HABERLER>POLİTİKA
28 Aralık 2015 Pazartesi - 17:55

CHP’li Böke’den Sur raporu: Üçüncü yolu anlattı!

CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke partisinin kadın vekilleriyle birlikte Diyarbakır’ın Sur ilçesine yaptıkları inceleme ziyareti hakkında bilgi verirken, çözüm için üçüncü yolun mümkün olduğunu söyledi ve bu seçeneği anlattı.

CHP’li Böke’den Sur raporu: Üçüncü yolu anlattı!

Gökhan KOÇ / EGEDESONSÖZ - CHP’nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, Denizli Milletvekili Melike Basmacı, İstanbul Milletvekili Gamze İlgezdi, Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, İzmir Milletvekili Zeynep Altıok ve Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu yoğun çatışmaların yaşandığı Diyarbakır’ın Sur ilçesini geçtiğimiz hafta içinde ziyaret etmişti.
 
CHP’li vekiller Sur'da incelemelerde bulunmak için Diyarbakır'a giderek, muhtarlar, esnaf ve vatandaşlarla buluştu.
 
İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, Notalar Şiddete Karşı projesine katılmak için geldiği İzmir’de Sur'daki izlenimlerini basın mensuplarıyla paylaştı. Böke ayrıca Şırnak’ın Cizre ilçesinde şehit olan Bucalı Necati Yenikapı’nın acılı ailesine baş sağlığı diledi ve “Necati’yi yaşatmamız gerekiyor” dedi.
 


İZMİR’DEN SES VERELİM
Bugün burada bulunmasının sebebinin “İzmir’in kalbinin yanıyor olması” olarak niteleyen Böke, “Sadece İzmir değil Diyarbakır’ın hayat damarları kesilmiş, yaşamın durdurulmasından dolayı sıkıntıları Cuma günü görme fırsatımız oldu. Çocuklar, kadınlar, gençler, anneler, babalar şiddet altında eziliyor. Bugün İzmir’den bir ses verelim. Tüm Türkiye’nin sesini de İzmir’den haykıralım. Bütün sorunlara İzmir’den, Eskişehir’den, Diyarbakır’dan çığlık atalım. Bu sorunları çözme yükümlülüğümüz var. Bu çığlıklara merhem olacak tek şey, bizi barıştıracak unsurlardır. Müzik bu konuda bir unsurdur” dedi.
 
ÇÖZÜM ÜRETMEK İÇİN BURADAYIZ
Şırnak Cizre’de şehit olan Bucalı Necati Yenikapı’nın acılı ailesine baş sağlığı dileyen Böke, “İzmir’de bugün şu saatlerde bir anne oğlunun cenazesini almak için askeri hastane de bekliyor. O anne şiddetin en büyük mağdurudur. Sur bölgesinden göç etmek zorunda kalmış çocukların güvenliğinde endişe duyan anneler şiddetin mağdurudur. Bahar’ın annesi, Efe’nin annesi şiddetin mağdurudur. Bu şiddeti yaratan ise AKP’nin ta kendisidir. Oradaki insanları hendek terörüyle, teröristle vatandaşı ayırt etmeden yaklaşan AKP iktidarıdır. Kadınlar şiddetten mağdur. Bir çok şehit veriyoruz anneler mağdur. Her gün en yakınından şiddet gören ve canını kaybeden kadınlar var. Kadına şiddet her gün bir kadının canına mal oluyor. 2007-2009 yılları arasında kadına şiddet yüzde 1400 artmış. Fakat 2009’dan sonra bunula ilgili resmi rakamlara ulaşamıyoruz. Fakat bize bu verileri gösteren gerçekler var. Diyarbakır’ın sesini İzmir’den duyurmak için gerçekleri örtmeye çalışan AKP’ye karşı gerçekleri göstermek için bugün buradayız. Bizi yok etmeniz mümkün değil. Biz bu sorunlara çözüm üreten siyasi yaklaşımla tüm ülkenin sesi olmak ve tüm kalbimizle Türkiye’yi dinlemek ve duymak için, en önemlisi ise aklımızla çözüm üretmek için buradayız.  Tüm Türkiye’nin talebi daha iyi bir yaşamdır. Siyaset bu yaşam için çözüm üretmek zorundadır. Ülke olarak bütün bu sorunların üstesinde gelerek, kalbini İzmir’de, Eskişehir’de, Diyarbakır’da, Trabzon’da açarak, tüm Türkiye’yi barıştıracak ve birlikte yaşamayı sağlayacak öncülüğü CHP olarak yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
NECATİ’Yİ YAŞATMAMIZ GEREKİYOR
Ben Türkiye’nin tüm renklerini biliyorum. Tüm zenginliğini yaşıyorum. Bu renklerin çığlığını sızı olarak kalbimde hissediyorum. İki tane erkek çocuğu annesi olarak her şehit haberi geldiğinde endişe duyuyorum. Fakat birlikte yaşam kültürü için çok çabalayan bir partinin yöneticisi olarak gurur duyuyorum. Bu çığlığa son vermemiz gerekiyor. Necati Türkiye’nin bütün renklerini bilerek doğdu ve bu renkler uğruna  öldü. Bizim Necati’yi yaşatmamız gerekiyor. Hayalleri gerçekleştirecek siyaseti inşa etmeliyiz. CHP bu siyasetin öncüsü olmakta kararlıdır. Biz İzmir’in bu çığlığını bütün Türkiye’nin duymasını istiyoruz” dedi.


 
ÜÇÜNCÜ YOLU ANLATTI
Bu sorunları çözmek için üçüncü bir yol olduğunu söyleyen Böke, “Kadına şiddetin son bulması için mecliste bütün adımları atıyoruz. Türkiye iki yol denedi. Birinci yol toplumsal barış için güvenlikçi politikalar üretildi. 30 yıl mücadele verildi. Bir adım dahi ilerlenemedi. İkinci yol AKP süreciydi. Bu süreç toplumsal barışı terör örgütü ve hükümet arası müzakerelere indirildi. Yönetimin kendisi kurgu olarak yanlıştı. CHP, yöntemin kalıcı barış getirmeyeceğini her fırsatta söyledi. CHP üçüncü yol olduğunu her yerde söyledi. İkinci yol başarısızlığa uğradı. Bu çok açık. Halk şunu soruyor. “Ne oldu da 7 Haziran sonrası şiddet arttı” Cevabı açık. İkinci yol çöktü. Üçüncü yolu cesaretle konuşmamız gerek. Barışı toplumsallaştıracak bunu kalıcı kılacak bir dizi siyasi adım öneriyoruz. Çözüm meclisten siyasetten geçiyor. Gerçekten toplumu barıştırma düşüncemiz varsa CHP'nin üçüncü yolunda buluşalım. İlk olarak mecliste toplumsal mutabakat komisyonu kurulmalı. Her partinin siyasi talepleri bu zeminde tartışılmalı. Bu komisyonun kurulması üçüncü yolun ilk ve önemli adımıdır. Siyaset tek başına çözemez bu sorunu. Toplumda davet edilmeli. CHP'nin üçüncü yol önerisinde komisyon mecliste çalışırken meclisle eş zamanlı çalışacak ortak akıl heyeti kurulmalı. Sakın akil adalarla karıştırılmasın. Akıl ortak olduğunda doğruyu bulursunuz. Üçüncü yolda üçüncü adım meclis içinde gerçekleri araştıracak komisyon kurulmasıdır. Korkmayan bir yaklaşıma ihtiyaç var çünkü. Üç adım kapsamlı kalıcı barışı inşa edecek bir yöntemdir. Siyaseti barıştıralım ki toplumu barıştıralım” ifadelerini kullandı.

ŞİDDETİ TIRMANDIRACAK BİR ÖNERİDİR
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a açılan soruşturmayla ilgili basın mensuplarının sorusunu yanıtlayan Böke, “Öz yönetim açıklamaları barışın inşa sürecine hiçbir faydası yoktur. Çizdiğim çerçeve birlikte yaşama kültürü, öz yönetim anlayışı olarak tam karşısındadır. Şiddeti tırmandıracak bir öneridir. Karşı olduğumuz bir yaklaşımdır. Türkiye’nin bütün olarak yaşayacağı günlere ihtiyaç vardır” dedi.

 
Cizre’den bir acı haber daha: Evinin bahçesinde oynarken…
 
Flaş! İzmir’de HDP'li başkanlara gözaltı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
GÖZTEPELİ İŞADAMLARI 28 Aralık 2015 Pazartesi 22:51

GELECEĞİN CHP GENEL BAŞKANI.HAYIRLI OLSUN.BİZ NE DERSEK DOĞRUDUR.

Yorumu oyla      13      7  
mert 28 Aralık 2015 Pazartesi 20:15

Silahlı örgütle ne konuşulur ne anlaşılır geçin bunları

Yorumu oyla      21      9  
GAZİEMİR ÇARŞI 28 Aralık 2015 Pazartesi 19:52

SN.GENEL BAŞKAN YARDIMCIM; SİZİ GENEL BAŞKANLIKTA GÖRMEK MUCİZE DEĞİL HERHALDE.!

Yorumu oyla      14      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Davutoğlu açıkladı: PYD Fırat'ın batısına geçti mi?
Başbakan Ahmet Davutoğlu, PYD’nin Fırat’ın batısına geçmediği yönünde ...
Sadullah Ergin’den Cem Küçük’e: Tamamen iftira!
Eski Adalet eski Bakanı Sadullah Ergin, Star Gazetesi yazarı Cem Küçük’ün ...
Flaş: Selahattin Demirtaş’a çifte soruşturma!
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ...
 
Ala açıkladı: Büyükşehir yasası kökten değişiyor!
Büyükşehir Yasası'nın değiştirilerek bazı yetkilerin merkezi yönetime ...
Saray Sözcüsü: Gazze şartından vazgeçmedik!
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin, Gazze Şeridi’ne yönelik ...
Kongre sürecine Balbay bakışı: Anadolu…
Hafta sonu tamamlanan CHP’nin il kongrelerinden sonra oluşan fotoğrafı ...
 
Selvi Kılıçdaroğlu’ndan İzmir’de sürpriz ziyaret
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu ‘Notalar ...
CHP’li Altıok: İzmir’de RES terörü yaşanıyor!
CHP İzmir Milletvekili, Yarımada’da hukuki mücadele sürerken Karşıyaka ...
Selvi Kılıçdaroğlu İzmir’de acıya ortak oldu!
Anlamlı organizasyon için kente gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (4) Önce bakkallar azaldı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siyasi yasak gelirse ne olacak?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva