HABERLER>POLİTİKA
5 Aralık 2023 Salı - 15:21

Adalet Bakanı Tunç: 392 cezaevini kapattık

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Ceza infaz sistemimizi, 21 yılda yapılan reformlarla uluslararası standartlara ve insan onuruna uygun bir yapıya kavuşturduk. Bu anlayışımızın bir parçası olarak fiziki şartları yetersiz olan 392 cezaevini kapattık" dedi.

Adalet Bakanı Tunç: 392 cezaevini kapattık

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ankara Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde kurulan Adalet Halk Kütüphanesi'nin açılış törenine katıldı.

Bakan Ersoy, yaptığı konuşmada, kütüphanelerin işlevleri gereği kamu kurum kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör ile iş birliğine yatkın kurumlar olduğunu belirterek, "Biz de Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Adalet Bakanlığımızla toplumsal bir realite olan hükümlü ve tutuklularımız için de stratejiler geliştirmekteyiz.

Amacımız, cezası biten birisine hayatında yeni bir sayfa açması için gerekli destekleri sağlamaktır. Bu noktada, Adalet Bakanlığımızın, 'İş Yurtları' örnek bir kurumdur. Hükümlü vatandaşlarımız bu merkezlerde meslek öğrenmekte, üretici olmakta, para kazanmakta ve en önemlisi de cezaevi sonrasına bir 'altın bilezik'le hazırlanabilmektedir. Bu ve benzeri uygulamalar, kesintisiz reformcu bir anlayışın sonucudur. AKP hükümetleri, modern bir hukuk devletine yakışır ceza infaz sistemini uluslararası standartları dikkate alarak, hatta yer yer onun da ötesinde insan merkezli bir yaklaşımla hayata geçirmiştir. Her geçen gün de bu doğrultuda yeni iyileştirmeleri gerçekleştirmektedir. Hükümlü ve tutukluların eğitimi, kültürel ve sosyal çerçevede zenginleştirilmeleri hep bu yaklaşımın yansımalarıdır. İşte, Adalet Halk Kütüphaneleri projesi de cezaevlerinde bulunan vatandaşlarımızın insani standartlarının yükseltilmesi noktasında çok önemli bir çalışmadır" dedi.

"23 milyon yayına erişilebilmekte"
29 Ekim 2019'da Adalet Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında, 'Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkelerinde Kütüphane Kurulmasına İlişkin İş Birliği Protokolü'nün imzalandığını hatırlatan Bakan Ersoy, "Bu protokol uyarınca, Ceza İnfaz kurumlarında kalan hükümlü ve tutukluların okuma alışkanlığı kazanmalarını sağlama, kütüphaneleri kullanma imkanlarını geliştirme, etkinlikler gerçekleştirme hedefleri bir bir hayata geçirilmektedir. Şu an itibarıyla 81 İl Halk Kütüphanesi, 424 Ceza İnfaz Kurumu'na 'geçici derme' hizmeti vermektedir. Böylece hükümlü ve tutuklular, cezaevleriyle eşleştirilen halk kütüphanelerinin toplam 23 milyon yayınına kolayca erişebilmektedir. Görme engelli hükümlü ve tutuklular için sesli kitaplar da kullanıma sunulmaktadır. Bu doğrultuda; hükümlü, tutuklu, personel ve ailelerinin kütüphane ihtiyacını karşılamak amacıyla Kütüphaneler Genel Müdürlüğümüz ile Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü arasında, CTE yerleşkelerinde Halk Kütüphaneleri açılmasına yönelik ek bir protokol de imzalanmıştır. Adalet Halk Kütüphaneleri, bütün bu ihtiyaçlar ve değerlendirmeler çerçevesinde hayata geçirilmektedir" ifadelerini kullandı.

"Hükümlü Ve tutuklular, 1 milyon 953 bin kitap okudu"
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da ceza infaz sisteminde yaptıkları yeniliklere değinerek, "Ceza infaz sistemimizi, 21 yılda yapılan reformlarla uluslararası standartlara ve insan onuruna uygun bir yapıya kavuşturduk. Bu anlayışımızın bir parçası olarak fiziki şartları yetersiz olan 392 cezaevini kapattık. Yerlerine insani ihtiyaçlara uygun, eğitim faaliyetlerinin yapılmasına da imkan sağlayan ceza infaz kurumları oluşturduk. Bugüne kadar fırsat eşitliği ilkesini esas alarak toplumun bütün kesimlerine aynı imkanları sağlamanın gayretinde olduk. İşte bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Adalet Halk Kütüphaneleri insanımızın kitaba, bilgiye erişimi noktasında fırsat eşitliği ilkesini esas aldığımız önemli bir hizmettir" diye konuştu.

Kütüphanelerinin kurulması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile 2019 ve 2021'de iki protokol imzaladıklarını hatırlatan Bakan Tunç, "Bu protokoller kapsamında bugün, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Adana, Kayseri ve Elazığ'da kitap kapasitesi 142 bin olan 8 Adalet Halk kütüphanesinin açılışını gerçekleştiriyoruz. Ceza infaz kurumlarındaki kütüphane ve kitaplıklarda 2023 itibarıyla 1 milyon 480 bin 756 kitap bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile imzalanan iş birliği protokolü kapsamında il ve ilçe halk kütüphanelerinde bulunan 23 milyon yayını da hükümlülerin erişimine sunduk. Protokolün imzalandığı günden bugüne halk kütüphanelerine 132 bin 608 hükümlü ve tutuklu üye oldu. Hükümlü ve tutuklularca 1 milyon 953 bin 333 kitap okundu" dedi.

8 cezaevinde kütüphane açıldı
Bakan Tunç ve Bakan Ersoy'un konuşmalarının ardından Ankara Sincan Cezaevi Adalet Halk Kütüphanesi ile birlikte eş zamanlı olarak canlı bağlantı ile Kandıra Cezaevi, Marmara Cezaevi, Buca Cezaevi, İzmir Aliağa Cezaevi, Kayseri Bünyan Cezaevi, Elazığ Cezaevi ve Adana cezaevlerinde Adalet Halk Kütüphanesi açıldı. Tunç ve Ersoy, törenin ardından kütüphaneyi gezdi. (DHA)

 
Aliağa'dan istihdama destek
 
Karabağlar'da asfalt seferberliği!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özel'den İYİ Parti'ye: Eski dosttan düşman olmaz
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yerel seçim için iş biriliği teklifi yaptığı ...
Erdoğan: İsrail'in suçları yanına kar kalmamalı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazze'de çoğunluğu çocuk ve kadın ...
CHP'li kadınlardan eşitlik vurgusu!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Kadın Kolları Türk Kadınına Seçme Seçilme ...
 
'Futbolumuzun kirletilmesine izin vermeyeceğiz'
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, TFF'nin ziyareti ve yasa dışı bahis operasyonlarına ...
Başvuruyu yaptı, vizyonunu anlattı... Buğra Gökce, İzmir için yola çıktı!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı görevinden ...
İlkay Girgin Erdoğan, başkanlığa yeniden talip
Karaburun Belediyesi’nin 121 yıllık tarihinde, 2019 yerel seçimlerinde ...
 
Başkan Tugay’dan ‘büyükşehir’ mesajı: Mesele koltuk değil!
Adaylığı ile ilgili açıklama yapan Başkan Tugay, meselenin makam ve koltuk ...
Yavaş'tan İYİ Parti'nin kararına ilk yorum
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İYİ Parti'nin işbirliğine ...
CHP'li Sındır'dan 'büyükşehir' yorumu: Anketten çıkarsa Soyer devam etmeli!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in adaylığı konusunda yorum ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Canımız acıdığında nehir kıyısına gideriz
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' romanının kelimesine dokunmadı... Çünkü!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva