İş Dünyası

Bakanlık'tan maden şirketine onay… Kozak’ta kamulaştırma!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ‘kamu yararı’ kararı verdiği Kozak Yaylası’ndaki granit ocağı için vatandaşlara ait tarım arazileri kamulaştırılacak.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – UNESCO Dünya Kültür Mirası koruma bölgesinde olan ve Ekolojik Hassas Bölge olarak tanımlanan Bergama Kozak Yaylası'nda açılması planlanan yeni granit ocağı için 'işletme izni' veren Enerji Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü son olarak aynı ruhsat sahası için 'kamu yararı' kararı aldı.

Alınan karara göre Şaşmazlar Granit Şirketi işletilmesi planlanan '40666' ruhsat numaralı maden sahasındaki şahıs arazilerinin kamulaştırılmasının önü açıldı.

İlçenin Okçular Mahallesi sınırlarında yer alan ruhsat sahası içerinde 2012 yılında aldığı 'ÇED kapsam dışı' kararları ile çalışmalarına başlayan şirket kapasite artışları ve yeni ocaklarla ocak sahalarını genişletmek için harekete geçmişti.

KOZAK YAYLASI HAKKINDA
UNESCO Dünya Kültür Mirası koruma bölgesinde olan ve Ekolojik Hassas Bölge olarak tanımlanan Kozak (Pindasos), Antik Çağın Kaikos Irmağı (Bakırçay) Havzası'nın tacı olarak kabul ediliyor. Kentin yanı başında yükselen Kozak Yaylası, sadece Bergama'nın içinde bulunduğu bölgenin oksijen deposu olarak biliniyor.

Öte yandan Kozak Yaylası, sahip olduğu fıstık çamı ekim alanları nedeni ile toplam 17 köyden oluşan, yaklaşık on bin nüfuslu özel bir ekolojik havza. Havza, kendine özgü iklim, toprak ve su yapısına sahip bölge. Ekolojik zenginliğiyle, üzerinde yaşayan insanlara çok önemli bir yaşam alanı sunuyor. Kozak Yaylası ekonomik yönden ise madenlerden daha çok gelir sağlayan, dünyanın başta gelen ve Türkiye'nin tek doğal fıstık çamı ormanlarını içinde barındırıyor. Çevre örgütleri bölgede her türlü madencilik faaliyeti son verilmesini ve Kozak bir an önce 'Fıstıkçamı Tabiat Parkı' ilan edilmesini istiyor.