EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin TMSF ile anlaşmasından sonra Basmane Çukuru’nda yaptığı plan değişikliğine yönelik veto ile gündeme gelen İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu bu kez Çeşme için dikkat çeken bir karara imza attı.  Başkanlığını Emre Karahan’ın yaptığı kurul, 117 kişinin hayatını kaybettiği İzmir depreminden sonra Büyükşehir Belediyesi’nin meclisinden geçen ve tüm ilçelerde sınırları belirlenen “K notasyonu” (korunacak alan) plan çalışmasını reddetti.

Manisa'da belediye çalışanlarına yangın eğitimi Manisa'da belediye çalışanlarına yangın eğitimi

Çeşme Belediyesi’nin önceki döneminde sınırları belirlenen ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde kabul edilen, Çeşme Sakarya Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve ruhsatlı olarak yapılaşması büyük oranda tamamlanan Ege Çeşme Sitesi, Yıldız Sahil Sitesi ve Boyalık Sitesi’nin bulunduğu bölge, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun ret kararıyla şoke oldu. Geçtiğimiz yıl Eylül ve Ekim ayında kabul edildikten sonra kurulun gündemine gelen deprem riski altındaki siteler için alınan karara itiraz edileceği öğrenildi. Yaklaşık 2 bin kişinin yaşadığı sitelerde vatandaşlar hak kaybına uğramış oldu. 

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ilgili daire başkanlıkları, ilçe belediyeleri ve ilgili ihtisas komisyonları ve meslek odaları ile yapılan görüşmeler sonrasında hazırlanan düzenlemede; İzmir’de planlı ve sağlıklı kentsel mekanların oluştuğu bölgelerde 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan deprem felaketinde hasar alan ve ileride yaşanacak bir afete karşı risk grubunda bulunan ruhsatlı yapıların dönüşümünün amaçlıyordu. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin meclis kararı ile “7269 Sayılı Kanun Kapsamında Ağır ve Orta Hasarlı Olarak Tespit Edilen Yapılar” ile 01.01.1998 tarihinde yürürlüğe giren “Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik” öncesinde ruhsat alarak yapılmış yapılar veya 6306 Sayılı Yasa Kapsamında Riskli Yapı Olarak Belirlenen Yapıların Dönüşümüne İlişkin Yapılacak Plan ve Uygulama Çalışmalarında Uyulacak Usul ve Esaslar uygun bulunmuştu.

Bu kapsamdaki yapıların dönüşümüne ilişkin süreçte ilgili ilçe belediyelerince öncelikle yürürlükteki imar planlarında “Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alan (K)” sınırlarının tespit edilmesi çalışması yapıldı. Bu alanlarda kalan ruhsatlı yapıların yıkılıp yeniden yapılmasının talep edilmesi halinde yeni yapılacak yapılar için yürürlükteki imar planı kullanım kararlarına uyulması kaydıyla İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararında tariflenen tanım, uygulamaya esas ve özel hükümler çerçevesinde uygulama yapılabileceği belirtildi.  Böylece; İzmir genelinde birçok ilçede belediye tarafından sınırları çizilerek onaylanan alanlarda yıkılan binaların yönetmelikten kaynaklı hak kayıplarının önüne geçilmiş oldu.