HABERLER>POLİTİKA
14 Şubat 2023 Salı - 12:00

'İsrail, Türkiye'ye ilk destek gönderen ülkelerden'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye'ye ilk destek gönderen ülkelerden biri, İsrail oldu; arama-kurtarma ve sağlık ekibi, hemen ülkemize geldi. Kahramanmaraş'ta çok büyük destek verdiler, 19 kişiyi enkazdan kurtardılar" dedi.

 İsrail, Türkiye ye ilk destek gönderen ülkelerden

Bakan Çavuşoğlu, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile bakanlıkta bir araya geldi. Çavuşoğlu ile İsrailli mevkidaşı, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, İsrail'e deprem felaketinin hemen ardından verdiği destekler için teşekkür ederek, "Kendisi yaşadığımız depremden sonra ülkemize İsrail devletinin, halkının dayanışmasını göstermek için bu ziyareti gerçekleştiriyor. İsrail'in deprem felaketinden sonra bize verdikleri destek için teşekkür ediyorum. Türkiye'ye ilk destek gönderen ülkelerden biri, İsrail oldu; arama-kurtarma ve sağlık ekibi, hemen ülkemize geldi. Kahramanmaraş'ta çok büyük destek verdiler, 19 kişiyi enkazdan kurtardılar. Görevini tamamlayan ekibin bir kısmı ülkelerine geri döndü. Kahramanmaraş'ta bir sahra hastanesi kurdular, bir askeri kargo uçağını ülkemize tahsis ettiler. İsrail'de bazı belediyeler, binasını Türk bayrağının renkleri ile ışıklandırdı; dayanışma gösterdiler. Depremde çok canımızı kaybettik. Depremde, Antakya Yahudi Topluluğu'nun başkanı vatandaşımız ve eşi de hayatını kaybetti. Bugün ilk defa yüz yüze bir araya geldik" dedi.

'KARŞILIKLI ÇABALARIMIZ SÜRECEK'
Çavuşoğlu, görüşmede ikili ilişkilerin de ele alındığını kaydederek, "Depremle ilgili devam edecek destekleri değerlendirdik. İkili ilişkilerimiz de değerlendirme fırsatımız oldu. Büyükelçiliklerimizi de görevlendirdik. Üst düzey ziyaretler de gerçekleşiyor. Ortak çıkarlar ve karşılıklı saygı çerçevesinde iş birliğimizi geliştirme yönelik karşılıklı çabalarımız sürecek. Filistin konusundaki tırmanışların sona ermesine yönelik beklentilerimizi bugün paylaştık. İki devletli çözüme zarar verecek adımlardan kaçınılmasını vurguladık. Ramazan ayı yaklaşıyor, gerilimin tırmanmamasını vurguladık. Artık bölgemizde barış ve istikrar olsun istiyoruz. Deprem zamanındaki dayanışmamız, Yunanistan ile de yeni bir sayfa açmamıza vesile olur. Sayın Cohen bugün Cumhurbaşkanı'mız tarafından da kabul edilecek daha sonra Kahramanmaraş'a gidecek, İsrailli ekipler ve sahra hastanesinin faaliyetlerini yerinde görmüş olacak" diye konuştu.

COHEN: İSRAİL, TÜRKİYE'NİN YANINDA
İsrail Dışişleri Bakanı Cohen de depremde hayatını kaybedenler için başsağlığı dileyerek, "Bu olaydan etkilenen herkese desteğimizi vereceğiz. Geçen 100 yılın en büyük felaketi. İsrail halkından yüzlerce telefon alıyorum; Türkiye'ye gelip yardımcı olmak istiyorlar, hayat kurtarmak istiyorlar. Sevdiklerini kaybedenlere, koruma ve barınma sağlamak istiyorlar. Uluslararası toplumlar özellikle de İsrail olarak, dost olarak bir araya gelmek, yardımlarımızı sunabilmek; bizim için önemli. İsrail, ilk günde Türkiye'ye 450'den fazla arama-kurtarma ekibini gönderdi. Trajediyi duyduğumuz anda o sabah saat 07.00'de genel müdürüm ve ekibim bir araya geldi; bunu takip eden 12 saat sonra ilk ekibi yolladık. Bu felakete, cevabı birlikte vereceğiz. Türkiye, 11 yıl önce yangın yaşadığımızda uçaklarını gönderdi, yardımlarını sundu, teşekkür ediyoruz. İsrail, 1999 depreminde de buradaydı. Bu trajediden etkilenenlerin ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışacağız. Hayatını kaybedenlerin anıları için onlara rahmet diliyorum. İsrail, Türkiye'nin yanındadır" dedi. (DHA)

 
Kazakistan'dan Türkiye'ye ek insani yardım
 
Güney Kore'de milletvekilleri maaşlarının yüzde 3'ünü bağışlayacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti'den seçim tarihine ilişkin ilk açıklama
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, AK Partili Bülent Arınç'ın ...
Bakan Akar: Erteleme veya erken terhis yok
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Terhislerle ilgili herhangi bir erteleme ...
İl Başkanı Cüneyt Oğuz’dan ekonomik seferberlik çağrısı!
Kahramanmaraş depremiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Memleket Partisi ...
 
Bahçeli: Devlet yok diyenler işbirlikçi sefillerdir
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM'de partisinin grup toplantısında ...
Aslanoğlu’ndan partilere ‘kentsel dönüşüm’ çağrısı: Birlikte ikna edelim!
Kahramanmaraş depremlerinin ardından kentsel dönüşümün önemine dikkat ...
CHP Lideri Kılıçdaroğlu: Seçim ertelenemez!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 10 ilde büyük yıkıma neden olan, ...
 
Başkan Sürekli'den taziye ziyaretleri... '31 bin afetzedeyi ağırlamaya hazırız'
Gaziantepliler ve Adıyamanlılar Kültür Dayanışma derneklerini ziyaret ...
Deniz Baykal son yolculuğuna uğurlanıyor
Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal bugün son yolculuğuna uğurlanıyor. ...
Bayraklı’da yüksek gerilim: Karşılıklı sert sözler!
AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı Sefa ve AK Parti Bayraklı İlçe Başkanı ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İran’da yeniden Türk başkan!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbi güzel kötü adam!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva