Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
29 Mart 2024 Cuma

Görev süresi iki gün sonra dolacak olan Tunç Soyer’in tüm hizmetleri unutulabilir ama sanırım deprem bölgesinde yaptıkları hiç unutulmayacaktır.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinden bir yıldan fazla süre geçti. Afetin yaşandığı ilk günden itibaren tüm birimleriyle bölgede yaraları saran İzmir Büyükşehir Belediyesi, depremzedelere konteynerden psikolojik desteğe kadar her konuda destek oldu. Bir Kira Bir Yuva ve Umut Hareketi kampanyaları ile büyük bir dayanışma hareketi başlatan İzmir, afet bölgesinden elini bugün de çekmiyor.

İlk günden itibaren binlerce ton insani yardım malzemesini depremzedelere ulaştıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, Başkan Tunç Soyer'in başlattığı Umut Hareketi ile adeta bölgeye bir dayanışma köprüsü kurdu. İzmirlilerin yoğun katılımıyla çığ gibi büyüyen kampanya ile deprem bölgesine 247 tır, 149 kamyon, 6 kamyonet, 3 uçak, 2 gemi, 7 otobüs kargo ile insani yardım malzemesi ulaştırıldı.

Başkan Tunç Soyer'in 30 Ekim İzmir depreminde başlattığı, kira yardımı yapmak veya boş durumdaki evini depremzedelere açmak isteyenler ile barınacak eve ihtiyacı olanları buluşturan Bir Kira Bir Yuva kampanyası 6 Şubat depremleri için yeniden harekete geçirildi. Bu sayede 31 bine yakın ailenin barınma sorunu çözüldü.

Psikolog, sosyolog, sosyal hizmet uzmanı, çocuk gelişimcilerden oluşan 100 kişilik bir Psikososyal Destek Çalışma Ekibi de depremzedelerin yanında oldu. Büyükşehir Belediyesi, deprem bölgesindeki çalışmalarını sürdürüyor.

Büyükşehir Belediyesi, depremin vurduğu Adıyaman'da biri 184, diğeri 180 konteynerin bulunduğu iki konteyner kent kurdu. Adıyaman Kalemkaş köyünde de bir konteyner kent kuran Büyükşehir, depremzedeler için sağlık birimlerinden kütüphaneye Kadın Dayanışma Merkezi'nden çocuklar için Masal Evi'ne kadar pek çok hizmet birimi de açtı.

Kahramanmaraş'ta 219 yaşam, 18 sosyal alan konteyneri için elektrik ve mekanik altyapıyı tamamlayan Büyükşehir, 120 yaşam konteyneri ve DİSK tarafından gönderilen 18 sosyal alan konteynerini alandaki yerlerine yerleştirdi. 4 bin 250 metrekare alanda kilitli taş parke ve bin 920 metre bordür imalatını tamamladı. Kente tonlarca insani yardım malzemesi ulaştırıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, genel afet koordinatörü olduğu Osmaniye'de 150 haneli konteyner kent kurdu. Osmaniye'de kurulan sahra mutfağında 166 bin 400 kişilik yemek dağıtıldı.

Hatay'da kurulan konteyner kente ise 213 konteyner yerleştirildi. Büyükşehir'in mobil mutfak aracılığıyla 308 bin 200 kişilik yemek dağıtıldı.

Büyükşehir Belediyesi'nin Hatay'da kurduğu sahra hastanesi ise depremzedelere sağlık hizmeti sundu. Türkiye'deki tek belediye hastanesi olan Eşrefpaşa Hastanesi'nin personeli hem çadır kentte hem de köylerde halkın ilk başvurduğu adreslerden oldu.

Malatya'ya 53 konteyner gönderen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Adana, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mersin'e de tonlarca insani yardım malzemesi ulaştırdı. Merkezdeki yardımların yanı sıra yıkım yaşanan dağ köylerine sıcak yemek, erzak, hijyen paketi, yem ve veteriner hizmeti götüren İzmir Büyükşehir, ihtiyaçları belirlenen bölgeleri tespit ederek yeni plan ve programlar oluşturdu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi aynı zamanda deprem sonrası bölgeye yem desteği verdi. Osmaniye'de tarımsal kalkınmayı desteklemek amacıyla zeytin ve zeytinyağının geliştirilmesi için 3 bin zeytin fidanı dağıtıldı. Bölgedeki kooperatiflerin üretim yapabilmesi ve geliştirilebilmesi için destekler verildi. Bölgenin yer fıstığının katma değerli ürünlere dönüştürülmesi için yer fıstığı ezme ve yağ çıkarma makinesi hibe edildi. Dokuma tezgahları yeniden canlandırıldı. Kooperatiflere tamirat ve tadilat desteği verildi.

Tunç Başkan’ın bu emekleri unutulmayacak elbette…

SIRA MESLEKTAŞLARDA… Gazeteci arkadaşlarım da deprem bölgesinde üzerlerine düşeni yapmaya çalışıyorlar ilk günden beri…

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi’nin deprem bölgesindeki gazetecilere destek vermek amacıyla başlattığı “Yerel Basın Yaşasın” kampanyası ile kurulan Hatay Basın Merkezi geçtiğimiz günlerde açıldı.Hatay Büyükşehir Belediyesi ve HABİTAT’ın desteği ile hizmete giren Merkez, EXPO Antakya HBB Yerleşkesi Hortikültür Alanı bünyesinde faaliyet gösterecek. Merkez ile gazeteciler için günün koşullarında rahat ve teknolojik bir ortamda habercilik yapmalarının devamlılığı hedeflendi.

Açılış töreninde konuşan EMD İzmir Şubesi Başkanı Murat Demircan, Yerel Basın Yaşasın Projesi ile başlayan yolculuğun Hatay Basın Merkezi’nin açılışıyla sonuçlanmasından duydukları mutluluğu dile getirdi.

Demircan şöyle dedi: “6 Şubat 2023 Pazartesi sabahı eşimin, “7,7’lik deprem olmuş” sözüyle uyandım.  Depremin boyutlarının ortaya çıkmasıyla birlikte tüm Türkiye gibi biz de “Nasıl yardımcı oluruz” diye bir çabanın içine girdik.  İlk olarak, İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve İzmir’deki diğer meslek örgütlerimizi de sürecin içine katarak, “Tek İşimiz Haber Değil”isimli bir yardım kampanyası başlattık.  Sonrasında deprem bölgesindeki meslektaşlarımızdan, “Biz sizden para istemiyoruz. Bizim ofislerimiz yıkıldı, ekipmanlarımız enkaz altında kaldı. Bize ofis ve ekipman desteğinde bulunun” çağrısı geldi.  Çok onurlu bu yaklaşım karşısında adeta nutkumuz tutuldu.  Ne yapabiliriz diye kafa yorarken, bu süreçte Ege Telgraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aylin Süphandağlı ve Ege Telgraf Gazetesi’nin Görsel Yönetmeni Mehmet Güçlü Güler’in, “Biz gazeteciyiz en iyi bildiğimiz işi yapalım, depremzede meslektaşlarımız için gazete çıkaralım. Onlara bu şekilde destek olalım” önerisiyle Yerel Basın Yaşasın yolculuğumuz başladı”.

Değerli meslektaşlarımı kutluyorum. Tam da İzmirli gazetecilere yakışır bir iş yapmışlar…

***

İzmir’deki çok sayıdaki gerçek sivil toplum kuruluşu da emekler verdi deprem bölgesi için. Onları da bir başka yazıda anlatacağım.

İnsanlık böyle günlerde belli oluyor…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva