HABERLER>POLİTİKA
23 Nisan 2024 Salı - 13:26

Nalbantoğlu'ndan 'mali müşavir' eleştirisi: Canından bezdirdiniz

CHP İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu, serbest muhasebeci mali müşavirler ile yeminli mali müşavirlerin, mesleklerini yerine getirmekte büyük zorluklarla mücadele ettiklerini belirterek hükümete seslendi.

Nalbantoğlu ndan  mali müşavir  eleştirisi: Canından bezdirdiniz

“Mali müşavirleri canından bezdirdiniz” diyen Nalbantoğlu, yaptığı yazılı açıklamada şunlara değindi:

“Plansız, programsız enini sonunu düşünmeden, uygulayamaya koyduğunuz vergi, beyanname ve bildirimler mali müşavirleri gerçekten yordu. Herkes bayram yaptı, mali müşavirler ise bayramda, yıllar öncesinin sabit kıymetlerinin peşine düştü. Bayram herkese varken, mali müşavire yok. Niçin bu duruma düşüldü? Yanıt belli. Çünkü ekonomi yönetimindeki iş bilmezlerin yarattığı enflasyonun muhasebesini yapmak mali müşavirlerin işi. İktidardakilerin iş bilmezliği neden mali müşavirlere iş yükü ve angarya olarak yansıyor. Enflasyon düzeltmesi adını verdiğiniz uygulama, borçlanarak varlığını sürdürmeye çalışan işletmelere bir vergi yükü daha getirirken, işinin hakkını vermeye çalışan mali müşavirlerin kâbusu haline geldi.

3’er aylık dönemlerde enflasyon hesaplayıp, bunun bilançosunu, beyannamesini düzenletmek hangi kafanın ürünü anlamak mümkün değil. 

“Dijital vergi, SGK, e- devlet dediniz. Güya işler kolaylaşacaktı. Mali müşavirlerimiz de bunlara güvenip, işlerini toparlayıp ailesiyle birlikte olmanın planlarını yaparken, çalışmayan beyanname, bildirim sisteminiz yüzünden ofislerinden çıkamaz oldu. Her an sistem düzelecek diye bilgisayar başında nöbet tutar hale geldi. Düzgün ve düzenli olarak çalışan bir tane sisteminizin olmadığı bir kez daha gözler önüne serildi.”

Mali Müşavirlik Ofislerinde çalışan stajyerler, bu mesleği yapmak istemiyorlar.

“Bu kadar ayrıntıya boğmanın, bir başka kurumda olan bilginin mali müşavirler tarafından bir başka kuruma beyan ve bildirim olarak verilmesinin mantığını anlamak mümkün değil. İşletmenin bütün bir yıl çalışan sayısı SGK kurumunda, işletmenin tükettiği enerji, su, doğalgaz abonelik bilgisi, ilgili kurumlarda varken, işletmenin cirosu kurum beyannamesinde, KDV beyannamesinde varken bunu birde yıllık işletme cetveli adı altında istemenin mantığı nedir? Diyelim ki mali müşavirler bunu yaptı, yapılır da ama sizin alt yapınız bunu karşılayacak durumda değil ki! Beyan süresinin son günlerinde takılmayan, düzgün çalışan bir tane sisteminizi gösterin.

Beyanname gönderilmeye çalışılıyor, beyanname sistemi çalışmaz. e. defter beratlarını yapmaya çalışılır, sisteminiz çalışmaz.  O çalışsa mali mührünüz çalışmaz.

Yetmedi, e. defteri gönderebildiniz. Birde 2. kopyasını vereceksiniz. Hadi buyurun bu sefer de 2. kopyaların sistemi takılır, çalışmaz. Ofislerde stajyer olarak mesleği öğrenmeye çalışanlar, yardımcılar, bütün bunları görüp bu mesleği yapmak istemiyorlar.”

Bu Nisan ayının kerameti nedir?

“Her kurum Nisan ayında beyan, bildirim bekler, onu da mali müşavirlerden bekler. Her ayın rutin beyannamesi (KDV, Muhtasar, Damga vergisi vs. vs) yanında Kurum beyannamesi Nisan’da da yıllık işletme cetveli Nisan’da, TÜİK istatistik bilgileri Nisan’da… Devlet kurumları için Nisan ayını bu kadar kutsallaştıran ne acaba? Bu Nisan ayının kerameti nedir? Gerçekten anlamakta zorluk çekiyoruz. Bir ayda bu kadar bilgi belge sağlıklı verilemez, bunu yıla yayalım diye düşünen yok. Yıllık işletme cetveli haziran ayında verilirse, TÜİK bildirimleri Eylül ayında verilirse devletin istatistik sistemi mi çöker? TÜİK kurumuna en doğru bilgiyi ertesi gün verseniz ne olur? Ülkenin yararına kullanması beklenebilir mi?

İş bilmiyorsunuz! Organizasyon bilmiyorsunuz! Sonuçlarını hesaplayamıyorsunuz ama…İstiyorsunuz da istiyorsunuz…”

 
Narlıdere Belediyesi'nde koltuk Ali'ye emanet!
 
Manisa'da şehit ablasını duygulandıran bando
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ağabey 24 Nisan 2024 Çarşamba 01:28

Sayın türmob yetkilileri bizleri duyuyormusunuz?

Yorumu oyla      0      0  
Ahmet Çirişci 24 Nisan 2024 Çarşamba 01:25

Doğru teşhis, sözün bittiği yerdeyiz, inşallah 81 il''de verilen mesajları ilgililer anlarlar...

Yorumu oyla      0      0  
Ne 23 Nisan 2024 Salı 22:57

Ne ne ne ne ne dedi

Yorumu oyla      0      0  
23 Nisan 2024 Salı 19:46

Chp nin deftersizleri yine fitne peşinde, D..tleri biraz sıkıya gelen eylem yapacak sonra iktidar değişecek güya! Bir kaç it havladı diye kervan yolunu değiştirmez.

Yorumu oyla      2      6  
Hüseyin koç 23 Nisan 2024 Salı 15:13

İl odalarının protestosu ile ki o da çok azdır bir yere varılması mümkün değildir.bizim 32 oranında yeminli ve serbest meslek mensuplarından oluşan bir üst birliğimiz var.İşte bir çözüm getirilmesi isteniyor ve baskı kurup haklı istekleri gündeme getirip netice alacak kurum TURMOB dur.Lütfen meslek birliğinin yöneticileri korkmadan kişisel menfaatlar düşünülmeden işe koyulmalıdır

Yorumu oyla      0      0  
ANKARA 23 Nisan 2024 Salı 14:11

Muhalefet boyle susmaya devam ederse mihasebeciler odasi da koftiden oda onun de topanip sessiz bir aciklama yapip umarim vergi dairesi baskanligi bizi fisleme istir korkusu ile hareket etmeye devam ederse maliye daha coook angarya isler koyar?.. eylem yapmak isteyen ciddi ise gider vergi dairesi onundetoplanir eylemi orada yapar...

Yorumu oyla      0      0  
cumhur abi 23 Nisan 2024 Salı 13:43

sayın vekilim, narlıdere sahilevleri tenis kulübü adı altında 3 kişiye tunç soyer ve ali engin tarafından tahsis edilen 6 dönüm ibb ve narlıdere bld arazisinde adı geçen, şirket kurdurulan 3 kişiden biriyle ticari ilişkinizin boyutu nedir? tenis kulübünden bilginiz var mı?

Yorumu oyla      4      1  
ANKARA 23 Nisan 2024 Salı 13:42

Sizler de komiksiniz ... Eylem yapmaya korkuyorsunuz,uc bes kisi soz de dun toplandiniz toplandiniz da neden oda onun de toplandiniz toplanacak yer oda onu degil toplanacak yervergi dairesi baskanligin önü... Mali musavirler odasi da turmib da ne yaptigini bilmedigi gibi muhasebeciler de birsey den anladiklari da yok... Buyrun yiyiyorsa vergi dairesi onun de toplanin eylem yapin... Korkunuz acaba bize birsey olurmu musterilerimizi kaybeder miyiz... En sacma ve mantiksiz is muhasebeciler! Elinizden tutan yok buyrun vergi dairesi onunde toplaninneylem yapin... Yok hersey lafta!

Yorumu oyla      0      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özel açıklaması: Randevu talebi gelmedi!
Irak ziyareti sonrasında uçakta gazetecilere konuşan Cumhurbaşkanı Recep ...
Devlet erkanı, Anıtkabir'i ziyaret etti
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığındaki devlet erkanı, 23 Nisan Ulusal ...
'Gölge bakan'lardan toplantıda sunum
CHP Lideri Özgür Özel, A Takımı ile Genel Merkez’de bir araya geldi. MYK ...
 
Kurtulmuş: Milletimizin emanetine sahip çıkmaya devam edeceğiz
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "İnsan onuruna yakışır şartlara sahip, refah ...
Türkiye ile Irak arasında 26 anlaşma imzalandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bağdat ziyaretinde Türkiye ile Irak arasında ...
Varank'tan 'villa' iddialarına yanıt
AK Parti Milletvekili Mustafa Varank, gazeteci Deniz Zeyrek'in hakkındaki ...
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan Erbil'de
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak'taki temasları kapsamında Bağdat'taki ...
'TBMM'nin saygınlığının zedelendiği açıktır'
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bugün ...
Fatih YAPAR yazdı... Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Fatih YAPAR yazdı... Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva