Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Kurban Bayramı, mevsim normallerinin üstünde seyreden kavurucu sıcaklara denk gelmesiyle birlikte vatandaşların eti muhafaza etme konusundaki endişeleri arttı.

Uzmanlar, sağlıklı hayvan seçiminden kesimine, tüketimden saklama koşullarına kadar dikkat edilmesi gereken başlıkların altında hijyene dikkat çekiyor. Gıda zehirlenmeleri, israf ve her türlü olumsuzluğa karşı dikkatli olunması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar vatandaşları ve yetkilileri uyarıyor.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ömer Ulaş Kırım, Kurban Bayramı'nda kesilen etlerin nasıl saklanacağını ve nelere dikkat edileceğini Egedesonsöz'e anlattı.

HER AŞAMADA RİSKLER KONTROL EDİLMELİ
Kırım, etin yapısından dolayı riskli bir gıda olduğuna dikkat çekerek 'Kurbanlık etinin yoğun tüketildiği bayram günleri ve sonrasında, vatandaşlarımızın herhangi bir gıda zehirlenmesine mahal vermemek adına daha bilinçli ve duyarlı olması gerekmektedir. Et, yapısı itibariyle riskli bir gıda maddesi olup, kesim ve kesim sonrasındaki hijyen ve saklama koşullarına dikkat edilmediği takdirde bozulma ve gıda zehirlenmelerine yol açma olasılığı yüksek bir üründür. Bu nedenle kesim öncesi ve sonrasında gerekli kontrollerin yapılması, kesim hijyeninin sağlanması ve sonrasında etin güvenli yollarla vatandaşlarımıza ulaşması amacıyla her aşamada risklerin kontrol edilmesi son derece önemlidir' ifadelerini kullandı.

13 yaşındaki çocuğu AIDS'den ölmüştü... Babanın ifade ortaya çıktı! 13 yaşındaki çocuğu AIDS'den ölmüştü... Babanın ifade ortaya çıktı!

KESİM YETKİLİLER TARAFINDAN YAPILMALI
Kesilecek hayvanın sağlıklı olmasından başlayarak saklanma ve tüketilme aşamalarındaki hijyen koşullarına vurgu yapan Kırım, 'Kurban Bayramı'nda çok sayıda kesim yapılması kimi zaman uygunsuz koşullarda kesim yapılmasına neden olmakta, bu durum etin kesim sonrasında muhafazası ve tüketimi açısından daha fazla riskli duruma gelmesine neden olmaktadır. Bu nedenle kesimin yetkililerce gösterilen noktalarda yapılması, sağlıklı hayvanların seçilmesi ve tüketilecek noktaya kadar etin muhafazası önem kazanmaktadır' dedi ve etin muhafazası ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

-Yaz mevsiminde olmamız nedeniyle kesilen etin birkaç saat içerisinde oda sıcaklığına ulaştırılması ve peşinden derhal buzdolabı koşullarına alınması sağlanmalıdır.

- Kurban eti kesimden sonra 1 gün buzdolabında dinlendirildiği takdirde kesim anında oluşan streslerden kaynaklı ette oluşabilecek sertliğin azalmasını sağlamaktadır. Bu nedenle 1 gün dinlendirilen etin tüketimi hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli olur.

- Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesine ve parçaların büyüklüğüne göre değişmekle birlikte, buzdolabı koşullarında en çok 3 - 4 gündür. Kıymada ise bu süre 1-2 gün kadardır. Uzun sürede tüketilecek et ise buzlukta ya da derin dondurucuda (-18 °C) muhafaza edilmelidir.

-Hemen tüketilmeyecek etler kavurma yapılarak da muhafaza edilebilir.

- Donmuş etler ise çözüldükten sonra hemen tüketilmeli, asla tekrar dondurulmamalıdır.

- Kurbanlık etin henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak biçimde büyük parçalar halinde üst üste yığılması durumunda, etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2 gün) bozulma ve kokuşma görülebileceğinden tüketimi sağlık açısından da risk oluşturacaktır. Bu durumdaki etler kesinlikle tüketilmemelidir.

- Sakatat içerdiği mikroorganizma yükü açısından et ile aynı ortamda bulundurulmamalı ya da muhafaza edilmemelidir.

-Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, etin merkezi tam olarak pişene kadar (70° C), ısıl işlem devam etmelidir.

KAYIT DIŞI KESİME ENGEL OLUNMALI

Son olarak bayram boyunca denetimlerin sıkı bir şekilde yapılmasının önemine değinen Kırım, 'Güvenli gıdaya erişim koşulların sağlanması için her zaman olması gerektiği gibi bu Kurban Bayramı boyunca da resmi denetimlerin etkin bir biçimde yapılması, kayıt dışı, kuralsız ve hijyenik olmayan kesimlere engel olunması konusunda, tüm yetkili kurum ve kuruluşların birlikte hareket etmesi önemlidir' şeklinde konuştu.