Ekonomi

Yorgancılar, 'gerekirse para kazanmam' dedi ve ekledi: Ülkem için 1-2 yıl zorda yaşarım!

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Bölgesel Üye Buluşmaları, Kemalpaşa’da gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen toplantıda konuşma yapan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ülkenin ekonomik olarak içinde yaşadığı durum ile ilgili yaptığı açıklamada “Ben ülkem için 1 yıl, 2 yıl zorda yaşarım. Gerekirse para kazanmam. Para kazanmıyorum derseniz yarın burada oturacak yer bulamayız. Dışarıda insanların bu ülkede gözü var” dedi.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Bölgesel Üye Buluşmaları Kemalpaşa'da bulunan Ramada Otel'de gerçekleştirildi. Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen buluşmada bölgenin sorunları görüşüldü.

EROL DİREN: KEMALAPAŞA OSB ORTAK AKILLA YÖNETİLEREK PEK ÇOK SORUNU ÇÖZMÜŞTÜR
Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Erol Diren, sanayi bölgesindeki yeni projeler hakkında bilgi vererek 'Ege Bölgesi Sanayi Odası ve KOSBİ Sanayicileri İstişare Toplantısına hepiniz hoş geldiniz. Bugün burada, İzmir'in en büyük organize sanayi bölgesi olan, her geçen gün büyüyüp gelişen Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgemizin geleceğini ve sanayimize olan katkılarını konuşmak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu bölge, yalnızca Ege Bölgesi'nin değil, Türkiye genelindeki sanayiye de yön veren, önemli bir merkez haline gelmiştir. Organize Sanayi Bölgeleri, sanayinin düzenli ve sürdürülebilir bir şekilde gelişmesini sağlamak amacıyla, ortak altyapı tesisleri sunarak sanayicilerimizi destekleyen ve üretim maliyetlerini düşüren önemli yapılardır. 90'lı yıllardan itibaren sanayileşmeye başlayan Kemalpaşa OSB, sanayicilerimizin ortak aklıyla yönetilerek, karşılaştığı pek çok sorunu çözmüş ve bugünlere kadar gelişerek büyümüştür. Parselasyon çalışmalarımızın üç aşamalı planında sona gelmiş durumdayız. İlk iki etap tamamlanmış olup, sanayicilerimizin hizmetine sunulmuştur. Üçüncü etap ise tamamlanarak Sanayi Bakanlığı'na iletilmiştir. Bu kapsamda, üçüncü etapta 110 imar adasında, toplamda 587 imar parseli planlanmıştır. Bölgemizin toplam alanı 1.304 hektara ulaşmış olup, 1.378 parselden 583'ü üzerinde üretim faaliyetleri yürütülmektedir. Alt yapı çalışmalarımız da hızla devam etmektedir. 2023-2024 yıllarında yenilediğimiz doğalgaz, elektrik, atık su, içme suyu ve yağmur suyu alt yapılarının sathi kaplamaları yapılarak yollarımızın asfaltlama işlemlerine başlanacaktır. Bu çalışmalar için 2024 yılı itibarıyla toplam 225 milyon TL harcanmış olup, yıl sonuna kadar 55 milyon TL daha yatırım yapılması planlanmaktadır. 2025 yılına geldiğimizde ise, Sanayi Bakanlığı'ndan onaylanan 1,3 milyar TL'lik kredi ile yol ve altyapı çalışmalarımızı tamamlamayı hedeflemekteyiz' ifadelerini kullandı.

Diren, konuşmasının ardından projelere dair sunum gerçekleştirdi.

YORGANCILAR: YERELDE TOPLANTILARIMIZI DİĞER İLÇELERE DE YAYACAĞIZ
Konuşma yapan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, bu bölgesel toplantıların diğer ilçelere de yaygınlaşacağını belirterek, 'Toplantımızın amacı sizlerden gelen, odamıza daha bir yakın şekilde sorunlarımızı çözmek. Yerelde toplantılar yapmaya devam edeceğiz. Kemalpaşa'dan başlattık, diğer ilçelerimize de yaymayı hedefliyoruz. Sorunları çözmek için sizlerin yanında olmanın doğru olduğuna inanıyoruz. Odamızın bütün birimlerini buraya davet ettim. Herhangi bir sorunda odamızdaki ilgili ve yetkili arkadaşlar yanımızda' dedi.

'UZUN SÜREDİR UYUMLU SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ ANLAYIŞI YOKTU'
İzmir'deki diğer sanayici ve iş insanları dernekleri ile ortak çalışmanın önemine değinen Yorgancılar, 'Biz İzmir'de neler yapıyoruz? Çok uyumlu bir sivil toplum örgütleri dayanışması yaşadık. Uzun süredir yaşayamamıştık bunu. Oda yönetiminde bulunan farklı görüşler dahil ortak görüş için çaba sarf etmiyordu. Bütün SİAD'lar ile birlik halindeyiz. Birlikten kuvvet doğar anlayışı ile çok güzel eserler çıkardık. Dikili Jeotermal'i kurduk. İki ay içinde tamamı satıldı. Kınık'ta aromatik bitkiler, organize sanayi bölgelerinin büyümesi için çalışmalar yaptık. İzQ ile girişimcilik merkezi yaptık. Ortak ödül törenleri düzenliyoruz. Mamografi cihazları ile erken teşhis için öncülük ettik. Fuarın ilk günü STK'lar ile görüşmek isteyen heyetleri ortak kabul ediyoruz. Çınarlı Lisesi'ni ortak yönetiyoruz' diyerek işbirliğinin önemine değindi.

'HAYATIMDA KENDİ CEBİMDEN PARAYLA İŞ YAPMADIM, FONLAR ALDIK'
Oda olarak yaptıkları projelere değinen Yorgancılar, AB fonlarının önemine değinerek, 'Ben hayatımda kendi cebimden parayla iş yapmadım. Fonlar ile doğru kaynağa sağlayıp insanları meslek sahibi yapmak için çaba sarf ettim. AB'den 1,5 milyar Euro fon sağladık. Hepimizin şikayet ettiği bir konu var, kayıt dışı ekonomi. En kolay kontrol altına alınabilecek yer, organize sanayi bölgeleri. İzmir'e ne katkı sağladın dediklerinde gurur duyacağım ortaya çıkardığımız organize sanayi bölgeleri var. Aliağa, Kemalpaşa, Bayındır, Ödemiş, Pancar, Buca… Bütün bunlara baktığımızda OSB'nin 17 tanesinden 14 tanesini EBSO kurmuş, çok büyük bir gurur' dedi.

'CARİ AÇIK VERMEYEN TEK ŞEHRİZ'
İzmir genelinin üretimlerine ve ticaretine değinen Yorgancılar, 'Yıl bazında yapmış olduğumuz ihracat, ithalatımızdan 5 milyar TL fazla. Cari açık vermeyen bir il konumunda. Bütün iller bizim gibi olsa Türkiye cari açık vermeyen bir konumda olacak. Odamızda bugüne kadar bir vakıf kurduk, modern fabrikalar yaptık. Kemalpaşa'da lojistik merkezi kuruldu, izni çıktı. Diğer odalarımız ve valiliğimizle birlikte bu lojistik merkezinin ortağı konumundayız' ifadelerini kullandı.

'ARA ELEMAN YOK, ARANAN ELEMAN VAR'
AB'den alınan fonlar ile odanın yaptıklarına değinen Yorgancılar, 'Avrupa Birliği projelerimiz var EBSO olarak. Bütün STK'lar buna benzer projeler yazıyordur, bu kaynakları bütün STK'ların kurması gerekiyor. Aldığımız fonlar ile kadın öğretmenlerimiz eğitim aldı Almanya'da, gelenler burada diğer öğretmenlerimizi eğittiler. Aldıkları eğitimle burada bilgi aktarımları sağladılar. Eğitimde işsizlik yok mesleksizlik yok başlığı altındayız. Ara eleman, gri eleman diyorlar bunlar yok aranan eleman vardır. Bu eğitimi verecek yerler meslek yüksekokullarıdır. Kavram Meslek Yüksekokulu var İzmir'de. Sanayici kaynakçı bulmakta çok zorlanıyor. Burada 8 kişi var bu sorunu çeken. Bu okul YÖK'e bağlı çalışıyor. Okulumuzla bu durumu konuştuk, kaynakçı eğitimi veriliyor burada. AB'den aldığımız para ile fırınlarla ilgili materyaller aldık, Karabağlar'daki bir okula koyduk, şu anda 5 bin 800'e yakın kişi mezun oldu. Oteller ve pastanelerde çalışıyorlar. Evde oturan bir kişinin sistemin içine girerek para kazanması hedefimiz var. Ben kendim almadım, AB'nin parası ile aldık. Milano ile ortak olduk, İzmirli işsizler kazandı' dedi.

'AYIN 20 GÜNÜ İZMİR DIŞINDAYIM'
Odanın internet sitesinin önemine vurgu yapan Yorgancılar, yaptığı ziyaretlerden bahsederken, 'Bizim tüm dünyadaki ekonomik gelişmeleri web sitemizde yayınlıyoruz. Bilginin aktarılması için dijital platformları kullanmak durumundayız. 6 bin üyemizi tek tek ziyaret edemeyiz, ortak bir iletişim mecramız var burada. Ay 30 gün, 20 günü İzmir dışında geçiren bir kardeşinizim. 10 gün buradayım, 2 gün kalıp gidiyorum. Ülkem, İzmir ve sizler için çalışmaya gidiyorum. Akşam 21:30 uçağıyla Ankara'ya gideceğim, sonra Kayseri ve İstanbul'a gideceğim. Şikayet etmiyorum. Kente bir şey kattığım için rahatça gidiyorum. Sizlere aktarıyorum gördüklerimi, sizler de burayı okuyun' dedi.

'KEMALPAŞA 10 YIL İÇİNDE KOCAELİ GİBİ OLACAK'
Sanayicinin arsa ve yer konusunda zorluk yaşadığını belirten Yorgancılar, 'Burası 10 yıl içinde Kocaeli gibi olacak. Konutlar buradan ayrılacak. İzmir'de sanayi arsası yok. Otomotiv 1 milyon m2 arsa istiyor. Geri dönüşümcülere 3 milyon m2 geri dönüşüm için yer arıyorum. Alan varsa hemen satıyorum, üyeleri de hazır. Sanayinin liderleri programı açıklandı. TOBB veri tabanında İzmir ikinci sırada… 363 ürünü en çok üreten İzmir, 346 üründe ikinciyiz, 349 ürünümüzde üçüncüyüz. Ekonominin dokusu çok geniş burada. Burada herhangi bir sektörün durgunluğa girmesi diğer üretimleri o kadar etkilemiyor. Bursa'da otomotivde bir durgunluk olursa sektör etkileniyor, burası öyle değil' ifadelerini kullandı.

'KÖY ENSTÜTÜLERİ BUGÜN OLSAYDI MESLEK LİSELERİNE BELKİ DE İHTİYAÇ OLMAZDI'
Sanayinin geleceği ve eğitimine dair önemli açıklamalarda bulunan Yorgancılar, 'Sanayi 4.0'ı çıkardığımızda dünyada pandemi yoktu. Biz daha 3.0 bile değiliz ama o gün bu kitabı bastık. Uyumu sağlamayan kaybeder dedik. Kitap 5 bin tane basıldı, bütün ülkede istediler. Yeşil sanayi rehberini çıkardık, uyum sağlayamayan ihracat yapamayacak dedik. Karbon ayak izini hesaplamasını firmalar acilen yapmak zorundalar. Tarife dışı vergiler alacaklar. Köy enstitüleri ile ilgili bir kitap yazdık. 1930'lu yılların sonrasını hatırlayın. Almanya Avusturya o günden bugüne meslek liseleleri ile sanayide bir numaraya geldiler. Köy enstitüleri çalışıyor olsaydı bugün meslek liselerine belki de ihtiyaç olmayacaktı' dedi.

'GEREKİRSE 2 YIL ZORDA YAŞARIM'
Ekonomik olarak sanayicilerden gelen sorularını cevaplayan Yorgancılar, 'Ben ülkem için 1 yıl, 2 yıl zorda yaşarım. Gerekirse para kazanmam. Para kazanmıyorum derseniz yarın burada oturacak yer bulamayız. Dışarıda insanların bu ülkede gözü var. Ukrayna konusunu Cumhurbaşkanı Erdoğan çok güzel yönetti. Aşağıda da bizi istiyorlar. Dolar belki 40 TL olacak, ihracatçı çok mutlu olacak. Bütün yurt içi fiyatları yukarı çıkacak. Savaş içerisinde ihracat veya ithalat yapamayacağız' dedi.

Yorgancılar, konuşmasının ardından Kemalpaşa'daki sanayicilerin sorunlarını dinledi.