Zeytin ağaçlarını korumak herkesin görevi olmalı!

UNESCO tarafından 2002 yılında ‘Dünya Şairi’ ilan edilen Türklerin unutulmaz şairi Nazım Hikmet, bir şiirinde "Yani öyle ciddiye alacaksın ki yaşamayı / Yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin /  hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil / ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için / yaşamak yanI ağır bastığında..."

Bugün 25 Kasım Dünya Zeytincilik Günü.

Zeytin ağacından tüm kutsal kitaplar söz eder. Tevrat ve İncil'de zeytin sözcüğü 140 kez geçiyor. Kur'anı Kerim'de ise 6 sure zeytin ve nimetlerinden bahseder. Nuh Peygamber, tufanın şiddeti azalınca hayatın başlayıp başlamadığını öğrenmek için gemisinden güvercinini salar. Güvercin gemiye ağzında zeytin dalı ile dönünce Nuh Peygamber bu işaretten tufanın bittiğini anlar. Bunun sonucunda zeytin dalı günümüze kadar BARIŞIN SİMGESİ olarak bilinip gelir.

1990’DA YAZLIK EVLER YOKETTİ

Ege ve Akdeniz'de o güzelim zeytin tarlalarının yerini sadece 2-3 ay kullanılan yazlık evler aldı. Her geçen gün zeytincilik betona yenik düşmeye başlamıştı. 2010 yılından yanlışlığın nerede olduğunu doğru tespit eden, hatalardan ders alan, çalışkan ve bilgili genç kuşak zeytincilerin önderliğinde bu sektör, yeni ufuklara yelken açtı. Eski kuşak sanayicilerle el ele veren, dünyadaki örnekleri çok iyi inceleyen, hemen tamamı Türkiye'de ve dünyanın seçkin üniversitelerinde eğitim gören yeni kuşak sanayiciler, sektörün köklü ve isimsiz kahramanlarıyla birleşerek değişimi başlattı. Teknolojiyi yenilediler, buldukları her toprak parçasına zeytin dikilmesini teşvik ettiler, Türkiye'ye has endemik zeytin ağaçlarının yurtdışına taşınmasını önlediler. Estetik beğeni düzeyi yüksek bu kuşak sayesinde ambalajlar yenilendi, dizaynlar modernleşti, cazibe arttı. Bu isimsiz kahramanların başlattığı değişim hamlesiyle, dışarıdan zeytinyağı alan Türkiye şimdi dünyanın 55 ülkesine ihraç eder duruma geldi.

ŞİMDİ DE MADEN UĞRUNA

Son 5 yıldır hükümetin yanlış kararları ile zeytin ağaçları madenler uğruna yokedilmeye başlandı. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde maden çıkarma izni alan şirketler ana sütü kadar kıymetli zeytinyağı veren zeytin ağaçları katlediliyor. Çiftçiler zeytin ağaçlarını kurtarmak için dozerlerin önlerine yatıyorlar ama seslerini duyan yoK. Çok yazık. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bir çevre şurasındaki konuşmasında Kızıldereli Şefi Seattle’nın  “Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde beyaz adam  paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak” sözünü kullanmıştı. Peki bu maden şirketleri nasıl izin alıp kutsal zeytin ağaçlarına kıyıyorlar.

ZEYTİN ÖMRÜ UZATIYOR

Bu tespiti, zeytinyağının çok fazla tüketildiği Akdeniz ülkelerinde yaşayan insanların daha uzun ömürlü olması doğruluyor. Araştırmalara göre insanları kalp ve damar hastalıklarından koruyan zeytin yağının özellikle çocuk ve yaşlılar için büyük önem taşıdığını belirten doktorlar, " Zeytinyağında bulunan A, D, E, K vitaminleri bebek ve çocuk sağlığı için çok faydalıdır. E vitamini hücrelerin yenilenmesini sağlar. Yaşlılarda ise kemiklerin zayıflamasını geçiktirir "diyorlar.

KÖSTEM ZEYTİNYAĞI MÜZESİ’NDE

Alanında dünyanın en büyüğü kabul edilen Köstem Zeytincilik Müzesi’nde yaşları 800 ile 2 bini aşan kutsal zeytin ağaçlarının fotoğraf sergisini açıyorum. Zeytin ağacında binlerce yılda gövdelerinde oluşan kıvrımlar ve insan uzuvları ile çeşitli hayvanlara benzeyen şekillerini farketmem üzerine 25 yıldır fotoğraflamaya başladım. Ege Bölgesi’nin çeşitli il ve ilçelerinde çektiğim 60 farklı fotoğraftan en yaşlısı 2040 yaşında 20 tanesi, Urla Köstem Zeytinyağı Müzesi’nde 26-30 Kasım tarihleri arasında sergilenecek. İlgi duyan tüm çevre ve doğa dostlarını beklerim.