Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan 'Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar' Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre ilaç fiyatlandırmasındaki euro kuru yüzde 23,5 artırılarak, 17,55 liradan 21,67 liraya çıkarıldı. Bu arada depoların karlılık oranları artırılırken, eczanelerin karlılık oranları sabit bırakıldı. İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, ilaç fiyatları arttıkça karlılık oranlarının azaldığına dikkat çekerek, 'Sürekli sermayeden yiyoruz. Karlılığımız ya sabit olmalı ya da ilaca yapılan zam oranı kadar oranları artmalı' dedi.
11 AY ÖNCE EURO KURU DÜZENLEMESİ YAPILMIŞTI
Eczanelerin işletme giderlerinin yüzde 100'den fazla arttığına dikkat çeken Oda Başkanı Sayılkan, 'Bizim isteğimiz ilaca zam değil, kar oranlarımızın artırılması' dedi ve şu açıklamalarda bulundu:
'Bu düzenleme, en son geçtiğimiz yılın Aralık'ta yapılmıştı ve 11 ay sonra yeni bir düzenlemeye gidildi. Geçen yıl yüzde 25'lik bir artış yapılmıştı, şimdi yüzde 23,5'luk bir zam yapıldı. Bu artış, eczanelerdeki işletme giderlerini karşılayacak bir artış değil. Kiradan personel maaşlarına kadar her şey yüzde 100 arttı çünkü. Aslında eczacıların talebi zam değildi. orada başka bir şey var. Fiyatı arttıkça karlılığı azalan sistem var. Orada fiyatlar, bir üst kademeye çıktığında eczacıların karlılığı daha da azalıyor. İlaçlara yapılan her zamda bizler biraz daha fakirleşiyoruz. Türkiye'de bu kadar yüksek enflasyon varken, işletme giderleri bu kadar çok artarken, yüzde 23,5'luk artışla bizim bir fayda sağlamamız söz konusu değil. Burada aslolan eczacının değil, firmaların, depocuların isteğidir zam.... Sürekli sermayesi eriyen, karlılığı azalan eczaneleri bizlerin bir süre sonra sürdürme şansımız kalmayacak.'
İLAÇ 328 LİRAYSA KARIMIZ YÜZDE 28; 329 LİRAYSA YÜZDE 18 OLUYOR
Depocu ve eczacı kar oranlarının da belirlendiğini, eczacıların kar oranlarının aynı kaldığını, ancak depocuların kar oranlarının artırıldığını belirten Tuncay Sayılkan, 'Mesela birinci kademede 328 liraya kadar olan bir ilaçta eczanenin karı yüzde 28 olarak kaldı. İlaç 329 lira olduğunda bizim karımız yüzde 18'e düşüyor. 657 liranın üstüne çıkarsa, yüzde 13'e iniyor. Bu bizi bozar. Çünkü hiçbir ilacın fiyatı bir ay bile yerinde durmuyor. Çünkü açığı sermayemizden karşılamak zorunda kalıyoruz' açıklamasında bulundu. Sayılkan, şu değerlendirmeyi yaptı:
'Açıklama deniyor ki, yüzde 23,5'luk zamla gelen yeni kur rakamı olan 21,67, 2025 yılında da uygulanacak! Bu da demek oluyor ki, önümüzdeki yıl yeni bir düzenleme olmayacak. Peki eczaneler, bu ekonomik şartlarda nasıl ayakta kalacak? Bu iş depoculara yaradı. Depocuların karlılıklarını artırmışlar. Depocuların karlılığı geçen yıl daha düşüktü, birer ikişer puan artırarak bir nebze iyileştirmişler ama eczacı karlılığına dokunmamışlar. İyi de eczanelerin karlılığı niye iyileştirilmiyor? İlaca zam yapılırken, o zam oranı kadar karlılık oranlarının da artırılması veya karlılık oranımızın sabit kalması, tek çözümdür. Aksi takdirde ezilen, kaybeden hep biz eczacılar oluruz. Vatandaşlar eczaneye geldiklerinde, ilaçların fiyatlarının yükselmesinden yakınıyor. Bu zammı bizim yaptığımızı sanıyorlar. Bilmiyorlar ki, o zammı bir yapmıyoruz; tam aksine, zamlanmış ilaçtan daha az kazanıyoruz. Eczanelerde uygulanan kademeli karlılık sistemi, bizi bitirmeye yönelik bir sistem. Özetleyecek olursak, bu düzenleme, kurdaki artırış biz eczacılar için hiçbir anlam ifade etmiyor. Bizim için önemli olan zam değil, ilacın bulunabilir olmasıdır; ayakta kalabilmektir.'