HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
19 Haziran 2023 Pazartesi - 09:58

Zorlu’ya bilirkişi şoku!

Şehir Plancıları Odası tarafından yargıya taşınan Zorlu Konak Projesi’nin imar planı ve yapı ruhsatı ile ilgili bilirkişinin beklenen raporu geldi. Bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda yapı ruhsatının 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili mevzuatına aykırı olduğu belirtilirken, ruhsatın dayanağı olan bin ölçekli uygulama imar planının ise şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, plan bütünlüğüne ve planlamanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunun altı çizildi. 

Zorlu’ya bilirkişi şoku!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Kent gündeminde uzunca süre yükseklik tartışmaları ile yer tutan, Çankaya’daki Orkide Alışveriş Merkezi’nin bulunduğu alana Zorlu Holding tarafından yapılması planlanan gökdelen projesi ile yeni bir gelişme daha yaşandı. 

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından açılan Zorlu Konak projesinin ruhsat ve imar planı değişikliğinin iptali davasında İzmir 2’nci İdare Mahkemesi tarafından atanan bilirkişi heyeti raporunu mahkemeye sundu. 

Bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda yapı ruhsatının 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili mevzuatına aykırı olduğu belirtilirken, ruhsatın dayanağı olan bin ölçekli uygulama imar planının ise şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, plan bütünlüğüne ve planlamanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunun altı çizildi. 

Bilirkişi raporundan dikkat çeken kesitler:

- 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 29. Maddesinde; Yapıya başlama süresinin ruhsat tarihinden itibaren iki yıl olduğu, bu süre içinde yapıya başlanmadığı takdirde verilen ruhsatın hükümsüz sayılacağı ve bu durumda yeniden ruhsat alınmasının zorunlu olduğu, PAIY'nin 54. maddesinin 2. fıkrasında da; ruhsat tarihinden itibaren 2 yıl içinde inşasına başlanmayan yapıların ruhsatsız yapı olarak değerlendirileceği ve 5. fıkrasında; ruhsatı hükümsüz hale gelen yapıların inşasına devam edilebilmesi için yeniden ruhsat alınmasının zorunlu olduğu ilgili Kanun ve Yönetmelik hükümlerinden anlaşıldığından; söz konusu parselde inşa edilecek yapının tadilat veya yenileme olarak değil yeniden ruhsatlandırılması gerektiği,

RUHSAT TADİLATI MEVZUATA AYKIRI’

- Davalı idare Konak Belediyesi'nce, 06.12.2018 tarihli 82 sayılı yeni yapı ruhsatı tanzim edilmesinden, 2 yıl 2 ay 16 gün sonra, ilk ruhsat verilmesi sonrasında 2 yıl içinde inşaata başlanılmaması nedeniyle hükümsüz kalacağından yeniden ruhsatlandırılması gerekirken ilk ruhsattaki (06.12.2018 tarihli yapı ruhsatı) hakların korunarak, 22.02.2021 tarihli 82/2018 sayılı tadilat ruhsatı düzenlenmesinin, 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili mevzuatına aykırı olduğu kanaatine ulaşmıştır.

PARSEL BAZINDA EŞİTSİZLİKLER VURGUSU
- Uyuşmazlık konusu işlem bir bütün olarak değerlendirildiğinde, 09.08.2021 tarihinde onaylanan plan değişikliklerinin gerekçesini oluşturan hususun salt parsel ölçeğindeki müdahalelerle çözümlenemeyeceğinin ortaya çıktığı; çünkü parseller özelinde gündeme gelen münferit koşullarla plan bütününde öngörülemeyen eşitsizliklerin yaratılmasının mümkün hale geldiği; oysa, imar planlarının uzun erimli yasal belgeler olduğu; plan kararlan üretilirken plan bütünlüğü ve planlamanın eşitlik ilkelerinin de mutlak suretle dikkate alınması gerektiği; mevzuat ile zorunlu kılınan bina yüksekliklerinin belirlenmesine dair gündeme gelen planlama sorununun parsellerdeki özgül koşulların kısıtlayıcılığı ile çözümlenmesi mümkün olamadığı gibi, yüksek yapıların konumlanmasında kent imgesinin oluşumu ve geleneksel doku ile dengeli bir ilişkinin kurulması için salt belirli parsellerle sınırlı müdahalelerin planlamanın eşitlik ilkesine uyarlığının sağlanmasına da engel olduğu; temel yaklaşımın kent bütününde planlamanın eşitlik ilkesi de gözetilerek kat sayılarına ilişkin yapılaşma koşullarının bütüncül bir anlayışla yeniden ele alınması olması gerektiği: kentsel doku içerisinde yüksek yapıların dağılımının kentsel silueti belirleyici ve bağlayıcı bir karar olmanın da ötesinde, kentsel altyapının yeterliliği gibi kentin yaşanabilirlik koşullarını doğrudan etkileyici bir dizi parametrenin de içinde yer aldığı bir ele alışı gerektirdiği; başka bir ifade ile, benimsenmesi gereken yaklaşımın dava konusu alan ve çevresinde bu görsel ilişkinin sağlanması için parseller ve çevresi için mağduriyet yaratabilecek minimal müdahale niteliğindeki (ancak kent ölçeğinde maksimal etki yaratabilecek nitelikteki) kat düzenlemeleri değil, planlamanın eşitlik ilkesine ve plan bütünlüğüne uygun olarak uzun erimli bütüncül çözümler sunun plan kararlarının üretilmesi olduğu; bu tespit ve değerlendirmeler ışığında, 09.08.2021 tarihinde onaylanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliklerinin belirtilen yönlerden şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, plan bütünlüğüne ve planlamanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu kanaatine varmıştır.

ŞEHİR PLANCILARI’NDAN RAPOR YORUMU
Bilirkişinin verdiği raporu SonSöz TV’de Gazeteci-Yazar Muhittin Akbel’e değerlendiren Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Yöneticisi Zafer Mutluer ise “Biz nihayetinde orada bu yükseklikte bir yapının olmaması gerektiğini düşünüyoruz; bölgenin çevre imar bütünlüğü açısından da. İstediğiniz kadar alan sayısını düşürün. Bu başka bir yapı adasında parseller bir araya gelir ve inşaat alanımızı birleştiriyoruz, 60 kat yapmak istiyoruz diyemezsiniz. Kemeraltı var bir tarafta, yakınında kentsel SİT alanları var, tescilli yapılar var. Dolayısıyla o alanın yükselmesini doğru bulmuyoruz. Sadece bu da değil, orada üst ölçekli planda Büyükşehir Belediyesi temel fonksiyonunun, turizm ve ticaret olması gerektiğini düşünüyor ancak konut da var. 2008’deki uygulama imar planında var olan bir şey bu.” dedi. 

‘İZMİR İÇİN ÖNEMLİ BİR KARAR ALINACAK’
Projeye dair eleştirilerinin bilirkişi raporunda da yer aldığına dikkat çeken Mutluer “Biz nihayetinde orada bu yükseklikte bir yapının olmaması gerektiğini düşünüyoruz; bölgenin çevre imar bütünlüğü açısından da. Bu başka bir yapı adasında parseller bir araya gelir ve inşaat alanımızı birleştiriyoruz, 60 kat yapmak istiyoruz diyemezsiniz. Kemeraltı var bir tarafta, yakınında kentsel SİT alanları var, tescilli yapılar var. Dolayısıyla o alanın yükselmesini doğru bulmuyoruz. Sadece bu da değil, orada üst ölçekli planda Büyükşehir Belediyesi temel fonksiyonunun, turizm ve ticaret olması gerektiğini düşünüyor ancak 2008’de onaylanan uygulama imar planında ticaret ve konut fonksiyonu var. Plan kademeleri arasında bir uyumsuzluk söz konusu” dedi.

SÜREÇTE NELER YAŞANDI?
İzmir'in en değerli bölgelerinden biri olan Konak İlçesi'nin Çankaya semtinde yer alan Orkide Alışveriş Merkezi ve tütün depolarının yerine gökdelen yapmak için ilk olarak eski sahibi Küçükbay A.Ş. girişimlerde bulunmuş ancak, plan değişiklikleri İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi ve Konak Belediye Meclisleri'nce Yüksek Yapılar Yönetmeliği'ne uymadıkları gerekçesiyle reddedilmişti. 

KÜÇÜKBAY’DAN ZORLU’YA
İlerleyen süreçte parsel Zorlu Holding tarafından satın alındı. Bu alanla ilgili geçmiş yıllardaki gökdelen talepleri Yüksek Yapılar Yönetmeliği'nin minumum 3 bin metrekare parsel büyüklüğü koşuluna uymaması nedeniyle reddedilmişti. Plan değişiklikleri önündeki engel, Zorlu Holding'in söz konusu parselleri satın alınarak aşılmaya çalışıldı. Zorlu Holding, 2 bin 700 metrekarelik tütün depoları ve Orkide Alışveriş Merkezi'nin yanı sıra, İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin yıkılan eski binasına kadar olan bölümü de satın alarak 3 bin metrekare koşulunu sağladı.

Söz konusu araziyi ‘Ticaret Seçenekli Konut Alanı (TM), Yeşil Alan ve Otopark Alanı’ olarak belirleyen yeni 1/5000 ölçekli plan değişikliği Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Aralık 2007'de onaylandı. Konak Belediye Meclisi de 1/1000 ölçekli uygulama imar planını Temmuz 2008'de kabul etti. Alana ait 1/5000 Nazım İmar Planı, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından 2009 yılında açılan dava sonucu İzmir İkinci İdare Mahkemesinin 02.10.2009 tarihli kararı ile iptal edildi. 2010 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bölgeye dair hazırlanan Konak 1.Etap Nazım İmar Planı kabul edildi. Planda 2013, 2015 ve 2018 ve 2021 yıllarında değişiklik yapıldı. 

YÜKSEKLİK SINIRI GETİRİLDİ
Konak Belediye Meclisinin 01.03.2021 tarihinde uygun bulunan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği önerisinde yüksek yapılar için 135 metrelik sınır getirilirken bu sınır İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 12.07.2021 tarihinde değişiklikle onaylanan planda Kadifekale (Pagos) Tepesi baz alınarak 84 metre olarak belirlenmişti.

ZORLU HOLDİNG İÇİN 131 METRE
Ancak proje için ilk olarak 2018 yılında Konak Belediyesi eski başkanı Sema Pektaş döneminde kesilen ruhsatta yükseklik 146,3 metre olarak yer alıyordu. Abdül Batur’un Konak Belediye başkanlığına seçilmesinin ardından Zorlu Holding ile yapılan anlaşma sonrasında estetik kurul kararı gerekçe göstererek 134,57 metreye indirilmişti. 

BATUR NE DEMİŞTİ?
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ise 2019’daki yerel seçimlerin ardından Zorlu Konak’la ilgili yaptığı açıklamada “Maalesef önümüzde ruhsatı kesilmiş bir dosya bulduk. Yerel yönetici olarak kente sahip çıkmamız gerekiyor. Tepkimizi de anında verdik ve içimize sinmediğini, kentin kalbine bıçak gibi saplanacak bu yapıya izin vermeyeceğimizi söyledik. Söylediğimizin arkasındayız. Ocak ayındaki meclis toplantısında ilgili binanın ruhsatını iptal ediyorum. Ben mimarım ve Konak’ta kentin siluetini etkileyecek bir yapılaşma olmayacak. Biz yatırımcıya karşı değiliz. Ancak gökdelenler için bir bölge seçildi; Bayraklı ve Alsancak Stadyumu’nun çevresindeki, Liman Arkası denilen yer. Yüksek yapı yapılacaksa bu bölgelerde yapılsın ama şehrin merkezi olan alan içinde bu tür yapılara izin vermeyeceğiz. Odalarımızdan, kentte yaşayan vatandaşlarımızdan aldığımız güçle bu duruşu sergiliyoruz. Bu duruşu, bu kararlılığımızı da sürdüreceğiz” demişti.

SOYER ÇALIŞMA BAŞLATMIŞTI
Zorlu Konak’la ilgili yaşanan tartışmalar üzerine 2019’da İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ile görüşerek tartışmalı gökdelen projesinin özellikle Kadifekale olmak üzere kent siluetini bozacağının ve hukuki süreçlerin henüz tüketilmediğinin anlaşılması üzerine ruhsatın iptali hakkında gerekli çalışmaları başlatma kararı aldı. Başkan Tunç Soyer gökdelen ruhsatının hukuki zeminini oluşturan 1/1000’lik Uygulama İmar Planı’nın iptal edilmek üzere ivedilikle Konak Belediyesi Meclis gündemine alınmasını talep etti. Başkan Tunç Soyer, Konak Belediyesi Meclisi’nin ilgili planı iptali etmesi halinde İzmir Büyükşehir Meclisi’ni olağanüstü toplanmaya çağırarak bu kararın onanması teklifinde bulunacağını açıkladı.” denildi. Bu açıklamadan sonra Mimari Estetik Komisyonu kurularak yükseklik sınırı getirilmişti. Ancak Mimari Estetik Komisyonu’nun kararı ile belirlenen 131 metre sınırı ile de ilgili bilirkişi raporu olumsuz görüş verdi. 

TMMOB’UN KENT SUÇU LİSTESİNDE
Zorlu Konak için yapılan plan değişikliğini ve verilen ruhsat izinlerini ‘kent suçu’ olarak tanımlayan TMMOB İzmir İKK’nin açıklamasında ise “Ayrıcalıklı plan kararı getiren plan değişikliklerini onaylayanlar, imar planları arasındaki uyumsuzlukları gidermeyenler, plan notlarını parsel malikinin lehine değiştirerek onaylayanlar, usule aykırı yapı ruhsatı düzenleyenler, mevzuata aykırı ruhsatı iptal etmeyenler, mevzuata aykırı bir şekilde yapı ruhsatı düzenleyenler, ruhsata dayanak olacak imar planı değişikliği onaylayanlar, çevre imar bütünlüğüne aykırı kat yüksekliği ve üst ölçekli plan kararına aykırı plan değişikliğini onaylayanların bu suça ortak olduklarını yeniden hatırlatıyoruz” ifadeleri yer almıştı. 

ZORLU DA YARGIYA TAŞIDI
Öte yandan Zorlu Holding de yükseklik sınırlamasını yargıya taşıyarak kazanılmış haklarının gasp edildiğini ileri sürmüştü. Zorlu Holding’in yargı süreci ise devam ediyor.

 
Sağlıkta şiddetin adresi bu kez İzmir... Kadın doğum uzmanına çirkin saldırı!
 
Gece kulübü işletmecisi silahlı saldırıda öldü!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
EGS 20 Haziran 2023 Salı 09:15

30 SENEDİR BASMANE ÇUKURUNU ÇÖZEMEDİLER. SATIN KATARLILARA EN AZ 200 MİLYON DOLARA ALIRLAR.O ÇUKURU İZMİRE YAKIŞMIYOR.YETER ÇÖZÜN

Yorumu oyla      4      4  
ST 19 Haziran 2023 Pazartesi 21:46

İzmir'in göbeğinde, İzmir'in sembolü Kadifekale'yi de kapatacak, gölgeleyecek bir yapıda niye ısrar edilir anlaşılır gibi değil, İstanbul'da yapılan bir iki böyle yapıyı hatırlayın, niye İzmirliyi karşılarına almakta bu kadar ısrar ediliyor anlaşılır gibi değil. Her şey rant ve para değil, Hilton bile hata idi, şimdi daha yükseğini dikmekteki ısrar niye? Makulden uzaklaşmayın ki İzmirli sizleri hep iyi duygularla ansın...

Yorumu oyla      6      3  
sezarın hakkı sezara 19 Haziran 2023 Pazartesi 20:46

e kadıfekalenin dibinde izka nın gökdelenine izin verdiniz? bu ne perhiz bu ne lahana turşusu ! izmirde gökdelen bölgeleri bellidir bunların dışında yüksek yapıya izin verilmemelidir. hem şehrin hava akımı açısından hemde düzgün bir skyline oluşması açısından .

Yorumu oyla      3      5  
Şehrin göbeği 19 Haziran 2023 Pazartesi 11:55

Keşke çürük depo olarak kalsaydı. İzmir mimarisine daha uygun. Hatta gecekondu bile yapılabilir. Hiç sırıtmaz.

Yorumu oyla      5      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de konut piyasası... Satışlar düştü fiyatlar uçtu!
Nisan'da konut fiyatları, aylık bazda yüzde 4,7, yıllık bazda ise yüzde ...
Bakanlık imara açmıştı... ‘Çaresiz kaldığımız için Ankara’ya gittik’
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından imara açılan ...
Büyükşehir ile Bakanlık karşı karşıya gelmişti... Rezerv alan planları askıda!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, mülkiyeti Hazine ve ...
 
Uluslararası ödül geldi… Yapı güçlendirmeye ‘İzmir’ formülü!
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi ...
Geçen ay 287 bin gayrimenkul satıldı!
Yurt genelinde geçen ay 287 bin 59 gayrimenkul satış işlemi yapıldı, 5 ...
Mimarlar Odası Başkanı’ndan Çeşme ve İnciraltı çıkışı: İzmirliler istemiyor!
Çeşme Turizm Projesiyle ilgili basın açıklamasına meslek odalarının, STK’ların, ...
 
Bakanlıktan İzmir'de 4 satış birden!
İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü İzmir’in Foça ...
Sektörden İzmir’e ‘ortak akıl’ çağrısı: Seçim bitti, dönüşüm vakti!
Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, ...
Bakırçay planları yeniden askıda… Büyükşehir’e ret, Orman’a evet!
Bakırçay Üniversitesi tarafından Sağlık Temalı Tematik Teknokent yapılması ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İran’da yeniden Türk başkan!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbi güzel kötü adam!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva