HABERLER>POLİTİKA
20 Haziran 2023 Salı - 09:36

CHP’li Bayır’dan ‘ittifak’ yorumu: Kullanıldık!

CHP eski milletvekili Abdüllatif Şener’in ‘oy vermedim’ açıklamasının ardından Millet İttifakı konusunu yorumlayan ve yerel seçim uyarılarda bulunan CHP İzmir geçmiş dönem Milletvekili Tacettin Bayır, “kendileri milletvekili çıkarmak için bizi kullandı aslında. Yani gene fedakarlık Cumhuriyet Halk Partisi'nin kendi öz evlatlarına düştü” dedi. Bayır İYİ Parti’ye seçimlerde ilçe verilebileceği iddiası ile ilgili ise ‘Kiraz’ örneğini verdi.

CHP’li Bayır’dan ‘ittifak’ yorumu: Kullanıldık!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Türkiye’de 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinin geride kalmasının ardından yeni gündem maddesi yerel seçimler olmuş durumda.

AK Parti kurucularından olan ve sonrasında CHP’ye geçen geçmiş dönem Milletvekili Abdüllatif Şener’in ‘oy’ itirafı sonrası Cumhuriyet Halk Partisi içinde yeniden ‘ittifak’ tartışmaları patlak vermiş durumda.

Cumhuriyet Halk Partisi’nden 25-26-27’nci dönem İzmir milletvekili ve 2011-2012 yılları arasında İl Başkanlığı olmak üzere birçok kademede görev yapmış olan Tacettin Bayır, Egedesonsöz’e konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İTTİFAKTAN YARARLANAN TEK TARAF OLDU
Bayır açıklamasında “Cumhuriyet Halk Partisi üzerine düşen görevi yerine getirdi. Gerekli özveriyi de gösterdi. Zaten Türkiye'de ne zaman demokrasiye sıkışsak Cumhuriyet Halk Partisi bu konuda elini taşın altına koyuyor. Bu ittifak süreci de gösterdi ki çok şey verdik kendimizden. Ama onlar bize oy bile vermediler, bir şey artmadı bizim. Bu ittifak denilen şeyde karşılıklı menfaat çıkarları olması gerekiyor. Yani iki taraf da bir şey kazanması lazım. Oysa biz bu ittifak sürecinde gördük ki Cumhuriyet Halk Partisi'nin bir kazancı olmadı bu ittifakta. Tam tersine kaybı oldu. Ama öbür taraf ciddi şeyler kazandı yani. TBMM’ye 35 milletvekili soktular. Grup kurdular yani. Böyle baktığın zaman ittifaktan yararlanan tek taraf oldu. Sadece onlar. Ama biz bunun bir faydasını görmedik. Demek ki buradan bir ders çıkarmamız gerekiyor. Cumhuriyet Halk Partisi kendi özünden, kendi tabanından, sosyal demokrat Atatürkçü ve laik kesimin oyunu alabiliyor ama bu tarz ittifaklar oy kaybettiriyor. Yani örneğin ben bunu şöyle değerlendirelim. Belki oy vermemezlik yapmaz Cumhuriyet Halk Partili ama, sandığa gitme noktasında belki ikinci turda sandığa gidenin azalması veya gitmemesinin bir nedeni olarak bu ittifak olarak görülebilir” diye konuştu.

SAĞ TARAF KESİN OY VERMEDİ
İzmir’de DEVA, GELECEK, Demokrat Parti ve Saadet Partisi seçmenlerinin Abdüllatif Şener gibi CHP’ye oy vermeme ihtimalini de değerlendiren Bayır, “Elbette olabilir. Yani birçok ihtimal var. O da bir tanesi… İzmir'de bunu ölçebilmek çok kolay değil. İzmir'de zaten yüzde 60’ın üzerinde bir oyumuz var bizim. Dolayısıyla İzmir'den bunu anlamamız çok kolay olmaz. Belki kırsal kesim yani; Bergama'da Kınık, Kiraz, Menderes Havzası oradaki ilçelere bakarak bunu anlayabilirsin. Ama  kesin olan bir şey var.  Sağın özellikle cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu'na oy vermediği kesin yani” ifadelerini kullandı.

YİNE FEDAKARLIK YAPAN CHP’LİLER OLDU
‘İttifakın tek kaybedeni CHP mi oldu?’ sorusuna da net bir yanıt veren Bayır, “Evet, yani kendileri milletvekili çıkarmak için bizi kullandı aslında. Yani gene fedakarlık Cumhuriyet Halk Partisi'nin kendi öz evlatlarına düştü. Yani biz dört tane ittifaktan milletvekilini İzmir'den TBMM’ye taşıyacağımıza, CHP'li dört arkadaşımızı da taşıyabildik.   Bunun farkında da değiller” dedi.

NE YAPARAK BORÇLARINI ÖDEDİLER?
İYİ Parti’nin ‘borcumuzu ödedik’ söylemlerine de tepki gösteren Bayır, “Örneğin İYİ Parti'nin meclise girmesini biz sağladık.  15 milletvekilinden bir tanesi de benim. Arada bir böyle bir konuşmaya girip ‘bizim size borcumuz yok, biz size borcumuzu ödedik diyorlar’ mesela. Ben merak ediyorum. Ne zaman ödediler o borcu acaba? Ne yaptılar da ödediler?” diye konuştu.

AK PARTİ VE MHP’Yİ DESTEKLEYEBİLİRLER
DEVA Partisi, Saadet Partisi, Demokrat Parti ve Gelecek Partisi’nin TBMM’de grup kuracağı iddiasını değerlendiren ve ‘birleşirlerse oylamalarda CHP’nin yanında yer alırlar mı?’ sorusuna yanıt veren Bayır, “sahada siyaset yapanlar bizim gibi değil. Yani biz ülke menfaatleri doğrultusunda   ülkenin çıkarları doğrultusunda hesap yapıyoruz. Onlar ise kendi çıkarları doğrultusunda bakıyor siyasete. Kendilerinin çıkarına olabilecek bir şeyi bir yasayı, bir kanunu eğer AKP ve MHP meclis gündemine getirir ve onlardan da destek isterse ‘bakın siz destek olursanız böyle bir şey olur’ falan derse onların da desteğini alabilirler” dedi.

KİRAZ’I İYİ PARTİ’YE VERMESEK KAZANMIŞTIK
Belediye seçimlerinde de ittifakı doğru bulmadığını belirten Bayır “Niye doğru bulmuyorum… Düşünün ki sizin Tire'de bir örgütünüz var. Cumhuriyet Halk Partisi örgütünüz var. Bayrak sağlıyor. Seçimlerde çalışıyor, sandığı bekliyor, her türlü fedakarlığı yapıyor. Ama siz kalkıyorsunuz,  kendi örgütüne emek veren insanlarına diyorsun ki ‘ya arkadaş siz bu dönemi bekleyin bakalım da ben buradan ittifak yaptığım İyi Parti'ye belediye başkan adaylığını vereceğim’ Bu doğru değil. Geçen sefer yapıldı zaten bu. Kiraz mesela… Yani kesin yüzde 100 kazanacağımız kendi adayımızı vermedik adaylığı. Adam gitti DSP'den aday oldu. DSP'den aday olmasına rağmen yüzde 41 oy aldı. Demek ki CHP'den aday olsaydı, orayı biz İYİ Parti'ye vermeseydik seçimi kesin almıştık” ifadelerini kullandı.

DOĞRU DEĞERLENDİRME YAPAMAZLAR
İttifak ile seçime girilmesi durumunda ilçe kayıplarının olup olmayacağı yönündeki soruyu da değerlendiren Bayır, “Olabilir çünkü bu değerlendirmenin bir şeyi yok, terazisi yok. Kim tartacak bunu? Yani bir garantisi de yok. Bu anlamda  bunun çok iyi değerlendirilmesi lazım. Yani Ankara'da kişilerin bunu değerlendirebileceğine ben inanmıyorum. Doğru değerlendirme yapacaklarına inanıyorum” dedi.

 
İZDEDA’dan Ankara çıkarması… TMMOB ve depremzedelerden ‘emsal’ kararı
 
Hem tarım arazisi hem de SİT alanı… Çalık Holding’ten GES hamlesi!
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş 20 Haziran 2023 Salı 18:49

Günaydın.. Günaydın.. Günaydın.. Ha bu arada siz daha eve torun tombalak sevmeye gitmediniz mi ? Lütfen artık eve gidin eve... Gençler e yol açın.. Ama koltuk tatlı değil mi?

Yorumu oyla      5      3  
.. 20 Haziran 2023 Salı 12:41

Kaybedince böyle şovmenler çıkıyor ya sen ne kattın nasıl ayağa kaldıracaksın destek ol yapıcı ol. ama yok eleştirelim kötüleyelim. ee senin adamlığın nerde kaldı. yürüyün işinize be bıktık sizin gibilerinden.

Yorumu oyla      5      3  
Partili 20 Haziran 2023 Salı 11:57

Eşek çamura düştüğü zaman yol haritası çizen çok olur,CHP uzun zamandır ön seçim yok kurultaylar yok genel merkezde kırkbir senedir milletvekili olarak görev yapanların atadığı adamlar ile iyi oy alıyor yani almıyor halk veriyor özellikle İzmir yinede İzmir hak ettiği değeri görmüyor bu yöneticiler gitmediği sürece bu partide hiç bir şey olmaz her zaman öndeyiz kazandık naraları atılır boşa...

Yorumu oyla      8      4  
elestirelpogaca 20 Haziran 2023 Salı 11:33

Sadece kaybedilen bir ilçeyi yazmışsın,buda samimi olmadığını gösteriyor iyi parti sayesinde kazandıklarınıda yazsaydınya başta büyükşehirler olmak üzere.

Yorumu oyla      6      6  
Alim 20 Haziran 2023 Salı 11:06

Kiraz örneği güzelde, peki orada iyi parti akp nin yanında olsaydı kim kazanacaktı onuda söyle sayın vekilim.

Yorumu oyla      6      6  
Memoli 20 Haziran 2023 Salı 11:02

Mendereste yıpranmış bir chp var, orası İYİ olacak olmak zorunda yoksa akp olur.

Yorumu oyla      7      5  
Fatoş 20 Haziran 2023 Salı 10:57

Yerel seçimlerde ittifak olmazsa, milletin kafasında bÖlündü bunlar güçlü olanın yanında olalım düşüncesi doğar ittifak ŞART.

Yorumu oyla      6      6  
zeyno 20 Haziran 2023 Salı 10:55

İyi parti 2019 da akp nin yanında olsaydı bak bakalım sonuçlara izmiri kim alıyordu. boş konuşuyorsun iyi partinin kaybedecek birseyi YOK ama chp nin iyi parti olmazsa kaybedeceği çok ilçesi var NOKTA

Yorumu oyla      5      5  
Karşıyakalı 20 Haziran 2023 Salı 10:32

başkan çok konuşuyorsun. Sen bunları seçimden önce konuşsaydın bir anlamı olurdu. Ayrıca, milletvekili seçilseydin bunları konuşur muydun. Yine iyi partiye gidip onların palazlanmasını sağlayan sen değil misin. söylemine mi inanalım. eylemine mi.

Yorumu oyla      8      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... 'İhanet' bir bilmecedir!
Mehmet KARABEL yazdı... 'İhanet' bir bilmecedir!
Öztrak, CHP'nin asgari ücret teklifini açıkladı
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, partisinin asgari ücret tartışmalarına ilişkin ...
Oğan'a oy verdiğini 'kafa bulmak için' söylemiş!
CHP'den istifa eden Abdullatif Şener, daha önce bir yayında söylediği ...
 
Demokrat Parti, grupta yer almayacak!
Demokrat Parti İzmir Milletvekili Salih Uzun, Demokrat Parti’nin Saadet ...
81 il başkanından Akşener'e destek!
İYİ Parti'nin tüm il başkanları, 24 Haziran'da gerçekleştirilecek 3. Olağan ...
Kılıçdaroğlu’nun yeni danışmanı belli oldu!
Gazeteci Özgür Yici, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeni danışmanı oldu.
 
AK Parti'de yeni görevlendirmeler!
AK Parti'de genel başkanvekilliği ve genel başkan yardımcılıklarına atama yapıldı.
AK Parti'den AYM'nin HDP kararına tepki!
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısı ...
Anayasa Mahkemesi'nden HDP kararı!
Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 14 Mayıs'taki ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Canımız acıdığında nehir kıyısına gideriz
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' romanının kelimesine dokunmadı... Çünkü!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva