Sağlık

Yılbaşı gecesi nasıl beslenmeliyiz?

Yeni yıla girmeye saatler kaldı. Beslenme Uzmanı Elif Dila İmançer, yılbaşı akşamı beslenmeye dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu.

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ - Yılbaşı akşamı için hazırlıklar yapıldı. Yeni yıla sevdikleriyle beraber girerken güzel bir akşam yemeği yemek isteyenler alışverişlerini yaptı.

Yılbaşı akşamı sağlıklı beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Egedesonsöz'e konuşan Beslenme Uzmanı Elif Dila İmançer, yeni yıl akşamı kurulan sofrada dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

"ÖĞÜN ATLAMAYIN"

İmançer şunları söyledi:

"Öncelikle 31 Aralık sabahında akşam nasılsa çok kaçıracağım düşüncesiyle gün boyunca öğün atlamak veya yemek yememek iştah kontrolümüzü olumsuz etkileyecektir. Günün başlangıcında yumurta ve renkli sebzelerden oluşan kahvaltı salatası gibi bir öğün yapmak, gün içinde düşük yağlı protein ve bizi uzun süre tok tutacak kompleks karbonhidrat kaynaklarını (tam buğday, çavdar ekmeği gibi) tüketmek akşam yemeğindeki iştah yönetimi için iyi bir tercih olabilir.

Gece uzun olacak ve iyi çiğneyerek yavaş yemek sindirim sisteminizin işini kolaylaştıracaktır. Geceye haşlama, ızgara şeklinde pişmiş sebzelerden oluşan zeytinyağlı mezeler ve varsa küçük bir kase çorba ile başlangıç yapabiliriz. Biraz sohbet molasından sonra ana yemek olarak fırında pişmiş hindi eti doymuş yağ oranı düşük bir et olarak harika bir seçenek olacaktır. Etin yanında pilav tercih etmek istiyorsak, ekmek,  patates ve kestane gibi yiyecekleri tüketmeyebilir veya daha az porsiyonlarda tadım yapabiliriz. Ana yemek sonrası tercih edeceğimiz tatlılar, cevizli kabak/armut tatlısı gibi hafif meyve tatlıları veya sütlü tatlılardan yana olabilir. Gece boyunca atıştırmaya devam ediyorsak, atıştırma alternatifi olarak çok tuzlu ve yağ oranı yüksek paketli atıştırmalıklar yerine  ince doğranmış taze meyve ve sebzeler tercih edilebilir. Mayonezli soslar yerine peynir veya yoğurt ile hazırlanan, sevilen baharatlarla tatlandırılmış soslar eşlikçi olabilir. Küçük bir kase içine alarak porsiyon kontrolü yapabileceğimiz kuruyemişlerin çiğ versiyon olmasına dikkat edilebilir."

"YILBAŞINDA ŞU YİYECEĞİ ASLA TÜKETMEYİN DEMEK DOĞRU DEĞİL"
Alkol kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri sıralayan İmançer,  “Yılbaşında alkollü içeceklerden vazgeçilemiyorsa, viski, rakı gibi alkol oranı yüksek içecekler yerine alkol oranı daha düşük olan şarap veya bira tercih edilebilir.

Yemek sonrasında sindirimi kolaylaştırmak, daha rahat hissetmek adına papatya, rezene, melisa, adaçayı çay gibi bitki çaylarından faydalanılabilir.

Bana göre yılbaşında şu yiyeceği asla tüketmeyin demek çok doğru bir yaklaşım değil. Ancak bu güzel gecede yemek yerken sağlığımızı bozacak noktaya gelmeden, içeriğinden emin olmadığımız ya da tüketmek istemediğimiz yiyeceklere gerekirse hayır diyerek kendi sınırımızı çizebilmek çok daha doğru bir yaklaşım diye düşünüyorum” dedi.

“SAĞLIKLI RUTİNE GERİ DÖNÜLMELİ’
İmançer,  yılbaşı akşamından sonra beslenme düzenine nasıl devam edileceğini anlatarak "Yılbaşı gecesi sonrası 1 Ocak günü dahil olmak üzere rutin dışında beslendiğimiz özel günlerin sonrasındaki düşüncemiz temel olarak o geceyi orada bırakmak olmalıdır aslında. Sağlıklı rutinimize geri dönmek en güzel başlangıç olacaktır. Suçluluk psikolojisi ile ertesi gün aç kalarak kendimizi cezalandırma davranışı uzun vadede yeme davranış bozukluklarına temel hazırlayabilmektedir. Vücudu strese sokmadan, daha bitki tabanlı bir beslenme menüsü planlayarak, C vitaminin iyi kaynakları olan yeşil yapraklı sebzeler başta olmak üzere kırmızı, turuncu renkteki farklı sebze ve meyvelere yer vermek, bol su içmek, günü egzersizle desteklemek yeterli olacaktır" şeklinde konuştu.

DİYABET HASTALARINA ALKOL UYARISI

Son olarak kronik hastalığı olan bireyler için bir hatırlatma yapan İmançer şunları söyledi:

"Gastrit, ülser veya reflü gibi sağlık sorunları olanların kızartılarak pişen yiyeceklere, salçalı yiyeceklere ve alkollü içeceklere mesafe koymasını öneririm. Ayrıca çay ve kahveyi yoğun tüketmek de risk yaratabilecektir. Hipertansiyonu olan bireyler tuzlu atıştırmalıkları ve salamura gıdaları yoğun tüketimden kaçınmalıdır. Diyabet hastası bireyler lif içeriği yüksek sağlıklı karbonhidrat kaynaklarına yönelerek porsiyon kontrolünü sağlamalı, işlenmiş şeker içeren ve tuz içeriği yüksek gıdalara karşı temkinli olmalıdır. Ayrıca diyabet hastası bireylerde gece alkollü içeceklerin tüketimi sonrasında, kan şekeri düşme eğilimi gösteriyorsa ise ara öğünü atlamamak ve/veya ilave karbonhidrat almak gerekmektedir."