Güncel

Cennet koyu kurtaran karar!

İzmir'in Urla ilçesindeki pek çok cennet koyu kaplayan ve ayrıca doğal ve arkeolojik SİT alanlarını da içerisinde barından 5 bin hektarlık jeotermal kaynak arama ruhsatı mahkeme tarafından iptal edildi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Ankara merkezli Artes Enerji Şirketi Grubu bünyesinde yer alan RSC Elektirik'in İzmir'in cennet koyları arasında yer alan Demircili Koyu'ndaki jeotermal kaynak arama için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvurmuştu.

Ancak Bakanlık, Demircili Mahallesi sınırlarındaki Demircili Koyu'nun yanı başındaki arkeolojik ve doğal SİT statüsündeki alandaki gerçekleştirilmek istenen projeyi reddetmişti. İptalin ana gerekçesi ile İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün proje tanıtım dosyasına sunmuş olduğu görüş yazısı olmuştu. Görüş yazısında bölgenin birinci derece arkeolojik SİT olduğu ifade edilmişti.

Cennet koyu kurtaran ikinci bir haber daha geldi. Urla Altınköy Koyunu Koruma Derneği ve çok sayıda Urlalı vatandaş tarafından yargıya taşınan arama ruhsatı iptali davasında yeni bir gelişme yaşandı.

ZEYTİN VE ÜZÜM BAĞLARINA ZARARLI
Dava dilekçesinde 4863,41 hektarlık arama ruhsatı alanının bölgenin kültür mirası açısından büyük önem taşıdığı, zeytincilik faaliyetleri ile Bağ Yolu Turizmi, bağları ve şarap üretimini, rekolte ve kalitesini olumsuz etkileyeceği, arama ruhsatı verilmesinde kamu yararı bulunmadığı ileri sürülmüştü.

MAHKEME KARARINI VERDİ
Dosyayı inceleyen İzmir 3. İdare Mahkemesi ise kararını açıkladı. Mahkeme, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen arama ruhsatını iptal etti.

Kararda 'Mahkememizce yapılan ara kararları ile istenilmesine rağmen, arama ruhsatına konu edilen taşınmazın bulunduğu alanın gerek sit durumu gerekse imar durumu hakkında bilgi verilememesi karşısında, uyuşmazlık konusu taşınmazın bulunduğu alanda jeotermal faaliyetinin yürütülmesine taşınmazın sit ve imar durumu yönünden ya da 3573 sayılı Yasadan kaynaklanan engel bir durumun bulunmadığı hususu idarece somut bir biçimde ortaya konulamadığından, yeterli inceleme ve araştırma yapılmadan tesis edildiği kanaatine varılan dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.' ifadeleri yer aldı.

ARAZİ KAPATMA GİRİŞİMİ
Kararı Egedesonsöz'e değerlendiren davanın avukatlarından Şehrazat Mercan 'İzmir Kalkınma Ajansı tarafından 2022 yılında hazırlanan rapora göre Gülbahçe Zon'u denen kırık üzerinde 30-35 derece sıcaklıkta jeotermal kaynak var. Daha önce de bu bölgelerde JES girişimleri oldu ancak verimli olmadığı için şirketler geri adım attı. Bu bölgede jeotermal sondaj yapsanız da verimli bir kaynak çıkmayacağı rapor tarafından ortaya konuyor. Bu suyun taşınması durumunda derecesi daha da düşüyor. Verimlilik olmamasına rağmen bu girişimleri daha çok arazi kapatma olarak yorumluyorum çünkü bu alan daha çok Hazine arazisi. İdare bu girişimlere son vermeli. Yoksa biz davaları kazanacağız. Ruhsat sahası çok hassas bir alan, orman ve zeytinliklerin çok yoğun olduğu alanlar, peyzaj değeri çok yüksek ve halkın kullandığı plajların olduğu bir bölge. Bizim için çok kıymetli' dedi.