Engin ÖNEN
Mali krizi aşmak için mal satmak!
18 Temmuz 2024 Perşembe

Geçen gün Çeşme Belediyesi’nin mali kriz nedeniyle bazı arsaları satışa çıkardığı haberini okuduk. Sadece Çeşme Belediyesi değil, birçok belediyenin mali kriz içinde olduğu malum. Kimisi borç batağında, kimisi personel maaşlarını ödemede zorlanıyor falan.

Bir belediye niçin mali kriz yaşar? Ülke ekonomisindeki krizden etkilenmiştir şüphesiz. Personel maaşlarındaki (ama özellikle sayısındaki artış) ve petrol fiyatlarındaki artış ilk akla gelenler. Pandemi döneminde belediye gelirlerindeki azalmayı da buna ekleyebiliriz.

Ancak bunlar geçicidir ve bazı tedbirlerle etkisi azaltılabilir. Belediyelerdeki ve özellikle çoğu belediyedeki mali kriz ise kötü yönetimden kaynaklanmaktadır. Eş dost kayırma, aşırı personel alımı, özel kalem harcamalarındaki astronomik rakamlar, reklamlar, popüler konserler ilk akla gelenler.

Mali kriz dendiğine göre, Çeşme Belediyesi kasası da sıkıntıda. Ancak daha önce de CHP yönetiminde olduğu için detaylar açıklanmıyor maalesef. Oysa ki belediye bir parti veya arkadaş grubunun şirketi değil, kamu kurumudur.

Seçim öncesi adayların konuşmalarında, afiş ve broşürlerinde yer alan şeffaflık ve katılımcılık ilkeleri, başkan koltuğa oturduktan sonra, bir dahaki seçime kadar çekmeceye konur. Parti ayrımı olmaksızın bu böyledir. Birlikte yöneteceğiz, halkçı belediyecilik ve hesap veren belediye gibi sloganlara beş yılda bir ihtiyaç duyulur.

Bir Çeşmeli olarak belediyenin bütçesini ve personel sayısını bilmiyorum ama gelir ve olanaklarının oldukça fazla olduğunu biliyorum. Ancak mali kriz açıklaması yapıldığına göre bu olanaklar kamu yararına kullanılmamış demektir.

Daha bundan birkaç yıl önce de Ilıca Yıldız Burnu’nda denize sıfır belediye arsası, yanlış anımsamıyorsam 136 milyon TL’ye satılmıştı. Hem de ballı imar onayıyla. Kıyı kanuna aykırı bir şekilde denizi halka kapatacak altı katlı rezidans yükseliverdi bu arsada.

Aysaranda Koyu ise içler acısı durumda. Vatana ihanet örneği. Güzelim koy, rezidans çöplüğüne dönmüş durumda. Ülkesini ve şehrini seven hiç kimse buna izin veremezdi.

Port Alaçatı’daki kamu zararı ise mahkeme kayıtlarına geçmiş durumda. Kanalda kaybolan Belediye arsası ile birlikte düşünüldüğünde milyon Eurolar uçmuş gitmiş.

Çeşme Belediyesinde mülk satışı sadece mali krizde olmuyor. Mesela on yıl önce, mali, kriz olmadığı halde, Port Alaçatı’da belediyeye ait iki villa sembolik fiyata satılmıştı. Bir meclis üyesinin “neden sattın?” sorusu üzerine dönemin Başkanı, “Sattım bütçeye kattım, sana ne?” türünden bir yanıt vermişti.

Belediyeler bir süredir, parti ayrımı olmaksızın birer kamu kurumu yaklaşımı ile değil de, ele geçirilmiş ganimet sofrası gibi yönetilmektedir. Bu tutumu eleştiriyoruz Saray’dan başlayarak ve karşı mahallenin belediyelerinden örnekler vererek. Ama kendi mahallende olup bitenden söz etmek hoşumuza gitmiyor.

Belediye mülk satabilir şüphesiz. Bütçesini aşacak bir kamu yatırımı gerektiği zaman böyle bir satış meşrudur. Ama maaş ödemek ve borç ödemek için mülk satan belediyelerde yapısal sorun var demektir. Ciddi yolsuzluk var demektir. Keyfi ve denetlenmeyen bir yönetim var demektir.

Bu mali krizleri bahane etmek, var olan yapısal sorunları görmemektir. Görmek istememektir

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
19 Temmuz 2024 Cuma 09:20

Bir devlet memuruna çıkan zimmet emeklilikte dahi memurun peşinden gelirken koskoca belediye bütçesini elinde tutan başkanların tek bir hesap vermeden arkalarında batık belediyeler bırakarak ortadan kaybolması anayasal bir açıktır.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Küçük çiftçiliğin tasfiyesi ya da tarım arazilerinin kiraya verilmesi ne demek?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazıyooor!'
Kemal ARI
Kemal ARI
‘Hacıyanesti, gel de ordularını kurtar!’
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Körfez ölür mü?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kapsayıcı ve Eşitlikçi Bir Olimpiyat
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Bana Mustafa Kemal’i anlat dediler
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sorumluluk...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset bu ise…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Türkiye’de yaşarken anlam bulamamanın yarattığı psikolojik çöküntü
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Yüksek fiyatlara galiba alıştık!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva