HABERLER>POLİTİKA
20 Temmuz 2023 Perşembe - 08:40

CHP’li Polat’tan iktidara ekonomi salvosu: 15 Temmuz gecesi emeklinin ruhuna sela okuttular!

15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde benzin ve mazota yapılan zamları eleştiren CHP’li Polat, “Verilen zamlar 15 Temmuz gecesi emeklinin ruhuna fatiha okunuyormuş gibi sela okundu” dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in performansını yorumlayan Polat, “Bakan Şimşek zaman uluslararası güvenilirliği olan birisi… Şimşek’in gelmesinin bu iktidarla hiçbir şey ifade etmediğini gördük. Şimşek orada gönülsüz gelin gibi oturuyor. Eli kolu bağlı…” açıklamasını yaptı.

CHP’li Polat’tan iktidara ekonomi salvosu: 15 Temmuz gecesi emeklinin ruhuna sela okuttular!

EGEDESONSÖZ- CHP YDK üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı. Programın gündeminde ekonomide yaşanan olumsuzluklar vardı.

KENDİ ŞAŞAALARINDAN VAZGEÇMEYİP VATANDAŞIN SIRTINA GİTTİKLERİ HER KİLOMETREDE VERGİ KOYDULAR
Son dönemde yaşanan zam furyası hakkında değerlendirme yapan CHP’li Polat, “Derin bir ah çekerek başlamak isterim. Türkiye’de bugünlerin olacağını ve bu iktidar ile devam edilirse bir çöküşün yaşanacağını seçim döneminde ifade ettik. Genel başkanımız Düyun-u Umumiye hükümeti olarak tanımladı bu iktidarı. Bu tanımlama son derece doğru bir tanımlama… Bu tanımın içinde birçok şey gizli… Ülkede baskılanmış bir dolar kuru vardı. Ödemeler dengesinde iş yapma biçimine kadar her şeyiyle oynadılar. İyi giden bir sistemle oynarsanız bir noktadan sonra felç edersiniz. Türkiye’nin yaşadığı bu… Yeni ekonomi modeli dediler, YEP dediler, RAP dediler eski maliye bakanımız vardı, damat, o anlattı. Onunla başlayan bir süreç… Özerk olduğunu savunduğumuz Merkez Bankası üzerinden ekonomik operasyona başlandı. Dünyada literatürde olmayan ‘faiz sebep, enflasyon sonuç’ diyerek Nas ekonomisi olarak tarifledikleri bir ekonomi modeli yapmak istediler. Eşi benzeri görülmeyen savurganlığı kur korumalı mevduat hesaplarıyla tutmaya çalıştılar. Bunu da seçim sürecinde dövizi belli bir noktada vatandaşa yük getirecek şekilde tuttular. Bir noktadan sonra tutulamayacak noktaya geldi. Kur korumalı mevduat hesabı da kalktığında kur 35 TL’nin üzerine çok rahat çıkacaktır. Reel dengesini bulak. Reel dışında baskılamak için hazineyi yok etmiş oluyorsunuz. Bir sabah kalktık, şeffaf, hesap verilebilir, rasyonel ekonomi politikalarına dönülmesi gerekiyor denildi. Eski-yeni maliye bakanını göreve yeniden getirilerek döndüklerini ilan ettiler. ‘Faiz sebep, enflasyon sonuç’ diyen Nas ekonomisinin çöküşünü gördük. Bir anlamda faiz artırımları geldi. İnsanlar sormaz mı bizim ömrümüzden seneler yedin, geleceğimizi yedin. Fabrikalarımızı kapattın, çocukları okuldan aldırttın, memlekette genç bırakmadın. Bunun hesabını birileri vermesi gerekiyordu. Maalsef belli manipülasyonlar yaparak seçim sandığından kurtuldular. Ama Türkiye’yi bataklığa hızlıca götürdüler. Zam yağmurundan, ülkenin tüm değerlerini satmaktan, milletin üstüne yük bindirmekten başka çareleri yok. Dönüp baktığımızda kamuda tasarruf tedbirlerinden bahsedilmiyor. Saray’da tasarruf tedbirlerinden bahsedemiyorsunuz. Kendi şaşaalarından vazgeçmeyip vatandaşın sırtına gittikleri her kilometrede vergi koydular. 5’li çeteyi beslemek ve kur korumalı mevduat hesaplarını ödeyebilmek için daha çok yük getirecekler. Daha fazla zenginliğimiz satılacak” dedi.

KAPALI KAPILAR ARDINDA YAPILAN ANLAŞMALARI BİLMEK ZORUNDAYIZ
‘Süreç nereye gider?’ sorusuna yanıt veren CHP’li Polat, “Krizler esnasında krizi saklama ve iktidarlarını sürdürmek için bir takım uluslararası anlaşmalar yaptılar. Bu anlaşmaların hepsi malın sahibi olan kamudan saklanarak yapıldı. BAE ile yapılan swap anlaşmasının içeriğini ve o paraların ne yapıldığını vatandaş bilmez. Çin’le yada Güney Kore ile yapılan swap anlaşması ile gelen paralara ne oldu? Döviz kurunu tutmak için ucuz kur olarak mı piyasaya pompalandı? Bildiğimiz tek şey bunu vatandaşın bedelini ödeyecek olması. Sonuç ne olur, bu borçları uluslararası ile ilişkiler anlamında ya ödeyeceksiniz yada ödemeyeceğim diyeceksiniz. Ödeme yapmamak için kapalı kapılar ardında yapılan anlaşmaları bilmek zorundayız ama bundan bizi mahrum bırakıyorlar” ifadelerini kullandı.

Mazot ve benzin fiyatı ne kadar? İstanbul, Ankara İzmir akaryakıt fiyatları  kaç TL? 17 Temmuz 2023 güncel akaryakıt fiyatı

ZAMLAR 15 TEMMUZ GÜNÜ SELALARLA GELDİ
‘Vatandaş bu süreçten nasıl etkilenecek?’ sorusu üzerine açıklama yapan CHP’li Polat, “Vatandaş çarşıya pazara çıkınca hayatında nelerin değiştiğini görüyor. Esnaf yada emekli çalışan vatandaş arabasına binemeyecek. Arabalar evde yatmaya ve pazara düşmeye başlayacak. Dar gelirli ya da orta gelirli sınıf arabalarını çalıştıramayacak, market araçlarını dolduramayacak, almaları gerekenin yüzde 30’unu alamayacaklar. Geçtiğimiz sene bu zamanlar ‘ekmeği 5 liranın çok üzerinde yiyeceğiz’ dedim ve yer yer 9 liraya kadar ekmek çıkmaya başladı. Buradan yine tekrara ediyorum: Almak için pazara gittiğiniz bu ekonomik koşullarda asgari ücretli, memur, emekli ya da beyaz yakalı orta gelir sınıfına ait insanlar ellerine aldıkları alışveriş listesinin ancak yüzde 25’ini alarak eve dönecekler. Birçok şeylerden feragat edecekler. Çünkü ekonomileri yetmeyecek. TÜİK maskesi ile enflasyon farkı ile yüzde 25 zam yapıldı. Mazota bir anda yüzde 7-8 bandından zamlar gelmeye başladı. Emekli de arabaya biniyor, emeklinin de yediği çarşı-pazar malları arabalarla geliyor. Nakliye farkları binmeye başladı bile. Onun dışında üretim farkları binecek. Verilen zamlar 15 Temmuz gecesi emeklinin ruhuna fatiha okunuyormuş gibi sela okundu. Millet yaşamıyla bu şekilde sınanacak. Planlarını erteleyecek, geleceğe dönük birkaç aylık plan yapan insanlar birkaç günlük plan yapmaya başlayacak” şeklinde konuştu.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu: Soykırım ekonomisini uygulayan siyasal iktidara,  asıl oy verenlerin ders vermesi lazım | PolitikYol.com | Yorum, Analiz,  Haber Sitesi

KILIÇDAROĞLU, CUMHURBAŞKANI OLSAYDI…
‘Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı olsaydı ülkede ne değişirdi?’ sorusu üzerine konuşan Polat, “bir kere Türkiye hızla normalleşmesi gerekiyordu. Hukukun üstünlüğü, kamu vicdanı gibi kavramlar, şeffaflık  olacaktı. Bir malı satarken neye, kaça, neden satıldığını kamu bilecekti. İzmir Limanı özelleştiriliyor, THY’nin özelleştiği söyleniyor. Alman kanallarında anlatılıyor bunlar. Kamunun bundan haberi yok. BOTAŞ’ın gaz borçlarına karşı Ruslara devredileceği söyleniyor. Kamu vicdanını rahatlatacak açıklama yok. Düyun-u Umumiye hükümeti dememiz bu sebeptendir. Kılıçdaroğlu gelseydi Merdan Yanardağ cezaevinde olmayacaktı. Adalet mekanizmasının işlediği, uluslararası hukuk normlarıyla hareket edildiği söylenecekti. Türkiye’ye bakıldığında insanlar buraya paralarını yatırmaya korkuyor. Çünkü burası güvenli liman ötesinde ceberut bir adam tarafından yönetilen bir ülke… Yarın öbür gün insanların mal varlıklarına çöküldüğünü görünce yatırımcı parasıyla başını ağrıtmak istemiyor. Yurtdışındaki yerliler dahil olmak üzere kimse yatırım yapmak istemiyor. Kılıçdaroğlu gelseydi hızla yatırımlar gelecekti. Reel biçimde güven duyulmaya başlanacaktı” değerlendirmesini yaptı.

Bakan Şimşek'ten kamu kurumlarına "tasarruf" genelgesi - EKOTÜRK

BAKAN ŞİMŞEK GÖNÜLSÜZ GELİN GİBİ
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in görevi gönülsüz kabul ettiğini düşündüğünü söyleyen CHP’li Polat, “Ekonomideki anahtar kelimelerden biri güvendir. Bakan Şimşek zaman uluslararası güvenilirliği olan birisi… Şimşek’in gelmesinin bu iktidarla hiçbir şey ifade etmediğini gördük. Şimşek orada gönülsüz gelin gibi oturuyor. Eli kolu bağlı… Yapmak istediği faiz artırımlarını yapamıyor. Kur Korumalı Mevduat’ın bir an önce kaldırılmasından yana olduğunu biliyorum ben. Kaldırmak isteyecektir. Hazinenin üzerine ne kadar yük getirdiğini bilen o. Merkez Bankası başkanının istediği gibi hareket etme özgürlüğünü sağlamadılar, hiçbir şey yaptıramadılar. Bizim iktidarımız da Merkez Bankası özerk ve bağımsız olacaktı. Para politikalarını belirleyen kurumlar oluşacaktı ve o zaman güven anahtarı tam anlamıyla çalışacaktı. Güvenin oluştuğu yerde reel piyasa hareketlenir, insanlar üretme peşine koşar. Üretemeyen, dışa bağımlı ve ekonomik bağımsızlığını kaybeden bir noktaya dönüşüyor bu toplum. Öyle bir noktaya geldik. Piyasalara güven verecektik, işleyen bir ekonomi olacaktı. Uluslararası çağdaş anlayışla işleyen bir ekonomi politikamız olacaktı. Hesap verecektik, şeffaf olacaktık. Bunları minimum hasarla atlatmak için uğraşacaktık. Kamuya şeffaflaşma adına ne varsa anlatacaktık. Swaplar imzaladık, anlaşmalar yaptık, buna karşı ne taahhütler verecektik, hepsini toplum bilecekti” dedi.

‘BUNU HAK ETTİLER, ALLAH BELALARINI VERSİN’ DİYEMEYİZ
Muhalefete oy veren kesimlerin bir bölümünde ‘insanlar oy verdi, hak ettiğini yaşar’ duygusunun olduğunu belirten CHP’li Polat “Toplumun önderleriyiz, yaklaşımlarımız farklı olmalı. ‘Bunu hak ettiler, Allah belalarını versin’ diyemeyiz. Bir siyasetçi sorumluluğunun ötesinde yaklaşımlar bunlar. Vatandaşta kabahat aramak, ‘bize oy vermediniz, alın size’ demek siyaseten bir kaçıştır. Demek ki biz yeteri kadar çalışamadık, insanları ikna edemedik. Önce kendimize sonra vatandaşa döneceğiz. Milleti aydınlatamadıysak kabahat bizim… Vardiyalı çalışan ve ardından fazla mesai yapıp evine pert giden adama ‘sen doğruyu yapmadın, al bunu çek’ diyemeyiz. Biz o adama ülkenin durumunu yeterince anlatıp elinden tutup ‘gel kardeşim’ diyememişiz. Ben kendimden başlıyorum eleştiriye” ifadelerini kullandı.

 
İklim dostu tarım için 70 milyon dolarlık yatırım
 
İş dünyasının enflasyon endişesi!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş Cemil 20 Temmuz 2023 Perşembe 10:40

Bırak bu işleri mahir bırak bu işleri işin gücün car car boş konuşmak! bir delege seçimini bile düzgün yapamayan bir parti ülkeyi nasıl yönetecek ? Az kaldı 8 ay sonra İzmir'de bir çok belediye'yi kaybedersiniz... Tıpış tıpış İzmirliler size körü körüne oy vermeyecekler! yıldı bıktı millet sizin beceriksizliği bizden yeter yeter utanmaz herifler!!

Yorumu oyla      11      4  
Vatandaş 20 Temmuz 2023 Perşembe 09:10

Bu tüm halkın ve sizin de selanız verildi,bu halk yine kurtulur ama CHP içine kurt düştü zor kurtulur,sizin için değişen birşey yok bu dönemde vekil olarak alınız maaşlarınızı gelecek dönem bitti yeni yönetim eskiye ait ne varsa ihraç edecektir...

Yorumu oyla      16      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Meclis olağanüstü toplanıyor!
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP'nin başvurusu ...
Toplantı açıklaması: Sızdıranları biliyorum!
CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay kendisinin de katıldığı CHP'deki ...
Mehmet KARABEL yazdı... Yarından sonra!
Mehmet KARABEL yazdı... Yarından sonra!
 
CHP İzmir'de delege seçimleri tam gaz devam… Üç listeli yarışta gülen değişmedi
Mahalle delege süreci devam eden Bornova’da Ergene Mahallesi sandık başına ...
İYİ Parti İzmir'in A Takımı'nda güncelleme!
İYİ Parti İzmir İl Başkanlığı, başkanlık divanında güncelleme yaptı. Genel ...
İmamoğlu ve Öztrak'tan 'gizli toplantı' açıklaması
Cumhuriyet Halk Partisinde, "değişim" talebinde bulunan İstanbul Büyükşehir ...
 
Kılıçdaroğlu ve Davutoğlu bir araya geldi
Sandığa Millet İttifakı çatısı altında giden CHP ve Gelecek Partisi'nin ...
'Etik olmayan toplantıları doğru bulmayız'
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, İstanbul Büyükşehir ...
AK Partili Kaya’dan CHP’li Bakan’a sert sözler: Siyasetin çöplüğünde kaybolacak!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan’ın bir televizyon ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İran’da yeniden Türk başkan!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbi güzel kötü adam!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva