CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, söz konusu tartışmalar ve rahatsızlıklar hakkında açıklamada bulundu. Amacının partisinin Genel Başkanı ile polemik yapmak olmadığını ifade eden Salıcı, CHP'nin diğer partilerle kurduğu ilişkilere dair hoşnutsuzlukları aktardı.

Salıcı oy kaybının nedenini tabanda siyaseten kabul görmeyen politikalarda aramak gerektiğini vurgulayarak, 'Cumhuriyet Halk Partisi'nde Kurultay bir lütuf değildir, haktır. Cumhuriyet Halk Partisi'nde gerekirse Kurultay'a gidilir. Cumhuriyet Halk Partisi'nin her genel başkanı son derece saygındır. Öte yandan Partimizin Genel Sekreterlerinden değerli hemşerim Kamil Kırıkoğlu'nun dediği gibi, 'padişah da değildir' dedi.

Seçim sonrası 'normalleşme' adımları
31 Mart'ta gerçekleştirilen yerel seçimlerle birlikte CHP 47 yıl sonra birinci parti olurken, AK Parti ise 2002 yılında girdiği ilk seçimden bu yana en düşük oyunu alarak seçimi ikinci sırada tamamladı.

Seçim galibiyetinden kısa bir süre sonra AK Parti'ye yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesine konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile diyalog kanallarının açık tutulması gerektiğini, birlikte çalışmak zorunda olduklarını ve istişare etmek zorunda olduklarını söylerken, 'Nezaketten ve makamlara saygıdan asla ve asla taviz vermeyeceğiz' ifadesini de sözleri arasına ekledi.

Devamında ise 'normalleşme' mesajlarının havada uçuştuğu parti heyetleri arasında gerçekleştirilen bayram ziyaretleri, yıllar sonra genel başkanlar düzeyinde yapılan karşılıklı ziyaretler, TBMM'nin yeni yasama yılının açılışında Erdoğan'ın ayakta karşılanması...

Özel'in AK Parti ile yürüttüğü normalleşme adımları CHP ve seçmenleri içinde tartışma konusu olurken, bir diğer dikkat çeken konu da kayyımlara karşı DEM Parti ile hareket edilmesi oldu.

'Amacım Sayın Genel Başkanımızla polemik yapmak değil...'
CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla açıklamada bulundu.

Açıklamasına 'Sayın Genel Başkanımızın kararlarıyla yürütülen parti politikalarının, Partimizin her kademesinde ve seçmenlerimiz arasında açtığı tartışmayı üzülerek gözlemliyorum' ifadeleriyle başlayan Salıcı, 'Edirne'den Kars'a kadar mücadele arkadaşlarımız partimizin siyasi rotasına ilişkin endişelerini benimle ve arkadaşlarımla paylaşıyor' dedi.

Salıcı, amacının Özel'le polemik yapmak olmadığını, Özel'in CHP'nin bir milletvekiliyle basın üzerinden polemik yapmasını da uygun bulmayacağını söyledi.

'Belediyemize kayyım atayan iradenin önünde ayağa kalkılmıştır'
'Görülmektedir ki, partililerimiz arasında rahatsızlık yaratan normalleşme süreci, Erdoğan'ın kaybettiği yerel seçimin ardından kendisine çok değerli bir zaman kazandırmıştır' diyen Salıcı, her platformda normalleşmenin savunulmasının nedeninin anlaşılamadığını belirtti.

Özel'in, TBMM'nin yeni yasama yılının açılışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ayakta karşılanmasına yönelik kararını örnek gösteren Salıcı, AK Parti'yle normalleşme girişimlerini şu ifadelerle eleştirdi:

'Normalleşme' vaadi ne Kurultay'da ne de 31 Mart seçimlerinden önce dile getirilmiştir. Seçim, normalleşme vaadiyle kazanılmamıştır. Cumhuriyet Halk Partisi'nin yakın geçmişte iktidar partisine oy veren seçmene yönelik olarak 'normal olmayan' bir siyaset izlediği iddiası ancak iktidar yandaşlarına ait olabilir.

Milletvekillerine hiçbir açıklama yapılmadan Erdoğan'ın önünde ayağa kalkmalarının istenmesi de parti örgütümüzce sorgulanmaktadır. Sonuç olarak görülmüştür ki, TBMM Genel Kurulu'nda belediyemize kayyım atayan iradenin önünde ayağa kalkılmıştır.'

'Parti tabanımızda rahatsızlık yarattı'
Kayyımlara karşı düzenlenen mitinglerde isim vermeden DEM Parti ile kürsü paylaşılmasını da eleştiren Salıcı, açıklamasını şöyle devam ettirdi:

Özel: Belediyelerimiz hesap vermekten kaçmaz Özel: Belediyelerimiz hesap vermekten kaçmaz

'Kayyım atanmasını protesto mitinglerinde bir başka siyasi parti ile paylaşılan kürsü, parti tabanımızda rahatsızlık yaratmıştır.

Sayın Genel Başkanımızın neredeyse her açıklamasının ardından, ne demek istediğini izah etmek durumunda kalması makamına yakışmamaktadır.

Erdoğan'la el sıkışılırken, Bahçeli'yle 'siyasetin gereği' diye şakalaşılırken hayata soldan bakan Türkiye İşçi Partisi'ne küçümseyici bir dille cephe açılmasındaki 'stratejik' beklenti merak edilmektedir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde rüşvet iddiasıyla başlatılan bir soruşturma sürerken Erdoğan'a niçin kefil olunduğu izaha muhtaçtır.'

'Her genel başkan saygındır öte yandan padişah da değildir'
Salıcı, neden-sonuç bağlarının doğru kurulması gerektiğini belirtti ve Cumhuriyet Halk Partisi örgütünde kurultay tartışması yapıldığı için oy kaybedilmediğini; bilakis oy kaybedildiği için kurultay tartışması yapıldığını söyledi.

'Oy kaybının nedenini tabanda siyaseten kabul görmeyen politikalarda aramak gerekmektedir' vurgusunda bulunan Salıcı, 'Cumhuriyet Halk Partisi anket yaparak kurulmuş bir parti değildir. Siyasetini anket sonuçlarına göre belirlemez' dedi.

Salıcı, Özel'in 'Vallahi kendine güvenen tüzüğü açsın okusun, ne talep ediyorsa etsin. Kimse benden öyle kurultay talep etmesin' ifadelerine atıfla açıklamasını şöyle noktaladı:

'Cumhuriyet Halk Partisi'nde Kurultay bir lütuf değildir, haktır. Cumhuriyet Halk Partisi'nde gerekirse Kurultay'a gidilir.

Sayın Genel Başkan da genel seçimlerden sonra taban daralması tezini ileri sürerek ve Partimizin kurultaya ihtiyacı olduğunu dillendirerek genel başkan adayı olmuştur.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin her genel başkanı son derece saygındır. Öte yandan Partimizin Genel Sekreterlerinden değerli hemşerim Kamil Kırıkoğlu'nun dediği gibi, 'padişah da değildir'.