Yerel Politika

Ümit Yaldız’dan 'CHP'nin asgari ücret mitingi' için yorum: Faydası olmaz!

İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü, Gazeteci Ümit Yaldız, CHP'nin asgari ücretle ilgili Tandoğan’da miting yapmasına dair, "Miting, artık çok demode bir şey. Bu dönemin işi değil. Hele 35 yaş aldı kesimi kolay kolay miting alanına taşıyamazsınız. Bu mitingler ne işe yarıyor? Emekli mitingi yaptınız, emeklinin sorunu çözüldü mü? Çözülmedi. Yasak savmak gibi bir şey. Tandoğan mitinginin de faydası olmaz. Bu çağın iletişiminde mitingin yeri yok. Dijital mitingler yapmak lazım" dedi.

EGEDESONSÖZ – Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2025 yılında uygulanacak asgari ücretin 22 bin 104 lira olduğunu açıklamasının ardından, bu rakam tartışmaya açıldı. İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü, Gazeteci Ümit Yaldız da asgari ücreti SONSÖZ TV’de yorumlarken, “22 bin 104 lira için ayıp demek bile az kalır” ifadesini kullandı. Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtlayan, memnuniyetsizlik oluşturan rakamla ilgli değerlendirmelerini yapan Ümit Yaldız, şunları söyledi:

BİLİMSELLİKTEN UZAK, KEYFİ DAVRANDILAR
“Yoksulluk sınırı, açlık sınırı, 50 bin lira sınırına gelmişken emeklinin 12.500 lira, yılbaşından itibaren 14 bin küsur lira almak zorunda kalacağı bir süreç söz konusu. 22 bin 104 lira asgari ücret oldu. Bunlar, üzerinde nefes tüketmemizi bile gerektirmeyecek rakamlar. Bunlar üzerine ne konuşabiliriz, ne söyleyebiliriz? Ayıp desek, ayıp kelimesi bile bunu karşılamaya yetmiyor. Son 6-7 yıldır yanlış ekonomik politikalar, ekonomik kurmayların yanlış tercih edilmesi, Berat Albayrak’tan bu yana gelen Merkez Bankası başkanlarının, ekonomi kurmaylarının, ben ekonomistim söylemlerinin, Nas ekonomisi döneminin faturasını biz ödüyoruz. Bilimsellikten uzak, keyfi davrandılar ve bunun bedeli ödeniyor. Dünyada tüm Merkez bankaları faizi yükseltirken Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası inatla düşürdü, rezervler buhar oldu. Şimdi bunların ceremesini millet çekiyor. Yönetenlerin hatalarını millet çeker. Bu toprakların kaderi ne yazık ki budur. Bazen ekonomik olarak öder, bazen canıyla öder.”

ACI REÇETEYİ MAALESEF İÇMEK ZORUNDA KALDIK
“ İşin diğer boyutuna gelince... Önümüzde bir seçim yok. Ufukta bir sandık olsaydı, asgari ücret 30 bin lira veya üzerinde olurdu. Seçim ekonomisinin uygulanmadığı tek dönem, 31 Mart yerel seçimleridir. O zaman yapılacak bir şey yoktu herhalde dibin de dibini gördük. EYT de bir hatadır. EYT’li olup da emekli olanlar, istedikleri emekli maaşını alamadılar ki. O emekli maaşıyla geçinmeleri mümkün değil, mucize. Ufukta bir seçim yok. Siyasetçiyi köşeye sıkıştıran bir durum yok. Ve acı reçeteyi içmek zorunda kaldık. Enflasyon hedefine hükümet, bu şekilde ulaşmaya çalışıyor, anladığımız kadarıyla. Asgari ücret 30 bin lira olsaydı, piyasalar buna farklı bir şekilde reaksiyon gösterecekti. İğneden ipliğe her şey zamlanacaktı. Ocak ayında biz hep bunları konuşuyorduk. O zaman özel sektörden yağmur gibi gelen zamları konuşuyor olacaktık. Kardeşim, 30 bin lira olunca, her şey artacaktı. Hükümet, asgari ücreti düşük tutarak enflasyon hedefine ulaşmayı gözettiğini düşünüyorum. Üçüncü nokta ise, 23 yıldır AK Parti iktidarda. Bunca yıl sonra AK Parti açısından da ülke açısından da siyaseten de handikap. 23 yıl bir ülkeyi tek başınıza yöneteceksiniz, asgari ücret ölüm sınırının altında olsun! Size 23 yıl iktidar olacaksınız deseler, 23 yılın sonuyla ilgili kuracağınız hayal bu olmazdı. Gelinen noktada, bu millet oy verdi, yetki istediler yetki verdi,  ama ekonomi kötü yönetiliyor.”

ERDOĞAN DIŞ POLİTİKADA BAŞARILI, EKONOMİ YÖNETİMİNDE DEĞİL
İntegral Araştırma Şirketi’nin yaptığı araştırmalarda karşılaşılan sonucu ortaya koyan Ümit Yaldız, “Bu millet, dış politikada Recep Tayyip Erdoğan’ı başarılı buluyor. Suriye, Ukrayna politikalarını olumlu buluyor. Yaptığımız araştırmalarda Erdoğan’ın dış politika performansı geçer not alıyor, takdir görüyor. Vatandaş bugün halen daha Suriye’deki gelişmelerde Erdoğan’ı bir aktör olarak tanımlıyor. Ama ekonomi yönetim politikasını, performansını beğenmiyor, kırık not veriyor vatandaş… Beğenmesi de mümkün değil. Hak edilen nokta bu olmamalıydı. Vatandaş, Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemdeki çay gevrek söylemlerini hatırlatıyor sosyal medya hesaplarında. Şapkanın öne konulması lazım, konuldu, görüyoruz. Ne zaman konuldu? 14 Mayıs’tan sonra, Mehmet Şimşek getirildikten sonra konuldu. Komedi aktörü olabilecek adamlar, maliyenin başına getirildi. Asgari Ücret Komisyon tiyatro mu oynuyordu? Asgari ücret nedir? Asgari ücretli memnun değil. Veren açısından da sorun var, bu paranın vatandaşa yetmeyeceğini biliyorlar. O zaman bu zorunlu bir durum değil ki. Asgari ücret, verilebilecek en düşük ücret demektir. İsteyen işveren, açıklanan asgari ücretin üzerine koyarak personeline daha yüksek maaş verebilir. Gelişmiş ülkelerde asgari ücretli neredeyse yok gibi. Sen 26 bin lira vermek istiyorsan, 26 bin lira ver. Devlet, alt sınırı çizmek zorunda ve çiziyor” dedi.

CHP’NİN YAPACAĞI MİTİNGİN BİR FAYDASI OLMAZ, ORADA KALIR!
CHP’nin daha önce tarım mitingi, ekonomi mitingi yaptığını, şimdi de asgari ücretle ilgili Tandoğan’da miting yapacağının hatırlatılması üzerine Ümit Yaldız, şunları söyledi:

“Miting, artık çok demode bir şey. Bu dönemin işi değil. Hele 35 yaş aldı kesimi kolay kolay miting alanına taşıyamazsınız. Bu mitingler ne işe yarıyor? Emekli mitingi yaptınız, emeklinin sorunu çözüldü mü? Çözülmedi. Yasak savmak gibi bir şey. Tandoğan mitingi de çözüm olmayacaktır. Bu çağın iletişiminde mitingin yeri yok. Dijital mitingler yapmak lazım. Bir gün bir yerde miting yapacağına 10 gün boyunca Türkiye’de ve dünyada asgari ücretle ilgili  falanca platformdan trend topic yap! Toplumun gazı alınıyor sanki, farkında olunarak veya olunmayarak. Hükümet görmüyor mu o mitingi? Sonuç var mı, yok! O halde neden miting yapıyorsun?”