Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Aile hekimlerinin üç gün greve gitmesine sebep olan Sağlık Bakanlığı'nın son yönetmeliği, eczacıların da tepkisine neden oldu. Özellikle, aile hekimlerinin bazı ilaçları fazla yazmaları halinde ceza puanı alarak maaşlarının düşmesine sebep olacak bölüme itiraz eden eczacılar, hekimlerin hak arama mücadelesini desteklediklerini ifade ettiler.
HEKİM ANTİBİYOTİK YAZARKEN KENDİNİ KASACAK
İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, bu uygulamanın eczacılara yansımasının mutlaka olacağını belirterek, 'daha çok ilaç satalım, daha çok para kazanalım düşüncesinde değiliz. Yeter ki hastaya gerekli olan ilaç bulunsun, hastamız şifa bulsun' dedi. Başkan Sayılkan, Sağlık Bakanlığı'nın aile hekimlerini korkutmasının kabul edilir olmadığına vurgu yaparak şu değerlendirmelerde bulundu:
'Antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçlarının çokça yazılmasından rahatsız olan Sağlık Bakanlığı, bu yönetmelikle aile hekimini korkuttu. Aile hekimleri, antibiyotiğin gerekli olduğu hastasına bunu tabii ki yazacak. Ancak daha fazla yazıp ceza puanı almamak için kendini kasacak; daha az yazmaya gayret edecek, belki de hiç yazmamayı tercih edecek. Aile hekimi arkadaşların hak arama mücadelesini destekliyoruz. Bakanlığın bu noktada yaptığı hamle, sağlıkta tasarruf odaklıdır. Yani yine sağlıkta tasarruf peşine düşmüşler. Dolayısıyla hekimin tedaviyi yönetme hakkına da müdahale söz konusudur. Hekim, cüzdanla vicdan arasına sıkışacak o ilaçları yazarken… Hekimin, maaş kesintisi kaygısıyla söz konusu ilaçları yazmaması, doğru bir yöntem olmayacaktır. Hekim, antibiyotiğe ihtiyacı olmayan hastasına neden antibiyotik yazsın ki? Midesi sağlam hastasına neden mide ilacı versin ki? Bakanlığın bakış açısı yanlıştır. Hekimin çalışma sahasına girilmez'
O İLAÇLARI ABARTILI YAZAN HEKİM VARSA, ÇEKER SORGULARSIN
İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, eğer abartılı bir şekilde antibiyotik veya diğer ilaçları yazan hekim varsa, onların sorgulanmasında sakınca olmadığını dile getirdi:
'Eğer abartılı miktarda antibiyotik yazan, ağrı kesici, mide koruyucu ilaç yazan hekim varsa, ayda 100 kutu yazması normalken 500 kutu yazmışsa, o hekimi sorgularsın. Bir salgın mı var, ne oldu da antibiyotiği bu kadar çok yazdın, bizim bilmediğimiz bir şey mi var, diye sorarsın. Aile hekimlerinin üzerine korku salıp, o ilaçları çok yazmayın, maaşınızı keserim, baskısı hiç doğru değil. Akılcı ilaç kullanımının doğru yapılmasını destekliyoruz. Hastanın doğru ilacı kullanması, en hızlı biçimde sağlığına kavuşması, tüm eczacıların ortak temennisidir. Ama bunu yaparken, hekimi maaşından kesinti yapmakla korkutarak yapmak, hiç doğru bir şey değil.'