'Şirket' dediğimiz zaman en yaygın anlamıyla Limited şirket ve Anonim şirket aklımıza geliyor. Şirket sahibi olmak dert ; şirketten kurtulmak ayrı bir dert. Zamanında şirket kurmuş ama daha sonra yürütememiş ya da iflas etmiş birçok mükellef var. Bunlar, ticari faaliyetleri kötü gittiği için şirketini kapatmak zorunda kalmış ancak kapanış maliyetleri ya da birtakım sebeplerden dolayı yasal süreci tamamlamak yerine şirketlerini terk etmiş durumdalar. Ticaret siciller içi boş ya da gayri faal şirketlerin mezarlığına dönüşmüş durumda.
31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla, Türkiye'de gayri faal olan anonim şirket 32 bin 782, limitet şirket sayısı 175 bin 434, kooperatif sayısı ise 39 bin 242. Toplamda 247 bin 558 şirket gayri faal durumda. Bugün itibari ile bu sayı 400 binlere ulaşmış durumda.
Gayri faal şirket sahibi olup da kurtulmak isteyenler için yeni bir düzenleme yapıldı.
Ticari hayatını devam ettiremeyip iflas eden yani müflis durumuna düşen şirketler ve kooperatiflerin tasfiyelerine ve ticaret sicili kayıtlarının silinmesine ilişkin, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tebliği, 30 Aralık 2012 tarih, 28513 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlandı.
Öncelikle, ticaret sicil müdürlükleri kendi kayıtları üzerinden 31/3/2013 tarihine kadar resen bir çalışma yaparak aşağıdaki hallerden en az birinin varlığının tespit edilebildiği durumları belirleyecekler:
· Sermayelerini, 31/12/1998 tarihine kadar 5.000 TL'ye çıkarmayan anonim şirketler ile 500 TL'ye çıkarmayan limited şirketler,
· Kanunun yürürlük tarihinden önce münfesih olan veya sayılan anonim ve limited şirketler,
· Kooperatifler Kanunu hükümlerine göre herhangi bir nedenle dağılmış olan kooperatifler,
· Sebebi ne olursa olsun aralıksız son beş yıla ait olağan genel kurul toplantıları yapılamayan anonim şirketler ile kooperatifler,
· Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Odalar ve Borsalar Kanuna göre adreslerinin ve durumlarının tespit edilememesi nedeniyle ilgili odadaki üyelikleri askıya alınan ve oda yönetim kurulu kararını takip eden yılbaşından itibaren iki yıl sonunda oda kaydı silinerek, sicil kaydı silinmek üzere Müdürlüklere bildirilen şirketler ve kooperatifler,
ticaret sicil tarafından yapılacak bazı çalışmalar sonucunda otomatik ve masrafsız olarak tasfiye edilecektir.
Ticaret sicil tarafından resen yürütülen çalışmalar esnasında herhangi bir kişi, kurum ya da kuruluş tarafından yukarıdaki durumları kanıtlarıyla Müdürlüğe bildirilen şirket ve kooperatifler de tasfiye edileceklere dahil edilecek. Ancak bu bildirim sırasında, ilgili kişiler tarafından yapılan bildirimlerde şirket veya kooperatifin davalı veya davacı sıfatıyla devam eden davalarının bulunmadığına ilişkin yazılı beyanın da Müdürlüğe verilmesi zorunludur.
Tasfiye süreci devam eden şirketler için de düzenleme yapılmış:
30 Aralık 2012 tarihten önce tasfiye işlemlerine başlanmış ve tasfiyesi tamamlanmış olmasına rağmen kesin bilançonun genel kurula sunulamaması nedeniyle unvanları sicilden silinemeyen şirket ve kooperatiflerin de tasfiye memurlarının ilgili Müdürlüğe başvurmaları halinde gerekli işlemlerden sonra tasfiyeleri yapılacaktır.
Borcu olan şirketler de unutulmamış;'ticaret sicilinden unvanları silinecek şirket veya kooperatiflerin borçları unvanların silinmesine engel teşkil etmez' denilmek sureti ile tasfiyelerine imkan tanınmıştır.
Ayrıca, bu tebliğ hükümleri uyarınca yapılacak tescil ve kayıt silme işlemleri her türlü harçtan ve düzenlenecek kağıtlar damga vergisinden müstesna olup Sicil Gazetesinde yayımlanacak olan ilanlardan ücret alınmayacaktır.
Yapılan bu düzenleme ile zor durumda olan birçok şirket sahibi masrafsız bir şekilde şirketlerini tasfiye edebilecek. Aynı zamanda da ticaret sicil ile vergi daireleri gereksiz yer ve zaman işgal eden şirketlerden kurtulmuş olacak.