HABERLER>EKONOMİ
25 Nisan 2024 Perşembe - 12:48

ESİAD’da Sibel Zorlu güven tazeledi

Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (ESİAD) 25. Olağan Genel Kurul Toplantısında 14. Dönem Yönetim Kurulu belirlendi. Sibel Zorlu, yeniden kurumun Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçildi.

ESİAD’da Sibel Zorlu güven tazeledi

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (ESİAD) 25. Olağan Genel Kurul Toplantısı, Swiss Otel’de düzenlendi.

Toplantıda, 8 Şubat 2023 tarihinde gerçekleştirilen Olağanüstü Genel Kurulu toplantısı sonrası döneme ait Faaliyet Raporu, Denetim Kurulu Raporu sunuldu.

ESİAD 14. Dönem Yönetim Kurulu listesi oybirliğiyle kabul edildi.

İŞ İNSANLARI İLE KARAR ALICILAR ARASINDA KÖPRÜ OLACAĞIZ
Zorlu, yaptığı konuşmada “ Ege Bölgesi ve İzmir eko-sistemine, sanayisine, iş dünyasına, sosyal hayatına, fikir dünyasına katkı sağlamaya devam edeceğiz.  Ülkemizde sivil toplumun daha etkili olabilmesi, gelişmiş demokrasilerde olduğu gibi sesini güçlü biçimde duyurabilmesi için gayret edeceğiz. ESİAD’ın sanayicilerimiz ve iş insanlarımız ile karar alıcılar arasında gerçek bir köprü görevini yerine getirebilmesi için çalışacağız“ dedi.

YATIRIMCILARIN ÜLKEMİZE YENİDEN GÜVEN DUYMASI GEREKİYOR
Başkan Zorlu ekonomide yapısal reform çağrısında bulunarak “Ülkemizde 10 ay arayla gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimleri ile yerel seçimler sonrasında, önümüzde normal şartlarda dört yıl boyunca seçimsiz bir dönem bulunuyor.  Türkiye’nin başta ekonomi, yüksek enflasyon, gelir dağılımı, nitelikli eğitim gibi önemli sorunları var. Bu sorunlara kararlı ve kalıcı çözümler üretmek için seçimlerden uzaklaşmış olmayı bir fırsat olarak görmek zorundayız. Uluslararası rekabet gücümüzü artırmak için, yatırımcıların ülkemize yeniden güven duymasını sağlamamız gerekiyor. Yapısal reformları dar kapsamlı düşünmek ve sadece birtakım ekonomik  tedbirler ve politikalar ile sınırlı tutmak büyük yanılgı olacaktır” açıklamasını yaptı.

ESİAD YATIRIM ZİRVESİ’NİN ÜÇÜNCÜSÜNÜ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ
Yeni dönem hedeflerini sıralayan Zorlu sözlerine şöyle devam etti: “ Temel hedefimiz, İzmir ve Bölgemizde teknoloji odaklı ve sıfır karbon yörüngesindeki katma değerli üretime geçilmesi yolunda katkı koyabilmek olacak. Uluslararası rekabet gücünün bu formüle dayandığına inanıyoruz. Yeşil ve dijital dönüşüm yolunda atmamız gereken adımlar ana konularımız olacak. Bu ikiz dönüşümü besleyen damarlar olarak gördüğümüz inovasyon ve girişimciliğin desteklenmesine önem vereceğiz. 

Öte yandan, sanayicilerimizin ve iş dünyamızın finansmana erişim imkanlarının gelişmesi için ESİAD Yatırım Zirvesinin üçüncüsünü 2024 sonbaharında gerçekleştireceğiz. Davet etmeyi planladığımız uluslararası konuklarla Zirvemizin ülke çapında marka olması yolunda  ilerliyor olacağız.

Çalışmalarımız sadece sanayi odaklı olmayacak, İzmir, Bölge ve Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir kalkınmasında hayati önem taşıyan tarım ve gıda  güvenliğini de kapsayacak. İhtiyaçları, sorunları, uluslararası pazarlara açılma imkanlarını çalışacağız.

Aynı şekilde İzmir ve Bölgemiz için önem taşıyan turizmin yanı sıra ekonominin sürükleyici gücü olan hizmet sektörlerinde standartların geliştirilmesi için yapılması gerekenleri gündeme taşıyacağız.

Tüm bu konularda ortak paydaya eğitim konusunu koyacağız. Nitelikli eğitim almış, yeni becerilerle donatılmış bir toplumu sürdürülebilir kalkınmanın, İzmir ve ülke ekonomisinin motor gücü olarak görüyoruz. Bu anlayışla, her kademede eğitim kalitesinin nasıl artırılabileceğini, eğitimle kazanılan bilgi ve becerilerin iş dünyasının ihtiyaç ve beklentilerini ne oranda karşıladığını masaya yatırmaya devam edeceğiz

HÜKÜMET VE YEREL YÖNETİM İŞ BİRLİĞİNİN ÖNEMİNE İNANIYORUZ
Ülkemizin Avrupa Birliğine uyum ve üyelik hedefi ise, arkasında durduğumuz, stratejik önemde gördüğümüz bir konu olmaya devam edecek. AB ve evrensel normlara uyumun en üst seviyede gerçekleşmesini rekabet gücümüzle doğrudan bağlantılı görüyoruz.

Tüm çalışmalarımızda Hükümetimiz ve yerel yönetimlerin yanı sıra paydaşlarımızla işbirliğinin ve ortaklıkların önemine inanıyoruz. Ülkemizin menfaatleri ve geleceği için, güç birliği ve diyalog içinde olmak gerektiği  inancıyla hareket edeceğimizin altını çizmek istiyorum“

ŞÜKÜRER: TÜRK LİRASININ ENDAZESİ KAÇTI
Toplantıda başkanlık görevinin son konuşmasını yapan ESİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Sıtkı Şükürer, ekonomide yaşanan olumsuzluklar ve fahiş fiyatlara değinerek  “Bayramda Bodrum’dan bir haber paylaşıldı. Serpme kahvaltı kişi başı 2500 TL... Türk Lirası’nın epey zamandır endazesi kaçmıştı. Ama bu örnek “şahika” olmuş. Bu ülkede yüksek oranlarda enflasyon yaşanıyor. TÜİK ile ENAG’ın açıkladıkları oranlar arasında dağlar kadar fark var. Bu durum fırsatçıların iştahını kabartıyor ve Allah ne verdiyse fiyatlarını arttırıyorlar. Özellikle hizmetler sektöründe, insaf, ölçü tamamen kopmuş halde. İçtiğiniz kahveye ne isteneceğini bilemiyorsunuz. Ya da berberinizin yaptığı zam karşısında donup kalıyorsunuz. Mal fiyatlarında, sanki “ar yılı değil kar yılı” anlayışı ipini koparmış gidiyor. Lüks bir mekanda lahmacunun 1000 TL’ye satıldığını basın haber yapınca, zaten enflasyona göre ayarladığı lahmacun fiyatını 100 TL’den 120 TL’ye çıkartmayı o mekan sahibi kendinde hak görüyor ve zincirleme reaksiyona bir de o katkıda bulunuyor” dedi.

EN BAŞTA EMEKLİLER BOĞULUYOR
Şükürer, “Fiyatlama davranışlarının bu denli bozulmasının yanında, diğer bir “fena” unsur daha var. Beklentiler de maalesef yerlerde sürünüyor. Geniş halk kitlelerinde bu işlerin bugünden yarına düzeleceğine dair hiçbir umut belirtisi yok. Enflasyon hummasına karşı korunmanın bulunmuş yolu kepenklerini kapatıp, tüketim kalıbını sıfır noktasına indirip, ucu ucuna yaşamak. Bu fırtınadan beslenenler, bir yandan yangına benzin dökerken, diğer yandan sabit gelirliler için timsah gözyaşları döküyorlar. Diyeceğimiz; bir ülkede gelir dağılımı bu denli bozulmuşsa, artık “bana ne” duyarsızlığı ile “her koyun kendi bacağından asılır” denemez. “Altta kalanın canı çıksın” deyimi şu anda tüm boyutları ile hayatlarımızın acı gerçeği. En başta emekliler boğuluyor, nefes alamıyor. Bu hal sürdürülemez” şeklinde konuştu.

EN AKUT SORUN: OTOPARK
Şükürer, yerel seçimlerden sonra seçilen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve tüm ilçe başkanlarına seslenerek biriken kent sorunları için çözüme dair beklentilerini sıraladı:

* EXPO: Botanik exposu alındı, ama büyük Expo ana hedefimiz olmalı.

* Körfez Temizliği: Evsel atık-yağmur suyu ayrıştırması, arıtma tesisleri, körfez derinleştirme… konularında durmak yok, yola devam.

* Kooperatifleşme, Tarımsal kalkınma ve küçük üreticiyi koruma, kollama ilkelerinden vazgeçememe.

* Büyük bir kongre merkezi: 5 yıldızlı otellere olan bağımlılığın azaltılması.

* Elektrik fabrikası: Geçmiş yönetime izin verilmedi. O bina çürümeye terk edilmesin, kültür ve ARGE gibi her ne merkezi olacaksa mutlaka değerlendirilmeli.

* Kruvaziyer Turizm: Bir hareketlenme başladı. Arkası gelmeli.

* İkinci Çevre Yolu: Gerçi hükümet projesi ama Büyükşehir ne parti farkı gözetmeksizin İzmir milletvekilleri bastırmalı.

* Suriye ve Afganlı Göç Sorunu: Önce insan mottosu ile çözüm bekliyor.

* Kemeraltı: Kentimizin kalbi, durmak yok, yola devam.

* Müzeler: Batı medeniyetleri müzesi ve toplulaştırılmış butik müzeler.

* Kültür Park: Daha bir kent yaşamının içine çekilmeyi bekliyor, Alsancak Kordon’undan yükü almalı.

* İmar düzenlemeleri: Dikey yapılaşmanın yeşil alanlara katkısı nazara alınmalı, dönüşümünde imar cazibesi yaratılması şart gözüküyor.

* Öğrenci Yurtları: Artan kira seviyesi için elzem bir konu. Kemeraltı’nda planlanırsa oraları da hareketlendirir.

* Otopark: En akut sorun. Neden yeraltı otoparkları olmuyor. Yap-işlet-devret için en uygun iş kolu.

* Kentsel Dönüşüm: Yerinde dönüşüm ilkesine yaslanmalı. Kooperatifleşme modeli daha da geliştirilebilir.

ÇEŞME PROJESİ’NE ‘KORUYARAK GELİŞME’ ÖNERİSİ

* Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi Projesi: Tüm bir yarımadanın düzenli gelişimi için önemli. “Koruyarak gelişme” ilkesi içinde tekrar gündeme gelmeli.

* KSK Stadı: Artık Karşıyakalı’ları sevindirmek gerekir.

* Marinalar: Çeşme için mega marina, Körfez'in temizlenmesi sonrası butik marinalar.

* Agora: Bitince Kent kimliğine müthiş katkı. Kamu desteği devam etmeli.

* Sanayi arsası üretimi: Makul fiyatlarla ve arsa spekülasyonuna göz açtırmayarak.

* İş kollarında kümeleştirme organizasyonları.

* Körfez ulaşımının ilave feribot veya deniz taksilerle yaygınlaştırılması.

* Raylı ulaşım sistemlerinin yaygınlaştırılması.

* Buca metrosunun tamamlanması ve Gaziemir metrosu için sürecin hızlandırılması

* Kent merkezine taşıt araç girişinin sınırlandırılması ve bunu sağlayacak şekilde, periferide otopark ve merkeze servis verecek raylı sistemler.

* Kuş cenneti ve flamingoları ön plana çıkartan ve ona zarar verebilecek her yaklaşımın engellenmesi.

* İnciraltı sorununun kesin çözüme bağlanması

* Hilton, Basmane Çukuru Çernobil arsası, otogar… gibi kronik sorunlarının çözümü

* Yıkılan Belediye binası yerine butik bir bina yapılması ve Konak meydanının genişletilmesi

* Kent içinde belirli yerlerde (Alsancak Gar’ı, Karşıyaka Çarşı girişi… gibi) battı çıktıların yapılması

* Konak Pier sorununun çözülmesi, kültürel aktivitelerde değerlendirilmesi

* Temcit pilavı gibi gündeme getirilen Körfez geçiş projesinin gereğinin tartışılarak kesin çözüme bağlanması

* Alsancak limanının ağırlıklı olarak kruvaziyer liman olarak planlanması, Aliağa limanlarının teşviki ve Çandarlı liman bölgesi projelerinin hızlandırılması.

* Gediz Nehri başta olmak üzere, gerek ürün deseni, gerekse kirliliği önleyecek tedbirlerin bölge illeriyle mutabakat sağlanarak hayata geçirilmesi.

 

ESİAD’ın yeni Yönetim Kurulu listesi:

(Asil) Sibel Zorlu, Murat Akkanlar, Devrim Çukur, Yakup Benli, Cem Heris, Temel Aycan Şen, Yiğit Tatış, Neşe Gök, Rebii Akdurak, Ali Emrah Karamustafaoğlu, Koral Kalpaklıoğlu.

(Yedek) Halil Nadas, Gökhan Serdar, Fatih Aracı, Cem Koç, Mutlu Can Günel, Vildan Gündoğdu, Erdinç Özdeker, Ayşen Kabaoğlu, Mustafa Nafiz Delen, Hakan Özçelik, Şeyma Başterzi.

Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanlık Divanı: Bülent Akgerman, Mustafa Güçlü, Fadıl Sivri, Mustafa Karabağlı

Denetleme Kurulu:  (Asil) Hakan Ürün, Bülent Sağel, Ali Topçu; (Yedek) Selçuk Karcıoğlu, Tankut Karabacak, Caner Sezen

Disiplin Kurulu: (Asil) Talat Kutlukaya, Levent Sarıgözoğlu, Cüneyt Sayıner; (Yedek) Ahmet Bilge Göksan, Yücel Öztürk, Selin Altıntaş.

 
Pınar Karşıyaka'da Kenan'da yırtık!
 
Feci kaza: Doktor hayatını kaybetti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ--- İzmir dünyayı 'süs'lüyor!
FOTO GALERİ--- İzmir dünyayı 'süs'lüyor!
THY duyurdu: O seferler iptal!
Türk Hava Yolları (THY), Fransa’nın Lyon, Marsilya, Nice ve Paris kentlerine ...
Mevduat hesaplarında yeni dönem başlıyor!
Prof. Dr. Şenol Babuşçu, 1 Mayıs'tan itibaren mevduat faizi geliri üzerinden ...
 
Mali Müşavirler, İzmir'de sokağa indi!
İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası, meslek mensupları aracılığıyla ...
Küflü çikolata tartışması: Yeni CEO, istifa eden Yıldız'ın kocası oldu
Geçtiğimiz günlerde bir tüketicinin 'küflü çikolata' paylaşımına sert ...
Kırmız et fiyatları uçtu... Beyaz et alarmda!
Yükselen kırmızı et fiyatları nedeniyle beyaz ete talep artınca özellikle ...
 
Ot Festivali çok bozdu... Ziraat Odası Başkanı anlattı: Reçeller BİM’den!
Çeşme’de üreticilerin tezgah açtığı ve bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Alaçatı ...
Yerli turistler tatile 229,8 milyar lira harcadı
Yerli turistlerin geçen yıl yaptığı seyahat harcamaları, bir önceki yıla ...
Kısa vadeli dış borç stoku Şubat'ta azaldı
Kısa vadeli dış borç stoku, şubat ayında 2023 yılının sonuna kıyasla yüzde ...
 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva