EGEDESONSÖZ- Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, SonSöz TV'nin konuğu oldu. Gazeteci Fatih Yapar'ın sorularını yanıtlayan Utku Gümrükçü, Çiğli'de güzel bir siyasi ortam yaratıldığını söyledi. Gümrükçü, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli Belediyesi ve hükümetin el ele çalışması halinde çok önemli projelere imza atacaklarını söyledi.
MİNİMUM MAAŞ, ASGARİ ÜCRETİN 2 KATI
Çiğli Belediyesi'nde imzalanan toplu sözleşme ile ilgili konuşan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, önümüzdeki günlerde en düşük maaşın 5 bin TL olacağını söyledi. Gümrükçü 'Çiğli Belediyesi mutlu öyle olunca Çiğli halkı da mutlu oluyor. Zaten gülümseyen Çiğli demiştik biz bu yola çıkarken.
Ekonomik olarak minimum maaş asgari ücretin 2 katı oldu. Çok ciddi oranda bir zam yapıldı Çiğli'de. Biz zammı seyyanen yaptık. En düşük maaş alan kişinin maaşı yüzde 30 yükseldi. 4.800 civarı ve ileriki süreçte 5 bin TL'nin altında maaş kalmayacak' diye konuştu.
SÖZLEŞME İMZALAYACAĞIZ
KHK'lı çalışanlar ile ilgili açıklamalarda bulunan Utku Gümrükçü önümüzdeki günlerde bu sorunun ortadan kalkması için sözleşmelerin imzalanacağını söyledi. Gümrükçü 'Birçok belediyede bu sorun yaşandı. Bizde sadece güvenlikler için bu sorun var. Yıllardan beri çiğlide personel ihalelerini belediye şirketlerini aldıkları için sadece KHK sorunu güvenliklerimizde var. Biz ve İzmir'in birçok belediyesi buradaki bu işçi arkadaşlarımızın iç kolunu ve bağlı bulunduğu sendikayı değiştiriyoruz, güvenlikçi arkadaş belediyenin kayıtlı olduğu sendikaya geçiyor ve bu fark kaybı oradan kalkıyor. Önümüzdeki günlerde bizde bu sözleşme imzalarını atacağız' dedi.
40 MİLYON ÖDEDİK
Belediye'nin önceki dönemlerde kullandığı kredi borçlarında 40 milyona yakın bir ödeme yaptıklarının altını çizen Utku Gümrükçü, devlete olan borçlarının devam ettiğini söyledi. Gümrükçü 'Devlete olan borçlar devam ediyor. Ancak geçmişten bugüne çekilmiş krediler konusunda 40 milyara yakın ödeme yaptık. Önümüzdeki yıl geçmişten bizim döneme kadar gelen tüm borçlarını sıfırlıyoruz. Kendi ihtiyaçlarımız için kredi çektiysek o hariç. Ancak biz göreve geldiğimiz güne kadar olan tüm borçlar ödenecek. 25 milyona yakın piyasa borcu ve kredi borçları dahil 40 milyona yakın borcu kapattık' diye konuştu.
YILLIK 6 MİLYON TL PARA DÖNECEK
İmzalanan toplu sözleşmede Çiğli esnafına müjdeleri olduğunu belirten Gümrükçü, sadece Çiğli esnafında kullanılabilecek 'Halk Kart' uygulamasını kullanacaklarını söyledi. Gümrükçü 'Piyasa size mal veriyor mu? Parayı alamam diye düşünüyorsa iyi durumdasınız demektir. Toplu sözleşmede esnafa da müjdemiz var. CHP'li belediyelerin halk kart dediği ilçe sınırları içerisinde yaşan hem sosyal yardımları ulaştırmak için bir düzen var. 2021 yılında Çiğli Belediyesi'de buna başlayacak. Biz bu uygulamayı yaparken, desteği Halk Kart üzerinden verelim diyoruz. Dün yaptığımız toplu sözleme ile birlikte işçilerimize verdiğimiz yardımı da bu karta aktaralım diyoruz. Yani çiğli esnafına yıllık 6 milyon TL'lik bir harcama olmuş olacak. Çiğli'nin içinde bulunun esnaflarla anlaşma yapacağız ve bu kart sadece Çiğli sınırları içerisindeki esnaf dahil olacak ve bu paralar burada harcanacak.
Bu toplu sözleşmenin farklı yönleri var. Mesela Cumhuriyet Bayramında ikramiye koyduk. Kadınlara yönelik İstanbul Sözleşme'sinde ne varsa bunu da içine koyduk. Halk Kart uygulamasını dahil ettik. Eksiklerimizi de 15 ay sonraki toplu sözleşmede tamamlayacağız. Ayakları üzerinde durabilen bir belediye şirketi oluşturduğunda, hizmet kapasitesi daha iyi bir noktaya gelebiliyor' ifadelerini kullandı.
İNCELEME ZAMANIM OLMADI
Göreve geldiği sürede kendini değerlendirecek zamanı çalışmaktan dolayı bulamadığının altını çizen Gümrükçü, önümüzdeki günlerde kendine bu süreyi ayırarak siyasi partilere sunum yapacağını söyledi. Gümrükçü 'Tabii ki toplu değerlendirme yapacak bir zamanı çalışmaktan dolayı bulamadım. Sürekli her gün yeni bir konu başlığı açıp çalışıyoruz. Ancak bu günden salı gününe kadar böyle bir çalışmanın içerisine gireceğim. Salı günü önce mensubu bulunduğum CHP il ve İlçe mensubuna nerede olduğumuzu bu süreçte ne yaptığımızı anlatacağız. Seçim zamanında verdiğimiz sözlerin tamamını yerine getirmekte çok uzaktayız. Harman dalı haricindekiler büyük ihtimalle 2021 yılı içerisinde olacak. 2020 yılı için çiğli ayağa kalkıyor diye bir sunum yaptık. Beki de bunu yapan çok az belediye başkanından biriyim. Orada açıkladığımız 86 projenin 81'ini bu yıl içinde yapacağız' dedi.
CİDDİ BİR GELİR KAYBI OLDU
Harmandalı'nın uzun yıllardır çöp sorunu ile karşı karşıya kaldığını belirten Gümrükçü, İzmir'in kuzeye doğru büyüdüğünü söyledi. Gümrükçü ' Harmandalı yıllardır uzakta bırakılmış İzmir'in içinde değilmiş gibi hissettiği, çöp sorunu ile karşı karşıya kalmış bir bölge. Aslında İzmir'inde Kuzeye kadar büyüdüğünü görüyoruz. Bu bölge de Harmandalı çok önemli bir yere sahip olacak. Biz belediye başkanlık adaylığımız sürecinde 'Harmandalı, Çiğli'nin yeni yerleşim yeri olacak' diye söyledik. 7 yıldır devem eden bir imar sorunu var orada. Havaalanının uçak güzergahının uçuş yüksekliğinin hesaplanmasını bekliyorduk. Onun hesaplanmamasından kaynaklı bekliyorduk. Bunlar tamamlandı. İmar planları yapıldı. Bizim önümüzde 1/1000'lik planlar var. Bölge çok büyük ve bazı sorunlu alanlar var. Dubleksler var. 120 tane itiraz var 5 binlik plana… 80 tanesi o bölgede. Onlarla konuşup bir noktaya getirmemiz lazım. İnsanları etkilememesi için etap etap yapabiliriz. Diğer arkadaşları mağdur etmesinler diye oları ayırabiliriz. Yapılan bir itiraz tüm hepsini iptal edebilir. O yüzde kaş yapalım derken göz çıkarmamak lazım. Biraz orada vatandaşları dinleyeceğiz ona göre bir yol haritası çizeceğiz' dedi.
Sorunların çözülmesi halinde nüfusun artacağını söyleyen Gümrükçü sözlerine şu şekilde devam etti; 'Mevcudun 2 katına çıkar. Özellikle ciddi kamu arazileri var. Üniversite yapılabilmesi için, adliye tartışması vardı… Bunlar gibi alanların yapılabilmesi için uygun bir yer. Yerleşim 2 katına çıkar ancak kamu olanaklarının gelmesi ile birlikte yerleşim 3-4 katına çıkabilir'
ÇÖPLE YAŞAMAK İSTEMİYORUZ
Çiğli'nin çöple yaşamak istemediğinin altını çizen Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, son 1 aydır ağır bir kokunun bulunduğunu söyledi. Gümrükçü 'Biz çöple yaşamak istemiyoruz. 30 yılı aşkın bir süredir Çiğli'nin çöple macerası var. Kurulduğu günden beri İzmir'in çöpünün yerleştiği yer çiğli. Biz bu kokuyla yaşamak istemiyoruz. Çöple anılmak istemiyoruz ve 30 ilçenin çöpünü tek başımıza yüklenmek istemiyoruz. Son 1 aydır inanılmaz bir koku var. Maalesef arkadaşlar bunu çöpe yoruyor ancak çöp sınırlı bir alanı etkiliyor.
Bizim fabrika bölgesinden kaynaklı yeni bir konu var 1-1.5 aydır. Bu ciddi bir biçimde yaşam koşullarımızı etkiliyor. Sebebini bulamadık. Koku denetimi hakkı bizde değil. Bunun yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda. Biz elimizden geleni yapıyoruz. Denizden geliyor gibi bir kok. Sasalı'dan geliyormuş gibi. Çöpü kaldırmamız zor gözüküyor. 30 İlçe'de çöp var ve bunlar Çiğli'ye geliyor sadece. Aziz Kocaoğlu'nun da en pişman olduğu konu. Ekonomik değerden Çiğli'nin pozitif yayılması önemli. Harmandalıya, Çiğli'nin geneline pozitif ayrımcılık yapılması gerekiyor. Elektrikten sağlanan gelirlerin 10 milyon TL'ye yaklaştığı söyleniyor. Payın ötesinde Çiğli İzmir'in en arkada sıradaki ilçesi. Çiğli Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi el ele verip bu soruları çözmeli. Bu ekonomi nerden gelir değil oradaki ekonomik koşulların kullanılması lazım. 30 İlçenin çöpü buraya gelmemeli. Dün Büyükşehir Belediyesi müjdeyi vermişti. Yapılması planlanan yerlerdeki çöp yerleri tamamlanırsa Çiğli'ye gelen çöp yükü yüzde 50 azalır. Hem trafiğimiz azalır hem de, çöp yükü azalmış olacak' ifadelerini kullandı.
ÇÖPLE YAŞAMAK KOLAY DEĞİL
Çiğli'nin yıllardır çöple yaşadığını söyleyen Utku Gümrükçü, bunun hiç kolay olmadığını söyledi. Gümrükçü 'Kolay değil çöple yaşamak… Biz Çiğli'de yıllardır bunla yaşıyoruz. Bizim mevcut çöp merkezimiz ile hiç alakası olmayan, şehrin dışında su kaynaklarına uzak bir çöp tesisi. Bizim çöp kadar olumsuz bir sonuç doğurmayacaktır. Geldiğimiz noktada her geçen gün koku konusunda azalma yaşamaya başlıyoruz. Pazartesi grup toplantısında bir çağrı yapmıştım. Gelecek haftadan itibaren başkanımız gelip oradaki eksiklikleri yerinde inceleyecek. Yeni bir yol açılıyor ve harmandalı yolundan çöp kamyonları geçmeyecek artık' dedi.
Karşıyaka ile aralarında yaşanan sınır tartışmalarına değinen Gümrükçü şu ifadeleri kullandı 'Sınır kavgasını pandemi nedeniyle askıya aldık. Mahkemede karar aşamasında ancak salgın nedeniyle görüşülemiyor.'
TRAMVAY MESAJI: OCAK AYINDA TEMELLER ATILIR
Çiğli Tramvayı ile ilgili Ekim'de gerçekleşecek fiyat teklifini beklediklerini belirten Gümrükçü, Ocak başında temellerin atılacağını düşündüklerini söyledi. Gümrükçü 'Biz öncelikle Sayın Soyer'e çok teşekkür ediyoruz. İki aşamalı bir ihale yapıldı ve 1'nci aşamada firmalar başvuru yaptı ve onay alan firmalar 20 Ekim'de fiyat teklifi sunacaklar. Dört gözle bekliyoruz. İhale sorunsun tamamlanırsa 20 Ekim'den 45 gün sonra süreç sonuçlanmış olur. Aralık sonu Ocak başı gibi ilk temel atma töreni yapılacaktır. Büyükşehir Belediyesi yetkililerin bize söylediğine göre 6 ayda devlet hastanesine kadar rotayı tamamlayacaklarını söyledikler' dedi.
KONUŞUP ANLAŞAMADIĞIMIZ KONU OLMADI
Çiğli Belediye Meclisi'nde güzel bir uyumun yakalandığını söyleyen Utku Gümrükçü, İzmir'in geleceği için hep birlikte düşünebileceklerini söyledi. Gümrükçü 'Çiğli İzmir'in merkezin en geri kalmış ilçelerinden bir tanesi. Bunların nedeni ise kamu yerel yönetim İzmir Ankara uyumunun tam sağlanamamış olması var. Çiğliyi gerektiği önemi vermek için herkesin ortak hareket etmesi konusunda bir düşüncemiz var. Buna uyan bir yerelde muhalefet genelde iktidar bir ilçe meclis üyelerimiz var.
Biz arkadaşlarla Çiğli'nin sorunları Büyükşehir'deyse beraber oraya gideceğiz. Ankara'daysa oraya birlikte gideceğiz. En son tramvay projesi için bunu gerçekleştirmiştik. Çiğli AKP teşkilatını millet bahçesi olarak önerdiği bir yer var. Ben aday gösterildiğim andan itibaren bu projeyi destekliyordu. Ortak bir hareket etme konusunda da burada bir hareket var. TOKİ konusunda bir vatandaşımız sordu. Bende il başkanımızı ve Hamza beyi aradım. Destek içinde olabileceğimizi belirttim. Sürekli bir diyalog halimiz var. Şuana kadar konuşup da anlaşamadığımız bir konu olmadı. Bunun için çok mutluyum. Hepimiz hizmet için çalışıyoruz, hepimiz İzmir'de yaşıyoruz. Bugün biz İzmir'de yaşıyorsak İzmir'in geleceğini hep birlikte düşünebiliriz. Biz bunu yerelde Çiğli ölçeğinde başardık diye düşünüyoruz' ifadelerini kullandı.
ÇİĞLİ'NİN LOBİSİ YOK
Çiğli'nin bir lobisi olmadığının altını çizen Utku Gümrükçü, ileriki süreçte kent konseyi kuracaklarını söyledi. Gümrükçü 'İZBAN'ın yer altından geçmesi için çalıştık. İlk başta gelsin de nasıl gelsin diye düşünüyoruz. Ancak sonra bunun nasıl bir soruna yol açabileceği gözüküyor. Çiğli sadece İZBAN değil mevcut demir yolu geldiği günden itibaren ikiye bölünmüş durumda. Çiğli'nin bir lobisi yok. Çiğli'nin kent konseyi kurulması konusunda da çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bugünkü komisyon o gün mevcut olsaydı çoktan yeraltına alınmış olurdu.
Çiğli vergi dairesi Karşıyaka'da… Çiğli vergi dairesi Alsancak'ta… Bunlar kent belleğini de zedeliyor. Umuyoruz ki ileriki zamanda Çiğli denizle buluştuğunda adliyemizde olacaktır' dedi.
2 MİLYAR DOLAR HARCAYAN BİR TURİST GRUBU VAR
GediZ Deltası'nın UNESCO'ya girmesi halinde çok büyük bir maddi getiri elde edeceklerini belirten Utku Gümrükçü, Büyükşehir Belediyesi'nin güzel bir proje hazırladığını söyledi. Gümrükçü, 'Orası sıkıntılı bir bölge… 2001 yılında imara kapatılmış. 2 bina var kaçak zannediliyor ancak yapıldığı zaman ruhsat varmış. Yani o bölge imarlıymış. 2001 yılına sit'e geçirilmiş ve yapılaşma durdurulmuş. Tabii ki orası Gediz bölgesinin bitiş noktası. Ciddi anlamda kuş yapılanması da var. Ramsar Sözleşmesi'nin korunaklı alan içerisinde. Onlara zarar vermeden, vatandaşları da mağdur etmeden, umuyoruz ki arsa sahipleri de Çiğli Belediyesi'ni bir katkı oyacaklarını düşünüyoruz. Umarım bu sorunu yakın zamanda çözeceğiz. Büyükşehir ve çalışma arkadaşları çarşamba günü bana sunum yaptı, Sasalı eski belediye binasını biz Kuş Cenneti, Sasalı bölgesi nasıl kalkınır, bir bilim merkezi gibi oldu. UNESCO Bilim Merkezi'ne alınması için hummalı bir çalışma içerisindeler. Büyükşehir Belediyemiz Karşıyaka'dan başlayarak Kuş Cennetine kadar büyük bir atılım hamlesi yapılacak. Bir flamingo park yapılacak zaten bunu Büyükşehir Belediyesi açıklamıştı, bunu da bunun devamı olacak şekilde olacak. Bisiklet yolu dahil olmak üzere İzmir turizmine katkı koyacak güzel bir proje hazırlıyorlar.
Sasalı'da üst mahkeme alt mahkemenin iptal planını iptal etti. Dolayısıyla orada şuan bir plan var. Ancak belki güncellemek gerekebilir. İptal kararı kesinleşmiş bir iptal kararı değil. Belki alt mahkemenin verdiği karar haklı bulunarak mevcut plan ilan edilebilir. Geçen Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ni inceledik. O bölgedeki koruma alanını küçültmemiş aksine büyütmüş. Hükümet, Büyükşehir ve Çiğli el ele verirsek burada da, Gediz Deltası Türkiye'nin UNESCO Doğal Mirası listesine aday olarak giderse oradan gelen heyet Gediz Deltasını yüzde yüz alır kabul eder. Bu olduğunda ise en kötü ihtimalle 2 milyar dolarlık bir turizm payı var. Sadece UNESCO listesine giren yerleri gezmek için 2 milyar dolar harcayan bir grup turist var' dedi.
PANDEMİ SONRASI EN BÜYÜK TALEBİMİZ HAVALİMANI
Çiğli'de bulunan iki havalimanından bir tanesinin sivil havacılığa açılmasının gerektiğini söyleyen Gümrükçü, bütün büyük kentlerde iki havalimanı olduğunu hatırlattı. Gümrükçü '35 projeden Çiğliye düşen 4 proje vardı. Çiğlide 2 havalimanı var onlardan küçük olanının sivil havacılığına açılmasını istiyoruz. Biz buradan çıkıp Gaziemir'e uçağa binmeye gidiyoruz. Gelişen Bakırçay'ı düşündüğünüzde bugün olmasa da yarın zorunlu. Bütün büyük kentlerde iki havaalanı var. İzmir'in neyi eksik? Pandemi geçtikten sonraki en büyük talebimiz bu olacak. Biz öyle çok bir şey istemiyoruz. Adnan Menderes'e onlarca yüzlerce bir uçak iniyor öyle bir talebimiz yok. İstanbul'a Ankara'ya gelip gidebilsek... Yurtdışından sınırlı bir geliş gidiş olsa bize çok şey kadar' dedi.
27 YILDA VERİLEN SÖZLERİN 5 YILDA ÇÖZÜLMESİ BEKLENEMEZ
Önceki dönemde verilen sözleri de hayata geçirmek için çalıştığını söyleyen Başkan Gümrükçü, verilen sözlerin 5 yıl içerisinde yapılmasının beklenemeyeceğini söyledi. Gümrükçü 'Birçok projemizi bu dönem içinde bitireceğiz. 27 yıldır verilen bütün sözlerin 5 sene de çözülmesi beklenemez ancak göreceksiniz o uzlaşının desteğini alarak hepsini çözeceğiz. Uzlaşıdan rahatsız olanlar olabilir ancak ben rahatsız olmam. Kavgadan beslenenler rahatsız olanlar olabilir. Demokrasi bir kavga rejimi değil. Demokrasi uzlaşı rejimidir. Karşılıklı uyumla çözülebilecek o kadar sorun varken, kavganın anlamı ne? Biz çözebileceğim çalışmaları ele alıp hepsini çözmemiz lazım. Millet bahçesinden kim rahatsız olabilir. İdeolojik bir farklı bakış açısı olabilir ancak Çiğli'ye ne zararı olur' ifadelerini kullandı.
WHATSAPP GRUBU KURDUK
Sorunların çözülebilmesi için whatsapp grubu kurduklarını ifade eden Gümrükçü sözlerine şu şekilde devam etti 'Benim geçmişten bu güne görüşüm hep böyleydi. Yerel yönetici olduğum için böyle olmadım sadece. Çiğli'de bütün siyasi partilerin ilçe başkanları bir araya gelirdi benim ilçe başkanı olduğumuz dönemde de. Çiğli'de başka yerlerde olmayan bir siyasi diyalog var. Bu siyaset yapmamak demek değildir. AK Partililerde yanlışımıza yanlış diyorlar. Onlarla bir WhatsApp grubu kurduk. Sorun gelince çekip atıyorlar bizde hemen çözmek için harekete geçiyoruz. Siyaset hep yapıyoruz ancak, kentin sorunlarını çözmek adına birlikte hareket ediyoruz.'
PROTOTİPİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ'NE VERDİK
Üniversiteler ile işbirliğinin iyi olduğunu belirten Utku Gümrükçü, soluma cihazı prototip'i Başkent Üniversitesi'ne verdiklerini belirtti. Gümrükçü 'Başkent Üniversitesi'ne yaptığımız prototipi verdik. Onlar inceliyor bunu. İlk aldığımız duyumlar çok ilham aldık ancak geliştiriyoruz dediler. Çift taraflı diyalog halinde ilerliyor bu süreç üniversite ile iş birliğimiz oldukça iyi. Bilimle beraber olursa yerel yönetim kente daha iyi hizmet eder. Dün bir fakülteden aradılar bir kurul oluşturuyorlarmış bana 'katılır mısınız?' dediler. Seve seve katılacağız. Geçtiğimiz hafta bir fabrika ziyaretimiz vardı. Bizde ağır ağır bunlara devam edip oradaki teknolojiyi belediyemize kazandırabilmek için ne yapabiliriz diye bakacağız' dedi.
SÜRECİ BAŞLATIYORUZ
Görev sürecini halka anlatmak için bir süreç başlattıklarını belirten Gümrükçü şu ifadeleri kullandı; '1.5 yıl oldu. Pandemi şartlarında da olsa halka anlatmak için bir süreç başlatıyoruz. İlk önce CHP ile bilgilendirme toplantısı yapacağız. Sonrasında isteyen diğer partilerle bu toplantıları yapacağız. Hem burada onlara ne yaptığımızı göstermek hem de ne katabiliriz diye fikir alışverişinde bulunacağız.'