HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Temmuz 2023 Pazartesi - 10:00

Başkan Soyer ‘çok az kaldı’ dedi: Çoluk çocuğum hep beraber yüzeceğim!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “körfez temizliği konusunda çalışmaların sürdüğünü ve ekosistemde ciddi bir iyileşme yaşandığını kaydederek Her gün sevindiren haberle alıyoruz ve her gün körfez dibinin fotoğraflarını çektiriyoruz. Yaşam canlanıyor, çeşitlilik artıyor, yeni türler görmeye başladık. Güzelbahçe'de mavi bayraklı plaj yarattık. Körfezin içine doğru mavi bayrak sayısını arttıracağız. Her gün bir adım daha ileriye gidiyoruz. Her gün körfez bir adım daha yüzülebilir hale geliyor. Çok az kaldı. Asla hedefimden vazgeçmedim. Çoluk çocuğum ile hep beraber yüzeceğim” dedi.

Başkan Soyer ‘çok az kaldı’ dedi: Çoluk çocuğum hep beraber yüzeceğim!

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı. Programın gündeminde körfez temizliği, koku ve sivrisinek sorunu vardı.

DEŞARJ SUYUNUN MENEMEN OVASI’NDA KULLANILMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ
İzmir’in biyolojik arıtma konusunda Türkiye’nin önde gelen kentlerden birisi olduğunu kaydeden Başkan Soyer, deşarj suyunun tarımsal sulamada kullanılması için çalışma başlattıklarını kaydetti. Soyer açıklamasında “Türkiye'de modern ileri biyolojik artıma tesis yapısı en çok olan kent İzmir'dir. İzmir'in atık suyunu yüzde 96'sı İzmir arıtma tesislerinde artır. Torbalı'da ilk defa arıtma suyu deşarj suyunu bir başka uygulamaya tabi tuttuk ve tarımsal sulamaya verdik. Bu Türkiye için devrim niteliğinde bir durum. Bu bizim kuraklık ile iklim krizi ile üzerinden odaklandığımız bir şeydi. Atık suyu eğer tarımsal sulamadan kullanmaya başlarsanız, çok büyük bir tasarruf, çok büyük kuraklık mücadelesi ve çok büyük ekonomik kazanç yaratıyorsun. Bizim aklımız orada. Biz bunlara kafa yorup çözüm üretiyoruz. Çiğli arıtma tesisi 600 bin metreküp suyu arıtıyor, şimdi 800 bin metreküpün üstüne çıkacak. Bizim asıl hedefimiz bu suyun Menemen Ovası’ndaki tarımsal sulamaya vermek. Bunun hazırlığını yapıyoruz. Bu uygulamaları yapacağız. Arıtma tesisleri ile ilgili tüm İzmirlilerin iftihar etmesi gereken bir tablo var” dedi.

DEŞARJ NOKTASINI İÇ KÖRFEZDEN ORTA KÖRFEZE TAŞIYACAĞIZ
Çiğli Arıtma Tesisi’nde yaşanan sorunun yağmur suyu ve kanalizasyon hattının aynı yere akmasından kaynaklandığını söyleyen Soyer, Çiğli Dalyan’ın yeniden ekosisteme kazandırılması için deşarj noktasını orta körfeze alınması için çalıştıklarını söyledi. Başkan Soyer açıklamasında “Bir yerde arıza olabilir... Bunlar dünyanın her yerinde oluyor. Bu tesislerde zaman zaman aksama olabilir. Onlar da aksamayı bulup anlatalım derdinde... Bu doğru bir şey değil. Çiğli arıtma tesisi 4’üncü faz ile birlikte Türkiye’nin en büyük kapasiteli arıtma tesisine dönüşecek. Ne yazık ki bir tasarım hatası var. Büyük kanal projesi yapılırken arıtma tesisi yapılmalıymış. Bu yapılmamış. İkinci hata birleşik sistem denilen yağmur suyu ve pis suyu kanallarının aynı kanaldan akması… Bu da çok büyük bir hata… Pis suyu taşıyorsun ancak yağmur suyunu da taşıyorsun. Bununla tesisi kapasitesini zorluyorsunuz. Arıtamayınca denize gidiyor ve koku başlıyor. Biz hastalığı doğru tespit ettik ve doğru tedavi yöntemi uyguladık. Birincisi 250 kilometre yağmur suyu ve pis su ayrıştırma kanalları yaptık. Bunlar çok ağır iş. Kanalları var elektrik suyu var ancak sokağa tekrar giriyorsunuz. Siyasi risk alıyorsunuz. Şu an İzmir'in sokakları ve caddeleri ile ilgili yakınmalar geliyor. Duyuyoruz ancak sebebi bu. Bir diğer sorun ilk 3 fazın yapıldığı andan itibaren hiç revizyon görmemiş olmaması. Biz tamamen boşalttık. İlk 3 fazın büyük depolarını kanallarını, çamurunu temizledik ve yeniden hizmete aldık. Aynı şekilde çıkış noktasında o kadar sığlaşma olmuş ki.... 10 yıllar boyunca 50 cm’lere düşmüş. Oraları 4 metreye kadar indirdik. Çiğli Azmak Dalyanı var. Orası on yıllar boyunca ne yazık ki giderek yok olmuş, kaybolmuş ve doğal ekosistem bozulduğu için orada da çamur birikmeye başlamış.  Orada biriken çamuru dalyanı tekrar canlandırarak eski haline getirerek deşarj edilen arıtma suyunun körfezi kirletmesine engel olacağız. Bunun için diğer adım deşarj noktasını iç körfezden orta körfeze taşımak olacak” açıklamasını yaptı.

ÇOLUK, ÇOCUĞUM İLE HEP BERBER YÜZECEĞİM
İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu’nun “2023 yılının sonunda körfezde yüzeceğiz” açıklamasını yorumlayan Başkan Soyer, “Bunun garantisi yok.  Şu yaptığımız çalışmalarla bile kestiysek yapacağımız çalışmalar ile tamamen ortadan kaldıracağız. Yüzülebilir körfez aynı zamanda yaşayan körfezdir. Biz körfezi öldürmüşüz. Ben 50 yıl önce Güzelyalı’da denize girerdim. Berrak ve duruydu. Çipura yakalardım. 50 yılda biz körfezi mahvetmişiz.  Şu-bu sorumlu diye demiyorum. Ancak çarpık şehirleşme, yanlış tercihler... Ne derseniz deyin. Bu kader değil. Bunu değiştirmek mümkün. Çok kısa sürede tekrar yaşayan körfezi hayata geçireceğiz. Her gün sevindiren haberle alıyoruz ve her gün körfez dibinin fotoğraflarını çektiriyoruz. Yaşam canlanıyor, çeşitlilik artıyor, yeni türler görmeye başladık. Güzelbahçe'de mavi bayraklı plaj yarattık. Körfezin içine doğru mavi bayrak sayısını arttıracağız. Her gün bir adım daha ileriye gidiyoruz. Her gün körfez bir adım daha yüzülebilir hale geliyor. Çok az kaldı. Asla hedefimden vazgeçmedim. Çoluk çocuğum ile hep beraber yüzeceğim” şeklinde konuştu.

KLAVYEDEN SALLIYORLAR!
AK Parti cephesinden gelen koku eleştirilerine yanıt veren Soyer, “Şu ana kadar attığımız adımlar nedeniyle koku sorunu bitti. Bence bazıları Ankara’dan klavye sallıyor. Ya da İstanbul'dan… Birileri her halde bu İzmir'in hassas noktası ‘buradan saldırın’ diyor. Onlar da saldırmaya çalışıyor” ifadelerini kulandı.

SİVRİSİNEKTE DE TROL VAR AMA BUNLARIN TAMAMI TROLDÜR DEMEDİM
Katıldığı bir canlı yayından kentte yaşanan sivrisinek konusu ile ilgili sarf ettiği “trol atağı” değerlendirilmesinin yanlış anlaşıldığını belirten Soyer, “Koku meselesi bir trol atağıdır dedim. Çünkü İzmirliler kokunun olmadığını biliyorlar, fakat yazanlar İzmir'de olmadığı ve talimat ile yazdıkları için aklına geleni yazıyorlar. Sivrisinek meselesi böyle değil. Orada da troller var ancak bunların tamamı troldür demedim. Tam tersine ‘bu insanlar şikayetlerinde haklıdır’ dedim. Ancak bu cümlelerim kesilmiş, herkese trol demişim gibi bir durum olmuş. Sivrisinek meselesinde çözüm üretmek için çalışıyoruz dedim. Bende 55 yılı aşkın süredir bu şehirde yaşıyorum. Bu bugün ortaya çıkan sorun değil. Her yaz hepimiz kaşınırız. Bu sene biraz fazla oldu. Çünkü yağış rejimi değişti. Haziran ayı yağış ortalamaları son 20 senenin en fazlası… Haziran ayında hiç bu kadar yağış almamıştı İzmir. Larva üretimi durgun sularda olur. İzmir'de en iyi hizmet ürettiğimiz alanlardan biri de ilaçlamadır. 12 ay boyunca bu mücadele devam eder. Biz 12 ay boyunca mücadeleyi yapıyoruz. Ancak iklim krizi ile ortaya çıkan ekosistem değişikliği, sıcakların artıyor olması, yağmur rejiminin değişmiş olması bizim mücadelemizi boşa çıkaran sonuçlar doğurdu. Türkiye’nin her yerinde benzer haberle çıkmaya başladı” dedi.

 
Nesrin Cavadzade'den baba ölümüyle yıkılan Alişan Uğur'a büyük destek
 
Menderes'ten 61 milyonluk satış!
YORUMLAR
Toplam 19 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Az Bilmiş 10 Temmuz 2023 Pazartesi 17:24

Aklıma geldi. İlave edeyim. Belediye otobüs duraklarında (bazılarında) kediler için kutulardan yer yapılmış. Kimse birşey demiyor. Buna ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİK denir. Bana hayvan düşmanı olarak ilan etmeyiniz. Önce İNSAN diyorum. Allahu Teala ayetinde herşeyi insanlar için yarattım diyor. Yani Hayvanlar ve Bitkiler insanların tasarrufunda (Her şey insan için, insan da Allah için yaratılmıştır.)

Yorumu oyla      3      9  
karabaglar halkı 10 Temmuz 2023 Pazartesi 16:53

valla başkan izmiri kokudan kurtamak marifetmiş gibi knusuyorsun...

Yorumu oyla      3      5  
10 Temmuz 2023 Pazartesi 16:30

20 yıldır silme akepe belediyelerinin kazandığı karadeniz komple çamura battı. Demekki 20 sene hiçbirşey yapmamışlar. Gelip burada İzmire çamur atıyorlar. Yürüyün işinize yallah. Ülkeyi dünyanın en yoksul 10.cu ülkesi yaptınız. Hala konuşuyorsunuz be. Yazıklar olsun.

Yorumu oyla      8      6  
Az Bilmiş 10 Temmuz 2023 Pazartesi 16:00

Yorumları da okudum. İzmir yönetilemiyor. İnsanların gidebileceği temiz parklar YOKKKK. Adeta parklar kedi köpek parkı oldu. Toplumdaki rahatsız insanlar parklarda kedi ve köpeklere (özellikle kedilere) yer yapıyorlar. Bu kedilere yer tahsisi bir çok yerde var. Apartmanların sağında solunda, caddelerde, rastgele her yerde. Durum hiç de iç açıcı değil. Bu zihniyet, bu hasta zihniyet şayet böyle devam ederse toplum sağlığı için tehlike arz eder. Allah sonumuza hayra getirsin.

Yorumu oyla      7      11  
İSTİFA 10 Temmuz 2023 Pazartesi 13:39

ALT YAPISI OLMAYAN TRAFİK FELÇ ÇÖP, ÇUKUR, ÇAMUR, BÜT DAĞ KADROSU DOLU YAZIK GÜZEL İZMİRE İSTİFA EDİNNNNNNNN

Yorumu oyla      11      8  
AK DENİZ 10 Temmuz 2023 Pazartesi 13:38

PİS KOKULU ŞEHİR

Yorumu oyla      9      8  
ÖRNEKKÖYLÜ 10 Temmuz 2023 Pazartesi 13:37

2 KM YOLDA 23 TANE ÇUKUR

Yorumu oyla      11      8  
ALTAY 10 Temmuz 2023 Pazartesi 13:36

2023 İZMİRİNDE HALA FOSEPTİK KULLANAN BİNALAR VAR YAZIK

Yorumu oyla      8      7  
MANİSALI 10 Temmuz 2023 Pazartesi 13:35

İZMİR PİSLİKTEN GEÇİLMİYOR

Yorumu oyla      8      8  
İZMİRLİ 10 Temmuz 2023 Pazartesi 13:34

ÇÖPLER DAĞ, ÇUKURLAR KUYU, ÇAMURLAR BALÇIK OLDU....

Yorumu oyla      8      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Soyer’den ‘Göl ve Ada Gazinoları’ için açıklama: Restore edip işleteceğiz!
Kültürpark Platformu, İZDOĞA'ya devredilen Kültürpark'taki Göl ve Ada ...
Seferihisar’da mis kokulu festival
Seferihisar Belediyesi’nin yerelden kalkınmayı hedefleyen ve vatandaşlar ...
Soyer’den mor müjde!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in Seferihisar Belediye Başkanı ...
 
Nysa antik kentinde unutulmaz gece
Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından kazılarına uzun yıllardır destek ...
Başkan Soyer 'İzmir'in en sağlam yapıları' dedi: Keşke param olsa da ben de alsam!
Eksik demir kullanıldığından dolayı bir konut için yıkım kararı verilen ...
Aşıklar Şöleni’ne büyük ilgi
Buca Belediyesi’nin düzenlediği Aşıklar Şöleni büyük ilgi gördü. Aşık ...
 
Bayraklı’da yüzme kursu başlıyor!
Bayraklı sahilinde bulunan havuzda her yıl onlarca çocuğa yüzme kursu ...
Yukarıköy'de muhteşem konser
İzmir’in yeni turizm rotası Narlıdere Tarihi Yukarıköy, açılış gününün ...
Başkan Soyer'den delege mesaisi için çarpıcı sözler: Seçim tarihini bile bilmem!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Örgütünde gerçekleştirilen mahalle delege ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Canımız acıdığında nehir kıyısına gideriz
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' romanının kelimesine dokunmadı... Çünkü!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva