HABERLER>DÜNYADAN
25 Kasım 2014 Salı - 19:04

FKÖ'den İsrail'e sert kınama

Filistin Kurtuluş Örgütü, İsrail hükümetinin İsrail vatandaşlığına sahip olan Araplara karşı ayrımcılık niteliğinden dolayı ‘Yahudi ulus devleti’ yasa tasarısını kınadı.

FKÖ den İsrail e sert kınama

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu yasa Yahudiler dışındaki diğer dini ve etnik unsurlara ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapılmasının önünü açacağına dair endişeler dile getirildi. FKÖ, İsrail hükümetinin bu girişiminin 'Filistin meselesine iki devletli çözüm' imkanını ortadan kaldırmayı hedeflediğini savundu.
 
FKÖ, İsrail'in ‘Yahudi ulus devlet’ yasa tasarısı ile taraflar arasında yapılan 1993 Oslo Antlaşması'nı da ihlal ettiğine dikkat çekti. Açıklamada, "Devletin kimliğinin Yahudileştirilmesi aynı zamanda ülkede bulunan diğer din mensuplarının mukaddesatına da yasak anlamına gelecek" ifadeleri kullanıldı.
 
Açıklamada "Söz konusu yasa İsrail'in siyasi ve hukuki sistemlerinin gerçek yüzünü ortaya çıkararak ırkçı ve ideolojik adımlarla uluslararası kanunları çiğnemek suretiyle nasıl bir din mücadelesine giriştiğini göstermektedir" denildi.
 
Yasa tasarısında ‘Tarihi Yahudi vatanı’ şeklinde kullanılan isimlendirmenin tamamen ideolojik ve Filistinlilerin bu topraklardaki tarihini ve varlığı gerçeğini ortadan kaldırmaya yönelik olduğu ifade edilen açıklamada, tasarının dünyanın değişik bölgelerinde yaşayan Yahudilere İsrail'e gelip yaşama hakkı tanıdığı buna karşın Filistinlilere ait bu tarihi hakkını ellerinden aldığı söylendi.
 
Yönetim Kurulu, açıklamasında ayrıca, uluslararası topluma ve Birleşmiş Milletler'e (BM) İsrail'e karşı somut adımlar atarak 1967 yılı sınırlarında Filistin devletinin kurulması için tarih belirleme çağrısı yaptı.
 
İsrail Bakanlar Kurulu geçen Pazar günü İsrail'i "ulus devlet" olarak tanımlayan yasa tasarısını daha sonra meclis onayına sunulmak üzere 11'e karşı 14 oyla kabul etmişti.
 
Söz konusu yasa tasarısı, "İsrail devletinin yalnızca Yahudilere ait olduğu, Arap vatandaşların Yahudilerle eşit olmadığı ve onların ikinci sınıf vatandaş olarak görülmesine neden olacağı" gerekçesiyle eleştiriliyor.
 
‘BİZDEN DAHA ÇOK DEMOKRATİK BİR DEVLET YOK’
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ‘İsrail'in Yahudi halkının ulus devleti’ olarak tanınmasının gelecekte yapılacak herhangi bir barış anlaşmasının esasını teşkil edeceğini söyledi.
 
Başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre Netanyahu, İsrail'in, ‘Yahudi halkının ulus devleti’ olduğunu söylendi.
 
İsrail'in "Örnek bir demokratik devlet" olduğunu iddia eden Netanyahu, ülkesinin bütün vatandaşlarına eşit haklar sunduğunu öne sürerek, ‘Bu durum şu ana kadar böyle idi ve bu şekilde de devam edecek. Dünyada İsrail'den daha fazla demokrat bir ülke tanımıyorum. Bölgede ise kesinlikle böyle bir devlet yok’ ifadelerini kullandı.
 
Netanyahu, "Yahudi devletinin tanınması, gelecekte yapılacak herhangi bir barış anlaşmasının esasını teşkil ediyor" dedi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Obama ünlü oyuncuya aşkını ilan etti
ABD Başkanı Barack Obama (53), Oscar'lı ünlü aktris Meryl Streep'e (65) aşkını ilan etti.
Yağmur’un annesine ömür boyu hapis
Almanya'nın Hamburg kentinde 3 yaşındaki kızı Yağmur’u döverek öldürdüğü ...
Medyum uyardı uçuş değişti!
Brezilya’da ünlü bir medyumun TAM isimli havayolu şirketine ait uçağın ...
 
ABD'de büyük jüri isyanı: Missouri yanıyor!
ABD'nin Missouri eyaletine bağlı Ferguson kentinde, 9 Ağustos tarihinde ...
IŞİD saatleri ileri aldı!
IŞİD, kontrolünde bulunan Suriye'nin Rakka kentinde saatleri ileri aldı. ...
Büyük jüri kararı açıkladı ve ABD karıştı!
ABD'nin Ferguson kentinde mahkeme, 18 yaşındaki silahsız siyahi genç Michael ...
 
İran'la nükleer müzakereler uzatıldı
Uzama kararına rağmen taraflar süreçten memnun. UAEK Tahran'ın verdiği ...
Putin emeklilik için tarih verdi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, TASS'a verdiği röportajda, "2024'te ...
İsrail'den yeni devlet tanımı
İsrail kabinesi, İsrail'i "Yahudi ulus devleti" olarak tanımlayan yasa ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva