Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Resmi Gazete’de yayınlanan ambulans yönetmeliğine göre, 112 Acil Sağlık hizmeti veren ambulansların kullanım süreleri 15 yıldan 20 yıla çıkartıldı. Karara sağlık sendikaları tepki gösterdi. Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, “Özel araçlarımızın bile, 20 yılda ne kadar çok yıprandığını düşünürsek, hatta yaşı büyük olan araçların zaman zaman, trafikten çıkartılması için ÖTV indirimlerinin yapıldığını göz önüne alırsak, 20 yıllık (240 aylık) ambulansların acil sağlık hizmetlerinde kullanılması, çalışanlarımızı, sağlık hizmeti alan vatandaşlarımızı ve trafikte bulunan diğer sürücülerin can güvenliğini tehlikeye atmaktadır. 20 yıllık ambulansın sağlık hizmetleri sunumunda kullanılmasının uygun olmadığını ifade etmek isteriz” diyerek karara tepki gösterdi.
Ambulans hizmeti olarak yollarda en çok Ford marka araçlar yer almasının yanı sıra zaman zaman Mercedes-Benz araçlar da görülmekte. Alınan bu kararı Ford araçların tamirini yapan Tunç Kaya Ford Özel Servisi tamir ustası Hayati Tunçer yorumladı.
“BAKIM MASRAFLARI YENİSİNİ GEÇECEK”
Tunçer, bakım masrafları yüzünden daha pahalı olacağını belirterek, “Öncelikle bu araçların bakım masrafları yeni parasını geçecek. Bu arabaların küçük bir parçası bile 100 bin TL’nin üzerinde. Sadece maliyet olarak bu kadar. Yoksa bakımla birlikte toparlanır. Mantıklı olan bu araçları bu kadar uzun yaşa tutmadan değiştirmek” dedi.
“EN AZ 4 YILDA BİR MOTORU İNER”
Ambulans kullanım şartları sebebiyle ‘motoru indirme’nin yoğun olacağını belirten Tunçer, “O araçlarda bu şartlar altında kullanılmaya devam ederse en az 4 yılda bir motoru iner. O arabaya bir motor yapalım deseniz en az 350 bin TL. İşçilik masraflarını da filan hesaba katınca fiyatı daha da artar. Bir ambulansın maliyeti aşağı yukarı 2 milyon TL civarında. Ambulansların polis arabası gibi 5 yılda bir yenilenmesi lazım” ifadelerini kullandı.
KRONİK ARIZALARINI SIRALADI: ENJEKTÖR, PİSTON
Kullanılan araçların kronik arızalarından bahseden Tunçer, “Ambulanslarda kullanılan Ford marka araçların kronik arızası mevcut. Enjektör sorunları var, piston kırabiliyor. Bu tip kronik arızaları var. Bu tip kronik arızalarıyla beraber yaş ilerledikçe sorunları da artar ve hastayla yolda kalmak dert olur. 20 yıl kullanılacaksa bakımlarının çok iyi olması lazım. 15 bin kilometrede bir en az bir defa bakıma girmesi gerekiyor. Ya bir yıl ya 15 bin kilometrede bir bakıma girmesi lazım ama ambulans gibi araçlar bir sene dolmadan zaten 15 bin kilometreyi görecektir. Rutin olarak 15 bin kilometre ve bir yıldır” diye konuştu.
“ZAMAN GEÇTİKÇE PARÇA FİYATLARI DA ARTACAK”
Malzeme fiyatlarının süreç içerisinde ayrıca artacağına değinen Tunçer, “20 yıl kullanılacak bu arabalar ve bu süreç içerisinde yeni serileri çıkacak. Bu sefer de seri eskidiği zaman 7 yıl içerisinde malzemelerin fiyatları da artacak. En çok hangi araç kullanılıyorsa fiyatı ekonomik ancak araç sayısı azaldığı zaman malzeme fiyatları değişiyor. Bir takım enjektör fiyatı şu anda 36 bin TL. Yıllar içerisinde bu parçaların fiyatı daha da artacak. O arabaya bir baskı balata yapmaya kalksanız yeri geldiği zaman 50 bin TL’ye kadar çıkıyor fiyatlar” ifadelerini kullandı.
“KIRSALDA İDEAL AMA ŞEHİR MERKEZLERİNDE İMKANSIZ”
Kırsal kesimler için bu kararın uygulanabilir olduğunu ancak metropollerde uygulamanın pek mümkün olmadığını belirten Tunçer, son olarak şunları söyledi:
Bence süreç içerisinde bu kararı değiştirirler. Kırsal için 20 yaş ideal. Kırsalda araç fazla kullanılmıyor. Ama şehir merkezlerinde bu yaş durumu imkansız. Kırsaldan daha fazla kilometre yapacak, trafik daha fazla. Kaza oranı daha yüksek. Şoförü de riske atacaktır, yolda giderken arıza yaptığı zaman ne olacak? Her şeye bir noktada bakıma dayanıyor. Bakım yaparak 20 yıl kullanılır ama bakım maliyeti yüksek olur. Bunun yerine yeni araç alıp eski araçları satsalar daha iyi olur.