HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
26 Kasım 2014 Çarşamba - 21:03

Meclis’te bütçe tartışması, Kocaoğlu’ndan sert sözler

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılı bütçesinin görüşüldüğü meclis toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu eleştirileri yanıtladı. Kocaoğlu, AK Parti’nin kasıtlı olarak meclisi gerdiğini ifade ederken, “İnsaf dinin yarısıdır. Onu da kaybettiniz” dedi. Kocaoğlu, çöp tesisinin siyasete kurban gitmemesini isterken, “Milletvekili adayları belirlense de memleket huzura kavuşsa. Yukarıya prim yapmak için kime vuracak, Büyükşehir Belediyesi’ne vuracak! Gelen vuruyor, giden vuruyor. Yukarıdaki duysun, vurduğunuzda tozsun sonra da sultan duysun. Böyle siyaset yapılmaz” dedi.

Meclis’te bütçe tartışması, Kocaoğlu’ndan sert sözler

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ -  İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı olağan 9. Meclis toplantısı gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yönettiği toplantıda Büyükşehir 2015 yılı mali yılı performans programı ile 2015 mali yılı ve izleyen yıllar bütçe tasarısı oylandı. AK Parti Grubu’nun ret oyu kullandığı bütçe CHP ve MHP’nin onayı ile meclisten geçti. Belediyenin 2015 yılı bütçesi ortalama 3 milyar 892 milyon TL olarak belirlendi.
 
Meclis toplantısında ilk sözü alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan 2015 yılı mali düzenlemesini ve gelir kalemlerini eleştirdi.



Doğan, “Nazım Plan Şube Müdürlüğü’nün meclis tetkik ücreti bin 100 TL’dir. Bu müdürlük tarafından tahsil ediliyor.  Bu, yasada yok. Plan değişikliklerine ait işlemler belediyenin asli görevidir. İdarenin harç tahsis etmesi yasal değildir. İtfaiye daire başkanlığının raporu, görüşler için de ücret alıyor. Zaten kurumun bu birimi işlem yapmakla sorumludur.  Hiçbir şekilde vize, ücret alınamayacağı belirtilmiştir. Belediye huzur evi şube müdürlüğünün buzdolabı, televizyon için cihaz başına ücret alınıyor. Gelişmiş ülkelerde böyle bir uygulama yok. Yaşlı insanların daha rahat yaşamasını sağlamak sosyal devlet anlayışının gereğidir. Belediye ruhsat harcı dışında başka ücret alamaz. Vatandaşlarımızdan kanunsuz para toplama anlayışından vazgeçilmelidir. Ayrıca yine kamulaştırma konusunda belediye yüksek rakamlar vermektedir. Araç ve makine parkuru için 2015 yılı için bir adet araç alımı bile yok. Her konuşmanızda ‘engelli dostu kent’ diyorsunuz. Adeta dağ fare doğurmuştur” dedi.
 
ARDI ARDINA SORULAR!
Doğan, Kocaoğlu’na yanıtlaması için sorular sorarken, “Siz Büyükşehir Belediyesi olarak Şirinyer’de pazaryeri protokolü vardı. O işe ne oldu? Protokolün başına bir şey mi geldi. Bütçemizde Harmandalı çöp tesisinin düzenlenmesi için kaynak ayrıldı ama yeni tesis için işlem yapılmamıştır. İzmir bu çöple yaşamaya ne kadar devam edecektir. Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesi verimli kullanıldığı zaman olumlu sonuçlar elde edilebilir. Ancak biz sizden artık büyük projeler bekliyoruz” dedi. Bunun üzerine Başkan Kocaoğlu, “Sizin ufkunuz nedir?” diye sordu. 

Doğan daha sonra, “İzmir’in çok daha iyi yerlere gelmesi gerekir. Özeleştirilerinizi ‘ağlayıp da gözümden mi olayım’ diyerek yapmayın. Biz sizin gözünüzden olmanızı istemiyoruz.  Geçenlerde bir ilçeye yaptığınız bir ziyarette ‘bu benim son dönemim’ dediniz. Biz, emekliye ayrılmadan önce adınızla anılacak eser bırakmanızı istiyoruz. İnsanlar eserleri ile yaşayacaktır.  Sayın Kocaoğlu’nun görevi bıraktığında hangi proje ile anılacağını merak ediyoruz. Geçen yıllara baktığınızda İzmir’i marka şehir yapma konusunda tereddütlerimiz vardır” diye konuştu.


 
BİLİYORSAN GEL!
Doğan konuşurken CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan müdahale etti. Doğan, Kocaoğlu’ndan Aydoğan’ı engellemesini istedi. Bunun üzerine Kocaoğlu, “Ben meclisi adam gibi yönetirim. Bana meclisi yönetme konusunda konuşma. Biliyorsan gel” dedi. Doğan da, “Halk bize yetkiyi verdiğinde biz gelir, oraya otururuz” diye konuştu. Bunun üzerine Kocaoğlu, “Halk size hiçbir zaman yetkiyi vermeyecek” yanıtını verdi.
 
AYDOĞAN’A KIZDI!
Doğan’ın gereksiz fatura ve para alma konusundaki sözleri CHP grubunda tepkilere neden olurken Başkan Kocaoğlu uyarıda bulundu. Kocaoğlu, “Eğer bir sorun varsa mahkemeye gidilir ve çıkan sonuca göre gereken yapılır. Biz bu kadar kanunsuz iş yaparsak alır giderler bizi merkeze” dedi. Doğan’ın konuşmasına devam ederken CHP’li Aydoğan müdahale etti. Aydoğan’a kızan Başkan Kocaoğlu, hatibe müdahale etmemesini istedi. Bunun üzerine Aydoğan, “Ben kendi kendime konuşuyorum. Tamam bir şey demedim” yanıtını verdi. Kocaoğlu bu kez, “Konuşamazsınız kendi kendinize. O zaman Manisa’ya gitmek gerekir. Böyle zırvalarsak hep birlikte Manisa’ya gideceğiz” ifadelerini kullandı.
 
İNSAF DİNİN YARISIDIR!
Kocaoğlu, yeni bağlanan belediyelerden gelen borçların Büyükşehir borcu gibi gösterilmesine tepki gösterdi. AK Partili Meclis Üyesi Hakkı Durmaz’a kızan Kocaoğlu, “Ayıp ya… İnsaf dinin yarısı. Onu da kaybettiniz. Size yakışmıyor. Hicap duyuyorum. İlçelerden yeni devraldığımız borçlar var. Biz hep birlikte bu kenti yönetiyoruz. Yeni gelen borçlar için ‘borç var’ derseniz olmaz” diye konuştu.


 
YAZILI METİNDEN OKUDU ‘GERGİNLİK VAR’ DEDİ!
Toplantıda söz alan AK Partili Nazmi Kalyoncu da Kocaoğlu’nu eleştirdi. Kalyoncu, elindeki yazılı metinde yazan ifadeleri okurken Kocaoğlu’na hitaben “Siz ortamı geriyorsunuz, başkanlık makamınızın gereği olarak sinirlenmenize gerek yok” dedi.  Bunun üzerine Kocaoğlu, “Ortada kızan yok. Sakin sakin dinliyoruz. Sataşanları susturuyoruz. İşin yanlışı siz yazılı metinden okuyorsunuz. Mecliste tartışma çıkmadan siz yazılı metinden bakıyorsunuz. Olmayan bir şeyi yazmış, kurgulamış oluyorsunuz. Bu nasıl mantıktır. Böyle şey olmaz” dedi. 
 
OTOPARK TARTIŞMASI
AK Parti Meclis Üyesi Ali Kökoğuz da toplantıda Kocaoğlu’nu eleştirdi. Kocaoğlu’nun eleştirileri kabul etmediğini, sinirlendiğini anlatan Kökoğuz, “Siz sürekli hükümeti eleştiriyorsunuz. Sizin sorumluluklarınız var.  Hep bizi eleştiriyor ve İstanbul'u Ankara’yı örnek gösteriyorsunuz. İzmir’de ulaşım sorun oldu. Otopark meselesi yüzünden yayalar kaldırımda yürüyemiyor. Bunun tek sebebi Büyükşehir Belediyesi’dir. Belediye kanunlara göre yapması gereken otoparkları yapmadı. Neden yapmıyorsunuz. Otopark bedeli inşaatlardan alınıyor.  İhtiyaçlar da belediye tarafından karşılanmakla zorunludur. Belediye bu paralar ile genel, bölgesel otoparklar yapmak zorundadır. Ne yazık ki İzmir’de otopark yapılamıyor” diye konuştu.
 
Başkan Kocaoğlu, otopark konusunda ki eleştiriler için ise, “Meclisin nasıl yönetileceği konusunda çalışırken çoğu kez anlayamadığım zaman not almak için araya giriyorum. Ben hiçbir zaman eleştiride bulunmadım. Söylemediğim şeyleri anlatıyorsunuz.  Eğer otopark parası alınıyorsa yargıya gidilir. Biz de gerekeni yaparız. Eğer belediyecilik dersi vereceksen biz geliriz, notlarımızı alırız. Bize yönetmelik, yasadan bahsetmeyin” dedi.


 
SALONU TERK ETTİ
Konuşmasına tekrar kaldığı yerden devam eden Kökoğuz, “Siz kamulaştırma yapmıyor ama vatandaşın malına el atıyorsunuz. Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda vatandaşın arazisine tecavüz ettiniz. Ziraat Bankası’nın arazisine önce yolu yapıyorsunuz ardından ‘kamulaştırma’ parası veriyorsunuz” diye konuştu. Bunun üzerine ayağa kalkan CHP’li Aydoğan, “Ziraat Bankası bize o araziyi sattı. Siz halen konuşuyorsunuz” diyerek tepki gösterdi. Aydoğan daha sonra toplantıyı terk etti.
 
AK Parti Meclis Üyesi Çağlar Haspolat belediyenin kira ödediği Akdemir Plaza’ya ne zaman geçileceğini sordu. Haspolat, minibüslerde kent kart uygulamasının ne zaman başlayacağını da merak ettiklerini dile getirirken yağmurlarda altyapı yetersizliği nedeniyle oluşan sorunlar için önlem alınıp alınmadığı konusunu da dile getirdi.
 
ELEŞTİRİLERİ YANITLADI KENDİ ARAZİSİNİ ÖRNEK VERDİ
AK Parti grubundan gelen sert eleştirilere yanıt veren Başkan Aziz Kocaoğlu konuları tek tek gündeme getirdi. Kocoğlu, “istimlak fiyatları düşük tutuluyor” eleştirisine, “Gayrimenkulü istimlak etmek çok zordur. İnsanların hatıraları var. Kamulaştırmalarda, değer tespitlerinde  bürokratlara maksimum değeri kullanmalarını söyledim. Binlerce örneği var. Eğer geçen süredeki enflasyonu kenara bırakırsak Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği bedelden bir lira fazla bedel çıkmamıştır. Bornova’da Hamdi Dalan Kavşağı’nın kamulaştırmasına 22 milyon TL harcadık.  Biz birçok yeri kamulaştırdık. Mezarlık alanına para verdik. Belediye hizmet alanı yapmak için SGK’dan arazi aldık. Milli Emlak her yere tahsis yaparken biz gayrimenkul alıyoruz. Koşullar, şartlar, dayatma ne olursa olsun bu kente hizmet etmeye devam edeceğiz. Şahsen yaşadığım bir olayı anlatmak istiyorum. Kemalpaşa’da kendime ait ama ortaklı bir inşaat alanım var. Buradan bir kamu kurumu geçti. Yaklaşık bin 500 metrekare alanımızı aldı. Ve 11 bin TL değer tespiti yaptı. Hem de organize sanayi içinde. Ortaklarım olmasaydı dava açmayacaktım. Dava açtık. Ve davayı kazandık. Hem de 45 misli 538 bin TL bedel ile parayı da aldık. Acil kamulaştırmayı vatandaşı hırpalamak için kullanmak budur.  Asıl buna bakılmalıdır. Ziraat Bankası İzmir’de belediyeden 42 milyon TL para aldı. Aynı banka arazisini İstanbul’da Taksim Meydanı’nda ise Kasımpaşa Spor Kulübü’ne otopark olarak verdi. Adalet mülkün temelidir. Adaletli olacaksınız” dedi.


 
HALEP ORDAYSA ARŞIN BURADA
Başkan Kocaoğlu, Sakatlar Derneği’nin kira borcunu ödemeden bulundukları yerde kalamayacağını söyledi. Kocaoğlu, kira borcunu ödedikleri zaman orada durabileceklerini de ifade etti. Başkan Kocaoğlu, kentsel dönüşüm yasasının verimli kullanılmadığını da anlatırken bakanlığı yaptığı çalışmaların doğru olmadığını söyledi. Kocaoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetki alıp çalışmalarını başlattığı Karabağlar Cennetçeşme’deki alanda bir işlemin yapılmadığını söyledi. Kocaoğlu, “Buyurun Halep orda arşın burada. Biz de Uzundere’de çalışıyoruz. Hangisi yaşama, mülkiyete saygıyı yaşayarak göreceğiz” diye konuştu.
 
BÖYLE SİYASET YAPILMAZ!
Başkan Kocaoğlu, siyasi olarak bazı projelerin gündeme getirildiğini ve üzerinde tartışıldığını söyledi. Bunların en başında katı atık bertaraf tesisi geldiğini söyleyen Kocaoğlu, “Artık ben de bıktım, herkes bıktı. Konuşan da bıktı. Eğri oturup doğru konuşacağız.  Ben bakanlıklara laf atmıyorum. Sekiz senedir evsel atıkların modern şekilde ekonomiye kazandırılmasını istiyorum. Ve ‘bütçem, param var, yer gösterin’ diyorum. Orası olmaz, burası olmaz. İnşallah 2015 seçimlerine de bulduğumuz iki yer kurban gitmez. İktidar partisinin meclis üyeleri de inşallah çaba gösterir. Oraya gidip boy boy konuşup ‘burada olmaz’ demek yanlış. Öyle bir mevsime girdik ki. Milletvekili adayları belirlense de memleket huzura kavuşsa. Yukarıya pirim yapmak için kime vuracak? Büyükşehir Belediyesi’ne vuracak. Gelen vuruyor, giden vuruyor.  Yukarıdaki duysun, vurduğunuzda tozsun sonra da sultan duysun. Böyle siyaset yapılmaz. Siyaseti böyle yaparsanız kıymeti olmaz. Öbür türlü kendini bir yerlere taşımak için siyaset yapmak bize nasip olmasın” dedi. 
 
BİLMİYORSAN ÖĞREN!
AK Partililerin gündeme getirdiği “Ağlayıp da gözümden mi olayım” sözlerini yeniden tekrarlayan Kocaoğlu, “Bu bir deyimdir. Bunu öğrenmediyseniz bilmem. Bunu aldılar lastik gibi sağa, sola sündürdüler. Burası Anadolu… Memlekette 33 medeniyet gelip geçmiş. Hepsinin ruhu var. Ne anlama mı gelir? Çaresizlik anlamına gelir. Rahmetin yolları kestiği anlamına gelir. Bilmiyorsanız öğreneceksiniz” diye konuştu.


 
YANLIŞ YAPARSA BABAMIN OĞLUNUN KARŞISINDA OLURUM!
Kocaoğlu, AK Partili Nazmi Kalyoncu’nun “Hükümetin yaptıklarını takdir edeceksiniz” sözlerine yanıt verdi. Kocaoğlu, “Partinizin genel başkan yardımcısı geçen gün medyada beni eleştirdi. Cevap vermedim. Çünkü Aliağa Menderes Projesi ortaya çıkarken dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile tanıştırdı. Katkısı büyük. Hep teşekkür ettim. Binali Yıldırım burada aday oldu. Birlikte çalışıyoruz diye eleştirmedim. Tepki göstermedim,  Bunları da yaparken hiç de gocunmadım. Siyasi hesap yapmadım. Kimseye borcum da yok. Doğruysa destek, yanlışa karşıyım. Babamın oğlu da olsa yanlış yapıyorsa tersine yürürüm. Doğru yapanın yanında olurum” dedi. Kocaoğlu, meclis üyelerinin karşılıklı atışması üzerine sinirlenerek “Delikanlı, delikanlı... Herkes delikanlı kardeşim. Bırakın tıraşı” ifadelerini kullandı.
 
ZEYTİNE KIYAMAZSINIZ
Metro konusundaki eleştirileri de yanıtlayan Kocaoğlu, “Ulaşımda Türkiye’nin önündeyiz. Herkesin devamlı açılış yaptığı İstanbul metrosuna baktığınızda toplam yolcunun yüzde 10’u taşınırken İzmir’de yolcunun yüzde 30’u raylı sistemde çalışıyor. Çeker sıkıntıları tabi ki var ama aşılıyor” dedi.  Kocaoğlu, “Yeşil alan az” eleştirilerine de, “Biz yeşil alanları, ormanları altına, nikel madenlerine, termik santrallerine heba etmiyoruz. Siz altı bin zeytin ağacına kıyamazsınız. İki milyon ağacı nikel madeni için yok edemezsiniz. Çamlı Barajı altına heba edilmiştir” sözleriyle yanıt verdi.
 
BİZDE HATIR GÖNÜL İŞİ YOK!
Başkan Kocaoğlu, bu zamana kadar 1 milyon TL’nin üzerinde kira ödenen fakat henüz taşınılmayan Halkapınar’daki Akdemir Plaza ile ilgili eleştirilere de cevap verdi. Kocaoğlu, “Biz şu anda riskli binada oturuyoruz. Üç defa ilana çıktık. O binayı bulduk. Ulaşım konusunda sorun da yok. Burası da tadilat bittiğinde geçilecek yerdir. Dükkan aldınız, kiraladınız dekorasyon yapmıyor musunuz? Bir binayı kullanılır hale hemen getiremezsiniz. Biz parayı sokağa atmadık. Yerin sahibini de tanımıyorum. Adını da bilmiyordum. İlk defa odamda muhatap oldum. Öyle bir adamın yaşadığını da bilmiyordum. Hatır gönül işi bizde yok” diye konuştu.
 
Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: İzmir Büyükşehir Belediyesi belki belli kişiler tarafından takdir edilmeyebilir. Kentin kalkınması için nelerin yapıldığını dünya takip ediyor.  Belki yılın belediye başkanı olacağız. Olmasa da ilk 25’e girdik. Bunun kentin tanıtımına katkısı var. İzmir’de yapılan operasyon da tanıttı. Reklamın iyisi kötüsü olmaz. Bu lafa pek katılmıyorum ama bu gerçek”
 
Meclis toplantısında belediye bütçesi CHP, MHP’nin oyları ile oy çokluğu ile kabul edildi. AK Parti grubu ret oyu kullandı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bülent ışık 27 Kasım 2014 Perşembe 09:43

İzmir Büyükşehir belediyesi CHP li olmasaydı ülkemizin cari açığı daha büyük olurdu.Eğer Ankara ve İzmit Büyükşehir belediyeleri CHP li olsa idi borçları yüzünden bugün muhtemelen çalışanlar maaşları ödenmiyor diye eylemde olurdu.

Yorumu oyla      16      5  
İzmirli 27 Kasım 2014 Perşembe 09:17

Aziz başkan yine toplu ulaşımdaki aktarma rezaletini es geçmiş. 342 Egekent Konak, 242 Egekent Bornova, 330 Bostanlı Bornova otobüsleri hizmete girmedikçe CHP'ye oy yok !!! Oylar akepe harici başka partiye kayacaktır. Üstelik 15 senedir kenti yönetiyorlar. Şehri pislik götürüyor. Sokağa çıkıp bir bakınız. Parklar yarım yamalak, sokaklarda aydınlatma yarım yamalak, yerler çöp içinde. İzmir'e yazık oldu yazık.

Yorumu oyla      17      17  
27 Kasım 2014 Perşembe 00:05

meclisin haline bak! olan İzmir'e oluyor. :(

Yorumu oyla      20      10  
rahman 26 Kasım 2014 Çarşamba 23:10

Baskan birde spor kulubune bir el atsaniz diyorum..oradaa neler oluyor?

Yorumu oyla      15      8  
somalı 26 Kasım 2014 Çarşamba 21:51

HAT SOFORLERINE KADRO NE ZAMAN ACILACAK BUNUN CEVABINI MERAK EDIYORUZ?

Yorumu oyla      17      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Krizde mutlu son: Bin 170 İZENERJİ işçisine büyük müjde
Büyükşehirde taşeron firmanın kazandığı kritik ihalede çok önemli bir ...
Ödemiş’e iki yeni halı saha
Ödemiş Belediyesi merkeze uzak mahallerdeki vatandaşların sosyal yaşantılarına ...
Foça’da ‘kadına şiddete hayır’ paneli
Foça Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi, düzenlediği etkinliklerle Kadına ...
 
Yanlış anladı ama gönülleri fethetti!
Buca’da ‘Kadına Şiddete Hayır’ yürüyüşünde Anfi Tiyatro’da ‘Kadına Şiddeti’ ...
Selçuk personeline promosyon müjdesi
Başkan Bakıcı’nın girişimleri ile Selçuk Belediyesi’nde ilk kez memur ...
Doğa kulübü Karabağlar'da hizmete girdi
Karabağlar Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından ilçede yaşayan ...
 
Belediye tanınmış İtalyan tüccarı ilanla arıyor!
Buca Belediyesi 2009 yılından kalma 5 bin 551 TL vergi borcu bulunan İtalyan ...
Büyükşehir’den 3 kuruma arsenik çıkışı: Kaynağı bulun!
İzmir Büyükşehir Belediyesi altın madeni ile gündemden düşmeyen Menderes’e ...
Gaziemir’de şiddete karşı sanat!
Gaziemir Belediyesi ve Kent Konseyi, 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddeti ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva