HABERLER>POLİTİKA
24 Nisan 2015 Cuma - 16:14

Destanın 100.yılı: Erdoğan o türküden alıntı yaptı

Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümü törenlerinde ilk anma Mehmetçik Anıtı’nda başladı. Törende önce Kur'an-ı Kerim sonra da şehit askerler için Fatiha okundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İngiltere Veliaht Prensi törende birer konuşma yaptı.

Destanın 100.yılı: Erdoğan o türküden alıntı yaptı

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıldönümü dolayısıyla Çanakkale'de anma törenleri düzenleniyor. Törenler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde yapılıyor. Çanakkale'deki anma törenlerine 17 devlet başkanı ve 5 başbakan katılıyor.
 
Törende önce Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra İngiltere Veliaht Prensi Charles anıta çelenk bıraktı. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. İstiklal Marşı'nın ardından Kur'an-ı Kerim okundu. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de şehitler için dua etti.
 
PRENS CHARLES: SAVAŞLARI AŞMAK İÇİN BİR ŞEYLER YAPMAMIZ GEREKİYOR
Törende bir konuşma yapan İngiltere Veliaht Prensi Charles özetle şunları söyledi:
''Modern savaşın geri getirdiği yıkıcı silahlar ölümleri artırdı. Yaz sıcağı hastalıkların artmasına neden oldu sonrasında gelen kış ölümleri artırdı. Savaşın 100. yılında burada sergilenen kahramanlığı her zaman takdir etmeliyiz. Buradakiler korkunç bir savaşta yer aldılar çok sayıda kişi sevdiklerini bir daha asla göremedi. Burada büyük bir savaş verildi. Sadece farklı uluslardan askerler savaştığı için dünya savaşı değildi etkileri de küresel oldu. İmparatorluklar dağıldı. Anzakların kahramanlığı ortaya çıktı. Avustralyalıların ve Yeni Zelandalıların kendileriyle gurur duymalarını sağladıklar.
 
Üzüntüyle ifade ediyoruz ki iki dünya savaşı geçmiş olmasına rağmen bugün dünyamızda hala çatışmalar yaşanıyor. Hepimiz ortak bir sorumluluk paylaşıyoruz fakat liderler olarak bu hoşgörüsüzlüğün üstünden gelmek için savaşları aşmak için bir şeyler yapmamız gerekiyor.''
 
ERDOĞAN: ÇANAKKALE HEM ZAFER, HEM HÜZÜNDÜR
Prens Charles'tan sonra kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şöyle konuştu:
''100 yıl önce bu cephede vatanlarını ve şereflerini savunan yüzbinlerce askerimiz gözlerini kırpmadan ölümün üzerine gitti. Hepsini saygıyla hürmetle yad ediyorum. Bu savaştan dolaylı olarak etkilenen ülkelerin temsilcileri de aynı şekilde aramızda yer alıyoru. Burada verilen barış mesajları çok önemli. Bu mesajı güçlü bir şekilde dünyaya duyurmamıza katkı sağladığınız için şükranlarımı sunuyorum. Bugün Çanakkaleli oldunuz bizlerle oldunuz. Çanakkale hem zafer, hem hüzündür. Yeni savaşlar yaşanmaması için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeliyiz.
 
''OFF GENÇLİĞİM EVYAH''
Çanakkale bizim için zafer sembolü olduğu kadar kayıplarımız sebebiyle hüzündür. Çanakkale ağıtlarımızda bunu görmek mümkündür. Çanakkale içinde vurdular beni…. Off gençliğim eyvah. Bu topraklara yüzbinlerce gencin istikbali gömüldü.
 
''TOPRAKLARDA YATAN HER GENÇ EVLADIMIZ''
Gazi Mustafa Kemal diyor ki, 'Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar evlatlarınız bizim bağrımızda huzur içindedir. Onlar artık bizim evlatlarımız olmuşlardır...' Evet, bu topraklarda yatan her genç, artık bizim misafirimiz değil, adeta evladımızdır. Bugün burada, sadece şu veya bu milletin kayıplarını değil, bu topraklarda can vermiş tüm askerleri anıyoruz. Anıtlarımız, bu topraklarda kaybedilen yarım milyona yakın gencin tamamının sembolüdür.
 
''ŞAFAK AYİNİ'NE 10 BİNİ AŞKIN YABANCI KATILACAK''
Bu küçük yarımadada burada yatan yüzbinlerce gencin aziz hatırası önünde, hepimizin adına, barışın, huzurun, refahın tüm dünyaya hakim olmasını sağlamak için çalışma kararlılığımızı bir kez daha ifade ediyorum. Şafak Ayini'ne 10 bini aşkın yabancı katılacak bizim gençler asgari 35 bin genç katılacak.
 
Ortak acıları, yeni düşmanlıklar üretme değil; dostluğun, sevginin, barışın aracı haline dönüştürme konusunda, Çanakkale'nin tüm dünyaya, tüm toplumlara örnek olmasını temenni ediyorum. Küresel istikrar ve refah için, buradaki hoşgörü ve dostluk ikliminin tüm ülkeler, tüm uluslararası kuruluşlar, tüm toplumlar tarafından desteklenmesi gerekiyor. Terörizmin, ırkçılığın, İslamofobinin ve her türlü nefret içeren akımın çaresi, işte buradadır.''

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
VP İzmir'de Yunan işgalindeki Türk adaları için destek çağrısı!
Vatan Partisi İzmir İl Örgütü Türkiye Cumhuriyeti’ne ait 152 adanın 2004 ...
Flaş! Erdoğan’dan Ermeni Patrikhanesi’ne mesaj
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ermeni kilisesinde düzenlenen ayine mesaj geldi: ...
AK Parti İzmir’deki ‘Bank Asya’ krizi CHP’ye transferle noktalandı!
Konak Belediyesi’nde AK Parti meclis üyeliği yaptığı sırada Bank Asya ...
 
HDP’den Büyükşehir ziyareti: Kocaoğlu ile Kürkçü’den gülümseten atışma
HDP adayları Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret etti. ...
AYM önünde Sertel nöbeti: Balbay’dan sert sözler
YSK tarafından adaylığı iptal edilen Sertel’e destek için İzmir’den Ankara’ya ...
100 yıl sonra bir ilk: Türkiye hükümeti Ermeniler için ayinde
1915 olaylarının 100'üncü yılında Ermeni Patrikhanesi'nin ev sahipliğinde ...
 
Erdoğan'dan 1915 mesajı: Arşivlerimizi açmaya hazırız
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü kapsamında ...
Davutoğlu'ndan çağrı: Barışı inşa etmek için gün bu gündür
Başbakan Davutoğlu, "100 yıl önce acılı savaşlar yaşamış olabiliriz ama ...
Meclis’te 23 Nisan özel oturumu: Kim/ne mesaj verdi?
Meclis’te 23 Nisan nedeniyle özel oturum düzenlendi.
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva