İş Dünyası

Yapı marketler gelecekten endişeli... Bir açılıyor üç kapanıyor!

İzmir İnşaat Malzemeleri İmalatçıları ve Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Cumhur Taşdelen, son bir yıl içerisinde işlerinin yarı yarıya azaldığına dikkat çekerek, “Gerçek enflasyonun gizlendiği, kredi faizlerinin yüksek, limitlerinin düşük olduğu bir ülkede inşaat yapmak istemez. İzmir’de inşaat yok gibi. İnşaat malzemesi satıcısı yeni bir dükkan açılıyorsa, üç tane de kapanıyor. Bir yılda yüzde 12 azaldık” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmirli inşaat malzemesi satıcılarının uzun süredir devam eden sıkıntısı, zirve yaptı. İnşaat sektörünün tükenme noktasına geldiğini belirten esnafın, işlerin düzeleceğine olan inancı da giderek azalıyor. Yeni bir dükkan açılırken, üç dükkanın kapandığını, yaptıkları işin son bir yıl içerisinde yarı yarıya azaldığını belirten İzmir İnşaat Malzemeleri İmalatçıları ve Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Cumhur Taşdelen, bir yeni dükkan açılırken üçünün kapandığına vurgu yaptı. Yine son bir yıl içerisinde Oda'ya kayıtlı 700 üyenin yüzde 12'sinin kepenk kapattığını dile getiren Başkan Taşdelen, 'Bugünkü şartlar düzeltilmediği sürece kimse inşaat yapmaz, yapamaz' açıklamasında bulundu.

BORSA'DAKİ İNŞAAT MALZEMESİ SATAN ŞİRKETLERİN HEPSİ ZARARDA
İnşaat sektörünün tükenme noktasına geldiğini, Borsa'daki tablonun bu gerçeği açıkça ortaya koyduğunu belirten Başkan Taşdelen, 'Borsa'ya bakın; boya üreticisinden seramikçisine, camcısına kadar inşaat sektörüne katkı koyan tüm şirketler, çok büyük zararlar beyan ettiler. Bu durum bile sektörün can çekişmeye başladığını kanıtlamaya yeter. Pek çok firma da işçi çıkardı, kapasite düşürdü, küçülmeye gitti' dedi ve şu değerlendirmeye başladı:

'Şunu özellikle belirtmek isterim ki, faizler düşmediği sürece hiç kimse inşaat yapmaz, yapamaz. Bir önceki yıla göre yüzde 50'lik bir düşüş var işlerimizde. Beğenmediğimiz 2023 yılına göre satışlarımız yarı yarıya azaldı. Lokomotif inşaat sektöründe işlerin düşmesi, mobilyadan perdeye kadar diğer sektörleri de olumsuz etkiliyor. Bu işlerin düzeleceğine inancım giderek azalıyor. Çünkü bankadan kredi çekmeye kalksanız, yüzde 60, yüzde 70 oranı ortaya koyuyorlar. Yüzde 55 dediklerine bakmayın, masraflarıyla yüzde 70'i buluyor. Gerçek enflasyonu saklarsak, bu iş olmaz. Asgari ücret artacak yılbaşından sonra ve önümüzdeki süreçte emekli olanların düşük emekli maaşı alacağı konuşuluyor. Dolayısıyla emekliliği gelen emeklilik dilekçesini veriyor. Bu durumda emekli olacak personelin tazminatları ödenecek.'

BİZ NE KRİZLER GÖRDÜK AMA HİÇBİRİ BU YILKİ KADAR AĞIR DEĞİLDİ
İzmir İnşaat Malzemeleri İmalatçıları ve Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Cumhur Taşdelen, yaşadıkları büyük krizin, pek çok dükkanın kepenk kapatmasına yol açtığını söyledi. Taşdelen, çözüm önerilerini de sıraladı:

'Genel kapanış sayımız, iki katına çıktı. Açılan işyeri sayısı da çok düşük kaldı. Bir dükkan açılıyorsa, üç dükkan kapanıyor. Son 12 ay içerisindeki tablo budur. 2023 Aralık ayında rekor kapanış gördük. 700 üyeli Odamız, kapanışlar nedeniyle yüzde 12'lik kayıp yaşadı. Önümüzdeki Aralık ayında yine kaybedeceğiz. Bu krizin çözümü nettir: Gerçek enflasyon gizlenmemeli, gerçek enflasyon kadar banka faizi olması, gerçek enflasyon kadar döviz kurunun artması gerekir. Devalüasyon yapılacaksa, yapılsın. Biz ne krizler gördük ama hiçbirisi bu yılki kriz kadar ağır değildi. Bu krizin en az iki yıl daha süreceğini öngörüyoruz. Şu anda bankalardan yüzde 65 faizle kredi alıyoruz. Her ay yüzde 1 düşürseniz faizi, 65 ay yapar. Yüzde 2 düşürseniz, 36 ay yapar. 36 ay demek, 3 yıl demek. Yüzde 2'den fazla düşüremezler zaten çünkü dengeler bozulur. Pandemi döneminde tüm dünya faiz artırırken, biz Nas suresi okuduk. Şimdi bunun bedelini ödüyoruz. Savaş olan ülkelere bakın, Ukrayna'ya bakın, enflasyon orada bile yüzde 35 enflasyon. Bunları söylemek için, görmek için ekonomist olmaya gerek yok. Çok dertliyiz.'