Ekonomi

Üretici zorda… Süt, sudan ucuz!

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, Ulusal Süt Konseyi’nin sütün taban fiyatını 14,65 lira olarak belirlemesine rağmen sanayicinin daha düşük fiyattan alım yaptığını öne sürdü. Öztürk, “Sütün, sudan ucuz olması kabul edilebilir bir şey değil. Çünkü proteini, yağı olan süt besleyici değeri tartışılmaz. USK sütü 16 lira yaparsa ayakta kalabiliriz, 18 -19 lira olursa üretici az da olsa para kazanır. 1 litre ambalajlı su bile markette 23 lira” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Ulusal Süt Konseyi, çiğ sütün litre fiyatını, 1 Mayıs'tan geçerli olmak üzere 14,65 lira yapmıştı. Ancak üreticinin, sütü sanayiciye bu fiyatın altında satmak zorunda bırakıldığı öğrenildi. İç Anadolu'da bu rakamın 11 liraya kadar düştüğünü belirten Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, 'Bizim bölgemizde 14 lira ortalamasıyla süt alınıyor. Tire Süt olarak 14,65-15,80 lira aralığında alım yaparak üreticiye destek oluyoruz. Sütün litresi en az 16 lira olmalı' açıklamasında bulundu.

SÜT ALAN SANAYİCİ, FİYATI DÜŞÜRMEK İÇİN SÜREKLİ BAHANE ARIYOR
Ulusal Süt Konseyi çiğ sütün litre fiyatını 14,65 lira olarak belirlerken, paketlenmiş pastörize sütün litresi 50 liraya dayandı. Bir litre ambalajlı suyun 23 lira olduğunu hatırlatan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, 'Yarım litre su bile bir litre sütten pahalı. Bu kabul edilir bir şey değil' dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

''Sütte protein var, yağ var. Besleyici bir ürün olmasına rağmen maalesef sudan ucuza, hatta yarım litre sudan da ucuza satıyor üretici. Ülke ekonomisinin ne kadar kötü olduğunu hepimiz biliyoruz. Bölgesel olarak söylüyorum; üretilen hiçbir ürünün satışı, üretim maliyetini karşılamadı. Ne çiftçi para kazanıyor, ne hayvancılık yapan üretici. Eskiden hiç olmazsa üretilen ürünlerden biri para ediyordu, değerini bulmayan ürünün kaybı onunla karşılanıyordu. Son yıllarda bu da olmuyor; hep zarar, hep karın tokluğuna üretim yapıldı. Tarımsal üretimde umduğunu bulamayan insanlarımız, bu yıl hayvancılığa yöneldi ama hayvancılıkta da umduğunu bulamadı. Ulusal Süt Konseyi, sütün taban fiyatını 14,65 lira açıklamış olsa da, sanayici hangi fiyatı isterse, o fiyattan sütü alıyor. Sanayici de tüketim darlığını bahane ederek sütü USK'nın verdiği rakamın altında almak zorunda kaldığını söylüyor. Bu ne kadar gerçekçi bir şeydir, araştırmak lazım. Sanayiciler, rakamı düşürmek için canla başla çalışıyorlar. Yağı eksik, proteini eksik gibi bahanelere yenilerini ekliyorlar. İç Anadolu'da 11 liraya, 12 liraya süt alan sanayiciler var. Bizim bölgemizde 14 lira ortalamasıyla sütler alınıyor. Biz Tire Süt Kooperatifi olarak 14,65 lira ile 15,80 süt alımı yapmaya devam ediyoruz. Dayanabildiğimiz yere kadar dayanacağız.'

SÜT FİYATI DÜŞÜYOR, YEM FİYATI YÜKSELİYOR!
Yem fiyatlarında sürekli yapılan artışların önüne geçilemediğini, bugün itibariyle 50 kiloluk bir çuval yemin fiyatının 550-650 lira aralığında satıldığını belirten Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, 'Üreticinin sütünü alan sanayi firmaları, aynı zamanda yem de üretiyor. Sanayici bir yandan sütün fiyatını düşürürken, diğer yandan yem fiyatını artırıyor. Bu tezat davranış son derece düşündürücüdür' dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

'Yaz aylarında süt üretimi, rakamsal olarak düşük seviyede olur. Kış ve baharda süt üretimi artar. Sütün artacağı döneme girerken, fiyat krizinde nasıl bir çözüm üreteceğiz? Süt tozu için süt alınacak mı? Devlet bize nasıl yardımcı olacak? Bu konuda devletin bize kesinlikle yardımcı olması gerekiyor çünkü sütün çok olacağı bir döneme doğru gidiyoruz. Süt üretimi artarken, fiyatların da gerilediği bir dönemi görüyoruz. Hal böyleyken yem fiyatlarının da sürekli zam alması, belimizi büküyor. Yem üreticisi firmalar, 50 kiloluk yeme sürekli 25 liralık, 30 liralık zamlar yapıyor. Bugün 50 kilo yem 550 lira ile 650 lira aralığında satılıyor. Süt alımı yapan sanayicilerin bir kısmı, yem de üretiyor. Sütün fiyatını düşürüp yem fiyatını artırmaları düşündürücüdür. Bu, üreticiye karşı yapılan yanlış bir tavırdır.'

USK'NIN SÜT FİYATINI ACİLEN ARTIRMASI LAZIM
Süt hayvanlarının kesime gittiği haberlerinin gerçeği yansıtmadığını öne süren Başkan Osman Öztürk, 'Süt hayvanlarında azalma olsa, süt üretiminde artış olmaz. Hala dışarıdan hayvan ithal ediliyor' ifadelerini kullandı. Ulusal Süt Konseyi'nin bugünkü rakamı en kısa zamanda yukarıya çekmesi gerektiğine vurgu yapan Başkan Öztürk, şu görüşlere yer verdi:

'Süt fiyatı konusunda sanayicinin üreticiyi de düşünmesini, rakam ortaya koyarken vicdanlı olmasını istiyoruz. Üreticinin üretimi devam ettirebilmesi için mutlaka süt fiyatlarının uygun bir seviyeye gelmesi gerekiyor. Şu anda süt üreticisinin ayakta kalabilmesi için Ulusal Süt Konyesi'nin fiyatı 16 lira seviyesine gelmesi lazım. Aslına bakarsanız 18-19 lira da kurtarmaz, üretim maliyeti giderlerinin tavan yaptığı bir dönemde. Fakat 18 lira, 19 lira olursa, yetiştirici, süt üreticisinin eli biraz para görür, üretmenin keyfini yaşar. Sanayicinin, üreticisinin, tüketicinin durumlarını da göz önüne alarak ilk etapta USK tarafından sütün litre fiyatının 16 lira yapılması gerektiğini düşünüyorum. Sanayici, Ulusal Süt Konseyi'nin 14,65 olarak verdiği rakamı baz alarak hareket ediyor. Bu sebeple USK'nın acilen bu rakamı artırması lazım.'