Oya DEMİR
Hasat zamanı
23 Ocak 2024 Salı

“Bir grup düşünceli ve kararlı vatandaşın dünyayı değiştirebileceğinden kuşku duymayın.” Margaret Mead

Toprak rehabilitasyonu, plastik kirliliği ve su kaybını önleme, bitkisel kökenli hammadde, yenilenebilir enerji, mikrobiyolojik gübreler, yeşil enerji ve daha fazlası… Her şey yaşanabilir, daha iyi bir dünya için.

Farklı alanlarda lisansüstü eğitimlerine devam eden gençler; tüketim, üretim ve iklim eylemi odağında yaşadığımız ve yaşama olasılığımız olan sorunlara çözüm getiren; hava, su ve toprağı onarıcı, sürdürülebilirlik alanlarını kapsayan projelerini Cevdet İnci Eğitim Vakfı Hasat Hibe Programı ile gerçekleştirme şansı elde ediyor. 

Sivil toplum kuruluşlarını, üniversiteleri, özel sektör temsilcilerini gençlerle bir araya getiren ve tüm ülkeye açık olan program ile Vakıf, farklı açılardan fırsatlar sunuyor. Lisansüstü eğitimine devam eden gençler;  çözüm fikirlerini iş fikrine dönüştürme, değişik alanların bakış açısını alarak sinerji yaratma ve en önemlisi ise bir kariyer yolculuğu olarak girişimci olmayı seçerlerse iyi bir yol arkadaşı ile fikirlerini hayata geçirebilecekleri bir ortam yakalıyorlar. 

İnci Holding tarafından desteklenen, 2023 çağrısındaki kolaylaştırıcılığını Originnovation’ın yaptığı ve tematik olarak uygulanan ilk hibe desteği olan program; projelere toplamda yaklaşık 1 milyon TL maddi destek ile ihtiyaç alanları doğrultusunda mentörlük, eğitim, yatırımcı ve paydaş yönlendirmesi destekleri verirken, bir projeye ise Erdem Kaya Patent inovasyon özel ödülü verildi. 

Fikir aşaması tamamlanmış, uygulamaya geçmiş / geçme aşamasında olan ve ekonomik-toplumsal faydası, bu faydanın sürdürülebilirlig?i, ölçülebilirlig?i, ne kadar yenilikçi olduğu, etki alanı, geliştirme potansiyeli gibi temel kriterler çerçevesinde değerlendirilen 36 projeden, destek almaya hak kazananlar aşağıda yer almaktadır.

  • Agromechatronics projesi ile Şeniz Akbulut, Berkan Bostanoğlu, Umut Ateş, Erdem Şensöz
  • Beespenser projesi ile Elif Can, Kadir Berat Yıldırım, Ömer Faruk Güleç
  • Atlas - Green Solutions for Agriculture projesi ile Oğulcan Esmer, Sezgin Atabey Sarıtosun, Gazi Arık
  • Cyclizm projesi ile Mert Yüksel
  • Çoklu Ağır Metal Sensörü projesi ile Side Selin Su Yirmibeşoğlu, Eda Dayı, Melis Özerbil, Selin Akbaş
  • HEMPRY projesi ile İrem Saygı, İrem Nur Yüksel
  • Risk Odaklı Kişiselleştirilmiş Tarımsal Döngü Yönetimi projesi ile Emre Taşkıran, Tuğba Özbay
  • Plasticversus projesi ile Fatma Gizem Zincir, Mehmet Türkoğlu
  • Soilbiom | Kişiselleştirilmiş Gübre projesi ile Atakan Yıldız, Deniz Sapaz, Umut Ferhat Başpınar, Osman Peker
  • Wogu projesi ile Çağrı Erol, Elif Yılmaz

İnovasyon Özel Ödülü’nü kazanarak Erdem Kaya Patent’ten patent alan proje ise:

  • Beespenser projesi ile Elif Can, Kadir Berat Yıldırım, Ömer Faruk Güleç

Hayata geçtiğinde, üzerinde çalıştığı sorun alanına büyük oranda çözüm getireceğine inandığım, heyecan ile dinlerken vizyonlarına hayran kaldığım birbirinden değerli proje yaratıcılarını yürekten alkışlıyorum. 

Doğrudan sorunların çözümüne odaklanan, gençlerin yaratıcılığını toplum ile buluşturan, özel sektör, üniversite, sivil alan enerjisini birleştiren, her aşamasında somut ve sonuç odaklı bütünsel ve kapsayıcı bir program ortaya koydukları için hem vakıf yöneticilerini, hem vakıf çalışanlarını hem  gönüllülerini hem de programa destek olan tüm kişi ve kurumları da ayrıca kutlarım. 

Her ne kadar sonuçların değil süreçlerin önemli olduğuna inansam da projelerin somut sonuçlarını ve gelecekleri noktayı, yaratacakları değişimi de merakla bekliyorum. 

Günümüz dünyasında; hızla yok olan ormanlar, çölleşen toprak, günden güne artan endüstriyel zararlı atık, tükenen enerji kaynakları, kaybolan toprak, iklim krizi vb. sorunları içselleştiren ve yaratıcı fikirleri, geliştirdikleri projeleri ile çözümler ortaya koymak için elini taşın altına koyan gençler ile yarım gün de olsa birlikte olmak hem mutluluk verici hem de oldukça düşündürücü oldu

Sorunlar ve çözüm arayanları karşılaştırdığımızda hangisi daha fazla? Kim buna en doğru cevabı verebilir bilmiyorum. Bildiğim şey, günden güne artan sivil toplum kuruluşlarına, gönüllü çalışmalara, çözüm odaklı projelere, özel sektörün gerçekleştirmeye çalıştığı kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarına rağmen; hala sorunlar kocaman bir dağ gibi üstelik günden güne artarak önümüzde duruyor. 

Bu noktada da sivil alan da örgütlenmiş bir yapı, farklı alanları bir araya getiren sistemli ve sürdürülebilir çalışmalar çok daha fazla önem kazanıyor ve bu yapılara çok büyük sorumluluklar düşüyor. 

Kurulduğu günden itibaren bu sorumluluğu alan, yaratıcı çalışmalar ile toplum için çözümler geliştiren Cevdet İnci Eğitim Vakfı diğer çalışmalarının yanı sıra gerçekleştirmeye başladığı Hasat Hibe Programı ile pek çok açıdan sivil alana ve özel sektöre iyi bir örnek model sunuyor.

Umut ile izlediğim Hasat Hibe Programı inanıyorum ki zaman içinde çok daha fazla projeye destek olacak. Kim bilir belki sivil alan ve özel sektör de faaliyet gösteren farklı kurumlar bu modelden ilham alacak. Belki de çözümün parçası olmak isteyen ama ne yapacağına henüz karar vermemiş kurumlar bir araya gelecek ve Cevdet İnci Eğitim Vakfı öncülüğünde her sorun alanını bir kurumun alacağı şekilde bir yapı ortaya çıkararak, sürdürülebilir destek modellerini yaygınlaştıracak…

Siz de bu umut verici yolculuğu takip etmek isterseniz…

Cevdet İnci Eğitim Vakfı ve Hasat Hibe Programı ile ilgili detaylı bilgiler için : https://www.incivakfi.org/

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva