HABERLER>POLİTİKA
26 Haziran 2015 Cuma - 17:14

CHP’de ‘1 numara’ konuştu: Sertel dosyası Ankara’ya mı gidecek?

Genel seçim öncesinde Milletvekili Adayı Atilla Sertel’in Yüksek Seçim Kurulu kararı ile düşürülmesinin ardından CHP İzmir İl Başkanlığı’nda başlayan disiplin süreci devam ediyor. İl eski Başkanı Ali Engin ve kardeşi Abdullah Engin’in de ifade verdiği süreç yeni boyut kazandı. Sertel’i şikayet eden üç isim partiden istifa ederken şahit sayısı ise dörde çıktı. Ayrıca ifadesi alınacak kişi sayısı da Engin kardeşlerden sonra dört oldu. İl Disiplin Kurulu’nun dosyayı Ankara’ya göndermesi beklenirken Başkan Birol Soylu sert konuştu. Soylu, “Beni eleştirenler tüzüğü bilmiyorlar. Kukla değil partinin vicdanıyız” dedi.

CHP’de ‘1 numara’ konuştu: Sertel dosyası Ankara’ya mı gidecek?

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - CHP’de milletvekili aday listesine önseçimden çıkarak giren İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu eski Genel Başkanı Atilla Sertel’in Yüksek Seçim Kurulu’na yapılan itirazla düşürülmesinin yankıları sürüyor.

Sertel, halen daha Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvurunun yanıtını beklerken sorumlular ile ilgili disiplin sürecinde yeni gelişmeler yaşandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim öncesinde yaptığı “Kim yaptıysa sonuna kadar gidilecek ve gereği yapılacak” açıklamasından sonra İzmir İl Disiplin Kurulu çalışmaları hızlandırmıştı. Birol Soylu başkanlığında toplanan disiplin kurulu Sertel’i Yüksek Seçim Kurulu’na şikayet eden üç ismin savunmasını isterken aradan geçen zamanda isimlerin tamamı istifa ederek parti ile ilişkisini kesti. Disiplin kurulu bu arada şahitleri dinleyerek süreci farklı bir boyuta taşıdı.
 


Son olarak üçüncü kişinin istifa etmeden savunma vermesi, şahit sayısının 2’den 4’e çıkması gibi gelişmelerin ardından disiplin kurulu Sertel’in durumu nedeniyle sorumlu bulduğu Milletvekili adayı ve İl eski Başkanı Ali Engin ile kardeşi Avukat Abdullah Engin’i ifadeye çağırdı. Engin kardeşler, il disiplin kurulunun kendilerini bu şekilde doğrudan savunma yapmaya yetkisinin olmadığını ifade ederken ancak il başkanlığı aracılığıyla bilgilerinin alınabileceğini söyledi.  Yaşanan bu gelişmelerin ardından son yapılan il yönetim kurulu toplantısında da konu gündeme geldi. Toplantıda İl Başkan Yardımcıları Şirin Akgül, Bahattin Özdemir ve Niyazi Arslan İl Disiplin Kurulu Başkanı Soylu’yu eleştirdi. Soylu’nun başkanlığında toplanan yönetimin tüzüğe aykırı hareket ettiğini ifade eden isimler seçim sürecinde parti aleyhine çalışan isimlerin affedildiğini ve genel başkana hakaret eden kişilerin partiden atılmadığını dile getirdi.
 
SEVE SEVE AYDINLATIRIM
Çok boyutlu ve farklı yönleriyle CHP İzmir İl Başkanlığı’nın gündeminde olan dosya ile ilgili konunun bir numaralı muhatabından yeni açıklamalar geldi. İl Disiplin Kurulu Başkanı Soylu kendisini eleştirenlere tepki gösterdi. Soylu, “Bizim aldığımız tüm kararlar kanun ve tüzüğe uygundur. Beni eleştirenleri yönetmeliği okumaya davet ediyorum. Tüzüğü okumadılarsa seve seve kendilerini aydınlatmaya hazırım. Bilgi eksiklikleri var” dedi.


 
TEK TEK ANLATTI
Soylu, bu zamana kadar yaşanan süreci de anlatırken son gelişmeleri de paylaştı. Soylu ilk olarak alınan kararların ve il disiplin kurulunun çalışmalarının üst makamların bilgisi dahilinde olduğunu söyledi. Yüksek Disiplin Kurulu ile sürekli bilgi paylaşımı yaparak bu zamana kadar gelindiğini vurgulayan Soylu, İl Başkanı Bedri Serter’in de konudan bilgisi olduğunu, tüm izahı kendisine yaptığını belirtti. Soylu, “Atilla Sertel ile ilgili dosya genel merkezin gündemine geldiğinde sayın genel başkanımız ‘Kim olursa olsun gerekeni yapacağız’ dedi. Bunun üzerine en üst makam olan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) şikayet eden üç ismin ihraç istemli dosyasını bize gönderdi. Böylece soruşturma başlatıldı. Biz MYK’ya ‘dosyayı bize değil il başkanlığına mı gönderin’ diyecektik? MYK’nın karar alırken il başkanlığından bir onay almasına zaten gerek yok… Ardından biz çalışmalara başladık. Hemen ardından iki isim istifa etti. Üçüncü isim de istifa etmeden önce biz savunmasını almıştık. Şahit sayımız da iki kişiydi. Üçüncü kişi istifa etmeden de soruşturmayı derinleştirerek İl eski Başkanı Ali Engin ve Abdullah Engin’i davet ettik. Biz çağrı yaptığımız zaman üçüncü kişi istifa etmemişti. Kaldı ki elimizde şahitlerin açıklamaları var. Partinin tüzüğü de il disiplin kuruluna ‘soruşturmayı derinleştirebilirsiniz’ diyor. Biz de bunu yaptık.  Şahitler bize verdikleri bilgilerde gelişmelerden rahatsızlık duyduklarını aktardılar. Bunun üzerine işlemleri genişlettik. Burada çağırıp bilgisini almak istediğimiz Ali ve Abdullah Engin’i ihraç ya da kınama talebi ile davet etmiyoruz. Sadece durum hakkında bilgi almak istedik.  Sonra bizim hakkımızda ‘yetkisi yok, münafık, partiyi sevmeyen alçaklar’ gibi cümleler kullandılar. Bu tarz doğru bir tarz değil. Bu mesele Birol Soylu’nun kişisel meselesi değildir. Kararlar alınırken disiplin kurulundan oy birliği ile geçmiştir. Benim dışımda 7 ismin daha imzası var. Bari onlara hakaret etmesinler. Benim sadece bir oy hakkım var. Ayrıca kukla değil partinin vicdanıyız” dedi.
 
SAYI ARTTI
Soylu, şahit sayısının ikiden dörde çıktığını ifade ederken Ali Engin ve Abdullah Engin dışında şahitlerin ifadelerinin ardından dinlenmesi gereken kişi sayısının da dörde çıktığını söyledi. Soylu, “Biz ilk olarak iki ismin kimler olduğunu kamuoyu ile paylaşmadık. Şu anda şahit sayısı dört kişi... Bunların arasında partide önemli görev yapmış olanlar da var. Hakkında şikayet edilen kişi sayısı da dört oldu. Ve il disiplin kurulu olarak haddimizi, yetkimizi biliyoruz. Bu isimlerin savunmalarını tüzük gereği alamayız. Yüksek Disiplin Kurulu’nun bilgilerine başvurabileceği isimler. Biz, milletvekilleri, belediye başkanları ve parti meclis üyelerinin ifadelerini alamıyoruz. Şikayet edilen iki isim de bu vasıfları taşıyan isimler diyebiliriz” diye konuştu.
 
DOSYA’YI GÖNDEREBİLİRİZ
Soylu, bu gelişmeler kapsamında dosyanın 2 Temmuz’da yapılacak il disiplin kurulu toplantısında Yüksek Disiplin Kurulu’na yani Ankara’ya gönderilebileceğini söyledi. Soylu, “Bir karar alma yetkimizin olup olması ayrı bir durum fakat yetkimiz dahilinde olan bölüm ile ilgili işlem yapsak  ‘intikam aldı’ yapmasak da ‘korktu’ diyecekler. YDK’nın kararına kimse karşı gelemez ve bir yorum da yapamaz. O yüzden biz elimizdeki tüm bilgileri, kanaatimizi ve gelişmeleri genel merkeze bildireceğiz. Dosyayı da çöpe atamayacağımıza göre orası karar verecek” ifadelerini kullandı.

 
İzmir turizminde düşüşe karşı tanıtım atağı
 
‘Bir başka Aliağa’ için son başvuru 1 Temmuz
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
serif ahmet kirkurt 26 Haziran 2015 Cuma 22:45

atilla sertel chp icindeki en yigit en cesur insanlardan birisidir.ona kurulan kumpas partimiz yetkili kurullarinca ortaya cikarilip geregi yapilmali milletvekili olamiyorsa olasi bir chp kaolisyon hukumetinde ornegin Trt genel muduru olarak degerlendirilmelidir.

Yorumu oyla      16      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Baykal’dan Davutoğlu görüşmesi sonrası ilk açıklama
CHP’nin TBMM Başkan adayı Deniz Baykal destek arayışları çerçevesinde ...
CHP’de ‘Oyumu HDP’ye verdim’ kavgası!
CHP'nin kapalı grup toplantısında 'HDP'ye oy verdim' tartışması çıktığı ...
4 partinin ‘0001’leri: Meclis başkanı kim olacak?
Partiler, 25’inci dönem parlamentosunun 26’ıncı Meclis Başkanı adaylarını ...
 
AK Parti İl Başkanı Delican çat-kapı iftar!
AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, Teşkilat Başkanı Abdurrahman ...
Davutoğlu adayı açıkladı, Kılıçdaroğlu'nu övdü!
AK Parti’nin Meclis Başkan adayı Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz oldu. ...
Baykal’dan Bahçeli ziyareti sonrası ilk açıklama
CHP’nin Meclis Başkan adayı Deniz Baykal, liderler turuna bugün saat 11.00’de ...
 
İzmir Milletvekilinin örnek kararına talep yağmuru: Komisyon kuruldu!
CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, 15 bin liralık milletvekili maaşını ...
MHP Milletvekili Koç: İzmir'e 13 yılını geri kazandıracağız
Milliyetçi Hareket Partisi İzmir Milletvekili Murat Koç, mecliste yemin ...
Kılıçdaroğlu’ndan çarpıcı koalisyon mesajı: Böyle bir hava var ama…
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu AK Parti-CHP koalisyonuna pek ihtimal ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yatak odasında tartışma!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva