Ekonomi

Büyükşehir iptal ettirmişti… Bakanlıktan plan by-passı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yargıya taşıyarak iptal ettirdiği Malatyalı iş insanları Recep Karagöz ve Arif Akbaş’a ait Çiğli’deki 236 bin metrekarelik alanın imar planları yeniden askıya çıkarıldı. Planlarla birlikte imar planlarında kentsel yeşil alan bölge imara açılacakken inşa edilmesi planlanan bin 357 konutun yaklaşık 3’te 1’i İller Bankası'na devredilecek.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir’in Çiğli ilçesi için yeni bir imar değişikliği yayımladı.

Bakanlık tapu kayıtlarında Balatçık Mahallesi 5879 ve 969 parsellere ait 1/25.000 Ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği, 1/5.000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı askıya çıkarıldı.

Planlama alanı 100.000 Ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı’na göre ‘kentsel gelişme alanı’nda kalırken 25.000 Ölçekli İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Düzeni Planı’na göre ise ‘bölge parkı, büyük kentsel yeşil alan’ sınırlarında kalıyor.

Planlarla birlikte şahıs mülkiyetindeki 236 bin 426 metrekarelik alan yapılaşmaya açıldı. Parsellerin 112 bin metrekaresi gelişme konut alanı, geri kalan alanı kamusal alan, otopark ve yol ilan edildi. Konutlar için 1,5 emsal ve 7 kata kadar yapılaşma hakkı tanındı. Plana göre 3 bin 789 kişinin yaşayacağı bin 357 konut inşa edilecek. Planlama alanı İZKENT'in üst bölgesinde yer alıyor. 



YÜZDE 30’U İLLER BANKASI’NA
Parsellerin sahiplerinin kuru meyve ihracatı sektöründe ticaret yapan Malatyalı iş insanları Recep Karagöz ve Arif Akbaş öğrenildi. Ayrıca alanın imara açılması karşılığında inşa edilecek konutların yüzde 30’luk kısmı da İller Bankası’na terk edilecek. 

Bir ay boyunca askıda kalacak planlara itiraz edilebilecek.

PLANCI AK PARTİLİ
İmar planının İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi şehir plancısı Selma Kısa tarafından yapılması da dikkat çekti.

İLK PLAN İPTAL EDİLMİŞTİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bölgeye dair ilk olarak geçen sene yayımladığı imar planı değişikliği İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yargıya taşınmış ve İzmir 8. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Planların iptalinin gerekçeleri arasında yüzde 40’ın üzerindeki eğilim alanların yapılaşmaya açılması, plan açıklama raporunun eksik olması, yeşil kuşak stratejisi ile çelişiyor olması yer aldı.