Ekonomi

Emlakçıların Başkanından “konut kredisi faizi” yorumu: Hükümet dolara nasıl müdahale ediyorsa konuta da ediyor!

Yeni kredi paketi kampanyası beklentileriyle birlikte gözler emlak piyasasına çevrildi. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, konut sektörüne dair yaptığı değerlendirmede “Konut kredi faiz oranlarının düşük olması gerekiyor, şu an hala yüksek. Kredi çekmek isteyen vatandaşlara evin ya yarısını ya da yüzde 25’ine kredi veriyorlar. Bu limitlerin de artması lazım. Hükümet şunu diyor: Dolara nasıl müdahale ediyorsam konuta da bu şekilde müdahale ediyorum” dedi.

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2025 yılını “aile yılı” ilan etmesi bir yandan konut sektöründe de beklentiler oluşturdu.  Hem nüfus planlaması hem de ekonomi hamleleri olarak yorumlanan bu çalışmalar, konut kredi kampanyası beklentisini de oluşturdu.

Bu beklentiyle birlikte ev fiyatlarında artış yaşanıp yaşanmayacağı da merak konusu…

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni kredi paketi ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Şimşek, konuyla ilgili yaptığı son açıklamada konut arzını artırma ve konuta erişimi kolaylaştırmaya yönelik çalışmaların olacağını ifade etmişti.

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, konut kredi faizleri ile ilgili söylentiler hakkında Egedesonsöz’e değerlendirmede bulundu.

“KONUT KREDİLERİNDE HAREKETLENME GÖREMİYORUZ”
Güleroğlu, konut kredisi kampanyasının oluşturduğu beklenti ile ilgili olarak “Konut kredilerinde böyle bir hareketlenme göremiyoruz. Konut kredi faiz oranları yüksek, mevduat faizi yüksek. Konut kredisi çıkacak diye bir söylenti var ama onun belirli koşulları oluyor” dedi.

“KREDİ KULLANILMASIN DİYE ELLERİNDEN GELENİ YAPMIŞLAR”
Kredi kampanyasında koşulların çok kısıtlı olduğunu dile getiren Güleroğlu, “Bu söylenti ile beraber bir beklenti de var. Bu beklentiyle birlikte insanlar evlerinin satılacağını düşünüyor. Bu kredileri kullanabilecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olacağını düşünmüyorum. İnşaatın önünden geçsen bile o krediyi alabileceğin bir koşul yaratmıyorlar. Çok zor şartlar var, hiç evin olmayacak, ailede kimsenin evi olmayacak gibi koşullar belirliyorlar. Hiç evi olmayan bir kişi ev alacak parayı zaten biriktiremiyor. Kredi kullanılmaması için elinden geleni yapmışlar” şeklinde konuştu.

“ŞU AN FİYATLAR STABİL”
Güleroğlu, ev fiyatlarının konut kredi faizleri ile ters orantılı ilerlediğini söyleyerek, “Türkiye’de onlarca kriz yaşadık. 0.69 konut kredi faizleri gördük. Ev fiyatları yüksekti. Konut kredisi faiz oranı düşerse fiyatlar yükseliyor. Konut kredisi faizleri yukarı doğru çıktı mı ev fiyatları stabil kalıyor. Şu anda stabil olan fiyatlarda ciddi bir hareketlenme ben görmüyorum” dedi.

“HÜKÜMET DOLARA  NASIL MÜDAHALE EDİYORSA KONUTA DA MÜDAHALE EDİYOR”
Güleroğlu, konut sektöründe yapılan çalışmalar ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Gayrimenkul piyasasının hareketlenmesi için mevduat faizlerinin düşük olması gerekiyor İnsanların paradan para kazanmaması gerekiyor. Konut kredi faiz oranlarının düşük olması gerekiyor, şu an hala yüksek. Kredi çekmek isteyen vatandaşlara evin ya yarısını ya da yüzde 25’ine kredi veriyorlar. Bu limitlerin de artması lazım. Aksi takdirde fiyatların yükselmesi gibi bir pozisyon düşünülmüyor. Hükümet şunu diyor: Dolara nasıl müdahale ediyorsam konuta da bu şekilde müdahale ediyorum.”

“ARTAN NÜFUS İLE BİRLİKTE FİYATLAR YÜKSEK OLUR”
Son olarak konut açığının kapatılması gerektiğini ve artan nüfus ile beraber arzın talebi karşılayamaması sorunundan bahseden Güleroğlu, “Kredi faiz oranları ne kadar olacak kimlere verilecek? Hangi kriterler belirlenirse ona göre hareket edilecek. Konut sektörü için elbette önemli çalışmalar ama esas mesele konut yapımının artırılmasıdır. Konut açığının kapatılmalıdır. Bu açık kapatılmadıktan sonra artan nüfus ile birlikte arzın talebi karşılayamamasından sebep fiyatlar hep yüksek olur. Yeni konutlar yapılmalı. Kredi veremiyorsunuz, müteahhit neden konut yapsın? Satamayacağın konutu yapar mısın?” şeklinde konuştu.