İş Dünyası

Birlik Başkanı’ndan ruhsat isyanı: 60 metrekareye 60 bin TL istiyorlar!

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata, son 10 gün içinde yüzlerce telefon aldığını, esnafın belediyenin istediği ruhsat parasından kaynaklı tepkisi olduğunu anlattı. Başkan Ata, “60 metrekarelik dükkanın ruhsatı için 60 bin lira istenmesine el insaf diyorum. Başkanlar, ruhsat ücretlerini makul seviyeye çekmeli” dedi

EGEDESONSÖZ – İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata, SONSÖZ TV'de Gazeteci Yazar Muhittin Akbel'in programında, belediyelerin istediği ruhsat bedellerine isyan etti. Stopajın da yüzde 20'ye çıktığını hatırlatan Başkan Ata, '50 bin lira kira ödeyen bir esnafımız 10 bin lira stopaj ödüyor. Esnafımız adeta cezalandırılıyor' dedi.

2024 YILI AHİSİNİ 9 ADAY ARASINDAN SEÇTİK
İzmir'in ahilik kültürüne sahip çıktığını belirten İESOB Başkanı Yalçın Ata, 'İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Birliği, Ahilik Haftası'nı en coşkulu bir şekilde kutlayan birliktir. İzmir esnafının bu özel günü, her defasında karnaval havasında geçti. Ahilik Haftası, pek çok ilde kutlanmıyor ama İzmir bu kutlamayı gelenek haline getirdi. 23 Eylül'de başlayan kutlamalarımız uzadı, bu haftanın sonuna kadar devam edecek. Ahilik, 13. Yüzyılda Selçuklular döneminde başlamış, Osmanlı döneminde devam etmiş ve bugüne kadar gelmiş bir esnaf geleneğidir. Özünde dürüstlük, dayanışma, ahlak ve usta yetiştirmek vardır. Esnafın düsturudur bunlar. Ahilik Haftası'nı sadece İzmir merkezde değil, toplam 6 ilçemizde kutladık. Menemen, Foça, Karabağlar, Selçuk ve Ödemiş'te kutladık. Ahilik kültürüne o kadar çok sahip çıkıyoruz ki, bu yıl 9 adayımız vardı. Bu olağanüstü bir şeydir. Maraş dondurmacısı Doğan Karasakal ustamızı 9 aday arasından seçtik, yılın Ahisi ilan ettik. Daha şimdiden önümüzdeki yıl için 12 odamızın ahi adayı önerisinde bulunacağını öğrendim, çok mutlu oldum' diye konuştu.

BİRLİK OTEL'DE DEĞİŞİM, İSİMLE BAŞLADI; ESPARK OTEL OLDU
Başkan Ata, Kaynaklar'daki otelin ismiyle birlikte her şeyinin değiştiğini, yenilendiğini belirterek şu bilgileri verdi:

'24 yıldır ruhsatı alınmayan bir otelimiz vardı. Ruhsat sorunu yüzünden ceza ödüyorduk. Geçen dönem Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer ile yaptığımız görüşmeler sonunda ruhsatımızı aldık ve İzmir'e yakışır bir tesis haline getirmek için kolları sıvadık. Otele turizm belgesi aldık. Önce 3 yıldıza müracaat ettik, kabul edildi; şimdi de 4 yıldıza müracaat ettik. Hiçbir eksiğimiz yok. 4 yıldızlı bir otel olarak önümüzdeki süreçte misafirlerimizi ağırlamaya başlayacağız. Kapının girişindeki güvenlik kulübesinden çatısına kadar her şeyi değişti. Ormanlık alan çok pisti. Birlik Otel'in adı kötüye çıkmıştı ve değişime isimden başladık, Esnafpark dedik, kısaltılınca Espark Otel oldu. Birlik Otel adını tarihe gömdük. Eskiye ait hiçbir şey kalmadı otelde, her şey değişti. Havaalanına 8 kilometre uzaktayız. Fuara, Sebze Hali'ne çok yakınız. İzmir'in merkezinde sayılır. Buca Belediyesi ile yaptığımız görüşmeler sonrasında orman alanımızın temizliklerini yaptı. Büyükşehir Belediyesi ile konuştuk, orman alanının ıslah çalışmalarını yürüttü. Havuzumuzu olimpik hale getirdik. Çok güzel, tertemiz bir otel haline getirdik. Şu anda tüm birimleriyle otelimiz faaliyette, misafirlerimizi ağırlamaya başladık. Esnaf teşkilatımıza kutlu olsun. Fiyatlarımız son derece ekonomik. İki açık, bir kapalı düğün salonumuz var. Esnafımızın düğün yapmak için yer aramasına gerek yok artık.'

ESNAFIN 9 BİN, ÇALIŞANININ 7200 GÜNDE EMEKLİ OLMASI HAKSIZLIK DEĞİL Mİ?
Başkan Ata, 'Esnafın 7200 günde emekli olması hayali suya mı düştü?' sorusuna şu yanıtı verdi:

'7200 günde emekli olma hayalimizin suya düştüğünü düşünmüyorum ama şu da bir gerçek; Bakanlarımızdan, bakan yardımcılarımızdan bu konuda söz aldık. Bu sorunu çözmek için programı önümüzdeki yıllara yaymak istiyorlar. Neden? Ülkemiz gerçekten zor bir süreçten geçiyor. EYT'nin bütçeye getirdiği yükten sonra esnafımızın 7.200 gün primle emekli olma ihtimali, şu dönemde pek mümkün görünmüyor. Vekillerimizle bir araya geldiğimizde, bize, bu konuyu yeniden meclise taşıyacaklarını ifade ettiler. Çünkü bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın sözü var; esnafın 7200 günde emekli olması konusunu gündeme getireceğim, çözeceğim, dedi. Bu söz, bu sorunun halledileceğine olan inancımı artırıyor. Esnaf meslektaşlarımızın yanlarında 5'er 6'şar eleman çalışıyor. Onlar 7200 günde emekli oluyor, ama onlara iş sağlayan, ekmek veren esnaf, yani işveren konumundaki patron, 9 bin günde emekli oluyor! Bu haksızlık değil mi? Bu adaletsizliğin ortadan kalkması zorunludur. Buradan hükümetimize sesleniyorum; meclis yeni açıldı, önümüzdeki süreçte bu sorunu çözüme kavuşturun. Neden biz 2 bin gün fazla ödeyip emekli olalım? Esnafa, diğer SGK'lılar gibi emekli olma hakkının 2025'te verileceğini sanmıyorum, ama 2026'da ödeyeceğimiz prim gün sayısının 7.200'e çekileceğinden kuşkum yok. 1,5 yıl daha dişimizi sıkalım.'

AVM YASASI, ESNAF LEHİNE MUTLAKA GÜNCELLENMELİ
Başkan Ata, güncelleneceği açıklanan AVM yasasıyla ilgili olarak şunları söyledi:

'Hemen hemen İzmir'in tüm milletvekilleriyle görüştük. 3 harfli AVM'lerin karşısında esnafımızın yaşaması mümkün değil. Esnaf, ayakta kalabilmek için evini, arabasını satıyor. Bu da esnafın çatı örgütünün başkanı olarak benim içimi acıtıyor. Yurt genelinde 4 milyon civarında esnafımız var, aileleriyle 15-20 milyona ulaşır. Bu kadar büyük bir ailenin bu sıkıntıları çekmesine gönlümüz razı değildir. 3 harfli marketler tekne satıyor, tekne! Bırakın tekneyi tekneci arkadaşlar satsın! Rafa peynir zeytin koymuşlar, yanında tiner var, boya var! Bırak kardeşim, tineri, boyayı nalbur arkadaş satsın. AVM'ler şehir dışına alınır mı? Bu saatten sonra şehir dışına çıkarılacağına inanmıyorum. Uzun zamandır konuşulan bu sorunun tekrar Meclis gündemine taşınacağına dair, AK Partili, CHP'li ve MHP'li 4 vekilimizden söz aldık. AVM yasası yeni bir şey değil, 12 yıldır gündemde olan bir şey. Tüm vekillerimize sesleniyorum; AVM yasasını önümüzdeki yasama yılında mutlaka Meclise taşısınlar. Çünkü esnafımız zor durumda. Bir örnek vermek istiyorum; İzmir'in Eşrefpaşa semtinden Fahrettin Altay Meydanı'na kadar olan güzergahta toplam 64 ayakkabı mağazası vardı. Bugün kaç mağaza kaldı dersiniz? Sadece 9 mağaza kaldı! 55 dükkan kapanmış! Diğer sektörlerde durum farklı değil. 3 harfli mağazalardan birisi bir mahallede açıldıysa, mutlaka diğer 3 harfli iki AVM de rekabet etmek için oraya dükkan açıyor. Mutlaka komşu oluyorlar. Esnafın bu üçlü arasında yaşama şansı olabilir mi? AVM yasasında ciddi bir düzenleme bekliyoruz. Berberleri haftanın bir günü tatil ettiler. Kabul! AVM'leri de bir gün tatil edin, esnaf bir soluk alsın! Vekillerimizin konuyu gündeme taşıyacaklarına inanıyorum, sorunu çözmelerini bekliyorum.'

EGELİ ESNAF, KEFALETTEN 250 MİLYON LİRA KREDİ KULLANDI
Esnafın krediye erişemediğinin altını çizen Başkan Ata, 'Esnaf krediye erişemiyor. Bankalar iyice sıktı. Bankalar, esnafın neyi var neyi yok aldı; bir sırtındaki ceketi kaldı. Evi ipotekli, işyeri ipotekli. Bu ipoteklere rağmen bankadan kredi çekemiyor. Bir can suyumuz var, Esnaf Kefalet! Bankalar yüzde 60 oranla kredi verirken, Esnaf Kefalet'te yüzde 29… Buna rağmen Esnaf Kefalet'in verdiği 750 bin lira, ciddi bir paradır. Yüzde 60 oranla kredi bulmak bile zor bankalardan… Bu oranla kredi bulan esnaf, geri ödemeyi aksatmadan yapabilir mi? Mümkün değil! İşin aslı şudur; Esnaf Kefalet Kooperatifleri olmasa, esnafın işi gerçekten daha zor olurdu. Türkiye genelinde 1000 tane Esnaf Kefalet Kooperatifi var ve sadece Ege'de kullandırılan kredi tutarı, 250 milyon lira dolayında' dedi.

STOPAJ ORANI YÜZDE 10, HATTA YÜZDE 5'E İNDİRİLMELİ
Esnafın yüzde 20 stopaj ödediğine dikkat çeken Başkan Ata, 'Bu oranın yüzde 10, hatta yüzde 5 olması lazım. Esnafın üzerinde bütün yük… Bir mekan açıyorsunuz, kirayı ödüyorsunuz, ayrıca devlete de kira ödüyorsunuz. Ziyaretimize gelen veya ziyaretine gittiğimiz tüm vekillerimize bu sıkıntımızı da anlattık. 10 bin lira kira ödüyorsak, 2 bin lira da devlete stopaj ödüyoruz. Sanki esnaf cezalandırılıyor!' dedi. Ruhsat ücretlerinin de çok yüksek olmasından yakınan Ata, 'Son 10 gün içerisinde yüzlerce esnafımız aradı beni, ruhsat almak için ödedikleri fahiş rakamlardan şikayet ettiler. 60 metrekarelik bir mekana ruhsat almak için 60 bin lira istemişler. Belediyelerin bu kadar yüksek rakamlar talep ediyor olmasını anlayabilmiş değilim. Tüm belediye başkanlarımızı ziyaret ettik, bu durumu anlattık kendilerine… Yerel seçimlerden sonra ruhsat ücretlerinde anormal bir artış oldu. Bu rakamların geriye çekilmesi lazım. 60 metrekare yer için 60 bin lira istenmesine, el insaf diyorum. Görüştüğümüz belediye başkanları, telaffuz edilen rakamları meclisten geçirdiklerini, geri dönüş olamayacağını ancak önümüzdeki yıl için bedeli azaltma yönünde karar alınarak düzenlemeye gideceklerini söylediler. Belediyelerimizden, şu ruhsat meselesi dışında çok memnunuz' ifadelerini kullandı.

ÇIRAK BULMA SORUNUNU BİRKAÇ YIL İÇİNDE AŞACAĞIZ
Odaların ara eleman, çırak, usta sorunu yaşadıklarını doğrulayan Başkan Ata, 4+4+4 eğitim sisteminden dolayı çırak bulamaz olduklarını belirterek, '19 yaşına gelmiş bir ergen, çırak olmayı kabul eder mi? Tabii ki kabul etmez. Fakat meslek okullarıyla ilgili düzenleme sayesinde bu sıkıntının 3-5 yıl içinde giderileceğine inanıyorum' dedi. Başkan Ata ayrıca, araçlarda kamera takılmasıyla ilgili sürenin Eylül ayında bittiğini hatırlatarak, 'Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Mehmet Yeğiner, bir ay önce Sayın Ulaştırma Bakanımız Abdülkadir Uraloğlu ile görüştü. Bakanımız, şifaen, Federasyon başkanımıza sürenin 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatılacağını söylemiş. Bu yönde yazılı bir açıklama henüz yapılmadı, resmi bir karar alındığını görmedim. Trafik polislerimiz de anlayış gösteriyor, bu eksik nedeniyle ceza yazmıyor. Yüzlerce taksici katlediliyor. Kamera şart. Arkadaşlarımızın kısa zamanda kameralarını taktıracaklarını düşünüyorum' dedi.