HABERLER>GÜNCEL
8 Ocak 2015 Perşembe - 10:40

Dönüşüm dosyasında 2.durak Bayraklı: Güven problemi!

Kentte 2015 yılının en önemli süreçlerinden biri dönüşümle yaşanacak. Büyükşehir Belediyesi kent merkezinde 5 bölgede projelerini hazırladı ve uzlaşı maratonu başladı. Üç mahallede kapsamlı bir dönüşüm tasarlanan Bayraklı’da bölge halkı belediyeye karşı güven problemi yaşıyor, devreye müteahhitlerin girmesinden yana…

Dönüşüm dosyasında 2.durak Bayraklı: Güven problemi!

Mehmet İŞLER/EGEDESONSÖZ - Yeni yılda ‘İzmir’i denizle barıştırma’ parolasıyla çok sayıda proje için yoğun mesai harcayacak İzmir Büyükşehir Belediyesi en önemli sınavlarından birini de kentsel dönüşümle verecek.
 
Kentin merkezindeki 5 bölgede çerçeve ‘yerinde dönüşüm’ vurgusuyla çizilirken, proje sürecinin ardından halkla uzlaşı periyodu başladı. Büyükşehir Belediyesi Ege Mahallesi, Bayraklı-Fuat Edip Mahallesi, Gaziemir-Emrez Mahallesi, Uzundere ve Örnekköy’de oturan vatandaşlar için oluşturulan merkezlerde inşa sürecinde yaşayacak ev ya da kira yardımı teklifiyle ikna mesaisi yapıyor.
 


Birçok yerde uzlaşı henüz tamamlanamazken Cengizhan, Alpaslan ve Fuat Edip Baksı Mahalleleri’yle sınırlı kapsamlı bir dönüşüm yaşanan Bayraklı’da da güven problemi yaşanıyor. Bölge halkı belediyeyi öngördüğü rüya projeye rağmen uzlaşı için devreye müteahhitlerin girmesinden yana…

- EGE MAHALLESİ’NDE PROJE VAR, UZLAŞI SIKINTI…

Üç mahallenin muhtarı ile vatandaşlar süreci Egedesonsöz’e anlattı…



Fuat Edip Baksi Mahalle Muhtarı Necdet Suvarioğulları: Bayraklı’yı kapsayan alan yaklaşık 60 hektarlık bir alan. Toplam 3 mahallenin içine alındığı bir alana karşılık geliyor. Fuat Edip Baksi, Alpaslan ve Cengizhan Mahalleleri...
Benim mahallemde bu projeden etkilenecek 22 bin nüfus var. Yaklaşık yüzde 80’i ev sahibi durumda bulunuyor. Şu an büyükşehir belediyesinin sorumluluk alanında. Bakanlık gerekli izni verdi. Ama belediye bu işin içinden çıkamayacak gibi duruyor. Beceremeyecekler. Benim evimde kentsel dönüşüm kapsamına giriyor fakat teşekküllü bir şey yok. Ne yapılması lazım derseniz; buralar parsel parsel bölünecek müteahhit girecek, kat mülkiyeti artacak, yani karşılıklı bir kazanım olması lazım. Uzlaşma olmuyor diye biliyorum ama kesin bir şey söylemek doğru olmaz. Şu an yüzde 30’larda biz imza verme varmış diye duydum. Kira bedeli 385 lira olarak belirlenmiş. Kemalpaşa’da durum farklı. Orada 785 lira kira bedeli uygun görülmüş. Bunu bizzat Kemalpaşa Belediye Başkanı açıkladı.


 
Alpaslan Mahalle Muhtarı Fahri Karatay: Müteahhit girmeden bu iş olmaz. Devlet, projeyi büyükşehir belediyesine devretti fakat belediye bu işin içinden çıkamayacak gibi görünüyor. Bizim mahallemizin büyük bir çoğunluğu ev sahibi fakat yapıların büyük çoğunluğu da ruhsatsız durumda. Ama genel olarak proje tıkanmış durumda ve biz dahi kimse bir şey bilmiyor. Tek bir bilgi yok. Benim mahallemde 9 bin nüfus var ve çıkanlara aşağı yukarı 600 lira kire bedeli veriyorlar.


 
Cengizhan Mahalle Muhtarı Yusuf Özden: Uzlaşma olması için halkın içine girer toplantı yaparsın, fikir alırsın. Bu mahallenin bir muhtarı var, onunla da görüşürsün. Sonra masaya oturur hesabını yaparsın. Kimse bize uğramıyor. Şu an ortada net bir şey yok. Ben 3 dönemdir muhtarım ve resmi görevim var ben bile bir şey bilmiyorum. Yetkili bir ağızdan bir şey duymadım. Benim mahallemin yarısını kapsıyor. Bu da aşağı yukarı 5 bin nüfusa denk düşüyor. Biz bu kentsel dönüşümü istiyoruz fakat zarar görmemek şartıyla. Bize kabul etmezseniz, zarar görürsünüz, istimlak olur diyorlar. Hadi istimlak yapsınlar da görelim. Yıllardır sen devlet olarak göz yumdun buna, şimdi kalkmışsın ne diyorsun.
 


Cengizhan Mahallesi Yarım Asır Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Recep Gündoğdu: Bizim mahallede çoğu kişinin evi 3-4 kat yeri vardır. Bu yer 200-300 metrekare geliyor burayı alıp 2 kat yer veriyorlar üstüne borçlandırıyorlar. Tapunun üstüne hak veriyorlar fakat katlardan yok. Yalnızca müteahhitler belediyenin üstünde hak veriyor. Koşulları daha iyi… Ayrıca kira bedeli olarak 350 lira verilecekmiş. Bunu da 18 aya kadar diyorlar.  Ya iş 18 aydan uzun sürerse ne olacak? Yani çok sorularımız var ama düzgün bir cevap yok. Hayali projeler dışında  hiçbir şey yok. Bize TOKİ gelir özel kanun çıkarırlar istediğini yapar dendi. Biz de eğer böyle olacaksa keşke TOKİ gelse dedik.  Bizim kooperatifimiz yaklaşık bir sene önce kuruldu. Şu an mahalledeki 3’te 2’lik üstünlük bizde. Uzlaşmıyorlar. Bize katılmayan çok az bir kesim var. Aslında onların da niyetleri bizimle aynı ama ne bizim yaptıklarımızı görmek istiyorlar. Ona göre gelip katılacaklar. Önceleri bize 80 metrekare ev verilecek deniyordu. Şimdi 60 metrekare diyorlar. Soruyoruz gelip anlaşan var mı diye, var diyorlar ama her şey sözde. Görünürde anlaşma yok. Bakıyoruz etrafımızda kimse anlaşmamış. İmza atan yok. Çünkü bize ev verileceği söyleniyor ama nereden verileceği belli değil. Fuat Edip Baksı’dan başlayacaklarmış, Alpaslan’dan buraya kadar kademe kademe çıkacaklarmış. Alt taraf hep dubleks tipi buralar 14 kat daire şeklinde olacakmış. Bilmiyoruz yani nasıl çıkılacak bu işin içinden. Uygulaması zor görünüyor. Kimse rıza göstermiyor. Bu vaziyette belediyeyle çözülmez. Müteahhit girecek gibi.
 
VATANDAŞLAR NE DİYOR?
Bölge sakinleri görüşlerini şu sözlerle dile getirdi: Şimdilik acele etmiyoruz ve bekliyoruz. Ama bu şartlarda anlaşmamız mümkün değil. Ya evlerde kesinti yapıyorlar ya da kira bedellerini çok aşağıda tutuyorlar. Müteahhit de sokmak isteyenler var aramızda ama biz şu an sadece bekliyoruz. Arada sırada eve müteahhitler geliyor ama biz daha kesin bir karar vermedik.
Bu iş belediyeyle olmaz. Öyle bir noktaya geldi ki tıkandı. Aslında hiçbir şeyden de haberimiz yok aslında. Verecekleri yerleri bilmiyoruz sonra; 170 metrekare vereceği yerde 50-60 metrekare kesinti yapıyor. 1 dairede borçlandırıyorlar. Çoğu yerde bir tapuda 4-5 ev var. Hemen hemen yüzde 80’i bu durumda... 2 artı 1 evlerden 3 tane veriyor. Gerisi ne olacak? Çoluk çocuğumuz ne olacak? Toplam 250 tapuda 850 daire var. Böyle giderse biz müteahhitle anlaşacağız. Valla bizim eksik bir şeyimiz yok. Eğer bir şey yapılacaksa çoğunluk istedikten sonra itirazımız da yok fakat yapılan şey bizim artışımıza olsun istiyoruz. Kişisel olarak istemesek bile toplu olarak karımıza, yararımıza olsun. Şu an bekliyoruz. Ama şunu söyleyelim; müteahhitlerin teklifleri daha iyi. Belediyenin yüzde 15-17 verdiği yerde müteahhit yüzde 45’leri buldu. Böyle giderse biz müteahhitle anlaşacağız. Belediye bize diyor ki siz bizimle anlaşın ben müteahhitle anlaşırım. Biz de diyoruz ki biz müteahhitle anlaşırız. Siz gözlemci olun. Başımızda devlet görevinizi yapın.



Büyükşehir Belediyesi Bayraklı dönüşüm projesiyle
"Yerinde dönüşüm" yapılarak sosyal birlikteliğin korunmasına öncelik vermeyi,
50 m² ile 152 m² arası mevcut imar planı yoğunluk kararları aşılmadan yaklaşık "8 bin konut" üretmeyi,
32 m² ile 184 m² arası önemli ulaşım yolları üzerinde ve konut altlarında "işyerleri" önermeyi,
30 m ve 17 m genişliğinde "taşıt yolları" ile yeşil koridorlar arasında "yaya yolları" düzenlemeyi,
Tüm "altyapı"yı yenilemeyi,
“Açık-kapalı otoparklar" yapmayı,
Tasarlanan "yürüyen yaya platformu" ve "yaya köprüsü" ile denize, "kent balkonundan", "kent asansörü" ile Cüneyt Süvarioğulları Caddesi'ne ve toplu taşıma araçlarına kolayca ulaşmayı,
Yeşil koridorlar, park, çocuk bahçesi, açık spor alanları oluşturularak "yeşil alanlar" 4 kat artırmayı,
Smyrna Kapısı, Akdeniz Kapısı, Homeros Kapısı olarak isimlendirilen proje alanına giriş noktalarında körfeze karşı "kent meydanları" ve "seyir terasları" oluşturmayı,
Yürüyen yaya platformu sistemine "güneş panelleri" yerleştirilerek temiz enerji üretimi yaygınlaştırmayı,
“Şelale deresi" ıslah edilerek körfeze uzanan yeşil koridor ile bütünleştirmeyi,
Yağmur sularının toplanıp kamusal yeşil alanların sulanması amacıyla "su toplama çanakları" oluşturmayı,
Bayraklı "deniz" ile buluşturmayı hedefliyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 14 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sinan 9 Ocak 2015 Cuma 10:11

Güven değil rant problemi verin kişi başı 2-3 daire nasıl imzalarlar koşa koşa.

Yorumu oyla      12      6  
tan 9 Ocak 2015 Cuma 08:36

vatandaş toki yimi istiyor.

Yorumu oyla      13      6  
9 Ocak 2015 Cuma 00:22

İzmir' de doğru düzgün planlama yapılmalı. Kim yapacaksa artık yapsın! İlçe belediyeleri ne iş yapar? özellikle Konak ... Koskoca belediyenin projesi yok. İzmir'i merkez ilçesi Konak'ın büyük bölümü çarpık ve gecekondudan oluşuyor. Yükseklikler arttırılmalı. Ankara 15 yıldır şantiye gibi, biz ise yerimizde sayıyoruz. 10 yıldır yıka yıka Kadifekale' de 2000 tane gecekondu yıktık. Buca-Karabağlar gibi İzmir' in en büyük ilçeleri son derece çarpık yapılaşmış bölgeler. Buca' da trafik var, yol yokta ondan var :)) Yap 8-10 katlı apartmanlar, geniş yollar, bak bakalım trafik oluyor mu? Biz de 2-3 katlı saçma sapan evler,2*2 yollar, sonra trafik var :))

Yorumu oyla      13      7  
8 Ocak 2015 Perşembe 17:35

sadece kentsel dönüşüm mü? tramvay projesi de doğru düzgün hazırlanmadan yapılmaya kalktı, iş ellerinde patladı :)) Mithatpaşa' yı trafiğe kapatmayı bile düşünüyorlarmış :))

Yorumu oyla      17      10  
ne dönüşüm ama 8 Ocak 2015 Perşembe 15:22

Belediye buraları yıkamaz çok oy kaybeder, kendileri de çıkmaz o zaman sonuç kalır bunlar. Etrafına yüksek ağaç dikin yeşil alan gibi görünsünler. Gerçi 5-6 kat olanlar var adamlar gökdelen olacak korkmasa.

Yorumu oyla      18      6  
palavracılar 8 Ocak 2015 Perşembe 14:38

Aştı yıldır Bayraklı Belediye Başkanından palavralar ve boş laflar dışında hangi somut iş hayata geçti bu konuda. Hepsi kendi kesesinin peşinde değilse ben de bir şey bilmiyorum.

Yorumu oyla      21      9  
gozgoz 8 Ocak 2015 Perşembe 14:32

Onlar gecekondu değil bildiğiniz apartman yada apartmankondu, genelde bir katında kendileri oturuyor 2-3 kiracıları var. Hem oturuyor hem kira alıyor. Belediye bunlara diyor ki çıkın buradan size 1 tane ev verelim, birde üstüne borç öde diyor. Bu çürük binalar doğrudan yıkılmadıkça kimse gönüllü çıkmaz. O sulukule gibi yerler tahliye edildiler, toki başka yerde ev verdi, yoksa kimse kendi isteğiyle gitmedi.

Yorumu oyla      20      5  
İZMİR'Lİ 8 Ocak 2015 Perşembe 13:56

İşim gereği sürekli yurtiçinde seyehat eden biri olarak şunu ifade etmek isterim.Diğer illerin birçoğunda gecekondu bölgeleri yıkılarak modern yerleşim alanlarına dönüştürüldü.İBB'si hala DAHA PLANLAMA YAPACAK TA,Mutabakat sağlayacak ta,inşaatlar başlayacak ta,ölme eşşeğim ölme.İnanın ogüne kadar kentsel dönüşüm olayıda sulanır gider,İzmir de düzensiz bir beton yığını kalıırrrr.Yazık.

Yorumu oyla      22      9  
bülent ışık 8 Ocak 2015 Perşembe 13:37

Dışarıdan merdivenli 3-4 katlı gecekondu değil kaçak inşaat yapmışlar şimdi aynı yerde 3-4 daire istiyorlar.Bence yetmez 3-4 daire üstüne birde Çeşme'den yazlık falan isteyin.

Yorumu oyla      26      10  
deli bekir 8 Ocak 2015 Perşembe 13:34

istanbul , ankara gibi şehirlerde nasıl oluyor da , izmir de bir türlü dönüşüm sağlanamıyor. istanbul sulukule de bile dönüşümü bitirdiler. insanlar evlerinde oturuyor. izmir belediyeleri yerinde sayıyor.lafa gelince hepsinin projeleri dahi hazırdı...

Yorumu oyla      20      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hurdaya dönen otomobilden sağ kurtuldu
İzmir’in Karabağlar İlçesi'nde, sürücüsünün direksiyon kontrolünü yitirdiği ...
Canlı bombanı izi telefonda aranıyor!
Sultanahmet'teki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Turizm Polisi Şube ...
İzmir resmen dondu: Son 51 yılın rekoru
İzmir'de, 51 yıl aradan sonra termometreler sıfırın altında 7 dereceyi ...
 
Cizrede polise roketatarlı saldırı: 2 yaralı
Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde devriye görevi yürüten zırhlı polis araçlarına ...
Cizre'de öldürülen Umut Kurt İzmir'de anıldı
İzmir'de, İnsan Hakları Derneği (İHD) üyesi bir grup, Cizre'de öldürülen ...
Kahreden uğurlama: Babaya kundakta veda
Sultanahmet'teki Turizm Polisi Şube Müdürlüğü'ne yönelik bombalı saldırıda ...
 
Validen haberi manşet olan gazeteciye altın!
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne'deki gazetecilere, haberleri ulusal ...
İzmir’de anlamlı yürüyüş: Beyaz bastonu fark edin!
Kamuoyunda farkındalık yaratmak ve görme engellilerin sorunlarını yetkili ...
Canlı bombada flaş gelişme: Emniyet de ailesi de...
İstanbul Sultanahmet'te bulunan Turizm Polisi Şube Müdürlüğü önündeki ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gülayşe’den doğma ben ‘Öksüz Cüneyd’!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva