HABERLER>GÜNCEL
28 Temmuz 2014 Pazartesi - 19:27

Sosyal medyada ‘hırsız’ uyarısı

Bayram tatilinde sosyal medya üzerinden yaptığınız yer bildirimleri ya da paylaştığınız tatil fotoğrafları, hırsızlık olaylarına davetiye çıkarabilir.

Sosyal medyada ‘hırsız’ uyarısı

Ankara Barosu avukatlarından Meltem Banko, bayram tatiline çıkan vatandaşların sosyal medya aracılığıyla yer bildiriminde bulunmaları veya tatil fotoğraflarını paylaşmalarının olası hırsızlık olaylarına davetiye çıkardığını belirterek, "Eğer eviniz ya da iş yeriniz siz uzaktayken yeterince korunmuyor ve güvenli değil ise sosyal medyada yer bildirimi yaparken bir kez daha düşünün" dedi.
 
Banko, bayram tatiline çıkan vatandaşların sosyal medya aracılığıyla yer bildiriminde bulunmaları veya tatil fotoğraflarını paylaşmalarının olası hırsızlık olaylarına davetiye çıkardığını belirterek, "Eğer eviniz ya da iş yeriniz siz uzaktayken yeterince korunmuyor ve güvenli değil ise sosyal medyada yer bildirimi yaparken bir kez daha düşünün" dedi. Banko tarafından yapılan açıklamada, sosyal medyanın özellikle son zamanlarda adından sıkça söz ettiren bir kavram olduğuna dikkati çekerek, sosyal medya platform ve uygulamalarının her geçen gün daha çok kişi ve kitleler tarafından kullanıldığını vurguladı.
 
Sosyal medyanın özgürlükçü ve anonim yapısının da etkisiyle bu alanda devamlı artış gösteren pek çok suç ve suistimale rastlandığını ifade eden Banko, kullanıcı sayısına paralel olarak suistimal ve suç işleme oranlarının da arttığına dikkati çekti. Sosyal medya aracılığı ile Türkiye de en sık karşılaşılan adli olayların kişisel haklara saldırı, hakaret, iftira, kişisel verilerin rıza dışında kaydedilmesi, tehdit ve şantaj, zararlı ve casus yazılım bulaştırma, dijital veri manipülasyonu, yetkisiz erişim, dinleme ve kayda alma ile telif hakları ihlali gibi konular olduğunu anlatan Banko, sosyal medya kullanıcıların farkında olmadan hırsızlara da davetiye çıkardıklarını vurguladı.
 
Sosyal medyayı kullanan birçok kişinin, başta bayram tatilleri olmak üzere uzun süreli tatiller için gittikleri ve gezdikleri yerleri sanal alemde duyurduklarını ifade eden Banko, şunları kaydetti:
 
"Günün her saati elimizden düşürmediğimiz cihazlar ya da bilgisayarları kullanarak pek çok sosyal medya platformunda bulunduğumuz yerleri, yanı başımızdakileri, sevincimizi, üzüntümüzü, seyahatlerimizi, yediklerimizi ve içtiklerimizi fütursuzca internette paylaşıyoruz. Paylaşırken farkında olmasak da mevcut durumumuz, kişiliğimiz, arkadaşlarımız, akrabalarımız ve yaşadığımız çevre hakkında çok fazla veriyi içermekte ve bu veriler eğer kötü niyetli kişiler tarafından kıymetlendirilir ve bir suistimal aracı olarak kullanılırsa hiç beklemediğimiz olaylar başımıza gelebilir. İnterneti, kötü niyetli ve bu bilgileri bir suistimal aracı olarak kullanmak isteyenlerin de kullandığını düşünürsek, evinizde ya da ofisinizde olmadığınızı sosyal medyadan sizi takip eden bir hırsızın neler yapabileceği hiç aklınıza geliyor mu? Ya sizden intikam almak için fırsat kollayanlar varsa? Eğer eviniz ya da iş yeriniz siz uzaktayken yeterince korunmuyor ve güvenli değilse sosyal medyada yer bildirimi yaparken bir kez daha düşünün."

 
KİŞİSEL BİLGİLERİN PAYLAŞIMINA DA DİKKAT
Banko, sosyal paylaşım sitesindeki "aile" bölümünde “dayı” olarak tanımlanan kişinin soyadının, aynı zamanda "anne kızlık" soyadı olduğuna dikkati çekerek, "Bu bilginin bankacılık dahil pek çok sektörde bir güvenlik sorusu olduğunu unutmamak gerekir. Doğum günlerinizi, özel günlerinizi, sevdiğiniz rakamları, en çok sevdiğiniz hayvanları, ilkokulunuzu, mezun olduğunuz okulları, üye olduğunuz dernekleri sosyal medyadan rahat rahat paylaşırken internetteki pek çok uygulama ve servisin sizden gizli soru olarak bu soruların cevaplarını sorduğunu unutmayınız" ifadelerini kullandı.
 
Gerekli tedbirler alınmadan yer bildirimi ve özel bilgilerin paylaşılmasının pek çok suistimale davetiye çıkarabileceğini anlatan Banko, "Hasmı ve düşmanı olan kişiler kendi güvenliğini tehlikeye atmış olabilir. Yapılan beğeniler, yer bildirimleri bir kişinin kişiliği ve günlük hayatı hakkında pek çok bilgi vereceğinden, bu bilgiler istismar edilebilir. Bu nedenle vatandaşlarımızın bu konuda çok daha dikkatli olması gerekir diye düşünüyorum. Unutmayın paylaştığınız bir fotoğraf gelecekte hayatınızı değiştirebilir" diye konuştu.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Berk bebek ve ailesine çifte bayram
İzmir'de, 9 günlükken kemik büyümesi rahatsızlığı ortaya çıkan Berk bebeğe, ...
Başkasının hattını kullananlar dikkat!
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, başkasının adına ...
Dede ile torunun yürek burdan dramı!
Balıkesir'in 6 Eylül İlçesi'nde yaşayan Akbulut ailesinin hayatı yaklaşık ...
 
Surlar onarıldı ve temizlendi: Kadifekale hayat buldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, M.Ö. 334 yılında Pagos Dağı'nda Makedonya ...
Bayram sabahı kara haber: Şerife Nine çamaşır ipiyle...
Karabağlar’da girdiği bunalım sonucu 67 yaşındaki Şerife Akgedik, evinin ...
İzmir Çocuk Mahkemesi: Gezi Parkı yürüyüşü suç değil, haktır
Gezi protestolarına katıldığı için yargılanan 24 çocuk hakkındaki beraat ...
 
Cumhurbaşkanı Gül'den bayram ve veda mesajı
Ramazan Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Cumhurbaşkanı Gül, "Bu ...
Halk otobüsünde korkunç yangın: 4 ölü
İstanbul'da TEM otoyolu Kavacık mevkiinde bir halk otobüsünde yangın çıktı. ...
İzmirli şehit yakınlarından 'Öcalan'a af' isyanı
İzmir 'de şehit yakınları, Ramazan Bayramı arifesinde Kadifekale Hava ...
 
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva