HABERLER>EKONOMİ
19 Nisan 2016 Salı - 09:01

Alsancak’taki AVM projesine yargı freni!

İzmir 4. İdare Mahkemesi, Konak ilçesinde Alsancak Stadı ile Mürselpaşa Bulvarı arasında kalan Özak GYO'nun konut, rezidans, AVM, ofis ve hastane projesi yapmak istediği eski Tariş arazilerinin bulunduğu alanla yürütmesini, planda yol bırakılmaması nedeniyle durdurdu.

Alsancak’taki AVM projesine yargı freni!

Eski Tariş arazisi 1/1000 ölçekli planına yürütmeyi durdurma kararı verildi. Daha önce rezidans ve yüksek nitelikli konut yapımına olanak sağlayan 1/5000'lik planın da iptal edildiği alanla ilgili kriz bu kararla daha da büyüdü.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2013 yılında İzmir'in Turan-Alsancak arası kıyı kesimini kapsayan Yeni Kent Merkezi'nin 1/5000'lik planı notlarında yer alan "Turizm ve ticaret" ile "Turizm, ticaret ve kültür" tanımlarında yaptığı değişiklikler, İzmir 1. İdare Mahkemesi'nin 30 Eylül tarihli kararıyla iptal edildi. 2013 yılında yapılan değişiklikte "Turizm, ticaret ve kültür" plan notuna "yüksek nitelikli konut", "rezidans" eklendi. Büyüşehir Belediyesi daha çok Turan bölgesindeki yatırımları etkileyen "Turizm ve ticaret" plan notunda değişiklik yaptı, sorun çözüldü. Ancak, eski Tariş arazisini ilgilendiren mahkemenin iptal ettiği turizm-ticaret-kültür plan notuyla ilgili yeni bir düzenleme yapmadı. Mahkeme tarafından iptal edilen rezidans ve yüksek nitelikli konut yapımına olanak sağlayan plan notuyla ilgili yeni nasıl bir düzenleme yapılacağı henüz bilinmiyor. Belediye'nin planlama biriminin yeni plan notu konusunda çalışmalarını sürdürdüğü belirtilirken, mahkemenin iptal kararındaki gerekçelerin dikkate alınarak, 2016 yılı içinde yeni bir plan notunu Meclis onayına sunması bekleniyor. Turizm-ticaret-kültür plan notundaki konut ve rezidans yapımına olanak sağlayan değişikliğin iptalinden, Liman arkası bölgesinde Tariş arazilerinde yapılması planlanan konut, rezidans projeleri olumsuz etkilendi.

Plan notunda mahkeme kararı doğrultusunda değişiklik arayışı sürerken bu kez Mimarlar Odası'nın açtığı davada İzmir 4. İdare Mahkemesi eski Tariş arazilerini kapsayan alanın bu kez de 1/1000 ölçekli plan değişikliğinin yürütmesini durdurdu. Mimarlar Odası davayı bu alandaki iki ada arasındaki taşıt yolunun kaldırılması sonunda imar adası büyütüldüğü, uygulama imar planında olması gereken park ve imar adası arasında bir yol öngörülmemiş olduğu, yeni oluşturulan büyütülmüş imar adasının çevresinde kamuya ait ulaşım yolları bırakılmaması ve yetersiz olması gerekçesiyle açtı. Mahkeme, imar plan değişikliğini kaldırılan "Park" plan kararı ile imar adasındaki 10 metre genişlikteki kuzey-güney doğrultudaki yaya yolunun, alanın kuzeyinde aynı doğrultuda olan 7 metre genişlikteki yaya yolunun devamı niteliğinde olması, bu yolun gereğinde ambulans, itfaiye ve çöp arabası gibi hizmete yönelik araçlar tarafından da kullanıldığı dikkate alındığında dava konusu alan özelinde kamusal erişebilirliğin sağlanması açısından alanda minumum 7 metre genişlikte dahi yol bırakılmamış olmasına dikkat çekti. Alanda hiç kamusal yol öngörülmeden bu erişim olanağının parkın tasarımında inisiyatife bırakılmış olmasının şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, planlama mevzuatına, plan tekniğine ve kamu yararına uygun olmadığı kanaatine varan İzmir 4. İdare Mahkemesi, dava konusu plan değişikliği nedeniyle uygulamaya geçilebileceği gözönüne alındığından telafisi güç ve imkansız zararlar doğabileceği için hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Mahkeme'nin bu kararının ardından 1/5000 ölçekteki plan notunun yanı sıra 1/1000 ölçekteki plan değişikliğinde de yol ayrılmasıyla ilgili revizyon yapılacak.

TOPAL: YENİ PLAN NOTUNDA EKSİK İŞLEVLER YER ALMALI
Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, bir planlama alanında yer alacak işlevlerin gereksinimi olan teknik ve sosyal altyapı alanlarının ayrılmak zorunda olduğunu, aksi taktirde bu davada olduğu gibi, ilk planda konut yokken belli oranda konut önerildiğinde oradaki konutlarda yaşacak insanların ihtiyacı olan yeşil alan, eğitim, sağlık alanı, kültür alanı gibi işlevler ayrılmadığı takdirde o plan değişiklikleri hukuken yanlış olacağını söyledi. Topal, turizm-ticaret-kültür plan notuna konut eklenmesinde ısrar edilecekse mutlaka mahkemenin iptal kararındaki yeşil alan, eğitim, sağlık, kültür alanı gibi eksik olan işlevlere yer verilmesi gerektiğini belirtti. (dha)

 
Kalkan’dan Karabağlar’a aşevi müjdesi
 
Egedesonsöz’e Aytaç Sefiloğlu onuru: 2 ödül birden
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
20 Nisan 2016 Çarşamba 12:55

Fabrikayı gitsinler OSB' lere yapsınlar. Şehrin göbeğinde fabrika olmaz. AVM' de lazım fabrika da park da ...

Yorumu oyla      11      5  
Seydiköylü 20 Nisan 2016 Çarşamba 09:56

Avm yapmanın, rezidans yapmanın nesi yatırım anlamadım ! Bu kafaya ver İzmir fuarını bir tane ağaç bırakmazlar, her tarafı bina doldururlar !

Yorumu oyla      11      5  
Işık Dikicigil 20 Nisan 2016 Çarşamba 07:06

İZMİR'İN FABRİKALARA İHTİYACI VAR. ÜLKEMİZİN ÜRETİME İHTİYACI VAR. ÜRETİM EKONOMİSİ ÜLKEYİ KALKINDIRIR. AVM ÇILGINLIĞI VE TÜKETİM EKONOMİSİ ÜLKEYİ BORÇLANDIRIR.

Yorumu oyla      11      5  
sezo 19 Nisan 2016 Salı 17:58

Davaları açan meslek odalarının son çırpınışları bunlar. İstanbul otobanı bitince herşey çok değişecek. GÖkdelen bölgesine gökdelen yaptırmamak hakkaten nasıl bir kafa??

Yorumu oyla      11      5  
19 Nisan 2016 Salı 13:09

Tarafsız, bölge gökdelen bölgesi. Alsancak 'tan Turan'a kadar yeni kent merkezini ilan eden, plan yapan ben miyim yoksa belediye mi ? Gökdelen bölgesine gökdelen yapılmasın demek nasıl bir kafa yapısıdır ? Parkta olsun da gökdelen şehrin dışına yapılsın ne demek ? Şehir dışına kim gider gökdelen yapar ? Bu proje alanı şu an resmen terkedilmiş bölge gibi. Şehrin göbeği, liman arkası bir yerin bu şekilde kalması bu şehre yakışmıyor. Yok burası park olsun diyorsan 250 milyon doları verip arsayı alıp yapsaydın.

Yorumu oyla      11      5  
tarafsız 19 Nisan 2016 Salı 12:37

şehrin göbeğine ne avm si ne gökdeleni yahu ayıla bayıla avrupayı gezeriz bir feyz almayız.Yapın park biraz trafik rahatlasın insanlar nefes alsın avmler gökdelenler şehir dışına

Yorumu oyla      11      5  
19 Nisan 2016 Salı 10:06

1499 sokak iptal edilmişti diye hatırlıyorum. Burada haberi de çıkmıştı. Eğer bu yüzden proje durduruldu ise yazık olmuş. Gözünün üstüne kaş var diye her büyük yatırıma dava açılırsa bu şehre yatırımcı gelmiyor, kaçıyor. Basmane çukuru projesi başlasın oraya da dava açılır. Gökdelen bölgesi yapıyoruz ama yatırımcıya destek yerine köstek olunuyor. Davalık olmayan proje var mı ?

Yorumu oyla      11      5  
muhalif 19 Nisan 2016 Salı 09:20

yerinde bir karar, o kadar büyük alanda, yüksek katlı bina yapacaksın ama bu planda yol olmayacak, bu nasıl iştir, artacak nüfüs yoğunluğuna paralel, araç trafiğide artacak ama yol yapmayacaklar böyle planlama olmaz.....

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aslan rakamlarla konuştu: Konut olan da dertli olmayan da!
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, 2 milyon 226 bin kişinin konut kredisi ...
Dolar bir haftada yere çakıldı!
Dolar/TL, 2,8257 ile son bir haftanın en düşük seviyesini gördü.
GDO'lu pamuktaki başarısızlık Hindistan'a geri adım attırdı!
İzmir Ticaret Borsası Meclis ve Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı ...
 
İzmir basını 'Aytaç Abla'sını unutmadı
İzmir ekonomi basınının sevilen ismi, Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir ...
'Çeyiz hesabı'na başvurular başlıyor: Kimler faydalanabilecek?
"Çeyiz hesabı"ndan faydalanmak isteyen evlenecek gençler, yarından itibaren ...
'Off-shore'un Türkiye'ye maliyeti belli oldu
Panama belgeleri ile tekrar gündeme gelen off-shore'cuların şimdiye kadar ...
 
İzmir’de başkanları ve vekilleri buluşturan açılış!
Köz Develi Pidesi, Kebap ve Çorba Salonu hizmete alınırken açılış siyaset ...
Alman ithalatçılarla Egeli ihracatçılar buluştu
Türkiye'nin ve Ege Bölgesi'nin ihracatta en büyük partneri olan Almanya'ya ...
İzmir’de ilk yerli üretim çizgi makinesi!
İzmir’in Torbalı İlçesi'nde faaliyet gösteren ALTEKMA Grup, hava meydanlarındaki ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İran’da yeniden Türk başkan!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbi güzel kötü adam!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva