HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
7 Ekim 2009 Çarşamba - 00:00

’“Umutsuzluk umudu yaratır’”

Çukurova Üniversitesi'nin fahri doktora unvanı verdiği Türkiye edebiyatının dev ismi Yaşar Kemal, ''Umutsuz değilim. Umutsuzluktan umudu öğreneceğiz. Umudum şudur ki Türkiye kendine gelecek. Ne savaş olacaktır, ne başka bir şey'' diye konuştu.’

’“Umutsuzluk umudu yaratır’”

Çukurova Üniversitesi'nin fahri doktora unvanı verdiği Türkiye edebiyatının dev ismi Yaşar Kemal, ''Umutsuz değilim. Umutsuzluktan umudu öğreneceğiz. Umudum şudur ki Türkiye kendine gelecek. Ne savaş olacaktır, ne başka bir şey'' diye konuştu.’
 
ADANA - Türkiye edebiyatının dev ismi Yaşar Kemal'e Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) tarafından törenle fahri doktora unvanı verildi.
 
ÇÜ Mithat Özsan Amfisi'nde gerçekleştirilen törende, konuşmaların ardından Yaşar Kemal'e verilecek fahri doktora unvanına ilişkin belge ve cübbe, iki öğretim görevlisi tarafından seremoni eşliğinde sahneye getirildi.
 
ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, Yaşar Kemal'in Çukurova'yı dünyaya tanıtmanın yanında, bilinen roman tarzlarını aşan yeni bir etik anlayışla benzersiz bir roman dünyası kurduğunu belirterek, ''Bu nedenle, Yaşar Kemal'e Türkiye'ye ve edebiyat dünyasına katkılarından dolayı üniversitemiz senatosu tarafından oy birliğiyle fahri doktora verilmesine karar verilmiştir'' dedi.
 
Daha sonra Akınoğlu, Yaşar Kemal'e cübbesini giydirdi ve doktora belgesini verdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da Yaşar Kemal'e, üzerinde 1500'lü yılların Çukurova'sını anlatan ve romanlarındaki ortamı yansıtan bir minyatürün işlendiği porselen tabağı hediye etti. Akınoğlu da Günay'a aynı tabaktan hediye etti.
 
Yaşar Kemal, kişinin kendi toprağında onurlandırılmasının ödüllerin en değerlisi olduğunu ve törene katılan tüm yetkililere ve doğduğu Osmaniye'ye bağlı Hemite köyünden gelen arkadaşlarına teşekkür etti.
 
Çukurovalılığın bir yazar için çok önemli olduğunu ancak hayatında Adana'daki Ramazanoğlu Kitaplığı'nın da önemli yer tuttuğunu vurgulayan Yaşar Kemal, ''O kitaplıkta çok okudum, birkaç yıl boyunca sürekli okudum orada. Çok da büyük yazar olduğumu sanmıyorum ve söylemiyorum zaten. Eğer biraz biraz yazmasını öğrendiysem Ramazanoğlu Kitaplığı sayesindedir'' dedi.
 
 
'ORADA TÜRKİYE'NİN İNSANLARINI GÖRDÜM'
Yaşar Kemal, yeni adı Gökçedam olan Hemite köyünde dostluğu, kardeşliği ve sevgiyi görerek büyüdüğünü belirterek, ''Orada Türkiye'nin insanlarını gördüm. Hemite köyünde ayrıca olabildiğince zengin bir doğayı yaşadım. Köye gelen aşıklardan türkülerin güzelliğini, Karacaoğlan'ı, Dadaloğlu'nu öğrendim'' diye konuştu.
 
Yıllar boyunca Çukurova insanlarının nasıl değiştiğini de gördüğünü belirten Yaşar Kemal, şöyle devam etti: ''Türkiye'nin, Çukurova'nın nasıl değiştiğini, insanların nasıl değiştiğini yazdım. Avrupa'da 300 yılda olmuştur ama ben bunu seneler içinde gördüm. (Yaşar Kemal değişmenin romancısıdır) derler. Dünyada çok az yazara nasip olur bu. Türkiye'nin topyekun değişimini gözümle gördüm, yaşadım. Bu değişmeyi yaşamak ve üzerinde düşünmek, tarihimdir.''
 
Türkiye'nin şu anda bir karanlık içerisinde olduğunu savunan Yaşar Kemal, şunları söyledi: ''Türk meselesi, Kürt meselesi var, var oğlu var. Ama birbirimize düşmemiz bir kültürsüzlüktür. Yine de iyi birtakım insanlar vardır. Onlara güvenin, mutlaka büyük şeyler yapacaklar. Türkiye'ye yeni bir imkan getireceklerdir.
 
UMUTSUZLUK UMUDU YARATIR
Onun için ben umutsuz değilim. Bir kitabımda öyle bir şey yazmıştım, (umutsuzluk umudu yaratır) diye. Umutsuzluktan umudu öğreneceğiz. Umudum şudur ki Türkiye kendine gelecek. Ne savaş olacaktır, ne başka bir şey. Bizim halkımız başka halklardan daha yumuşaktır. Hemite köyü gibidir yani. 12 sene kasaba kasaba dolaştım Türkiye'yi. Kasaba kasaba Türk halkını dolaştım. Bu halkın müthiş güzel bir halk olduğunun şahidiyim.''
 
Kemal, Çukurova'nın doğasını korumak için büyük mücadele verdiğini kaydederek, ''Ama bir sedir ormanı yok oldu. Dünyada sedir ormanı çok azdır, onlardan biri Çukurova'daydı. Yok olduğunda neredeyse intihar edecektim. Neden doğayla bu kadar uğraştım? Bir sebebi olmalıydı. Türkiye Kurtuluş Savaşı'nda Türk'ü, Kürt'ü, Laz'ı ve Çerkez'i ile Yunanlılar'a karşı savaştı, hep beraber yendiler. Ama erozyonla topraklar gittiği zaman, onu hiç kimse geri getiremez. Bu nedenle eğitilmesi lazım Türkiye'nin'' dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Kapital'i okumak artık daha kolay
David Smith ve Phil Evans, 'Kapital'in 'anlaşılması zor ...
Şahane Perşembe!
İzmirliler, cazın usta isimleri ile müzik dolu bir gece yaşayacak. Havagazı ...
Booker Ödülü Hilary Mantel'in
Dünyanın en önemli edebiyat ödüllerinden Man Booker, Britanyalı yazar Hilary Mantel'in oldu.’
 
Madonna'nın en iyileri
Madonna'nın kariyerinin bütün hitlerini bir arada bulunduran best ...
Lorca’’ya mezarda da rahat yok
İspanya iç savaşı sırasında kurşuna dizilerek öldürülen şair Federico ...
Orhan Pamuk gecesinde bir efsane...
Orhan Pamuk'un, Fransızcaya çevrilen 'Öteki Renkler' adlı ...
 
Efes kalıntıları tehlikeli!
Efes Antik Kenti Kazıları Başkan Vekili Dr. Sabine Ladstatter restore ...
100 yıllık camiye tescil
Ovakent’’te bir asırlık geçmişe sahip olan Ulu Cami, Kültür ve Tabiat ...
'Karanlıktakiler' filmi zirvede
Çağan Irmak’’ın cuma günü gösterime giren ’“Karanlıktakiler’” filmi, ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bir şarkısın sen!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (5) Aşılar acıtmaz ki!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva