HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Nisan 2012 Pazar - 11:40

Rüya projeye sivil onay

Körfez ve kıyıların yeni tasarımı, sivil toplum kuruluşları ve belediyelerde heyecan uyandırdı. Projenin hemen hayata geçirilmesi ortak dilek oldu.

Rüya projeye sivil onay

İZMİR - İzmir’in dünya kentleri arasında çıtasını yükseltecek İzmirlilerin denizle ilişkisini güçlendirmek hedefiyle körfez ve kıyısını yeniden tasarlayan proje heyecan yarattı. Çeşitli meslek odaları, işadamları ve belediye başkanları, bazı eksiklikleri olmasına karşın projeye destek verdiklerini ancak özellikle Bakanlık izinleri ve açılabilecek davalar nedeniyle endişeleri olduğunu açıkladı.
 
100 KİŞİLİK EKİP
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Akdeniz kenti vizyonu kapsamında, 100 kişilik mimar, mühendis, tasarımcı, sanat ve kültür adamlarıyla hazırladığı körfezi yeniden tasarlayan proje, konuyla ilgili toplantılara katılan iş çevresi, meslek odaları, belediye başkanları, sivil toplum örgütleri tarafından olumlu karşılandı. Projeyi destekleyen ve yerel yönetimin girişimi olmasınedeniyle memnuniyet duyulmasına karşın, meslek odaları projenin hazırlanış sürecinde katılımcı bir yöntem izlenmemesini eleştirdi. 
 
 MEVZUATA DİKKAT ÇEKİLİYOR
Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Zeki Yıldırım, bugüne kadar İzmir’de Merkezi İdare’den, Ankara’dan gelen baskı ve projelerle karşılaştıkları için yerel bir örgütlenmeden tasarım fırtınası çıkmasını desteklediklerini söyledi. Özellike kıyı tasarımıyla ilgili bütün projeni tek seferde ele alınmasını önemsediklerini belirten Yıldırım, açıklanan tasarım projesi ve hazırlanış sürecinin hem olumlu yanları olduğunu hem de eksiklikleri bulunduğuna dikkat çekti. En önemli serzenişlerinin meslek odası olarak sürecin içinde bulunmamaları olduğunu belirten Yıldırım, tasarım projesi hazırlandıktan sonra yaptıkları önerilerin yerine getirilmesinde de endişeleri olduğunu söyledi.
 
MİMARLARDAN SERZENİŞ VAR
Projeyi ilkeler anlamında doğru bulduklarını belirten Mimarlar Odası Başkanı Hasan Topal, mimari tasarımla ele alınmasına da olumlu baktıklarını dile getirdi. Topal “Ancak Büyükşehir Belediyesi’nin katılımcı yönetim anlayışın yaşama geçiremediğini düşünüyoruz. Katılımcılık bilgi vermek değil, sürece katkı sağlamaktır” dedi.
 
 
NİKAH SARAYINA KAYIKLA ULAŞIM
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, projenin ilçe için çok önemli işlevi olacağını söyledi. Durak, “Büyükşehir Belediyesi projelerinin yanındayız. Karşıyaka’ya büyük katkı sağlayacak. Kıyıda güzellikler halka yeniden kazandırılacak. Biz üç, beş çay evi açılması için çalışıyorduk. Bu tasarım projesi daha geniş çaplı düzenleme getirecek. Projede bize göre eksik olan detayları ilettik. Görüşülecek. Önemli olan denizin aktif olarak kullanılmasıdır. Nikah Dairesi’ni güçlendirme çalışması yapıyoruz. Yeni projede damat ve gelinin kayıkla nikah salonuna gelmesi gibi ilginç detaylar da düşünülmüş. Umarım bir an önce başlanır” dedi.

‘SIRF EXPO İÇİN GERÇEKLEŞMELİ’
İzmir Ekonomi Kalkınma Kurulu ve İTO üyesi Necip Kalkan, projenin iş çevrelerinde heyecan yarattığını söyledi. Değişimi ifade etmenin önemine dikkat çeken Kalkan, dünyada kentini yenileyen şehirlerin rekabete girebildiğini dile getirdi. İzmir’in kalkınması için, turistin ve yatırımcının İzmir’e gelme nedenlerinden birinin bu tasarım projesi olacağını belirten Kalkan, “Tek endişem uygulama safhasında mahkeme kararlarıyla yürütmesinin durdurulması. Ya da ilgili Bakanlıklar’dan izin alınamamasıdır. Başkan Kocaoğlu’nun 100 milyon TL’ye yaklaşan maliyetin karşılanması konusunda herhangi bir bütçe sıkıntısı olmadığını açıklaması beni çok rahatlattı” dedi. Kalkan, EXPO adayı, dünya kenti hedefi olan İzmir’de bu projenin mutlaka gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.
 
İŞLETME REKABETİ KONUSUNDA UYARI
Şehir Plancıları Odası Başkanı Zeki Yıldırım, bazı ticari fonksiyonlarla ilgili de endişeleri olduğunu, mevcut işletmelerle rekabete girecek yeni işyerlerinin hareketi zayıflatacağına dikkat çekti. Yıldırım, bu projenin başarılı olması için en büyük koşulun ise denizin temizliği olduğunu, bu konudaki aksaklıkların giderilmesi gerektiğini belirtti.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gaziemir'in en küçük dansçıları büyük alkış aldı
Gaziemir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu’nun en küçük kursiyerleri ...
Dünya çocukları Karşıyaka şehir turunda
Karşıyaka Belediyesi tarafından bu yıl 20. si düzenlenen Uluslararası ...
Üç fidanı İzmirliler'e Çetiner anlatacak
Deniz Gezmiş’in en yakınındaki isimlerden biri olarak bilinen bugünün ...
 
Doğa tutkunları Güzelbahçe'de buluştu
İzmir Ekoturizm Master Plan çalışmaları kapsamında pilot bölge seçilen ...
Başkan Kocaoğlu kıyı projesi tanıtım turlarına başladı
100’e yakın mimar ve tasarımcıyı bir araya getirerek başlattığı kıyı tasarımı ...
Bayındır’da ‘mis gibi’ gün: Yeni hedef ihracat
Sözleşmeli üretim yoluyla Bayındır çiçekçiliğinin gelişmesine büyük katkı ...
 
İzmir'in EXPO standına kraliçe akını
"Yaşayan Doğa" temasıyla Venlo'da gerçekleşen Botanik EXPO'sunda İzmir’in ...
Tütüncüoğlu: Çeşme'ye tekzip yalan!
Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, bazı gazetelerde yer alan ‘Çeşme’ye ...
Karşıyaka'da 23 Nisan coşkusu başladı
Karşıyaka Belediyesi ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva