HABERLER>POLİTİKA
26 Ekim 2012 Cuma - 09:30

Yerel seçime doğru: Konak’ın olası başkan adayları…

Büyükşehir için CHP’nin pusulası Kocaoğlu’nu gösterirken, AK Parti cephesinde de isimler netleşti… Peki ilçelerde durum ne? Egedesonsöz İzmir’in ilçelerinde üç partiden başkanlık için adı geçen isimleri derledi. İlk durak Konak…

Yerel seçime doğru: Konak’ın olası başkan adayları…

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun belediyeye ardı ardına düzenlenen iki önemli operasyon ve devamında gelen tutuklamalardan sonra takındığı tavır farklılaşmıştı. Partisi tarafından diyen Kocaoğlu, yüzde 10’luk olumsuz ihtimali hep bulundursa da çalışmalarını yeni dönem için gerçekleştiriyor. Düzenlediği toplantılar, projeler ve birçok hazırlığını önce çıkacak Bütünşehir Yasası’na göre yapan ardından oradaki insanlara ulaşmayı hedefleyen Kocaoğlu, CHP’nin İzmir’deki en güçlü adayı olarak duruyor. CHP İl Kongresi’nde İl Başkanı Ali Engin’e destek vererek siyasi yapıyı kendi lehine çeviren ve partide yöneticiler ile sorun yaşamayan Kocaoğlu’na en büyük desteği yakın kader arkadaşı Milletvekili Alaattin Yüksel başta olmak üzere diğer Milletvekilleri Prof. Dr. Hülya Güven, Mustafa Moroğlu ve Prof. Dr. Oğuz Oyan gibi isimler veriyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın aksine Kocaoğlu ile ilgili fikirlerini, tutumunu ve kararını seçime günler kala değil şimdiden açıklayıp konuşması ve her yerde örnek göstermesi dikkatlerden kaçmıyor. Son olarak Tokat’a giderken yanına Kocaoğlu’nu alan Kılıçdaroğlu’nun İzmir’in belediye başkanı için ‘Kuva-yi Milliyeci’ benzetmesi yapması ve sonunda kadar yanında olduğunu göstermesi ‘yeniden partinin adayı Kocaoğlu’ yorumları yapılmasına neden oluyor.

Yerel seçime doğru: Buca şimdiden kaynar kazan
Kocaoğlu’nun Büyükşehir’e aday gösterilmemesi halinde yer alacak isimlerin başında Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan yer alıyor. Konak’ta gerçekleştirdiği projeleri ve çalışmaları kentin geneline yaymaya çalışan Tartan’ın son zamanlardaki anket ve kamuoyu yoklamalarından çıkan sonuçları paylaşması ise dikkatlerden kaçmıyor. Bir yandan Büyükşehir’i isteyen bir yandan da bulunduğu görev için ‘bir kez daha’ diyen Başkan Tartan’ın genel merkez ve özellikle İstanbul ile Ankara medyası üzerinden genel merkez ile sürdürdüğü diyaloglar da devam ediyor.
 
Yüzde 56,7 gibi yüksek bir oy oranı ile yerel seçimlerde Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Kocaoğlu’nun geçen dönem sağlam rakipleri arasında gösterilen Milletvekili Mehmet Ali Susam’ın bu dönem pek adı anılmıyor. Ankara’da gerçekleştirilen kurultayda Parti Meclisi’ne giremeyen ve Kocaoğlu-Yüksel-Engin yapısı ile ters düşen Susam’ın şimdilik bir talebi ise bulunmuyor.
 
Büyükşehir Belediye Başkanlığı için parti içinde çalışan ve nabız yoklayan diğer isim ise Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Yüksel Çakmur, Ankara’daki kurultay salonunda yaptığı müthiş konuşma ile hitap yeteneğini konuşturan Çakmur’un başkanlığa sıcak baktığı ifade ediliyor. Öte yandan henüz kendisine parti belirlemeyen ama CHP’ye yakınlığı ile bilinen Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan’ın da gönlünde büyükşehir belediye başkan adaylığı yatıyor. Bir yandan konut yatırımlarına değinen, kentsel dönüşüm konularına ağırlık veren Aslan, bir yandan da Sağlık Serbest Bölgesi, Atayol Projesi gibi kentin geneline hitap edecek projelerle gündemden düşmüyor.

Büyükşehir’de Kocaoğlu’nun aday gösterilmemesi halinde mevcut belediye başkanlarından da bu göreve talip olmak istediği biliniyor. Başta Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’ın Baykal döneminden bu yana hayali olan Büyükşehir Belediye Başkanlığı şimdilik ‘ileri hedef’ olarak görünse de diğer bir isim ise Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer… EXPO 2015 Genel Sekreterliği görevinde bulunan, belediye başkanlığı döneminde ‘yavaş şehir’ çalışması ile adını Dünya’ya duyuran Soyer, genel merkezin de dikkatini çeken projelere imza atıyor. Nüfusu 100 binin üzerinde belediye başkanlarının katıldığı İstanbul’daki toplantıya özel olarak çağrılan ve sunum yapan Soyer, CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın’ın da sık sık görüştüğü, ziyaret ettiği ve Ankara’ya davet ettiği isimlerin başında geliyor. Narlıdere’de aldığı yüksek oy oranı ile uzun süredir başkanlık koltuğunda bulunan Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur’da Kocaoğlu’nun olmaması halinde göreve talip olacak potansiyel adaylar arasında yerini koruyor.
 
İzmir Büyükşehir Belediye başkanlığı kadar merakla beklenen yerlerden birisi de Konak… Kentin merkez ilçesi Konak’ta ise siyasi partilerin oldukça fazla adayı bulunuyor.
 
KONAK’IN OLASI ADAYLARI
Yerel seçimlerin öne alınması için AK Parti ve MHP tarafından verilen Anayasa değişikliği teklifi, 360 oyla referandum yolu açık olmak üzere gönderildiği Cumhurbaşkanlığı’ndan iade edilirken siyasi arenada hareketlilik de başladı. İade ile birlikte siyesi partilerin ne yapacağı tam olarak bilinmezken tarih üzerindeki anlaşmazlık ise halen sürüyor. Bütünşehir yasası, yeni ilçeler oluşturulması ve belde belediyelerin kapatılması gibi birçok çalışmayı kapsayacak olan düzenlemelerin de siyasi sonuçları etkilemesi bekleniyor. Yerel seçimlerin ardından geçen 3, yıllık sürede belediye başkanları yaptıklarını anlatırken muhalefet partileri ve seçim bildirgelerinde yer alan fakat yerine getirilemeyen projelere üzerinden eleştirilerini sürdürüyor. Aynı zamanda kendi projelerini ortaya koymaya başlayan siyasi partiler ardı ardına açıklamalar ve anket sonuçları ile siyasi ortama şekil vermeye çalışıyor.
 
Ankara’dan yapılan açıklamalar, siyasetin merkezlerinden gelen tepkiler diğer bölgelere ve illere de yansıyor. Geçtiğimiz yerel seçimlerde 30 ilçenin 28’ini alarak büyük bir başarı elde eden CHP karşısında genel seçimlerde alınan sonuçlar üzerinden makası kapatmaya çalışan iktidar partisi, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın projeleri başta olmak üzere milletvekillerinin yaptığı çalışmalarla ‘yarışta biz de varız’ diyor. MHP cephesinde ise yaşanan kurultay heyecanı kentin enerjisini bölmüş durumda. Deneyimli iki isim Oktay Vural ve Kenan Tanrıkulu’nun temsil ettiği İzmir teşkilatı bir yanda Genel Başkan Devlet Bahçeli bir yanda da Koray Aydın ve Müsavat Dervişoğlu arasında gidip geliyor. Parti içi çalışmalardan dışa açılmaya şimdilik zaman bulamayan MHP’nin yapacağı yerel yönetim hamleleri ise merakla bekleniyor.
 
Büyükşehir Belediye Başkanlığı için gösterilecek adaya göre şekillenmesi ve yönlendirilmesi beklenen merkez ilçe Konak’ta hareketlilik şimdiden başladı. CHP’li Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için çabaladığı ve gayret ettiği bilinirken olası olumsuzluk karşısında yeniden Konak’a dönebileceği ifade ediliyor. Bir yandan İzmir geneline yönelik çalışmalar, tanıtımlar ve ulusal düzeyde işler yapan Tartan bir yandan da “bir dönem daha” diyerek bulunduğu koltuğu sağlama almaya çalışıyor. Konak eski Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ’ın aday gösterilmemesi, eski İl Başkanı Kemal Karataş’ın adaylıktan düşürülmesi ile başlayan sancılı süreçte sürpriz bir şekilde aday olan ve seçimi kazanan Tartan, 3,5 yılda yaptıklarını kentin geneline yaymak istiyor.
 
CHP’de Tartan’ın aday olup olmamasıyla birlikte daha da netlik kazanması beklenen siyasi ortamda Konak İlçe Başkanı Sinan Karamustaoğlu’nun da nabız yokladığı ifade ediliyor. İlçe başkanı seçildikten hemen sonra il başkanlığı için çalışmalar yapan ve uzun uğraşlar veren Karamustafaoğlu’nun süreci yakından izlediği belirtiliyor. Konak’ta adaylık için ismi geçen diğer bir isim ise Muhsin Kurt. Her seçimde aday adayı olan ve özellikle Gültepe’de yaptığı çalışmalarla bilinen Kurt’un bölgedeki çalışmalara başladığı konuşuluyor.

Eski Milletvekili Sedat Uzunbay’ın da mevcut delege yapısını dikkate alarak adaylık için yola çıkması beklenirken eski İlçe Başkanı Aytekin Tunus’un da gönlünden adaylık geçtiği biliniyor. CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Hüseyin Mutlu Akpınar, Konak için aday adaylığını gittiği yerlerde ve toplantılarda dillendirmeye başlarken İl Genel Meclis Üyeleri Mahmut Esat Aslan ve Avukat Ayla Eğit’in de adaylığı düşündüğü belirtiliyor. Milletvekili Adayı Burak Oğuz da çalışmalara başlarken Konak eski Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı gibi birçok isim gündemdeki yerini koruyor.
 


BAYIR VE KARATAŞ DA İDDİALI
CHP’de il başkanlarının ilk gözüne kestirdiği yer olan Konak Belediye Başkanlığı için İl Başkanı Ali Engin’in bile zaman zaman adı geçerken Karşıyaka’ya yönelik talebinde olumsuz bir durum çıkması halinde merkez ilçe Konak’a yönelebileceği ifade ediliyor. Konak için çalışma yapanların başında gelen diğer isim ise İl eski Başkanı Kemal Karataş. Yerel seçimlerde eski Genel Sekreter Önder Sav ekibini başlattığı hukuk mücadelesi ile koltuğu kaybeden ve hedefi tutturamayan Karataş’ın Çankaya’daki özel bürosu halen çalışmaya devam ediyor. Başkanlık binasına çok yakın yerde olan ofisinden çalışmaları koordine eden Karataş’ın partide başlayan ‘geçmişle kucaklaşma hareketi’ aracılığıyla nabız yokladığı biliniyor.
 
Konak için adı geçen diğer bir isim ise İl eski Başkanı Tacettin Bayır. Karabağlar’da delege seçimlerinde yaptığı ittifaklar ile bazı mahalleleri kazanan Bayır’ın en çok istediği ilçenin Konak olduğu belirtiliyor. Ankara’ya giderek talebin genel merkez yöneticilerine ileten Bayır’ın çalışmalara başladığı belirtiliyor.
 


SARIŞIN BÜRO AÇTI
CHP’de çalışmalara en hızlı başlayan isim Konak eski Belediye Başkanı Ahmet Sarışın oldu. SHP’den iki dönem belediye başkanlığı yapan ardından AK Partiye geçen ve son yerel seçimlerde aday gösterilen Sarışın, partiden istifa edip tekrar CHP’ye dönmüştü. Son yapılan delege seçimlerinde Güzelyalı’dan delege listesine girmeyi başaran Sarışın, seçim bürosunu açarak aday adaylığını ilan etti. Kahramanlar’da seçim ofisini açan ve vatandaşlarla görüşmeye başlayan Sarışın’ın önümüzdeki günlerde Ankara’ya giderek genel merkez yetkilileri ile görüşeceği de öğrenildi.
 
İzmir eski Milletvekili Aşkın Toktaş’a ait ofiste çalışmalarına başlayan Sarışın, partiye gelişinden memnun olmayan insanların olduğunu söyledi. CHP’nin artık değiştiğini belirten Sarışın, “Önceden partililere ‘biz seçeriz’ deniliyordu ve adaylar tespit ediliyordu. Şimdi öyle değil. Yoklamalar, anketler, gerekirse önseçimlerin olduğu bir atmosfer olacak. Bu aşamada adaylar da daha çok partiliye gitmek zorunda kalacak. Onlardan destek isteyecek. CHP’nin tabanı artık söz sahibi olmak istiyor. Önceden seçme hakkı olmayanlar şimdi seçecekler. Bu aşamada kimsenin bana ‘aday olma’ deme hakkı yok ama aday olduğumda oy vermeme hakkı var” diye konuştu.
 


AK PARTİ CEPHESİ DE HAREKETLİ
Bünyesinde kente mal olmuş birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve parti yöneticisi barındıran Konak AK Parti Teşkilatı’nda da büyük hareketlilik yaşanıyor. İl Başkanı Ömer Cihat Akay, İzmir eski Milletvekili İsmail Katmerci ve birçok il yöneticisinin delege olarak yer aldığı ilçede geçen seçimlerde bu kez CHP’den aday olan Ahmet Sarışın aday gösterilmişti. Sarışın’ın partiden ayrılması, yeni isimlerin ortaya çıkması, yapılan son anketlerde başarı oranındaki artış aday adaşlarının iştahını kabarttı. İzmir Büyükşehir Belediyesi başkan adayına göre de şekillenmesi beklenen adaylık listesi oldukça kabarık.
 
Adaylık için başta mevcut İlçe Başkanı Yaşar Ötnü’nün çalışmalar yaptığı ifade edilirken yönetimde yer alan bazı isimlerin de kulisleri hızlandırdığı biliniyor. Ötnü’nün yardımcısı Konak Belediyesi eski Meclis Üyesi Avukat Mehmet Ali Çavuş, İl Yönetim Kurulu Üyesi eski İlçe Başkanı Fevzi Bayram, eski İlçe Başkanı Latif Özkan gibi isimler de aday olabilmek için çalışmalarını sürdürüyor.
 
Partide adaylık için ismi geçen kişiler arasında Konak Belediye Meclis Üyesi Rıza Evcim de yer alırken partinin ilçedeki etkili isimlerinden Teyfik Erdoğan ve Abdurrahman Tosun’un da çalışmalara başladığı dile getiriliyor. AK Parti’nin 4. Olağan Genel Kongresi’nin oluşan MYKY’ya giren MÜSİAD eski Genel Başkanı Ömer Bolat’ın siyasi olarak güçlenmesi Konak eski Belediye Meclis Üyesi Abdurrahman Çabuk’un elini güçlendirdi. Konak için uzun süredir nabız yoklayan isimlerin başında gelen MÜSİAD İzmir Şube Başkanı Çabuk’un yakın arkadaşlarına adaylık için ‘birlikte çalışalım’ önerisi getirdiği belirtiliyor.
 
İl kongresinde Ömer Cihat Akay’ın karşısına çıkan Konak Belediye Meclis Üyesi Ayşe Neşe Edabali de adaylık için nabız yoklayan isimlerden. CHP’den geçen ve ‘AK Solcu’ olarak ifade edilen yapının Konak ayağında olan Yalçın Kocabıyık’ın da gönlünden adaylık geçtiği ifade edilirken bir diğer isim ise Aykut Yenice. İki kez üst üste Türkiye Lokantacılar Federasyonu Genel Başkanlığı görevine getirilen ve halen bu görevi yürüten belediye meclis üyesi Yenice’nin de Ankara temasları sürüyor.
 
Öte yandan Balkan-Anadolu Derneği Başkanı Ender Öztürk de birlikte hareket ettiği kendisi gibi Balkan göçmeni Rıfat Sait üzerinden adaylık girişiminde bulunan isimlerden birisi. Özellikle ‘fikir sofrası’ adı altında düzenlenen etkinliklerde hem derneği hem de projelerini anlatan Öztürk’ün Gıda Çarşısı’ndan başlayarak yola çıktığı adaylık serüveni devam ediyor. Ayrıca İTO Fotoğrafçılık, Yayımcılık, Medya ve Sinema Grubu Meslek Komitesi Başkanı Abdülhakim Bingöl de adaylık için nabız yoklayan isimler arasında bulunuyor.

MHP’DE ATILBAZ SESLERİ
Geçtiğimiz yerel seçimlerde biri bizi gözetliyor yarışmasıyla tanınan Tülin Dişlen aday gösteren MHP’de ise bu seçimlerde henüz çok fazla bir hareketlilik yok. KADER eski İzmir Şube Başkanı Dilşen’i yarışa sokan ve seçimlerde yüzde 7.4 oy alan BDP’nin gerisinde kalarak yüzde 4.1(10 bin oy) oy almıştı. Genelde ilçe başkanlarının istifa ederek belediye başkan adayı olduğu partide, Konak adaylığı için Mevcut ilçe başkanı Fikri Atılbaz’ın adı öne çıkıyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 41 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
servet diktas 6 Ocak 2014 Pazartesi 20:12

Sayin huseyin mutlu akpinar konaga baskanliga laiktir

Yorumu oyla      15      9  
Halkci insan 6 Kasım 2013 Çarşamba 21:38

Bence kim gelirse gelsin yine duzgun olsun ki devamı gelsin izmir icin hayirli olsun ben bir chp li olarak bu rahatlik chp lilerin sonu hayirli olsun durup gorucegiz

Yorumu oyla      12      6  
AKIN 16 Ekim 2013 Çarşamba 19:09

TABİKİ SAYIN AHMET SARIŞIN

Yorumu oyla      16      14  
erol günaydın 5 Ağustos 2013 Pazartesi 16:25

sedat uzunbay konak için bir kazanç deneyimli insiyatif sahibi ileri görüşüyle çok şey kazandırır

Yorumu oyla      13      22  
abdullah dağdeviren 20 Temmuz 2013 Cumartesi 14:05

konak için en ideal aday sn ahmet sarışındır tecrübe bilgi karizma herşey mevcut

Yorumu oyla      18      25  
mehmet cemil bulut 15 Temmuz 2013 Pazartesi 09:55

tavandan değil tabandan yani halktan bir adam olmalı oyüzden bence muhsin kurt olmalı gerçek izmirli ve konak aşığı muhsin kurt

Yorumu oyla      19      19  
C.H.P 13 Temmuz 2013 Cumartesi 16:20

Ahmet Sarışın c.h.p Den mi aday ben konak ilçe üyesiyim.Anlayamadım Hangi partiden aday

Yorumu oyla      14      18  
28 Haziran 2013 Cuma 13:22

parti farketmez gerçek izmirliye oy vereceğim

Yorumu oyla      22      10  
Yaşar Çimen 31 Ekim 2012 Çarşamba 00:10

Muzaffer Tunçağ ın yaptığı hizmetleri unutmadık.

Yorumu oyla      29      18  
İSLAM BAKIR 30 Ekim 2012 Salı 16:23

KONAK'TA MUHSİN KURT ADAY OLURSA KAZANILIR

Yorumu oyla      23      32  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yüksel’den Bakan Yıldırım’a sert cevap: Aday olması…
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın AK Parti ...
Yerel seçime doğru: İlçe ilçe İzmir raporu
Büyükşehir için CHP’nin pusulası Kocaoğlu’nu gösterirken, AK Parti cephesinde ...
29 Ekim tartışması: Kılıçadaroğlu Erdoğan'a karşı!
Kurban Bayramı'nın ilk gününe 29 Ekim'de yapılacak kutlamalarla ilgili polemik damgasını vurdu.
 
Bakan Yıldırım’dan bombardıman: Telaş başladığında…
AK Parti İzmir İl Başkanlığı’nın düzenlediği bayramlaşma törenine katılan ...
CHP İzmir’den öneri: İki bayram bir arada kutlansın
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Örgütü'nün bayramlaşması Kültür ...
“İçişleri Bakanı'na gazın tadını öğretiriz!”
CHP'li İnce, 29 Ekim kutlaması sırasında kendilerine müdahale gelmesi ...
 
Yunan liderlere örnek gösterildi
Yunan gazeteci ve yazar Vangelis Papadopulos, Başbakan Erdoğan'ın biyografisini ...
AK Parti’nin ‘olası’ İzmir adayları…
Yaklaşan yerel seçim öncesi CHP’nin İzmir’de sandığa mevcut Başkan Aziz ...
“Geri adım yok! İsrail suçunun gereğini yapacak”
Katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmeler ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva