyoruz. Bir yandan UNESCO tarafından biyosfer rezerv alanı ilan edilmesini istiyoruz. Foça ile Karaburun arasında Akdeniz foku yaşıyor. Yunuslar var. Doğal olarak çiftliklere gidiyor ve ağları parçalıyor. Balık çiftliği sahipleri de tüfekle bunları vuruyor. Balık çiftliği her yerde olabilir ancak Akdeniz fokunun nesli dünyada tükenme noktasında. Ayrıca Karaburun’da nadir bulunan ada doğanı ve yılan kartalı gibi çok önemli kuş türleri var. Rüzgâr santralı yatırımları bu türler için bir tehdit. Rüzgâr var diye her yere santral kurmanın anlamı yok” ifadelerini kullandı.

Karaburun’daki deniz çayırları ve akıntılar bir çok canlı türünün üremesi için uygun ortam sağlıyor. Ancak büyük tonajlı gırgır, trol tekneleriyle yoğun avcılık balık stoklarının azalmasına neden oluyor.

Karaburunlular kötü gidişata dur demek için ‘Karaburun’a iyi bak!’ adıyla büyük bir buluşma gerçekleştirecek. Kent Konseyi Doğa Grubu, 17-18 Ağustos’ta sorunları anlatmak için geniş katılımlı bir dizi etkinlik de düzenleyecek. (Radikal)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
DİKKAT:!!! 30 Temmuz 2013 Salı 13:10

EVET EN SON ALDIĞIM HABERE GÖRE KARABURUN DA AKP CHP İLE ARASIN HİÇ FARK YOK UYANIN EY CHPLİLER KARABURUNA SAHİP CIKIN.!!!!!!

Yorumu oyla      13      12  
başkan nerdesin 30 Temmuz 2013 Salı 09:13

evet sevgili aziz başkana nerdesin seni artık görmek istiyoruz hertürlü eylemde.!!!

Yorumu oyla      15      13  
iclal aker 29 Temmuz 2013 Pazartesi 20:12

bu yazıyı okuyunca çok mutsuz oldum karaburuna bunlar yapılmamalı iligileriniz teşekkür ederim ama her zaman emir demiri keser lütfen mücadelinizi bırakmayın karaburunun mücadele yapan sizlere ihticacı var kolaylıklar diliyorum.

Yorumu oyla      17      13  
Hayri 29 Temmuz 2013 Pazartesi 14:56

Günaydın beyler. Yolumuz yok, köylerdeki en genç insan 55 yaşında, elektrikler kesiliyor. İzmir de oturup kimse ahkam kesmesin. Çıkmaz sokak olduk burada. Burası vatan değilmi. Çevreciler rant peşinde milleti kandırıyor. Gelişmek ve güzelleşmek istiyoruz.

Yorumu oyla      18      21  
İZMİRİ SEVENLER 29 Temmuz 2013 Pazartesi 14:54

EEE DAHA NE DURUYORSUNUZ YAPIN EYLEMİ TAM DESTEK BİZ İZMİRLİDEN...BAZILARI CORBAYI BULUCAK DİYE GÜZELİM İLÇEYİ MAHFETTİLER.!!!!

Yorumu oyla      21      13  
T.C.isimsiz 46 29 Temmuz 2013 Pazartesi 14:03

para ve menfaat için DOĞA katliamlarının " gelişme , değişme ve çağ atlama " diye yutturulduğu , buna destek verenlerin de meşhur sayı olan % 50 olarak ifade edilmesi ne büyük bir yalandır..O meşhur sayının içinde maalesef en az % 30 , ahan da bu yukarıdaki pastadan pay almaya çalışan leş kargalarının oluşturduğu güruhtur..Günahtır ve de ayıptır para ve menfaat için doğayı katletmek ey inananlar ve inanan taklidi yapanlar !

Yorumu oyla      24      13  
Kazım EMİR 29 Temmuz 2013 Pazartesi 13:55

etkinlikte yöre halkı konuşturulmalı gerçek sahipleri

Yorumu oyla      21      13  
KEMAL CANDAN 29 Temmuz 2013 Pazartesi 11:35

SAYIN BASIN MENSUPLARI LÜTFEN BU KONUYA DUYARLI OLUN. İNAN BU KONU 3-5 AĞAÇTAN DAHA ÖNEMLİ, KARABURUN BİTİYOR. BİRKAÇ SENE SONRA DENİZE GİRİLEMEZ DURUMA GELECEK. LÜTFEN SİYASETİ BIRAKIP İZMİR İÇİN KARABURUN İÇİN BİRŞEYLER YAPIN.

Yorumu oyla      28      13  
sahip cıkalım 29 Temmuz 2013 Pazartesi 11:15

evet hersene gidip tatil yaptığım bir ilçe inanılmaz bir temiz havası var burdan büyük şehir belediye başkanına sesleniyorrum hiçmi elinizden bişey gelmiyo hiçmi kamuoyu yaratamıyorsuz inanın akp resmen o küçüçük ilçeden nemalanıyor buna musade etmeyin izmir ayakalk uyanın artık.!!!!!

Yorumu oyla      28      15  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Feci kaza! Polis araçları kafa kafaya: 5 yaralı
İstanbul’un Küçükçekmece ilçesinde bir şüpheliyi kovalayan iki polis aracı ...
Gelibolu’da 12 saatlik yangın: Ciğerlerimiz kül oldu!
Gelibolu ilçesine bağlı Ilgardere köyü yakınlarında dün öğle saatlerinde ...
ODTÜ'yü yasa boğan ölüm
ODTÜ bölüm birincisi 22 yaşındaki genç kız, bisikleti ile dolaşırken, ...
 
Facia! İzmir'de tekne battı: 2 ölü
Urla bağlı Balıklıova Köyü'nde, balık tutmak için denize açılan ve içinde ...
Twitter CEO'sundan Türkiye açıklaması
Twitter'da son günlerde özellikle Türkiye'deki kullanıcıların takipçi ...
Flaş! Gezi Parkı yine kapandı: Anıt mezar çöpe!
Gezi Parkı'nda düzenlenmesi planlanan BDP'nin iftar yemeği öncesi polis ...
 
Bir ‘kaza’dan daha fazlası! Susurluk: Belediyecilik devrimi!
Balıkesir’in şirin ilçesi tarih kitaplarına 1996’daki mihenk taşı kaza ...
Korkunç kaza: 2 itfaiyeci öldü
Başkent'te yangın ihbarına giden itfaiye aracı kaza yaptı, 2 itfaiyeci hayatını kaybetti.
Somali’deki saldırı kurbanı polisler Türkiye’de
Somali'nin başkenti Mogadişu'daki Türk Büyükelçiliği'ne düzenlenen intihar ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (4) Önce bakkallar azaldı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siyasi yasak gelirse ne olacak?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva